URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2023, 10:00

Nokian și orădenii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca totdeauna de la facerea lumii, ceea ce pentru unii este o tragedie poate fi pentru alţii o şansă. Războiul a obligat compania Nokian Tyres să abandoneze fabrica din Sankt Petersburg, cea mai europeană şi fancy metropolă a Rusiei, şi să caute un alt loc, pentru o altă fabrică. Din fericire, a ales Oradea, după analiza a peste 40 de locaţii. 

Oradea a fost la bătaie mare cu o mulţime de oraşe europene şi a câştigat. Succesul s-a datorat unei poziţii geografice bune, dar mai ales abilităţii administraţiei locale şi, în sfârşit, şi centrale, care de data asta n-a ratat şansa unei investiţii uriaşe, de 650 milioane euro, ca în trecut, când pierdeam în faţa Ungariei, Cehiei, Poloniei etc, toate aceste ţări oferind, pe lângă infrastructură mai bună, şi mari stimulente financiare. Acum am fost mai buni. 

Câştigurile vor fi imense. În primul rând, cum spunea premierul, dovedeşte că şi România poate atrage investiţii de anvergură. Ambasadoarea Finlandei l-a confirmat: e, practic, o invitaţie ca şi alte companii din ţara sa să vină la noi. Cele mai mari profituri le va avea, fireşte, Oradea, care, vorba lui Bolojan, îşi consolidează poziţia de pol regional competitiv. Va spori cu 500 numărul locurilor de muncă din oraş, bine plătite, preşedintele companiei chiar subliniind că vor fi selectate numai persoane "super-calificate", va angrena în pregătirea lor Universitatea, va contracta local tot felul de servicii, de la transport până la catering, aşadar va produce profit şi altor firme orădene, va spori încasările oraşului din taxe şi impozite, ceea ce se va reflecta în noi investiţii publice. 

Nu va fi o relocare, au atenţionat reprezentanţii Nokian joia trecută, când au început lucrările, ci o cu totul altă fabrică, cu o cu totul altă tehnologie, cea mai modernă, singura de acest fel din lume cu emisii zero de dioxid de carbon. De altfel, simbolic, în piatra de temelie au fost îngropate, între altele (cum ar fi cele trei ziare locale, semn al orientării faţă de comunitate), şi seminţe de flori, sugerând angajamentul pentru mediu.

Detractorii nu au întârziat totuşi, pretinzând că doar ţările bananiere găzduiesc astfel de fabrici. Spre ştiinţă, în lume mai sunt doar două fabrici Nokian, în Finlanda şi în SUA. Or fi mai înapoiate ca România? Tot spre ştiinţa haterilor şi a ecologiştilor de ziua a 8-a: la noi funcţionează alte 5 fabrici de anvelope - trei Michelin (două la Zalău, din care una în plin oraş, alta în Prahova), Pirelli (Slatina), International Tyres (în Suceava) şi Continental (Timişoara), doar aceasta din urmă având în trecut probleme de poluare olfactivă în imediata apropiere.

Doar noi, românii, după ce am plâns dispariţia industriei comuniste, cu multele ei Copşe Mici, înjurăm că pe ruinele acestora apar fabrici moderne. Eu zic să ne amintim că actualul Holcim nu poluează nici cât fumega un birou din vechiul combinat de ciment de la Aleşd. Vestea bună, aşadar, e că Nokian nu va angaja analfabeţi pe salariul minim. Vestea proastă e că aer virgin se mai găseşte doar în pustietate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
D-le sau nea Abrudan cum iti mai spun astia
Uneori vorbestu/scrii prostii si nu e in avantajul d-tale. Citez din articol: "Doar noi, românii, după ce am plâns dispariţia industriei comuniste, cu multele ei Copşe Mici, înjurăm că pe ruinele acestora apar fabrici moderne". Iata o generalizare facuta de om alb pe cap, ca si o gasca, cu o varsta la care ar trebui sa gandesca lucid, matur si o activitate in presa de zeci de ani. Pai, toti romanii injura fabricile moderne ?!? In mod evident nu. Sunt pe site-ul asta vreo doi-trei cu mai multe conturi care imprastie cu rahat tot timpul, incercand sa bage bete-n roate la tot ce se face si se construieste, indivizi care ar face orice ca lucrurile sa nu mearga bine in Oradea, Bihor, Romania. Majoritatea lor nici macar nu sunt romani. Ok, sunt romani in acte dar nu au doar cetatenie romana. Ca atare, exprimand o generalizare de genul celei exemplificate mai sus denota ca esti "subtire", slab din punct de vedere profesional (deontologia presei), sau tot un detractor, un rau intentionat ca si cei de care ai scris. Cat despre fabrica asta, daca ar fi poluanta nu ar functiona in Finlanda si in USA. Daca ar polua in aceste doua tari nu ar avea aviz de functionare. Cred ca la fel va fi si in Romania. Vom vedea. Se vor face teste ale apei, etc.
Postat 20 Mai 2023, 20:04 de OrbanKula
Sa fie intr-un ceas bun...
..."abilităţii administraţiei locale" "şansa unei investiţii uriaşe" "Câştigurile vor fi imense" "investiţii de anvergură" "Cele mai mari profituri le va avea, fireşte, Oradea, care, vorba lui Bolojan, îşi consolidează poziţia de pol regional competitiv" "va spori încasările oraşului din taxe şi impozite" ... In literatura se cheama hiperbola, in geometrie hiperboloid.
Postat 16 Mai 2023, 12:37 de excalibur
De unde vine apa?
Domnul autor - O intrebare din partea unui detractor care e de parare ca ne umilim pentru posibil 500 de locuri de munca. Daca nu stiti fabricile de anvelope folosesc multa apa in procesul de racire. De unde vine si unde merge apa? Aceasta fabrica e langa aria protejata 1 Mai, Baile Felix la 800 m de paraul Peta si 1.8 km de uzina de apa Oradea. Fabricile de genu folosesc cam 2-3L la 1 kg produs - la 6 mil anvelope cam 100000 metri cubi de apa pe an - si dau inapoi aproape toata cantitatea dupa procesul de racire - ei zic necontaminata. Asadar de unde vine si unde merge apa dupa productie?
Postat 16 Mai 2023, 10:51 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON