URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Februarie 2024, 11:11

O perversiune pentru democrație

O perversiune pentru democrație (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă imaginați o campanie - încă una după cea din 2012 - în care Bolojan să ne roage să luăm un vomitiv, dar să votăm totuși lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare? Sau că prin mai-iunie, el, de mână cu Mohan și Birta laolaltă cu Madar, vor încerca, dimineața, să convingă oamenii să voteze USL2 la europarlamentare, iar apoi, după-amiaza, să se bată pe Consiliul Județean și pe Primărie?

În această ipostază umilitoare i-au pus, și pe PSD-iști, și pe PNL-iști, dar mai ales pe cetățenii alegători, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sub înaltul patronaj al lui Klaus Iohannis, interesat ca marile partide să defileze în bloc numai ca să-l susțină, apoi, pentru o poziție la nivel internațional.

Decizia de săptămâna trecută a PSD și PNL e o monstruozitate logică și o batjocură la democrație. Invocând pericolul războiului de la granița de nord (real, dar în care, dacă ține la ea însăși, România nu are altceva de făcut decât să-și ajute vecina Ucraina pentru a nu-i deveni Rusia vecină) și sperietoarea AUR (pe care tocmai guvernarea a umflat-o, deși era datoare s-o stârpească), Iohannis reface cu o mână „liberală” și alta „social-democrată” o nouă USL, vopsită și oferită unui electorat oricum sătul de politică și fără multe alternative.

Asta exclusiv în interesul triumvirilor. Iohannis se și visează trântind un palton pe o limuzină cu steagul NATO pe aripi, iar Ciolacu și Ciucă își securizează pozițiile la șefia PSD și PNL mizând că, prin participarea pe o aceeași listă, acestea vor obține mult peste celelalte partide doar pentru că au primari și-i pot mobiliza. Jignitor chiar și pentru edili, care nu ard de nerăbdare să tragă pentru o listă unde coabitează Falcă cu Tudose, Rareș Bogdan cu Dan Nica și Turcan cu Manda.

Situația îi îngrijorează pe puținii liberali de la vârful PNL. Buican de la Vâlcea a vorbit despre prostituarea partidului, Bolojan a avertizat că „listarea” cu PSD este un dezastru, alungând electoratul hăt departe de PNL, dar cine să-i audă? La PSD e și mai rău, n-a crâcnit niciun fruntaș împotriva combinației. Au votat, strâns uniți, întovărășirea cu „hoții din pandemie”.

Mi-aș dori, totuși, ca în campania ce urmează să văd primari PSD și PNL care să nu scoată o vorbă despre europarlamentare și despre lista comună. S-o ignore, să îndemne oamenii să-și voteze doar gospodarii orașelor și ai comunelor, dar să nu le pună în troace varza pentru Bruxelles. În fond, dacă șefii de partide fac socoteli peste ei, de ce nu și-ar vedea și ei de propriile socoteli?

Marea perversiune Iohannis-Ciolacu-Ciucă ar putea fi anulată - aici am ajuns - de un non-combat al activiștilor de la baza PNL și PSD. Ar fi o mică perversiune politică, dar o soluție morală, de ce nu? Poate că așa, rămași fără voturi, le-ar zbura scaunele de sub șezuturi mai-marilor care țin la ele mai mult decât la obraz. Că de cetățeni nici vorbă în mizeria asta!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@kp
"duamna" kp, la varsta mataluta ar trebui sa-ti vezi de proteza si alte chestii specifice si nu sa-ti versi veninul pe aici, care in combinatia cu libidosenia lui sandel chiar te fac sa nu mai citesti vreun comentariu. Parca ar comenta sosoaca si simion. Legat de articol, pe cine vezi matalutza sa ia tara inapoi (nu stiam sa ne-o fi luat cineva, dar sa presupunem) ? Si ce sa faca cu ea: sa aiba grija de ea, s-o inaltze pe inalte culmi de dezvoltare si prosperitate sau o dea altcuiva si cui anume, daca cu Europa si tarile civilizate nu e bine ? Chiar vezi pe cineva sa fie in stare de scenariul tau, sa conduca tara spre binele tuturor, fara deveni un dictator gen Orban ? Daca da, spune-ne si noua, sa nu murim prosti. Daca nu, mai slabeste-ne cu fricile tale de cosnpiratiile mondiale si du-te inapoi sub pat sau pe unde te ascunzi. Ori du-te la o plimbare cu sandel si bucurati-va de vreme, ca tot veni primavara.
Postat 26 Februarie 2024, 21:41 de oradea_mea_si_a_ta
Contopirea PSD cu PNL și comasarea alegerilor sunt, fără voia lor, fapte bune din partea USL'2024.
Se coagulează astfel mai repede strategia național-suveranistă și astfel vom accelera luarea țării înapoi de la colonizatori și eliberarea României, parțial deocamdată până la următoarele alegeri, de sub ocupația militară, economică și politică, a Înaltelor Porți de la Washington și Bruxelles.
Postat 26 Februarie 2024, 19:10 de KP
"când o face plopu' pere si răchita micșunele"
Sa ne intelegem: vomitiv luam cand auzim de bolovani, In rest nu stiu de ce are impresia id***ul, ca un om sanatos la cap ar mai vota vreodata o alinta pnl-psd?!?!?!
Postat 26 Februarie 2024, 14:45 de oradeanbihor
Cea mai mare perversiune ar fi daca am vota pe birtinez&gasca!
Dupa 25 de ani la butoane, birtinezul atat a putut! ,,Oradea are pasaje rutiere subterane și palate cu fațade reabilitate, care iau ochiul, pregătește asigurarea necesarului energetic al școlilor cu panouri fotovoltaice și amenajarea unui CET pe hidrogen, planuri care ridică ambițiile orașului la cer. Între timp, însă, pe pământ, aproape tot a patra stradă e neasfaltată și cu gropi." https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-la-pamant-peste-200-de-strazi-sunt-din-pamant-si-piatra-iar-primaria-le-vrea-asfaltate-in-5-ani-184415.html
Postat 26 Februarie 2024, 12:47 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON