URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2023, 10:00

Modificări importante în materia contenciosului administrativ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna aprilie au fost publicate în Monitorul Oficial două legi de modificare a Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificările - mai mult decât discutabile - vizând procedura de suspendare a executării actelor administrative și procedura de executare a hotărârilor de contencios administrativ.

Prin Legea nr. 102/2023 se aduc modificări însemnate procedurii de suspendare a actelor administrative, în sensul în care se aduc restricții însemnate utilizării acestei proceduri.

Suspendarea efectelor unui act administrativ va putea fi cerută, la fel ca până acum, și în momentul în care se formulează reclamația administrativă, deci anterior sesizării instanței de contencios administrativ. Diferența esențială, însă, este faptul că persoana vătămată prin act este obligată să formuleze cererea de chemare în judecată pentru anularea actului nelegal în termen de 60 de zile de la data formulării cererii de suspendare, și nu de la obținerea unei hotărâri de suspendare, cum era reglementat anterior.

Într-un sistem de drept care se dorește eficient, prevederea nou introdusă - care ne spune în continuare că, dacă reclamantul nu face cererea în 60 de zile, iar suspendarea nu este soluționată între timp, suspendarea va fi respinsă ca inadmisibilă - este de-a dreptul penibilă. 

Ce sistem judiciar e acela care încurajează lenea prin lege? Cum să nu se poată soluționa o cerere în 60 de zile? Adică reclamantul trebuie să fie vigilent și rapid, dar judecătorul e încurajat să fie delăsător? Din păcate, vedem tot mai des asemenea aberații legislative pe care nici măcar nu ni le puteam închipui în urmă cu câțiva ani...

O altă prevedere greșită, din punctul meu de vedere, este cuprinsă în legea nr. 84/2023 prin care se modifică executarea hotărârilor definitive ale instanței de contencios administrativ. Dacă până acum, în caz de refuz de executare, era amendat conducătorul autorității „din propriul buzunar” cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere, legea modificată prevede că amenda se va aplica autorității, astfel că „bietul” demnitar sau funcționar chiar nu va mai avea nicio răspundere. 

Iar autoritățile au întotdeauna bani de amenzi, pentru că cetățenii contribuie, nu-i așa? Un alt pas uriaș înapoi, din păcate!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Are si Bihorul leprele lui!
PeNaLii (citeste birtinezul) au trimis in ultimele legislaturi in parlament destui idi*ti. De departe e unul care se evidentiaza, un ingineras pripasit prin Bihor. Dupa schema patentata de alti PeNaLi, ma_ciuca si bode si inca o mie, a ajuns dottore in drept. Acest ins e unul care a executat cu obedienta tot ce i-a cerut seful de partid. Ca a fost vorba de legislatia privind exproprierea pt cauza de utilitate publica, ca e vorba despre cele doua legi care fac obiectul acestui articol, yesman-ul si-a facut datoria! Nu fata de boborul care l-a trimis unde nu avea ce cauta ci fata de godfather.
Postat 03 Mai 2023, 11:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON