URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2024, 09:57

Lecțiile descentralizării

Lecțiile descentralizării captură video / Youtube Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară).

„Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.

Baza drumului de legătură dintre centură și autostradă a fost pusă în 2016. La vremea respectivă a fost „un pionierat”, zicea Bolojan vineri, când șantierul ajuns la final a fost inspectat de actualul și de fostul premier Nicolae Ciucă. Atunci, cu 8 ani în urmă, a fost semnat primul protocol de colaborare dintre CNAIR și o administrație locală din România, Primăria Oradea, pentru implementarea unui proiect de mare anvergură. Municipalitatea a rezolvat studiul de fezabilitate, exproprierile, avizele și finanțarea, caznele care consumă cel mai mult timp, apoi a transferat documentația, pe tavă, Companiei de Drumuri.

La fel ca atunci, când își începea ultimul mandat de primar, Bolojan a procedat și la debutul mandatului de la Județ, în 2020: a scos de la naftalină proiecte uitate, centurile Aleșd și Beiuș, și a inițiat altele, centurile din Zona Metropolitană Oradea, DX Oradea - Arad. Administrația județeană și cea municipală s-au asociat cu cele din Arad, au iscălit parteneriatul cu CNAIR și i-au livrat SF-ul, culoarul de expropriere, avizele.

Concluzia e limpede: descentralizate, chiar și marile proiecte pot deveni realitate, mult mai repede decât dacă ar fi fost lăsate pe seama unui colos de la centru cum este CNAIR. Iar explicația e simplă: totdeauna un edil se mișcă mai cu talent decât birocrații sau tehnocrații de la centru. 

La fel s-a întâmplat și după descentralizarea spitalelor pe vremea lui Cseke Attila: odată eliberate din strânsoarea Guvernului, toate s-au modernizat. Unele mai mult, altele mai puțin, dar toate au progresat. 

La fel trebuie să se întâmple și în sistemul de educație, iar în Oradea chiar avem un început în învățământul dual, unde nu se va mai aplica programa anacronică a Ministerului, ci una pliată pe nevoile pieței locale a muncii. Și da, la fel trebuie să se întâmple și în Cultură, căci Ministerul de resort n-a restaurat niciun monument, dar autoritățile locale o mulțime. Și, de fapt, în orice alt domeniu unde este posibil; instituțiile centrale ar trebui să-și păstreze în atribuții doar elaborarea de strategii și exercitarea controlului.

Rezultatele deja obținute în urma descentralizării demonstrează cu prisosință că ea trebuie accelerată. Noile șosele, spitalele, școlile adaptate vremurilor nu vor fi niciodată mai puțin naționale din cauză că au fost dezvoltate prin inițiative locale. E încă o temă de reflecție pentru după alegeri. Desigur, dacă vrem ca progresul să continue.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unde-s doi puterea creste
Pt a realiza un astfel de parteneriat ai nevoie atat de autoritati locale care vor sa faca treaba, cat si de cei de la centru care sa-i ajute pe problema de finantare asa cum s-a si intamplat. Este un exemplu de succes. Administratia locala condusa de Ilie Bolojan are meritul ca a scos de la naftalina niste proiecte de care unii le-au "uitat" (posibil nepasarea, sau chiar rea intentie ca si in cazul aeroportului).
Postat 26 Martie 2024, 18:39 de Riviera
Da.
Mai trebuie sa invatam si sa organizam santiere, sa comunicam cu oamenii despre ce se petrece altfel ne frustram chiar si atunci cand se construieste. Pe Grindeanu intr-un interviu acum cateva saptamani l-a luat rasul cand a pomenit de dex-ul Oradea-Arad ca fiind intocmit de autoritatile locale ca si cum cei de aici sunt fraieri ca s-au incapatanat sa se ocupe ei.
Postat 26 Martie 2024, 15:39 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON