URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2023, 12:42

Protest masiv al dascălilor în Oradea! Aproape 1.500 de participanți au bătut obrazul guvernanților: „Ciucă, repetent! Ciolacu, repetent! Deca, repetentă!” (FOTO/VIDEO)

Aproape 1.500 de educatori, învățători, profesori și alți angajați din învățământul bihorean au participat, vineri la prânz, la un protest în centrul Oradiei, cerând salarii mai mari și condiții mai bune în școli și grădinițe.

Țară ca afară, dar la noi!

Adunați la ora 12 în Parcul Traian, în fața Prefecturii Bihor, protestatarii au fost foarte gălăgioși, cu fluiere și vuvuzele, și au afișat, totodată, pancarte cu mesaje creative, unele dintre ele colorate de parcă ar fi materiale didactice.

De pildă, unul dintre dascălii ieșiți la protest și-a pregătit un afiș ca o foaie de catalog, unde i-a notat pe „elevii” Nicolae Ciucă, Ligia Deca, Marcel Ciolacu, iar în locul notelor, mențiunea că fiecare este repetent.

Un banner de mari dimensiuni, colorat, a dezvăluit o altă doleanță a protestatarilor: „Vrem o școală ca afară, dar o vrem la noi în țară”. Afișul a fost făcut de angajatele Grădiniței 56 din Oradea, care au și ieșit în evidență, printre manifestanți, fiind toate îmbrăcate în roz și cu însemnele unității de învățământ la care lucrează.

„Am un salariu de 3.200 lei. Nu am familie, deci îmi este ușor, dar dacă aș avea familie, probabil că nu m-aș descurca. Vreau să rămân în învățământ, pentru că îmi place, e ceea ce am învățat să fac, am un masterat, o facultate și liceu pedagogic”, a spus Nicoleta Andreea, una dintre educatoarele din Grădinița 56.

Pe alte pancarte aduse de dascăli în centrul Oradiei erau alte mesaje de revoltă: „Cu pasiunea pentru muncă nu se pot plăti facturi!”, „Nu sunt bani? Tăiați pensiile speciale!”, „În ultimii patru ani, Guvernul a fost în grevă”, „Nu poți pune copiii pe primul loc, dacă pui profesorii pe ultimul!”, „La magazin nu poți plăti cu vocație”.

„Să nu ne arunce un oscior”

În Parcul Traian, profesorii au scandat lozinci anti-guvernanți, la îndemnul președintelui Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu. El a venit la protest cu o cruce, simbol al faptului că guvernanții au omorât educația din România.

De asemenea, profesorii au strigat de mai multe ori „grevă generală”, semn că nu au de gând să reia activitatea didactică prea curând.

„Ne așteptăm de la guvernanți să înțeleagă că profesorii sunt o categorie socio-profesională care trebuie respectată. Așteptăm dialog concret, negocieri reale, nu să vină să ne arunce câte un oscior sau să ne acorde tichete sociale, ca unor asistați. Greva va continua până când nu ne vor fi revendicările satisfăcute. Suntem conștienți că nu vor putea să le satisfacă în totalitate, dar vrem să vedem un gram de bunăvoință din partea guvernanților”, a declarat Flaviu Zancu, președintele SLÎ Bihor.

Elevi alături de profesori

Greva generală va continua luni în învățământul bihorean, chiar dacă, după cum au mărturisit BIHOREANULUI unii profesori care au participat la protest, există directori de școli care fac presiuni asupra protestatarilor. „Am auzit și eu că se fac unele promisiuni, dar colegii noștri sunt și mai înverșunați și vor să rămână în grevă”, a spus și Zancu.

Protestul profesorilor și angajaților din educație a fost susținut și de elevi. Grupuri de liceeni de la colegiile Mihai Eminescu, Emanuil Gojdu, Onisifor Ghibu și de la Liceul de Arte au apărut printre dascăli, fiind aplaudați de aceștia, care și-a arătat astfel bucuria că adolescenții le înțeleg poziția.

Trei dintre elevi au mers chiar în mijlocul mulțumii din Parcul Traian, ținând un afiș cu mesajul: „Vocația nu ține de foame”.

„Îi susținem pe profesori, au totală dreptate. Cu salarii așa mici n-ai cum să trăiești”, a spus un elev de-a VIII-a de la Liceul de Arte.

Învățătoare ajutată de... bunică

După ce și-au strigat nemulțumirea în fața Prefecturii, profesorii au pornit într-un marș spre Inspectoratul Școlar Județean Bihor, situat pe strada Mihai Eminescu. Cum între timp se adunaseră și mai mulți, tot tronsonul de stradă cuprins între Parcul Traian și sediul IȘJ a fost ocupat de ei.

„Ce nu ne nemulțumește? Condițiile, salariile... Ne dorim o școală mai bună pentru elevi, pe care n-o să o avem niciodată, dacă nu respectăm profesorii. Lumea spune că degeaba le dăm bani profesorilor, că n-o să crească calitatea actului didactic, la fel cum se întâmplă la medici, dar se gândește cineva că astăzi plantezi o sămânță și mâine mănânci roșiile? Nu, durează!”, a spus o învățătoare care a mărșăluit prin centrul Oradiei.

Cu un salariu de 3.500 lei, a recunoscut că nu se descurcă lună de lună fără ajutorul... bunicii ei. „Mă ajută bunică-mea”, a mărturisit ea.

Le-au scris demisiile

În fața IȘJ Bihor, protestatarii au strigat „Luptăm și pentru voi!”, iar unii angajați ai instituției i-au aplaudat, la geamuri. Tot acolo, angajații din educație au reluat mesajele pentru guvernanți: „Ciucă, repetent!”, „Ciolacu, repetent!” și „Ligia Deca, repetentă!”.

De la Inspectoratul Școlar, marșul a continuat pe străzile Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu și s-a încheiat tot în fața Prefecturii.

Reîntorși în Parcul Traian, tot scandând și fluierând, profesorii au scris „Demisia” pe mai multe hârtii albe și le-au lăsat pe jos, gata pregătite să fie semnate de guvernanți. O delegație a manifestanților a urcat în Prefectură, pentru a trimite un memoriu Guvernului.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 13.15, cu un mesaj clar din partea liderilor de sindicat, aplaudat de protestatari: cadrele didactice din Bihor nu vor renunța la grevă! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@Szaby_Oradea
Dorele, nu te duce capul de 2 lei... E foarte simplu, asa salar asa profesori. Ce ti-e greu de inteles? Crezi ca varfurile vor sa fie profesori pe 2500 de lei?
Postat 27 Mai 2023, 08:42 de Marcel91
Asa trebuia demult sa faceti
Respect tuturor care ati iesit si v-ati gandit si la salariile voastre si la bursele copiilor pe care nu le-au luat de 2 luni, la vechile manuale, la clasele neigienizate de ani de zile sau facute pe banii nostri, la tablele fara markere si la cate nu lipsesc dintr-o clasa. Rusine celor care dintre voi ati stat ascunsi in clase pe motiv ca predati in scoli unde nu erau elevi!
Postat 26 Mai 2023, 21:34 de onuta
Reprezentantii sindi-cacatului unde ati fost?
In afara de dl Flaviu restul care luati indemnizatiile noastre unde ati fost?Bursucul de Horga unde fusesi? La ISJ toti citeau carti din banii de la guvern. RUSINE VOUA! si tuturor inspectorilor care tot de la catedra ati plecat, slujile partidului care v-a numit(ca concurs nu aveti niciunul....fara virgula ca nu o meritati).
Postat 26 Mai 2023, 21:25 de onuta
Felicitari tuturor profesorilor!
Demult trebuia sa faceti asta. Suntem alaturi de voi ca si parinti care v-am sustinut la clasa cu tot ce statul nu le-a oferit copiilor nostri. Multor dintre voi toata stima!
Postat 26 Mai 2023, 21:15 de omulet545
Greva c*rului
Ar trebui oamenii sa se p*se pe greva voastra: 1) 4 luni cel putin vacanta platita in FIECARE an, 2) In cele 8 luni care raman, fiecare profesor lucreaza efectiv MAXIM 4-5 ore pe zi. MAXIM, 3) gradele se iau pe spaga sau mimetism, 4) accesul la posturi e pe spaga 5) marea parte a profesorilor sunt niste evezionisti fiscali pentru ca dau meditatii fara chitanta si factura 6) oamenii ies in societate ca analfabeti functionali tocmai din cauza profesorilor care isi baga picioarele, dar acum vor bani mai multi. CAND O SA ISI FACA PROFESIORASII treaba, si apoi sa iasa in societate indivizi care sa produca ceva plus-valoare, atunci sa vina cu pretentia sa isi ia si ei partea CARE O MERITA. Pana atunci sa isi vada mai departe de lumea lor paralela!
Postat 26 Mai 2023, 13:50 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON