URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 08:11

Oraș pe „uscat”: Primăria face tot mai multe zone pietonale în centru, dar în Oradea cișmelele lipsesc cu desăvârșire, ținând turiștii „pe sec” (FOTO)

Oraș pe „uscat”: Primăria face tot mai multe zone pietonale în centru, dar în Oradea cișmelele lipsesc cu desăvârșire, ținând turiștii „pe sec” (FOTO) AMINTIRE. În centrul Oradiei, cișmele se mai găsesc doar în câteva parcuri, în timp ce zonele noi pietonale, precum Unirii, Ferdinand ori Libertății, n-au nicio sursă publică de apă potabilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vara a început oficial, temperaturile sunt tot mai ridicate, dar centrul Oradiei este tot mai uscat. Pentru a descuraja vandalismele, Primăria ţine de o politică radicală şi refuză să mai monteze cişmele cu apă bună de băut în centrul oraşului.

Aşadar, orădenii şi turiştii care ies la plimbare în zonele pietonale tot mai extinse sunt nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată şi, inevitabil, să producă mai multe deşeuri.

Rând pe rând

Faimoasă pentru proiectele pe care le face în spaţiile publice, Primăria Oradea are şi motive să fie criticată. Unul dintre ele este faptul că, odată ce a modernizat Piaţa Unirii, în 2015, a început să închidă robinetul cişmelelor cu apă potabilă. 

Întâi, "ţâşnitoarele" au dispărut din Piaţa Unirii, apoi şi din restul zonelor centrale reabilitate. Explicaţia Primăriei, în 2017, a fost că cişmelele sunt un punct de atracţie pentru vandali şi cetăţeni certaţi cu bunul-simţ, în general de etnie romă, care foloseau apa ca să se spele. Cum aceste imagini nu se potriveau cu centrul capitalei Art Nouveau a României, municipalitatea a decis să taie răul de la rădăcină, lăsând orădenii şi turiştii fără surse gratuite de apă potabilă! 

Piaţa Unirii Oradea

De decor

Din acest motiv, Piaţa Ferdinand, transformată în mare parte în zonă pietonală, nu mai are nicio cişmea, iar aceste facilităţi urbane aparent mărunte, dar importante în zilele caniculare, n-au fost incluse nici în proiectele de transformare în artere pietonale a unor străzi cum sunt Vasile Alecsandri ori Libertăţii.

Culmea este că proiectul de modernizare al străzii Aurel Lazăr a inclus o cişmea cu apă care, spre bucuria stăpânilor de câini, are şi o tăviţă unde animalele îşi pot stăvili setea. Cişmeaua a funcţionat scurt timp, dar acum nici nu mai este racordată la reţeaua de apă, aşa că nu face altceva decât să adune praf. 

Aurel Lazar Oradea

Rămâne cum am stabilit!

Florin BirtaPrimarul Oradiei a moştenit regula "anti-cişmele" şi nu se dezice de ea. "Este o politică mai veche a Primăriei, pe care încă o aplicăm. În zonele centrale nu vor reapărea cişmele", spune acum Florin Birta (foto).

Mai mult, cişmelele dispar şi din parcuri, dar acolo din cauza şantierelor. De pildă, în Parcul Nicolae Bălcescu, unde se înlocuiesc reţelele de termoficare, nu mai este niciuna, în Parcul Petőfi, care intră vara asta în reabilitare, la fel, şi tot aşa se va întâmpla cu ţâşnitoarele din Parcul 1 Decembrie. 

Proiectele din parcuri prevăd, însă, reamplasarea de astfel de instalaţii. "În parcuri vom avea în continuare cişmele", promite primarul Birta. 

Prea mult plastic

Lipsa cişmelelor cu apă nu produce doar un disconfort orădenilor sau turiştilor care se plimbă prin centru şi care dau banii pe apa îmbuteliată, ci şi o problemă de salubritate. Cu cât mai multe flacoane vor cumpăra orădenii, cu atât mai multe deşeuri stradale va genera Oradea, în timp ce peste tot în lume se vorbeşte despre nevoia reducerii cantităţilor de gunoaie.

În 2019, tocmai pentru a descuraja consumul inutil de plastic, un ONG din Oradea a derulat proiectul "Deplastificat", prin intermediul căruia a întocmit o hartă a cişmelelor şi a localurilor din oraş care oferă gratuit apă de băut, orădenii fiind îndemnaţi să aibă mereu la ei sticle refolosibile pentru apă. "E important ca oraşul să aibă surse de apă potabilă gratuită, mai ales că sunt tot mai mulţi orădeni care aleargă sau merg cu bicicleta şi prin centru", spune Andra Cloştorfeanu, iniţiatoarea proiectului. 

Câtă vreme Primăria va fi zgârcită cu apa din cişmele, tot ce pot face orădenii este să apeleze la privaţi, pentru un pahar de răcoare...


ABANDONATĂ
Fântână dispărută

În zona centrală, Oradea nu excelează nici la capitolul fântâni arteziene, o altă sursă de răcorire în zilele caniculare. În afară de jocurile de apă de pe Republicii, fântânile din Parcul 1 Decembrie, cele care se murdăresc foarte repede din Piaţa Unirii şi o fântână montată recent în Piaţa Ferdinand, oraşul nu prea are cu ce se lăuda.

Fântână

Mai mult, orădenii care îşi cunosc oraşul au observat că o fântână din piatră cu plăci decorative care era la colţul străzii Ady Endre (foto), lângă restaurantul Dock, a dispărut. Când s-a reabilitat Piaţa Ferdinand, Primăria a promis că va reface şi fântâna şi o reamplasează, ceea ce nu s-a mai întâmplat, pentru că în subteran a fost instalat un transformator de energie electrică. Deoarece nu i s-a găsit alt loc în oraş, frumoasa fântână zace într-un depozit al Primăriei... 


VOCEA STRĂZII

Primăria a desfiinţat mai multe cişmele din zona centrală. Credeţi că este o idee bună?

Nici la locurile de joacă nu prea sunt, ceea ce este foarte rău. Copiii transpiră, aleargă, se joacă şi n-avem nici apă să-i spălăm pe mâini.
Loredana

Nu ai cişmele, cumperi apă plată din magazin, că Primăria parcă asta vrea, să sprijine mediul de afaceri, nu orădenii. Nu e bine.
Mihai Secelan

Poate au spus unii că se face risipă de apă cu cişmelele, ceea ce de multe ori e adevărat. Dar soluţia e să le repare, nu să le elimine.
Ciprian

Cişmelele sunt foarte folositoare, Primăria ar trebui să nu renunţe la ele, ci eventual să aducă cişmele mai noi şi mai curate. 
Naty Orszag

Foarte des mă opream să închid o cişmea lăsată deschisă intenţionat, iar odată am văzut o doamnă ce se spăla pe picioare la cişmea.
Ana-Maria Cioara

Au dispărut toaletele publice, dispar şi cişmelele. Probabil se doreşte să mergem doar în localurile din centru, nu pe spaţiul public.
Dana

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@oradeanbihorean
Sandu e suspendat, nu vomita cateva zile. Saracu, cred ca turbat acum. Nici bani de ciorba de la PNL nu are de nu poate posta, nici sa-si refuleze frustrarile nu mai poate. Si pe Bihon l-au blocat, acolo nu mai poate posta. Acum se da cu capul de pereti
Postat 11 Iunie 2023, 14:30 de Petre93
10 lei apa
bei sarkilor, nu va permiteti un suc sau o apa cu 10 lei pe o terasa in centru? cum vreti sa se dezvolte orasul daca turistii bea apa pe gratis iar carciumile consilierilor si baietilor destepti din pmo nu vand si ele macar un suc la turisti? hai sandule, vomita!
Postat 10 Iunie 2023, 13:50 de oradeanbihor
Normal...birtinezii muncesc..
Pe Progresului in fata bisericii functiona o fintina..tisnitoare publica....odata!Acum nu...!!!!Avem wc public linga bloc pe Sovata..Santuri..garduri rupe..transee pe spatiul verde unde se joaca copiii!Birtinutz dormi??????????
Postat 10 Iunie 2023, 12:41 de grigore
@marginan
Tare snob mai esti, trebuie sa fii cool sa umbli cu sticla in mana si cu posetuta pe umar, banuiesc ca esti si epilat pe picioare. Iar ce e romanesc iti pute, vai da ce emancipati sunteti unii
Postat 09 Iunie 2023, 13:52 de Mihaita
Antica si de demult
Moda cismelelor a cam trecut. Se consuma apa din flacoane. In tarile cu turism dezvoltat cismelele sunt pentru racorire, dar sunt "antice si de demult".
Postat 09 Iunie 2023, 11:28 de marginan
Idioti, cu metehne de cand traiau la sat.
Va dati seama ce cheltuiala cu apa, o sa ne spuna ca nu se poate dezvolta metropola daca nu desfiinteaza si cismele. Cu budele a terminat, cred ca urmeaza iluminatul ca si ala consuma curent
Postat 09 Iunie 2023, 10:01 de Petre93
La fiecare cișmea ar trebui o toaletă publică și niște bănci.
De unde, dacă liberalii ajunși edili au tot ce le trebuie în clădirea primăriei, de unde nu scot capul decât atunci când pleacă acasă, după program.
Postat 09 Iunie 2023, 08:57 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON