URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Martie 2024, 09:43

Parcurile care ne dezbină

Parcurile care ne dezbină Foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criş: de ce se face? Şi dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetaţia creştea liniştită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra şi subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!

Dar aţi auzit astfel de reproşuri până în 2008, până să vină Bolojan? Era o linişte pe vremea lui Filip şi a regretatului Sturza de ne ţiuiau urechile.

Acum se ascut criticile cu privire la parcurile Oradiei. Şi e bine că se discută despre asta, pentru că ar fi greşit ca, după renovare, spaţiul verde să fie mai mic decât înainte. Dar asta se poate verifica simplu, că matematica e una pentru toţi.

În schimb, există puncte de vedere ireconciliabile. Dacă vei întreba un purist, va cere ca aleile să fie din pietriş, că e material natural. Nu acelaşi lucru ţi-l va spune, însă, o doamnă care iese pe tocuri în oraş sau o mamă care împinge un cărucior.

Unii nu doresc parcuri împrejmuite, o dată pentru că ar fi o cheltuială consistentă, apoi că iar am avea betoane şi fier. Un iubitor de câini preferă, însă, ca parcul să fie împrejmuit, la fel şi bunicii care nu mai pot alerga după nepoţei, ca aceştia să nu scape printre maşini. Unde mai pui că îngrădirea îi sperie puţin şi pe vandali.

Există, totuşi, un numitor comun. Parcurile, distruse din greşelile edililor şi de nenorocita de furtună de anul trecut, trebuie "mobilate" cu copaci deja bine crescuţi. Dacă aşteptăm să crească crenguţele firave înfipte în pământ din motive de economie, cei din ale căror impozite se fac investiţiile nu vor apuca să se bucure niciodată de umbra binemeritată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce nu ați înțeles ma?
Parcurile vechi întra în renovare
Postat 19 Martie 2024, 20:14 de Sandu2100
Nu o sa mai avem parcuri.
Priviti poza din articol, ala e parc. Puneti o poza cu parcurile chelului, cu copaci ce dupa 50 de ani vor avea maxim 3 metri, si totul e betonat. De ex noul parc Salca e plin de copaci mici, care nu vor creste niciodata la dimensiunea unui bloc. Asa ca sa va bagati parcurile undeva
Postat 19 Martie 2024, 19:38 de sanduivanov
@BIHOREANUL
Pe vremea lui Filip s-au pus garduri la parcuri, asa ca nu era chiar asa liniste! Si aratau mai bine parcurile pe vremea aia, aveau COPACI. Acum parcurile au betoane, avem parcuri BETON
Postat 19 Martie 2024, 16:12 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON