URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2024, 12:26

Cu copacii suntem în pom

Cu copacii suntem în pom foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut.

Pentru a se afla adevărul, municipalitatea a năimit niște firme care să numere firele de iarbă și frunzele copacilor. Numai că, din biroul firmei, aflat în Mănășturul Clujului, socoteala nu putea fi prea exactă.

Acum, când s-a pus problema regenerării urbane a cartierului Nufărul, s-a constatat că, din cei 600 de copaci care urmau să fie tăiați, au ajuns în vizorul drujbelor peste 2.500, pentru că starea lor era foarte degradată. Nici nu-i de mirare, că la câte rețele s-au băgat în cartier, ba de gaz, ba de termoficare, ba de apă și canal, săpașii veniți să scurme pământul numai de rădăcinile copacilor n-au avut grijă.

Toată povestea asta se poate rezolva însă simplu, fără contestații și scandal, dacă se revine la vechiul sistem impus chiar de Primărie. Exista o hotărâre de Consiliu Local prin care la fiecare copac lichidat era obligatoriu să se planteze cinci. Cetățenii care nu se conformau erau amendați. În schimb, pe domeniul public Primăria nu s-a sinchisit să respecte propriile reguli, așa că, în loc să se străduiască să se țină de lege, a făcut o manevră: a eliminat din hotărâre obligativitatea cu cei cinci copaci.

Cum un copac tânăr și bun de plantat poate ajunge pe la 1.000 lei bucata, că nu vorbim de nuielele care se vor maturiza abia peste 100 de ani, s-ar putea ca măcar aspectul financiar să-i oblige pe edili să fie mai blânzi cu mediul înconjurător. La ce foame de fonduri e în Primăria Oradea, numai înlocuirea celor 2.500 de copaci din Nufărul ar costa bugetul vreo 2,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu cel cu buda-n curte
Du-te sandule si numara-i. Asa cum te laudai ca in Episcopia sunt toate strazile asfaltate
Postat 18 Aprilie 2024, 17:49 de vasi13
Sandu2100 prostul
O spun cifrele, daca tu esti un retardat care nu se documenteaza si stie ce e in jurul lui , asta e treaba ta. A fost multe articole in presa pe tema asta, mai invata sa evoluezi...
Postat 18 Aprilie 2024, 11:12 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
Cine a zis asta ? Tu sau prostia din tine ??
Postat 18 Aprilie 2024, 08:55 de Sandu2100
Vrei cifre cristiteofil?
De la 120 mii copaci mai sunt 90 mii !!! Si mai taie intr-o veselie. De cate ori e mai mare Bucurestiul ca Oradea la suprafata? Nu de 20 ori aia e clar, dar Bucurestiul are 2 milioane copaci, deci ?
Postat 17 Aprilie 2024, 18:51 de sanduivanov
Pe cand niste cifre exacte?
Niste cifre mai exacte pe cand? Si daca s-ar putea chiar pe categorii, arbori mici, medii, mari etc. Sa vedem cate au fost taiate.. si cate plantari s-au facut. La plantari la fel, sa vedem in ce categorie sunt. Ca din pacate unde s-au taiat arbori de dimensiuni mari si in loc au fost plantati doar arbori mici, asta daca s-a plantat ceva...
Postat 17 Aprilie 2024, 14:55 de cristianteofil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON