URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2023, 10:28

Premierul Nicolae Ciucă, vizită pe șantierul șoselei Oradea – A3. A fost curios dacă materialele de construcții provin din România (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi dimineață, când a inspectat șantierul drumului de legătură între centura Oradea și autostrada Transilvania, că „m-aș bucura să-l văd finalizat la termen”, după ce antreprenorul i-a raportat că stadiul execuției a depășit jumătate din volumul proiectat. 

Timp de o jumătate de oră, premierul, care a fost însoțit de ministrul Lucian Bode și de secretarul de stat Adrian Foghiș de la Ministerul Transporturilor, s-a arătat foarte curios cu privire la numeroase detalii tehnice ale lucrării, între altele vrând să știe inclusiv dacă pentru materialele folosite există furnizori autohtoni. 

Managerul de proiect din partea companiei Strabag, care execută lucrările pe cei 19 kilometri, i-a spus prim-ministrului că acestea au ajuns la 55% într-un an și patru luni de la începerea lor și că, din punct de vedere al antreprenorului, pot fi finalizate chiar „până spre sfârșitul anului”, deci înainte de termenul contractual. 

Marius Mitrofan i-a răspuns premierului că bitumul este importat din Polonia și Ungaria, cimentul și agregatele din România, iar oțelul este adus din Grecia și Cipru, în condițiile în care un producător de la Galați nu mai poate face fier beton, deoarece nu mai aduce materie din Ucraina și Rusia. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Mitrofan a explicat că toate structurile sunt ridicate și că s-au montat grinzile pe toate aceste structuri, cea mai mare fiind un pod de 676 de metri peste Crișul Repede, pod ce va avea 17 deschideri. De asemenea, a precizat că s-au făcut excavări de pământ în volum de 2 milioane metri cubi, pentru consolidarea terenului pe o porțiune în care anterior au funcționat două balastiere. 

Atât reprezentantul Strabag, cât și primarul Oradiei, Florin Birta, au răspuns mai multor întrebări ale premierului, care a vrut să înțeleagă toate relațiile de conectivitate pe care le va asigura drumul de legătură, și anume cu DN1 Oradea – Cluj, DN76 Oradea – Deva, DN79 Oradea – Arad, autostrada Transilvania, dar și cu viitorul drum expres Oradea – Arad și cu zona periurbană a Oradiei.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

În legătură cu acest aspect, atât Birta, cât și secretarul de stat Adrian Foghiș au arătat că proiectul inițial al șoselei de legătură Oradea – A3 este în modificare.

Deși inițial el a prevăzut o girație la intersecția cu drumul dintre Oradea și Sântandrei, construit de primăria municipiului în urmă cu 4 ani, în locul acesteia va exista un pasaj, pentru a asigura fluența și siguranța traficului. 

De pe șantierul drumului de legătură, premierul Nicolae Ciucă s-a dus spre viitoarea fabrică Nokian din Oradea, pentru a lua parte la ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru realizarea mega-investiției de 650 milioane de euro într-o fabrică de cauciucuri ce va funcționa cu zero emisii CO2. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Penibilii
Care AUTOSTRADA TRANSILVANIA ????????
Postat 12 Mai 2023, 08:22 de GORON
Ce preocupări are...
Mai bine ar fi curios ce draq se întâmplă în CNAIR și dacă mai lucrează cineva pe acolo; sau ce se întâmplă cu studiile de fezabilitate. Nu de unde își cumpără oamenii piese la camioane. Clar din România!
Postat 12 Mai 2023, 06:58 de Vio_427
Curiosity killed the cat
Motorina ? Motorina provine din Romania?
Postat 11 Mai 2023, 12:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON