URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
03 Iunie 2023, 09:28

Norocul și ghinionul nostru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță.

Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că niște funcționari din Ministerul de Finanțe au refuzat să treacă patrimoniul CET-ului II în proprietatea orașului. Acum ne-ar fi stat tare bine cu câteva zeci de milioane de euro în buget, numai buni să cofinanțeze alte și alte lucrări.

Au fost situații când administrația centrală a înțeles că e bine să colaboreze cu cea locală. Ministerul Agriculturii a dat Primăriei Oradea un spațiu pentru construirea unui parc, iar în schimb edilii au renovat niște clădiri pentru care Ministerul n-ar fi avut bani nici de bidinele. La fel, în contul terenului cedat de Spitalul Militar pentru o parcare supraterană, Primăria a construit pentru unitatea medicală un dispensar nou-nouț.

Din păcate mai sunt găuri negre, pentru că managerii din sistemul de stat preferă să nu-și bată capul pentru a pune lucrurile în mișcare. Clădirea Poștei înghite o grămadă de bani din bugetul instituției, pentru plata supraimpozitării clădirilor nerenovate. Și totuși șefii persistă în a ține ca orbul de botă de acest patrimoniu care se sfărâmă pe zi ce trece. Un transfer gratuit către Oradea i-ar scăpa de o grămadă de cheltuieli, iar orașul ar putea avea o clădire renovată.

La fel e și cu Stadionul Tineretului. Ministerul Educației nu are bani nici de cretă, la ce buget îi asigură Guvernul României, dar mai bine ține baza la statutul de paragină decât să o transfere municipalității care și-a exprimat deschis dorința de a face în acea zonă o bază sportivă de elită.

Bine că le-a venit mintea la cap celor de la CFR, care au înțeles că, dacă nu sunt în stare să găsească un mecanic de locomotivă treaz, nu sunt capabili nici să gestioneze un sistem medical complex cum e rețeaua lor regională de spitale.

Un lucru e sigur: aceste zone nerenovate vor rămâne o pată pe obrazul Oradiei. Că dacă n-am reușit astfel de transferuri cu o guvernare condusă de liberali, sunt șanse mici să avem parte de așa ceva când puterea de la București nu va coincide cu cea din Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu este adevărat că CET II nu a fost dată municipalității de către guvernarea de atunci.
Taman pe dos ... municipalitatea a refuzat preluarea, invocând întreținerea costisitoare, lipsa de interes în reabilitarea acestuia și chiar incapacitatea demolării. În final, municipalitatea a făcut cadou terenul aferent. Ia vedeți cui ... și ce combinații s-au făcut.
Postat 03 Iunie 2023, 22:03 de KP
CET II a fost vândut la preţul minim stabilit!!!
Nu e vorba nici de ghinion, nici de pr*stie, e pur si simplu o escr*cherie PeNaLa (presedinte al pnl era alinuţa). Citez din bihoreanul: ,,Licitaţiile organizate pentru vânzarea CET II au pornit iniţial de la o valoare de circa 60 milioane euro pentru ca în lipsa unui ofertant preţul să coboare treptat până la cele 7,1 milioane euro cu care a şi fost vândut. În cursul primăverii anului 2014, municipalitatea a intrat în asociere cu o companie din Bucureşti pentru a putea participa la licitaţie, dar în final partenerul nu a mai făcut o ofertă iar afacerea a căzut." Comentariu in bihon.ro:“La 7 milioane de euro, cât au plătit, au făcut o afacere. Când a fost închis CET-ul acela, valoarea sa era evaluată la 100 de milioane de dolari. Iar 80-90% din ce avea atunci, are şi acum. S-au vândut doar un generator şi nişte pompe de alimentare, restul e încă acolo”
Postat 03 Iunie 2023, 18:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON