URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
28 Septembrie 2023, 20:28

18 milioane euro pentru reabilitarea a șase parcuri din Oradea. Vezi ce zone vor intra în lucru! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe zone verzi din Oradea vor fi reabilitate cu ajutorul unor fonduri europene în valoare de 18 milioane euro. Lucrările de modernizare a cinci parcuri urmează să fie scoase la licitaţie, cu termen de finalizare anul viitor, în vreme ce în al șaselea parc se lucrează deja.

Bani pentru zone verzi

Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor programate să înceapă în cazul a cinci parcuri, în primăvara anului viitor.

Investiţiile vor fi finanţate din bani europeni. "Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spaţii verzi de 18 milioane euro, prin Programul Operaţional Regional, care sunt bani rezervaţi pentru Oradea", a declarat primarul Florin Birta, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Edilul a precizat că fondurile sunt destinate exclusiv amenajării de spaţii verzi. "Sunt axe dedicate pentru astfel de investiţii. Dacă am dori să facem altceva decât parcuri, pe aceşti bani nu am putea. Avem varianta ori să le facem, ori să pierdem banii", a explicat primarul.

Urmează licitaţiile...

Astfel, municipalitatea a finalizat documentaţiile care vizează reabilitarea parcurilor din Șanţul Cetăţii (13,4 milioane lei), 22 Decembrie (10,6 milioane lei), I.C. Brătianu (7,8 milioane lei), Libertăţii (7,8 milioane lei), precum şi a zonei din jurul bustului compozitorului George Enescu situat la capătul Podului Dacia, din strada IC Brătianu (1,3 milioane lei). Asta, pe lângă reabilitarea Parcului 1 Decembrie (51,3 milioane lei), aflată deja în lucru și care va putea fi decontată din aceste fonduri. În total, este vorba despre 92,2 milioane lei, adică aproximativ 18,5 milioane euro.

"Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea celor cinci parcuri, urmează să dăm drumul la procedura de achiziţie a serviciului de execuţie, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi şi finalizate", a declarat primarul Florin Birta.

Scenă în Șanţul Cetăţii

Parcul din Șanţul Cetăţii, cu cea mai mare diversitate de specii de arbori şi arbuşti, din 59 de specii diferite, urmează să fie curăţat de copacii degradaţi, care vor fi înlocuiţi.

"Va trebui să intervenim la 28 de arbori care sunt uscaţi. Fondul arboricol va fi însă completat cu 104 arbori din speciile salcâm japonez, arbore lalea şi arţar. Totodată se vor realiza amenajări floricole de 3.255 exemplare de plante perene, arbuşti şi graminee", a explicat directoarea tehnică adjunctă a Primăriei Oradea, Adina Popa, prezentă la conferinţa de presă.

Parcul va avea locuri de joacă pentru copii, o zonă de odihnă cu bănci pentru relaxare şi alta pentru evenimente în aer liber.

Între cele două bastioane ale Cetăţii orientate spre strada Griviţei va fi amenajată o scenă pentru concerte, spectacole de teatru ori proiecţii de film. În timpul evenimentelor care vor fi organizate aici, zona va găzdui food-truck-uri şi toaletele ecologice.

Parcul va avea sistem de irigaţie automat, pistă pentru alergare, un lac şi toate facilităţile necesare pentru petrecerea timpului liber.

Activităţi sportive în „22 Decembrie”

Parcul 22 Decembrie, care nu a mai fost reabilitat de un deceniu, va fi refăcut din întregime.

"În cadrul proiectului de reabilitare au fost introduse şi activităţi sportive. Astfel, aici va exista şi un teren de sport multifuncţional şi o zonă de fitness. Vor fi toalete ecologice, cişmele de apă, iar spre strada Horea vom avea o fântână cu jocuri de apă", a spus Popa.

Cu ocazia lucrărilor, pista pentru biciclete, care în momentul de faţă străbate parcul, va fi mutată pe lateralul acestuia, de-a lungul şoselei, pentru a nu stânjeni circulaţia pietonilor.

Un mini-parc de aventură

Planul municipalităţii este de a le oferi orădenilor posibilităţi de mişcare în aer liber. Cel mai bun exemplu este Parcul I.C. Brătianu, oricum cel mai dotat cu facilităţi sportive din Oradea, care, ca un element de noutate, va avea şi un mini-parc de aventură cu aparate pentru căţărat.

"Va fi un parc cu facilităţi de sport, de la vestiare cu duşuri, până la toalete cu autospălare", a explicat Adina Popa.

În plus, parcul va avea o zonă pentru gimnastică de tip pilates, una pentru yoga şi un mic iaz.

"Conform studiului istoric, la începutul anilor 1900 acolo era un ochi de apă. Am dorit să refacem zona şi o dedicăm pentru activităţi de relaxare", a spus directoarea.

Pentru îngrijirea zonei verzi, dar şi a aparatelor şi facilităţilor, parcurile vor fi atribuite prin licitaţie unor firme dispuse să le și întreţină.

"Piaţeta" Libertăţii

Proiectul de reamenajare a Parcului Libertăţii vizează reamenajarea centrului acestuia sub forma unei piaţete ca loc public de întâlnire al orădenilor.

Actuala toaletă va fi demolată și reconstruită lângă localul din zonă. "Noua toaletă va fi amenajată de proprietarul cafenelei din parc, cu acces atât din restaurant cât şi de afară, din parc, pentru trecători", a explicat Adina Popa.

Zona de parc va fi curăţată, arborii bolnavi înlocuiţi, aleile pavate cu porfir, mobilierul urban înlocuit, iar aleea de lângă balustrada spre malul Crişului Repede, în prezent nefolosită, va fi transformată într-o pistă pentru alergare.

Aici vor fi montate bănci electronice de tip "smart" cu încărcare USB, panouri informative interactive, cişmele şi multe altele.

În schimb, în zona de luncă, de pe malul râului, unde se vor face plantări de arbori şi plante, intervenţiile vor fi minimale.

"Singurele intervenţii vor consta în introducerea unui mixt de specii ierboase care se pretează zonei, nu gazon, şi se va introduce mobilier urban, de la mese şi bănci la coşuri de gunoi", a spus directoarea.

Rapsodie pentru Enescu

Ca un element de noutate, în zona de la capătul Podului Dacia, înainte de Hotel Continental, municipalitatea îşi doreşte amenajarea în Bulevardul Magheru a unui spaţiu verde în jurul bustului compozitorului George Enescu.

Proiectul parcului numit "Rapsodia" vizează înlocuirea împrejmuirii din beton cu un gard din oţel zincat şi refacerea treptelor care coboară spre malul Crişului Repede cu o îmbrăcăminte din pavaj de piatră naturală, amintind de clapele unui pian, precum şi refacerea spaţiului verde.

"Am încercat să amenajăm un spaţiu public autentic în jurul bustului lui George Enescu", a explicat Adina Popa.

Proiectul mai vizează reorganizarea aleilor şi crearea unei piaţete pavate cu piatră naturală, amenajarea de compoziţii peisajere cu plante perene şi flori de câmp, care să ocupe circa 67% din spaţiul verde, şi plantarea a încă 36 de arbori pe lângă cei trei existenţi.

Toate parcurile vor avea la sfârşitul reabilitării iluminatul public modernizat, iar suprafaţa lor va fi acoperită cu camere de luat vederi, pentru creşterea gradului de siguranţă al orădenilor care le frecventează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Doamne ferește
Planul primăriei văd că rămâne același ca în ultimii 10 ani: locuitorii din zona A și B să ajungă la A+++ și cei din zona C și D să rămână draq unde îs și să zică merci. Chiar nu au auzit de prioritizare în primărie?
Postat 30 Septembrie 2023, 07:31 de Vio_427
100 milioane de lei noi, 20 milioane de euro, decat 6 parcuri
ce-i si aia, un fleac. Alte santiere, alte constructii. Nu se mai gasesc muncitori si firme in jumatate de Ardeal sa faca toate planurile primariei.
Postat 29 Septembrie 2023, 21:17 de unu
Distrugerea lor
Pentru distrugerea lor
Postat 29 Septembrie 2023, 12:33 de Petre93
Bani rezervați pentru Oradea ?!?!?!?!
Nu există așa ceva. Este interzisă, prin procedurile europene, a se aloca fonduri pe bază de "rezervări" direcționale. Banii se obțin prin selectarea celor mai eligibile proiecte, la nivel regional în acest caz prin ADRNV, din toate cele 6 județe componente. Ai proiect bine punctat ... poți obține banii. Nu ai ... stai și bagi știri prin presă că ai visat frumos. Promisiunile de campanie sunt multe, iar Oradea și Bihor sunt în top ... vorba "neterminaților" care ne vorbeau, în urmă cu vreo doi ani, că Oradea va avea "ziua și proiectul". 365 de proiecte cu finanțare asigurată pe anul trecut a văzut oare cineva?
Postat 29 Septembrie 2023, 08:53 de KP
Doar atat?
Parcul taranilor ramane in starea deplorabila de acum?
Postat 28 Septembrie 2023, 21:05 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON