URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2024, 09:43

Parcurile care ne dezbină

Parcurile care ne dezbină Foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criş: de ce se face? Şi dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetaţia creştea liniştită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra şi subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!

Dar aţi auzit astfel de reproşuri până în 2008, până să vină Bolojan? Era o linişte pe vremea lui Filip şi a regretatului Sturza de ne ţiuiau urechile.

Acum se ascut criticile cu privire la parcurile Oradiei. Şi e bine că se discută despre asta, pentru că ar fi greşit ca, după renovare, spaţiul verde să fie mai mic decât înainte. Dar asta se poate verifica simplu, că matematica e una pentru toţi.

În schimb, există puncte de vedere ireconciliabile. Dacă vei întreba un purist, va cere ca aleile să fie din pietriş, că e material natural. Nu acelaşi lucru ţi-l va spune, însă, o doamnă care iese pe tocuri în oraş sau o mamă care împinge un cărucior.

Unii nu doresc parcuri împrejmuite, o dată pentru că ar fi o cheltuială consistentă, apoi că iar am avea betoane şi fier. Un iubitor de câini preferă, însă, ca parcul să fie împrejmuit, la fel şi bunicii care nu mai pot alerga după nepoţei, ca aceştia să nu scape printre maşini. Unde mai pui că îngrădirea îi sperie puţin şi pe vandali.

Există, totuşi, un numitor comun. Parcurile, distruse din greşelile edililor şi de nenorocita de furtună de anul trecut, trebuie "mobilate" cu copaci deja bine crescuţi. Dacă aşteptăm să crească crenguţele firave înfipte în pământ din motive de economie, cei din ale căror impozite se fac investiţiile nu vor apuca să se bucure niciodată de umbra binemeritată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce nu ați înțeles ma?
Parcurile vechi întra în renovare
Postat 19 Martie 2024, 20:14 de Sandu2100
Nu o sa mai avem parcuri.
Priviti poza din articol, ala e parc. Puneti o poza cu parcurile chelului, cu copaci ce dupa 50 de ani vor avea maxim 3 metri, si totul e betonat. De ex noul parc Salca e plin de copaci mici, care nu vor creste niciodata la dimensiunea unui bloc. Asa ca sa va bagati parcurile undeva
Postat 19 Martie 2024, 19:38 de sanduivanov
@BIHOREANUL
Pe vremea lui Filip s-au pus garduri la parcuri, asa ca nu era chiar asa liniste! Si aratau mai bine parcurile pe vremea aia, aveau COPACI. Acum parcurile au betoane, avem parcuri BETON
Postat 19 Martie 2024, 16:12 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON