URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2023, 11:01

Vrem sau nu turism în Oradea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diavolul se ascunde în detalii. Așa că Oradea poate deveni o adevărată atracție turistică nu doar pentru ștaiful clădirilor din centru, ci și pentru confortul pe care îl asigură vizitatorilor. Turiștii trebuie să se simtă în siguranță, să aibă acces facil la apă și toalete, să se bucure de localuri, fiecare după buzunarul propriu.

Deunăzi, colegii mei au făcut inventarul cișmelelor din oraș și au constatat că la acest capitol am regresat. Nu mai poate bea apă gratis nici cel mai sărac turist, nici cel mai amărât animăluț, căci am desființat instalațiile. Motivul real nu cred că este acela ca vizitatorii să bea pe bani, prin localuri, ci mai degrabă că în jurul cișmelelor se face multă mizerie. La fel cum proiectatele cascade de pe dealul Ciuperca au dispărut, ca nu cumva să devină scăldătoare pentru te miri cine.

Dacă dorește să protejeze birtașii de concurența neloială a apei de robinet, Primăria ar face poate mai bine să desființeze ABC-urile din centru sau măcar să le limiteze orarul de funcționare, pentru că localurile pierd foarte mult dacă cei însetați apelează la un magazin alimentar, nu la ele.

O altă palmă dată turismului este lipsa toaletelor. Văd că se amplasează WC-uri deștepte pe la periferie, dar oamenii care vin să admire pasajul Vulturul Negru nu vor merge să tragă apa pe coridorul de pe Barcăului.

Și dacă totuși lipsa toaletelor din zona centrală persistă, ar face bine onor edilii să acceseze niște fonduri europene din care să cumpere 50 de cartoane și 10 carioci. Apoi să pună panouri indicatoare pentru turiști către multele parcări din zona centrală, dotate toate, din fericire, cu grupuri sanitare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Apropos...
În careva zi mi-a fost jenă să atrag atenția unei doamne că era îmbrăcată cu un pantalon deschis la culoare și a dat taman din cauza căldurii roșața peste ea, dar femeia s-a simțit a plecat acoperită nu mai știu cum dar WC tot nu a găsit.
Postat 14 Iunie 2023, 23:42 de Morometul
Bude publice
Cineva spunea că gradul de civilizație al unei societăți se masoară (și) prin numărul toaletelor publice!! Din ce-mi aduc eu aminte, în Oradea (perimetrul central) erau, cândva, destul de multe: - sub Pasajul "Vulturul Negru"; - imediat dupa podul peste Criș, pe stanga; - în spatele Teatrului; - lângă statuia lui Szacsvay; - lângă și în parcul Petofi; Poate că IMI SCAPĂ unele care ar mai fi existat!! Problema e că dacă acuma, fiind în oraș, "TE SCAPĂ", chestiunea devine o problema de-o gravitate ce depinde de metabolismul fiecăruia... Când e vorba de "treaba mică", barbații o mai pot rezolva discret într-un loc mai dosit, dar pentru femei e ceva mai complicat... Dar problema se complică rău când... mă rog, nu detaliez... te scapă altceva… E jenant să intri prin localurile de pe "floașter" și să te milogești la personal pentru accesul la budă fără să consumi nimic sau măcar să bei o cafă sau un suc chiar când nu ai chef sau timp!! De pemperși nu poate fi vorba decât pentru personae cu baiuri grele ce nu tre’ luate în bașcălie… Sloganul amplu televizat cu cei doi litri de apă pe zi necesari sanătății capătă, în Oradea, un tâlc aparte... Am toată admirația pentru ceea ce face Primarul Oradiei, dar la amploarea investițiilor și modernizărilor cărora le suntem martori cred că nishte investiții în aceast sens ar fi "floare la ureche". Mai ales că vrem să transformăm urbea noastră într-un obiectiv turistic. Și străinii se…, nu-i așa??!!
Postat 14 Iunie 2023, 20:53 de AnaConda
Cat e profitu
Exact ce zice adi intrebam si eu mai demult. Ce profit avem de pe urma lor, cifre date. De ce nu se publica datele?
Postat 14 Iunie 2023, 18:12 de Petre93
Cine sa vrea? Primarul?
Nu e clar ca nu stie ce vrea? Cum sa faci turism in centrul istoric al orasului, daca nu ai unde parca la liber si trebuie sa cauti pentru adta o cladire cu semnul ca acolo poti intra cu masina? Mai mult cauti cladirea cusemnul, decat niste locuri de vizitat. Ca nu exista pentru turisti nicio harta cu locul in care sa-ti lasi masina ca sa poti umbla mai apoi pe jos.
Postat 14 Iunie 2023, 16:52 de Sandu2101
Dar cati bani facem de urma lor?
Ce tot cu turismul asta? Niciodata primaria nu a prezentat un raport cati bani raman in oras din turism. Suma e derizorie, ca de era o suma frumusica sigur se laudau cu ea. Clujul doar din Universitate si studenti raman cu aproape 100milioane euro anual, plus zecile de milioane din festivaluri. Turismul in Oradea e mai mult cu grupul, facem o plimbarica, poze apoi plecam si Aquparcul, in rest nu prea aduce bani deloc la oras. Asa ca vreau sa vad cifre cu profiturile, nu cu numarul de turisti. Pana la urma conteaza cati bani luam de pe ei, nu cat trec prin oras ca Voda prin loboda.
Postat 14 Iunie 2023, 16:29 de adi13
Pasaj gol
…cât vom avea mentalitatea sa îl umplem cu birturi, o sa rămână pustiu ca și acum. Când vom vrea sa luam ceva din occident și sa vedem ce au făcut alții cu o astfel de galerie ca pasajul, cu magazine și Branduri de lux (pe care le putem atrage și noi dacă cei din Cluj au putut) …Vom valorifica zona și mai mult și vor veni turiștii. Da noi vrem Numa birturi, cluburi ca a lui Lucian Popa și alții sus puși ca el, doar pentru a trai bine ei și a recolta contribuții grase de la ei; dar care își bat joc de clădirea in sine (mergeți sa vedeti cum arată curțile interioare, sau cereți opinia poliției locale care săptămânal aproape merg sa ii someze sa își duca gunoaiele). Da pentru noi atracțiie înseamnă sa aibă oamenii birturi unde bea, droga, pisa pe ei și zidurile, bate cu jandarmii in fiecare Weekend si … sa vina banu’ si sa bubuie muzica. Halal cultura …
Postat 14 Iunie 2023, 14:31 de Vulturul
Domnul editor
…aveți promis bericica rece de la birtașii din Unirii de faceti lobby pentru ei? Adica cei cu ABC nu au voie sa de o apa cu 2 lei adaus ca le strica șustele cluburilor care pun adaus 5-6 lei; aia cu spate sa trăiască bine și ceilalți nu. Sa reducă programul cluburilor care fac ce fac acolo Weekend de Weekend, nu un amărât de privat cu un ABC
Postat 14 Iunie 2023, 14:20 de Vulturul
Cismele
Au refacut bdul Cantemir si Nufarului dar nu am pus nici macar o cismea pt trecatori......desi din fondurile UE le-au reamenajat....In parcul 1 dec exista doar una in fata fac de medicina si ea vai de capul ei cum arata.....Primaria e cam departe de cetatean sau turist....
Postat 14 Iunie 2023, 13:00 de cosmin5z
Ei vor multe dar fara cheltuiala
Primaria vrea multe dar fara sa cheltuie nimic, doar oamenii de rand sa suporte totul din banii nostrii
Postat 14 Iunie 2023, 11:28 de Petre93
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON