URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Mai 2023, 10:28

Premierul Nicolae Ciucă, vizită pe șantierul șoselei Oradea – A3. A fost curios dacă materialele de construcții provin din România (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi dimineață, când a inspectat șantierul drumului de legătură între centura Oradea și autostrada Transilvania, că „m-aș bucura să-l văd finalizat la termen”, după ce antreprenorul i-a raportat că stadiul execuției a depășit jumătate din volumul proiectat. 

Timp de o jumătate de oră, premierul, care a fost însoțit de ministrul Lucian Bode și de secretarul de stat Adrian Foghiș de la Ministerul Transporturilor, s-a arătat foarte curios cu privire la numeroase detalii tehnice ale lucrării, între altele vrând să știe inclusiv dacă pentru materialele folosite există furnizori autohtoni. 

Managerul de proiect din partea companiei Strabag, care execută lucrările pe cei 19 kilometri, i-a spus prim-ministrului că acestea au ajuns la 55% într-un an și patru luni de la începerea lor și că, din punct de vedere al antreprenorului, pot fi finalizate chiar „până spre sfârșitul anului”, deci înainte de termenul contractual. 

Marius Mitrofan i-a răspuns premierului că bitumul este importat din Polonia și Ungaria, cimentul și agregatele din România, iar oțelul este adus din Grecia și Cipru, în condițiile în care un producător de la Galați nu mai poate face fier beton, deoarece nu mai aduce materie din Ucraina și Rusia. 

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Mitrofan a explicat că toate structurile sunt ridicate și că s-au montat grinzile pe toate aceste structuri, cea mai mare fiind un pod de 676 de metri peste Crișul Repede, pod ce va avea 17 deschideri. De asemenea, a precizat că s-au făcut excavări de pământ în volum de 2 milioane metri cubi, pentru consolidarea terenului pe o porțiune în care anterior au funcționat două balastiere. 

Atât reprezentantul Strabag, cât și primarul Oradiei, Florin Birta, au răspuns mai multor întrebări ale premierului, care a vrut să înțeleagă toate relațiile de conectivitate pe care le va asigura drumul de legătură, și anume cu DN1 Oradea – Cluj, DN76 Oradea – Deva, DN79 Oradea – Arad, autostrada Transilvania, dar și cu viitorul drum expres Oradea – Arad și cu zona periurbană a Oradiei.

(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

În legătură cu acest aspect, atât Birta, cât și secretarul de stat Adrian Foghiș au arătat că proiectul inițial al șoselei de legătură Oradea – A3 este în modificare.

Deși inițial el a prevăzut o girație la intersecția cu drumul dintre Oradea și Sântandrei, construit de primăria municipiului în urmă cu 4 ani, în locul acesteia va exista un pasaj, pentru a asigura fluența și siguranța traficului. 

De pe șantierul drumului de legătură, premierul Nicolae Ciucă s-a dus spre viitoarea fabrică Nokian din Oradea, pentru a lua parte la ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru realizarea mega-investiției de 650 milioane de euro într-o fabrică de cauciucuri ce va funcționa cu zero emisii CO2. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Penibilii
Care AUTOSTRADA TRANSILVANIA ????????
Postat 12 Mai 2023, 08:22 de GORON
Ce preocupări are...
Mai bine ar fi curios ce draq se întâmplă în CNAIR și dacă mai lucrează cineva pe acolo; sau ce se întâmplă cu studiile de fezabilitate. Nu de unde își cumpără oamenii piese la camioane. Clar din România!
Postat 12 Mai 2023, 06:58 de Vio_427
Curiosity killed the cat
Motorina ? Motorina provine din Romania?
Postat 11 Mai 2023, 12:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON