URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2023, 10:22

Cine plătește?

Cine plătește? captură video: Asociația Pro Infrastructură / Youtube
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara anului trecut, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța pompos anularea contractului încheiat de CNAIR în 2020, după o licitație începută în 2018, cu o asociere de firme, între care trei din grupul orădean Selina - Trameco, Drum Asfalt și Drumuri Bihor - care trebuia să finalizeze în 2022 tronsonul de 28,55 km al Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș. Nu mai puțin de 4 hashtaguri triumfătoare înșirase ministrul pe contul său de Facebook: #AutostradaTransilvania, #ChiribisBiharia, #licitare, #dezvoltare!

După 10 luni, aflăm că în locul vechiului contract, de 326 milioane lei, CNAIR e gata să semneze un altul, de peste 785 milioane lei (și era dispusă să dea aproape 900 de milioane), cu asocierea a două firme care au câștigat noua licitație pentru același tronson, dintre care una, Precon Transilvania, este controlată printr-un interpus tot de patronul Selinei. Ceea ce Beniamin Rus, de altfel, nici nu ascunde. 

Nici nu ar avea de ce, de vreme ce cu celelalte trei nu mai putea participa, timp de trei ani, la alte licitații publice, primind „certificat negativ”, ba fuseseră și penalizate cu aproape 1 milion de euro, pe motiv că au propus un proiect tehnic ce presupunea depășirea cu 130 milioane lei a valorii contractului, ducându-l la peste 450 milioane lei. Atât Grindeanu, cât și predecesorul său, Cătălin Drulă, imputa lăcomia antreprenorilor, sugerând că vor mai mulți bani după ce la licitația încheiată în 2020 ar fi prezentat o ofertă nerealistă, doar ca să înhațe contractul.

Surpriza cea mare, ieșită la iveală săptămâna trecută, când CNAIR a anunțat câștigătorii noii licitații, a patra după evacuarea americanilor de la Bechtel, este că își recunoaște indirect greșeala de a fi respins variantele de proiect tehnic ale antreprenorilor angajați în urmă cu trei ani. Ca dovadă că aceștia au avut dreptate să reclame lucrări suplimentare, iar asta pe baza unui studiu geotehnic realizat de o firmă independentă și agreată de Ministerul Transporturilor, este însuși faptul că de data asta CNAIR le-a inclus în caietul de sarcini al ultimei licitații. Până cu un an în urmă, a ignorat însă o soluție, legală și la îndemână, indicată de Autoritatea Națională de Achiziții Publice, și anume licitarea separată a lucrărilor suplimentare, așa încât contractul inițial să fie derulat și finalizat la termen, în 2022.

Pe românește, în loc să circulăm de anul trecut pe încă o bucată de autostradă, care ar fi costat circa 450 milioane lei, noul termen este 2025, dar la un preț de 785 milioane lei. Asta dacă, firește, rezultatul noii licitații nu va fi contestat de ceilalți patru concurenți, care au cerut prețuri și mai mari, ceea ce înseamnă alte luni, dacă nu chiar un an, pentru procedura de soluționare.

Deocamdată, nu se știe dacă șoseaua o vor construi firmele lui Rus, dar e cert că va fi făcută mai târziu și mai scump. Iar pentru asta nu răspunde nimeni, nici de la CNAIR, nici de la Transporturi, Drulă ori Grindeanu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Si căruța?
Ca pe centura a mai fost cumva, dar pe autostrada... (Asculta Fara zahar - O, cal frumos)
Postat 14 Iunie 2023, 06:33 de poiu
Peste câteva luni
Apare propaganda ca Bolojan a început lucrări si nu le termină, dar uita sa spună de ce :::::)))
Postat 13 Iunie 2023, 23:51 de Sandu2100
Serios!!!
Inca mai sperati la autostrazi, pacalicilor.Majoritatea nu stiu sa circule pe drumurile nationale, darămite pe autostradă!Ironic vorbind, au grijă de vietile noastre!
Postat 13 Iunie 2023, 22:38 de Maikeltroll
Nu e chiar asa
Solutia data de Autoritatea Naționala de Achiziții Publice e tipic romaneasca: tehnic era posibila, practic nu. Sa presupunem ca min. transporturlor agreea aceasta solutie si scotea la licitatie lucrarile suplimentare solicitate de Selina: daca castigau tot ei, era ok, dar daca nu castigau? Iesea un rahat, stateau unii dupa altii, se calcau pe picioare. Asa a inchis un potential proces cu Selina si a mai bagat o firma capusa de "casa PSD" la inghesuiala. Astia nu sunt politicieni is mafioti! Nu va faceti planuri de plimbare pe autostrada aia ca nu o sa o faca Beni in curand. Vine alt ministru, taie banii dati de Sorinel si Beni se supara, isi ia jucariile si pleaca.
Postat 13 Iunie 2023, 14:29 de alexcuce
Eu zic sa principalele vinovate sunt cele doua curţi:
Cea constitutionala si cea de casatie si justitie. La egalitate. Pe un (dez)onorant loc trei e parlamentul. Poate cineva sa ne spuna ce se intampla cu inregistrarile pe care cele şpe servicii de informatii/contrainformatii/etc, etc le culeg in activitatea lor? Ca magistratii nu le pot folosi. Nicio clipa nu ma gandesc ca sefii serviciilor, presedintele, premierul, sefii de partide cu tot alaiul le-ar folosi, informatiile, in scop personal!
Postat 13 Iunie 2023, 12:25 de pinonel
o fi ....sau... nu o fi
Atata timp cat legea da voie, mai bine zis nu interzice....e permis. Cat despre declaratiile unora si a altora.....e cu dus si intors. Nu e cazul sa punem nasu' la toate scenele actoricesti de pe social media si presa. O simulare e posibila si o intelegere pe sub masa cu atat mai mult. Un lucru e clar afacerile se fac pe bani....uneori pe foarte multi in care doresc si unii si mai ales.....altii sa castige. Ar fi multe de povestit.
Postat 13 Iunie 2023, 11:05 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON