URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2023, 10:00

România eșuată

România eșuată Imagine generică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învăţământ se aşterne ca o piatră tombală peste domnia preşedintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulţi dintre cei care l-au votat au ajuns să-l dispreţuiască, să-l considere groparul marilor speranţe din 2014, dar abia prestaţia sa în actuala criză din învăţământ le pune definitiv lespedea.

De meserie profesor, Iohannis a afişat o indiferenţă rectilinie şi uniformă nu faţă de foştii colegi - să fim oneşti, tocmai a spus că revendicările salariale sunt îndreptăţite -, cât prin raportarea la domeniul în care, cândva, a activat. Cu suficient succes cât să cumpere din meditaţii 6 case, asta deşi în aproape un deceniu presa n-a izbutit să găsească un profesionist, în orice domeniu, care să fi mărturisit, cu mândrie, că "Iohannis mi-a fost mentor".

Cu excepţia faptului că an de an s-a achitat maşinal de obligaţia (cam comunistă) de a fi prezent la "deschiderea noului an şcolar" ba ici, ba colo, dar fără să fi rostit nici măcar o frază memorabilă, care să inspire, nu ţin minte ca preşedintele-profesor să fi mers în vreo şcoală din ţară, ca să stea de vorbă cu profesorii, cu elevii şi, de ce nu, cu părinţii acestora. Să-i întrebe măcar atât: cum am putea face ca ghiozdanele să nu mai fie aşa grele? Am înţeles că n-a vrut să fie "Tătuc", ca toţi predecesorii săi, dar nici magistru?...

Ajuns în fruntea statului după un preşedinte jucător, care ne-a lăsat faimoasa constatare că şcoala românească "face filosofi, şi ăia neintegrabili în câmpul muncii", în loc să producă "mecanici, tinichigii, ospătari, instalatori" (de care, iată, avem atâta nevoie!), profesorul din Sibiu a păcălit o întreagă societate pentru a-şi ascunde lipsa de vocaţie, lipsa de interes şi lipsa de rezultate. De fiecare dată când, fie în politică, fie în economie, au fost crize, alibiul neimplicării sale dincolo de suprafaţa acestora a fost că lucrează la un proiect grandios - România Educată, cea "a lucrului bine făcut".

După o "dezbatere" conspirativă, noile Legi ale Educaţiei se arată însă doar o farsă. Nimic din ele nu împinge la reforme, totul spoieşte înapoieri. Cu toate astea, pe un ton în care nici nu ştii cât a fost aroganţă şi cât recunoaşterea involuntară a propriului eşec, a dojenit sindicatele, în plină grevă, că nici măcar marginal "n-au constatat că s-au adoptat, să vadă că am făcut paşi". S-au făcut, dar pe loc, nu înainte.

Greva şi protestele au surprins pe toată lumea, poate şi pe profesorii înşişi, iar România, dincolo de lozinci precum "fără educaţie moare orice naţiune", este divizată şi în privinţa acestora. De ce, ştim bine: pe de o parte salariile sunt mici, dar pe de alta mici sunt şi rezultatele acestei generaţii de profesori, cu promoţiile lor de analfabeţi funcţional, cu şpăgi, cu "atenţii", cu "meditaţii" fiscalizate sau ba. 

Deşi e clar că Guvernul este depăşit (apropo, şi-a bătut joc până şi de "premierul meu", ordonându-i să nu plece din funcţie, la câteva zile după ce tot el spusese că rotaţia trebuie să se facă "sticlă"), preşedintele Iohannis nu renunţă nici în al 12-lea ceas la statutul de dezertor. Constituţia îl obligă să "medieze" între guvern şi grevişti, dar şi de data asta trage chiulul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La ce te poti astepta?
La ce te poti astepta de la un guvern + președinte care AZI au promulgat legea care dă portițe autorităților să ia copiii de la familii pentru nu știu ce nereguli inventate (că nu-s vaccinați, că n-au nu știu câți mp în dormitor etc) și tot AZI au promulgat legea mobilității urbane, a orașelor lagăr. Dacă are chef un retardat intelectual, se pune în mijlocul străzii și nu te mai lasă să treci că are acoperire în lege. Este lege domle! Toate inepțiile astea au fost implementate afară acuma foarte curând și culmea și noi dreapta-imprejur! Cu siguranță că există o politică globală în spate pe care ai nostri pseudo-lideri doar o execută. Scopul? Semănare haos în societate, dezbinarea familiilor, stres suplimentar pe părinți, debusolarea copiilor, centre de copii separați de familii care să fie marfă de consum pt pedofili și cupluri LGBT puse pe adoptat. Va fi un scenariu sumbru pt familii în viitorul apropiat. Acuma sunt doar izele "inofensive". Deja, de aproape de 1 lună sau mai bine, au apărut pe internet, la licitații, din partea foarte multor primării din țară, în special rurale a tot felul de CENTRE PENTRU COPII AFLAȚI ÎN SITUAȚIE DE RISC DE SEPARARE DE FAMILIE. Culmea cu titlu exact din denumirea legii cu pricina. Practic ei au premeditat de mult tot dacă licitațiile au început înainte de promovarea legii. Asta vor, orfelinate în fiecare comună. PSD-PNL-UDMR-USR compromiși pe bandă rulantă, nu numai că au vândut resursele, acuma vor vinde și copiii!!! De salariile de mizerie ale dascălilor, nu mai vb! Nu toți dau meditații, doar la materiile de bază!
Postat 30 Mai 2023, 14:20 de georgemarian
Adriane, cum comentezi?
,,Instituţiile de învăţământ din sistemul privat caută să ocupe aproximativ 600 de posturi libere şi pot oferi salarii care ajung şi la 1.400 de euro net" Doar ca privatul nu da 7000 de lei loazelor de la Spiru Haret, Valahia, etc. Pt a primi acesti bani dascalii trebuie sa fie DASCALI! https://ziare.com/profesori/posturi-libere-institutii-invatamant-sistem-privat-nivel-salarii-1807595
Postat 30 Mai 2023, 12:17 de pinonel
Concluzie
Generalul klaus e naspa, generalul ciuca e naspa, profesorii, guvernul asijderea. Norocul nostru ca in oradea e bine, alta scoala, alti profesori...Oradea e Zen
Postat 30 Mai 2023, 10:55 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON