URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2023, 14:34

Ce înseamnă fabrica Nokian Tyres pentru Oradea, câte şi ce fel de joburi va oferi? Detalii de la inaugurare! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua fabrică de anvelope Nokian Tyres aflată în construcţie la Oradea este o "investiţie strategică" şi "transmite un mesaj foarte important şi altor companii finlandeze" pentru a investi în România au spus joi, la inaugurarea lucrărilor, în prezenţa mai multor oficiali români, reprezentanţii companiei şi ambasadoarea Finlandei la Bucureşti.

Aceştia au spus că investiţia "va aduce prosperitate" şi altor firme din Oradea şi orădenilor, care vor avea 500 noi locuri de muncă. Oficialii companiei au precizat că viitorii salariaţi vor fi "supra-calificaţi", motiv pentru care investitorii vor colabora cu instituţiile de învăţământ locale pentru a-i pregăti.

Oradea, locul perfect

"Este o investiţie strategică, aceasta înseamnă orientare spre viitor, va oferi locuri de muncă şi prosperitate în această zonă", a declarat la festivitatea de punere a pietrei de temelie a fabricii din Oradea preşedintele Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres, Jukka Moisio (foto jos).

La fel ca alţi membri din conducerea companiei, acesta a explicat că selectarea Oradiei pentru amplasarea fabricii s-a făcut după analizarea altor "peste 40 de locaţii", iar în final "am găsit locul perfect în Oradea".

preşedintele Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres, Jukka Moisio

CEO-ul companiei a subliniat că Nokian şi-a asumat un "angajament pentru sustenabilitate", fabrica din Oradea urmând să utilizeze "materiale regenerabile şi reciclate". De asemenea, ea va folosi va utiliza energie verde, deoarece va avea ca furnizor de electricitate un parc fotovoltaic cu o capacitate de 85 MW ce va fi amenajat pe un teren de 87 hectare din apropiere.

Preşedintele Nokian Tyres a insistat şi asupra preocupării pentru siguranţa locurilor de muncă, iar vicepreşedintele Adrian Kacymarczyk a menţionat că anul 2022 a însemnat un record din acest punct de vedere, cu cele mai puţine incidente de siguranţă şi sănătate în muncă.

Un alt oficial al companiei, Jukka Hienoen, a explicat setul de criterii care a determinat alegerea Oradiei, şi anume "disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice, locaţia optimă, mediul de afaceri stabil, accesul la surse de energie şi linii de cale ferată".

"Transmite un mesaj foarte important"

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Marjut Akola (foto jos), a spus că investiţia companiei "transmite un mesaj foarte important investitorilor, şi anume că Oradea este un mediu de afaceri favorabil, şi mă aştept ca decizia Nokian Tyres să încurajeze şi alte companii din Finlanda să investească în România".

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Marjut Akola

La rându-i, premierul Nicolae Ciucă a rememorat momentul din 2021 când reprezentanţii Nokian şi ai companiei de consultanţă angajate de aceasta, Deloitte, au discutat cu oficialii Guvernului despre intenţia de a investi la Oradea, cu sprijin guvernamental. "Din perspectiva mea, administraţiile locale (n.r. - municipală şi judeţeană) au fost cele care practic au setat cadrul ca această investiţie să se desfăşoare".

Ciucă a mai spus că "este un moment important" şi pentru că fabrica de la Oradea va asigura anvelope inclusiv pentru industria de automotive autohtonă, care anul trecut a produs 500.000 autovehicule, fiind a şaptea din Europa.

"Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei automotive în Europa şi în lume", a spus premierul. "Este o investiţie care arată că România este atractivă, că şi aici se pot face investiţii mari, şi ele pot fi făcute şi în alte regiuni ale României", a adăugat premierul.

Un plus de dezvoltare

Bolojan, Ciucă

Importanţa noii investiţii a fost punctată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan (în foto sus, alături de premierul Ciucă). "Oradea s-a dezvoltat în principal pe baza investiţiilor realizate de companii şi a investiţiilor străine directe în parcurile industriale din Zona Metropolitană, ajungând în câţiva ani de la 75.000 la 90.000 de angajaţi. Ceea ce face Nokian vine să consolideze Oradea şi Bihorul ca un pol regional competitiv, aduce noi tehnologii, determinare, competenţă şi exigenţă, factori ai dezvoltării. Ca administraţii locale, avem tot respectul pentru toţi cei care lucrează şi toţi cei care investesc aici", a spus Bolojan, mulţumind companiei "pentru fair-play-ul cu care ne-au tratat".

"Pentru Oradea, această investiţie înseamnă transfer de tehnologii, înseamnă un sprijin pentru Universitate, pentru că zona de inginerie va fi consolidată, înseamnă un sprijin pentru conectivitate, înseamnă sute de locuri de muncă, dezvoltare şi oportunităţi", a adăugat el.

Funcţională de anul viitor

Noua fabrică Nokian Tyres va ocupa o suprafaţă de 100.000 metri pătraţi pe amplasamentul fostei CET II şi va fi deservită de aproximativ 500 de angajaţi.

Reprezentanţii companiei au precizat că pentru găsirea lor au contractat deja o firmă specializată în recrutare, dar şi că vor fi încheiate parteneriate cu instituţiile de învăţământ locale, pentru ca aceştia să fie "super-calificaţi".

"Vom coopera cu şcolile din Oradea pentru a oferi viitorilor noştri angajaţi tipul potrivit de formare. La început, vom folosi cunoştinţele interne pe care le-am dobândit când am construit fabrica din SUA (n.r. - Dayton, inaugurată în 2020) şi vom aduce aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda în Oradea pentru a ajuta la punerea în funcţiune a unităţii", a explicat vicepreşedintele companiei, Adrian Kaczmarczyk.

Fabrica din Oradea, prima de acest fel în lume cu investiţii zero de dioxid de carbon, va produce anual 6 milioane anvelope (cu posibilitate de extindere), de iarnă, de vară şi all season, premium, atât pentru autoturisme şi SUV-uri, cât şi de dimensiuni mari, datorită unei investiţii de 650 milioane euro, din care 100 milioane euro ajutor de stat.

Cea mai mare parte a producţiei, care va începe anul viitor, şi anume 90%, va fi comercializată la export.

Vezi mai jos cum a fost la eveniment! Video: Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Adrian Cris, reporterul ziarist
Ma iertati, eu nu am vazut in articol declaratia D-lui ciuca: „Practic, țara noastră s-a aflat la sfârșitul anului trecut pe locul șase în rândul producției de autovehicule. Discutăm de complementaritate dintr-un sector cheie al economiei românești și industria de automotive. Sunt elemente foarte importante pe care trebuie să le subliniem și să le aducem la cunoștință ori de câte ori avem ocazia. Cred că este important să subliniem că din aceasta investiție ajutor de stat este de 100 milioane de euro, din punctul meu de vedere un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură” [ https://economedia.ro/nokian-tyres-a-inaugurat-oficial-lucrarile-la-fabrica-de-productie-de-anvelope-din-oradea-investitie-de-650-de-milioane-de-euro-productia-va-incepe-la-finalul-lui-2024-iar-90-din-anvelope-vor-merge.html#.ZF4Ls6VBx6I ]. La schimb, romanii primesc 3% impozit pe vinzari imobiliare, scumpire PAD si RCA, marire impozit a 2-a casa cu DECIT 50%, proudly made in Oradea. Inflatia nu o punem la socoteala. Biruri pe populatia bastinasa ca sa sustinem capitalul strain. Vi se pare cunoscut? Chiar e : [ https://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_fanariot%C4%83 ]. Singura bresa in secolele de sclavie romaneasca a reusit-o Ceausescu, D-zeu sa-i ierte greselile, ca a avut si el destule...
Postat 12 Mai 2023, 12:57 de excalibur
Zecile de mii de angajati de pe platforma industriala, sunt precum sutele de mii de calatori ai aeroportului?
Nefiind indragostit de el, nici atat de imaginea lui, nu pot sa iau de bune cifrele livrate de el.
Postat 12 Mai 2023, 11:10 de User anonimizat
Fraieri ?
Industrie poluatoare ! Si tot la noi !
Postat 12 Mai 2023, 08:24 de GORON
Alta ferma de porci
Oradenii au uitat de mirosul de la fosta ferma de porci. Acum postacii sunt in culmea extazului . Altii vor sa scape de asemenea fabrici
Postat 12 Mai 2023, 07:43 de Petre93
Toți terchea-berchea au venit la poză
Că au avut de a face cu investiția sau nu. Azi mâine vin alegerile și au nevoie de "realizări". Au mai fost în oraș înainte mulți dintre ei?
Postat 12 Mai 2023, 06:56 de Vio_427
bode si ciuca centura neagra la plagiat...
adevarul e ca nu avem destui hoti, au mai venit doi plagiatori de la bucuresti.
Postat 11 Mai 2023, 19:12 de Traian
poluator? consum resurse?
E interesant ca nimeni nu aduce in discutie cat de mult polueaza o fabrica de genul asta si cata apa consuma din resursele locale. Chinezii fac la Debrecen o fabrica de baterii cu litiu si se pregatesc sa extraga litiu din apa termala din zona Debrecen/Valea lui Mihai . - . Doi consumatori de apa foarte mari in zona Oradea - ce se poate intampla? Ce articol bun de ziar ar fi acela.
Postat 11 Mai 2023, 16:07 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON