URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Mai 2023, 13:27

Chinuitul mal al Crișului Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă. În plus, nu știu ce s-a ales cu proiectul artistului plastic ucrainean care a propus colorarea aridelor betoane.

Am avut apoi parte de episoade șantieristice îndelungate la parcarea subterană de pe Independenței. N-am înțeles niciodată de ce acolo nu s-a licitat, odată cu parcarea, și amenajarea spațiului de deasupra. A trebuit să ne stoarcem cu toții creierii pentru a alege soluția optimă de amenajare, dar asta înseamnă alt șantier, alt deranj.

Acum s-a dat comandă de pavare și pentru malul Crișului, altă lucrare decât cea de amenajare a spațiului de deasupra parcării. Din nou muncitori, utilaje și macarale. Dar, culmea, amenajarea se oprește în dreptul Sinagogii Zion, în loc să meargă până la Podul Intelectualilor. Probabil pentru a mai face o licitație, a mai rezolva o contestație, a mai pierde câteva sezoane...

Și pentru că tot am luat-o în susul Crișului, clădirile dintre Sinagogă și Podul Intelectualilor efectiv sunt rușinea orașului. Ceea ce ar trebui să fie o clădire emblematică, cea de lângă Sinagoga Zion, este o dărăpănătură pe care flutură folii de plastic, iar acoperișul este înlocuit de plăci de PFL. Ca să nu mai vorbim de imobilul ce adăpostește pizzeria Bridge, care mai are puțin și cade în capul trecătorilor.

Poate n-ar strica să se aplice principii la fel de ferme locatarilor ca acelea de care au parte demolații și strămutații din calea altor șantiere.

Și dacă credeți că după ce toate acestea se vor rezolva vom avea liniște în zona splendidei lunci a Crișului, vă înșelați. Pe rol este și o investiție de reparare a malului drept din zona restaurantului Dock. Ca să repari digul va trebui din nou să spargi malul, să faci drumuri tehnologice de acces, într-un cuvânt mizerie.

Dar dacă tot nu se poate altfel, pentru că sunt lucrări de apărare împotriva inundațiilor, de ce nu să înălțăm și pragul transversal din dreptul Primăriei cu 20-30 centimetri? Ocazie cu care Crișul ar putea fi navigabil pentru bărcuțe între Podul Ladislau și Podul Intelectualilor.

La modul aiuristic cum sunt eșalonate aceste lucrări, nici peste 10 ani nu vom putea ajunge să navigăm în tihnă pe Criș, printre lebede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON