URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Aprilie 2024, 12:26

Cu copacii suntem în pom

Cu copacii suntem în pom foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut.

Pentru a se afla adevărul, municipalitatea a năimit niște firme care să numere firele de iarbă și frunzele copacilor. Numai că, din biroul firmei, aflat în Mănășturul Clujului, socoteala nu putea fi prea exactă.

Acum, când s-a pus problema regenerării urbane a cartierului Nufărul, s-a constatat că, din cei 600 de copaci care urmau să fie tăiați, au ajuns în vizorul drujbelor peste 2.500, pentru că starea lor era foarte degradată. Nici nu-i de mirare, că la câte rețele s-au băgat în cartier, ba de gaz, ba de termoficare, ba de apă și canal, săpașii veniți să scurme pământul numai de rădăcinile copacilor n-au avut grijă.

Toată povestea asta se poate rezolva însă simplu, fără contestații și scandal, dacă se revine la vechiul sistem impus chiar de Primărie. Exista o hotărâre de Consiliu Local prin care la fiecare copac lichidat era obligatoriu să se planteze cinci. Cetățenii care nu se conformau erau amendați. În schimb, pe domeniul public Primăria nu s-a sinchisit să respecte propriile reguli, așa că, în loc să se străduiască să se țină de lege, a făcut o manevră: a eliminat din hotărâre obligativitatea cu cei cinci copaci.

Cum un copac tânăr și bun de plantat poate ajunge pe la 1.000 lei bucata, că nu vorbim de nuielele care se vor maturiza abia peste 100 de ani, s-ar putea ca măcar aspectul financiar să-i oblige pe edili să fie mai blânzi cu mediul înconjurător. La ce foame de fonduri e în Primăria Oradea, numai înlocuirea celor 2.500 de copaci din Nufărul ar costa bugetul vreo 2,5 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sandu cel cu buda-n curte
Du-te sandule si numara-i. Asa cum te laudai ca in Episcopia sunt toate strazile asfaltate
Postat 18 Aprilie 2024, 17:49 de vasi13
Sandu2100 prostul
O spun cifrele, daca tu esti un retardat care nu se documenteaza si stie ce e in jurul lui , asta e treaba ta. A fost multe articole in presa pe tema asta, mai invata sa evoluezi...
Postat 18 Aprilie 2024, 11:12 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
Cine a zis asta ? Tu sau prostia din tine ??
Postat 18 Aprilie 2024, 08:55 de Sandu2100
Vrei cifre cristiteofil?
De la 120 mii copaci mai sunt 90 mii !!! Si mai taie intr-o veselie. De cate ori e mai mare Bucurestiul ca Oradea la suprafata? Nu de 20 ori aia e clar, dar Bucurestiul are 2 milioane copaci, deci ?
Postat 17 Aprilie 2024, 18:51 de sanduivanov
Pe cand niste cifre exacte?
Niste cifre mai exacte pe cand? Si daca s-ar putea chiar pe categorii, arbori mici, medii, mari etc. Sa vedem cate au fost taiate.. si cate plantari s-au facut. La plantari la fel, sa vedem in ce categorie sunt. Ca din pacate unde s-au taiat arbori de dimensiuni mari si in loc au fost plantati doar arbori mici, asta daca s-a plantat ceva...
Postat 17 Aprilie 2024, 14:55 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON