URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2023, 12:41

Să vedeți și voi cum e la Cluj...

Să vedeți și voi cum e la Cluj... (trucaj foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod cert, primarul Florin Birta începe să aibă apucături sinucigaşe. Evident, din punct de vedere electoral. Ori s-a săturat de postul care-i mănâncă tinereţile, ori mizează pe capacitatea infinită a orădenilor de a uita, altfel nu se explică de ce, în preajma campaniei electorale, traficul în oraş este practic blocat.

Şi totuşi, mă gândesc că de fapt la mijloc nu stă decât formidabila învăţătură iudaică. E celebră pilda în care capul unei familii numeroase se plânge rabinului că stau prea înghesuiţi în minusculul spaţiu pe care-l ocupă. Iar sfatul rabinului este să mai bage înăuntru şi capra, şi căţelul, şi pisica, ba şi nişte vecini. Iar după ce va scoate animalele şi vecinii din casă, spaţiul i se va părea de-a dreptul generos.

Acum se blochează o arteră de-a lungul Parcului Bălcescu, iar strada George Enescu e şi ea interzisă, Meşteşugarilor se lărgeşte, aşa că se circulă pe un singur sens, multe alte străzi din zona centrală au fost decopertate pentru schimbarea conductelor, centura e gâtuită în zona Tiger, dar va fi la fel şi dincolo de Selgros...

Despre pasajele din centrul civic ce să mai vorbim? Ba mai mult, până şi străzile înguste care asigură traficul în zonă sunt sparte, deci îngustate, tot pentru a se amplasa noile conducte de termoficare.

Dacă toate aceste blocaje se rezolvă până la finalul anului, în primăvară vom zburda pe şosele şi ni se va părea floare la ureche să străbatem oraşul în timpul orelor de vârf. Până atunci, însă, n-avem decât să ne chinuim în trafic, iar, ca popor creştin ce suntem, să coborâm toţi sfinţii în municipiu şi să fim fericiţi că avem ocazia să vedem şi noi cam cum e la Cluj, oraşul pe care ar trebui să-l luăm ca model. Doar că în alte privinţe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Oradea e zero
Nici peste 30 de ani nu vom ajunge Clujul. Iar daca si Oradea ar avea 3 comune cu 40-50-70 mii locuitori , in jurul orasului, la fel s-ar bloca toate strazile de la intrare. Doar ca Clujul atrage populatie si se dezvolta, nu pierde populatie ca Oradea. In Cluj vezi plin de lume pe strazi si in cartiere, pe cand Oradea e pustie. Asa ca circulatia in Oradea e zero pe langa alte orase, se vede ca multi oradeni nu au fost prin strainatate sa vada acolo ambuteiaje pe autostrazi cu 3-4 benzi la intrari in orase. Orase dezvoltate, nu ca amortitul adormit Oradea.
Postat 08 Iunie 2023, 19:41 de Petre93
Spalati-va pe creier
[https://www.youtube.com/watch?v=CzDC7nHICMw] Clujul „controlează” România: „Există un nucleu de populație, de stil mafiot, foarte puternic”
Postat 08 Iunie 2023, 09:34 de excalibur
Clujul model? Este pentru prima oară când, în afară de învățământ și sănătate, aud așa ceva.
Dintotdeauna în istoria orașelor transilvănene, Oradea a fost un model urbanistic ... iar Clujul s-a uitat cu reală invidie, până au acaparat liberalii puterea locală, la orașul nostru de pe Crișul Repede. Din păcate, "modelul" Cluj are o altă determinare, abordare și strategie. Un exemplu este relevant ... 1.000.000.000 Euro (fonduri publice europene, guvernamentale românești și locale) vor costa proiectul metroului clujean, care va lega orașul și periurbanul chiar, de la estul la vestul orașului. Spre comparație, dați lui Bolojan și tribului lui de habarniști și prăduitori, un miliard Euro ca să vedeți ce va face cu el ... va betona tot dealul Ciuperca da să nu alunece la vale, va săpa orașul nu numai de la sud-est către nord-vest, ci și de la aeroport până la spitalul județean, va crea cel mai sofisticatsistem de colectare a deșeurilor pe 9 fracții, va inaugura o linie aeriană județeană cu legături de la Oradea la Chișinău, cu escale la Vadu Crișului și București, va desființa toate parcările de la sol și va face un singur turn imens care să adune toate autovehiculele înmatriculate în județ ... și multe alte trăznăi inutile care să-i asigure rămânerea în istorie ca cel mai sprâncenat diriginte de șantier de glob, cel mai îngurguțat urbanist al estului Europei și cel mai contra cetățenilor manager pe care l-a avut Bihorul în materie de administrație publică.
Postat 08 Iunie 2023, 07:53 de KP
Maikeltroll
Ce ipocrizie ??? Justifică ! Bolojan îți explica cum poti sa mărești salariale profesorilor, adică nu tai de la investiții, și tai de la personalul care freacă menta, iti spune clar Bolojan ca ar tăia de la secrrtarii de stat care de fapt o sug, in loc sa muncească ( așa a făcut si la PMO si la CJ , justifică ce nu a făcut bine ) , iti spune clar ca 30 de ani guvernele au mers pe POPULISME si Românul nu mai pune botu la cardeală ( ex Oradea cu toate ca propaganda sare-n sus cu firme de casă, mizerie, trafic, lucrari de proasta calitate etc ) Iti spune ca pe toate ministerele, le doare- PLUĂ de fondurile europene si se bat pe ROTATIVĂ. Iti spune ca nu trebuie sa intri in cicluri pre-electorale cu promisiuni si trebuie sa faci investiții din fonduri europene care sunt pe gratis, și guvernele care promit o sug pt ca nu au sustenabilitatea de a crea resursele necesare măririi salariale, iti spune ca este o manevră de a ridica economia care se numește investiții si pe multi ii doare-n PLUĂ, Îți spune clar ca daca nu are majoritate nu se duce la BUCALE pt ca ăștia cu certurile trag țara in jos pt populisme, îți spune clar ca partidele merg pe POPULISME si le doare-n PLUĂ de România ( dar el iti spune si ce e de făcut, si ce a facut la Oradea ca sa omoare populismele) , iti spune sa nu fugi de DECONTUL ELECTORAL trebuie sa iei masurile necesare, iti spune clar ca nu deranjezi electoratul cu măriri de TAXE daca iti faci treaba, îți spune clar ca frecatorii de mentă au fost dați afară si au dat in judecată PMO sau CJ au câștigat l250.000 de hEURO si de restul rămas sau făcut poduri, drumuri etc ( adevărat din taxele noastre ii platim sa plece, dar e mai important sa plece decat sa frece menta ) iti spune clar ca guvernele de stânga sau de dreapta, ca sa nu-si deranjeze ELECTORII scot bani de la buget pt personalul administrativ , lucru care Bolojan nu e deacord, iti spune clar ca oamenii iau decizii in contextul in care se află , adică tu MAIKELTROLL daca arunci o hartie pe jos, si alții ca tine o sa faca la fel, dar dacă vine poliția cu chitanțierul poate te mai gândești , iti spune clar că daca vrei prosperitate ( prosperitatea nu vine dupa 3 ani ) trebuie sa faci sacrificii . Mullta lume laudă Germania ca a făcut sacrificii dupa război si asa sa ridicat, noi dupa ' 89 nu am avut război ( amu noa 3 mineriade facute de Iliescu PZD, fix pix si alea :::::))))) ) Dar ce facem, unde e sacrificiul ?? Spune si tu la iubiții tăi din partide ca masurile astea ar fi trebuit luate acum 20 de ani, acum e târziu pt ei , vine BULDOZERUL ::::::)))))
Postat 08 Iunie 2023, 01:14 de Sandu2100
Tare mai esti prost
Ca de n-ai fi ai avea la cunostinta faptul ca majoritatea proiectelor depind de fonduri europene. Cand vor fi toate gata si vă veți plimba in voie de la un capat la celalt al orasului fara batai de cap,oare cum va fi,ce veti mai comenta? Asa cum scrie cineva mai sus,exista biciclete si mersul pe jos inca nu sa demodat. Nu sunteti capabil sa vedeti calculul primarului. Nicidecum nu e tentativa de suicid ci mai degraba mizeaza pe faptul ca oradeanul cu cap va gandi asa: vrem ca tot ele sa le termine ,ba chiar sa faca si altele! Daca nu intelegeti ce inseamna infrastructura si dezvoltare va puteti pune traista un bat si valea in satele din imprejurimi. Acolo poate doar ciurda de vaci va mai poate strica cheful in trafic,eventual o turma de oi.
Postat 07 Iunie 2023, 22:24 de Jancsy
Europa fm
Astazi a vorbit in direct la Europa fm "Groful", ipocrizie fără margini, n-am cuvinte.
Postat 07 Iunie 2023, 22:10 de Maikeltroll
Centura Alesd a ajuns la Bucuresti
https://www.catavencii.ro/bolojan-se-incapataneaza-sa-treaca-strada-niste-cetateni-peste-ei/
Postat 07 Iunie 2023, 21:26 de excalibur
Apropo
Apropo, daca stati in oras, n-aveti nicio scuza sa stati cu fundul in masina si sa suferiti in trafic si ambuteiaje ca is strazile inchise. Puneti-va si mergeti pe jos ca va face piciorul frumos, clar unii oradeni au nevoie de un pic de miscare. Mai exista si bicicleta, asta daca nu va credeti ceva saraci ca va vede masina care sta la coada juma de ora sa faca 15 minute ;)
Postat 07 Iunie 2023, 19:08 de cams19
Aiurea
VA plangeti si voi ca n-aveti de ce. Se vor termina lucrarile si circulatia se va relua si toata lumea fericita. Avem si noi un primar care isi da interesul sa faca si voi va plangeti.
Postat 07 Iunie 2023, 19:06 de cams19
sa vedem cum e la cluj ?
ar insemnan sa vedem si unele impozite de 5 ori mai mici (impozitul pe cladiri nerezidentiale detinute de PF) dar asta nu se poate ca e nevoie de bani pentru gasca locala si de ce s anu platim de 5 ori mai mult doar suntem de 5 ori mai bogati decat clujenii.
Postat 07 Iunie 2023, 14:53 de Traian
Pentru cei alfabetizati
Consultati si acest excell cu deficitul bugetar al Romaniei pe ultimii 10 ani; [ https://mfinante.gov.ro/documents/35673/150083/EvdeficitbugetarsistemESA2010perioada2004-2021.xls ]. Vedeti ce scoruri au atins "guvernele mele" sub bagheta magica a magicienilor Orban, Citu, Ciuca, Ciolacu ? Aproape suta de miliarde lei in 2020 , 2021 ... desigur 2022 nu e mai prejos. Maiestrie PNL. Dezvoltare. Pe principiul #stati acasa. Au uitat sa precizeze #beliti poala.
Postat 07 Iunie 2023, 14:23 de excalibur
Bine ca se face...
Macarale, santiere, camioane... Oleaca trebuie sa ne stringem la koaie, 8 miliarde de euro numa' dobinzi in 2023 [ https://www.mediafax.ro/economic/statul-plateste-in-2023-dobanzi-la-credite-de-aproape-8-miliarde-de-euro-21920372 ]. Ne-a lasat Ceausescu o tara aproape la cheie, ceva retusuri pe ici pe colo... Puteam sa ne SIMTEM BINE ever since,ever after. Ne-au impins unii pe scari si acum nu mai stim pe unde ni-s chilotii. Deci, DOLCE FARNIENTE se amina. La treaba, la lopata...
Postat 07 Iunie 2023, 14:10 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON