URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2023, 09:28

Norocul și ghinionul nostru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță.

Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că niște funcționari din Ministerul de Finanțe au refuzat să treacă patrimoniul CET-ului II în proprietatea orașului. Acum ne-ar fi stat tare bine cu câteva zeci de milioane de euro în buget, numai buni să cofinanțeze alte și alte lucrări.

Au fost situații când administrația centrală a înțeles că e bine să colaboreze cu cea locală. Ministerul Agriculturii a dat Primăriei Oradea un spațiu pentru construirea unui parc, iar în schimb edilii au renovat niște clădiri pentru care Ministerul n-ar fi avut bani nici de bidinele. La fel, în contul terenului cedat de Spitalul Militar pentru o parcare supraterană, Primăria a construit pentru unitatea medicală un dispensar nou-nouț.

Din păcate mai sunt găuri negre, pentru că managerii din sistemul de stat preferă să nu-și bată capul pentru a pune lucrurile în mișcare. Clădirea Poștei înghite o grămadă de bani din bugetul instituției, pentru plata supraimpozitării clădirilor nerenovate. Și totuși șefii persistă în a ține ca orbul de botă de acest patrimoniu care se sfărâmă pe zi ce trece. Un transfer gratuit către Oradea i-ar scăpa de o grămadă de cheltuieli, iar orașul ar putea avea o clădire renovată.

La fel e și cu Stadionul Tineretului. Ministerul Educației nu are bani nici de cretă, la ce buget îi asigură Guvernul României, dar mai bine ține baza la statutul de paragină decât să o transfere municipalității care și-a exprimat deschis dorința de a face în acea zonă o bază sportivă de elită.

Bine că le-a venit mintea la cap celor de la CFR, care au înțeles că, dacă nu sunt în stare să găsească un mecanic de locomotivă treaz, nu sunt capabili nici să gestioneze un sistem medical complex cum e rețeaua lor regională de spitale.

Un lucru e sigur: aceste zone nerenovate vor rămâne o pată pe obrazul Oradiei. Că dacă n-am reușit astfel de transferuri cu o guvernare condusă de liberali, sunt șanse mici să avem parte de așa ceva când puterea de la București nu va coincide cu cea din Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu este adevărat că CET II nu a fost dată municipalității de către guvernarea de atunci.
Taman pe dos ... municipalitatea a refuzat preluarea, invocând întreținerea costisitoare, lipsa de interes în reabilitarea acestuia și chiar incapacitatea demolării. În final, municipalitatea a făcut cadou terenul aferent. Ia vedeți cui ... și ce combinații s-au făcut.
Postat 03 Iunie 2023, 22:03 de KP
CET II a fost vândut la preţul minim stabilit!!!
Nu e vorba nici de ghinion, nici de pr*stie, e pur si simplu o escr*cherie PeNaLa (presedinte al pnl era alinuţa). Citez din bihoreanul: ,,Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut. În cursul primăverii anului 2014, municipalitatea a intrat în asociere cu o companie din Bucureşti pentru a putea participa la licitaţie, dar în final partenerul nu a mai făcut o ofertă iar afacerea a căzut." Comentariu in bihon.ro:“La 7 milioane de euro, cât au plătit, au făcut o afacere. Când a fost închis CET-ul acela, valoarea sa era evaluată la 100 de milioane de dolari. Iar 80-90% din ce avea atunci, are şi acum. S-au vândut doar un generator şi nişte pompe de alimentare, restul e încă acolo”
Postat 03 Iunie 2023, 18:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON