URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2023, 19:00

2024 va fi anul șantierelor în parcurile din Oradea: 1 Decembrie, Brătianu, Libertății, 22 Decembrie și altele

2024 va fi anul șantierelor în parcurile din Oradea: 1 Decembrie, Brătianu, Libertății, 22 Decembrie și altele Simulare din proiectul parcului 1 Decembrie (sursa: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent dacă orădenii s-au săturat sau nu de șantiere, Primăria vine cu o nouă veste pentru ei: anul viitor, multe parcuri mari și importante vor intra în șantier.

Consilierii locali au aprobat, joi, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea parcului 1 Decembrie.

„Momentan se lucrează la partea de proiectare, estimăm că la finalul lunii septembrie să avem proiectul tehnic gata și tot în toamnă să demarăm procedura de licitație pentru execuția parcului, iar în primăvara anului viitor să demarăm lucrările de execuție a modernizării parcului 1 Decembrie”, a anunțat primarul Florin Birta.

Primăria pregătește documentații similare și pentru alte parcuri mari. „Mai sunt în proiectare, de asemenea, Parcul Brătianu, Parcul Libertății și lunca malului Crișului Repede, Parcul 22 Decembrie și parcul din șanțul Cetății. La toate aceste parcuri finalizarea proiectării se va termina aproximativ în cursul lunii septembrie și practic în primăvara anului viitor toate aceste parcuri ar trebui să intre în reabilitare”, a mai precizat edilul.

Și anul acesta „verdele” Oradiei se modernizează, căci în luna iulie intră în șantier parcul Petőfi. De asemenea, în curând va începe construcția parcului din zona Episcopia Bihor.

Va avea fântână muzicală

Proiectul aprobat joi pentru parcul 1 Decembrie cuprinde o amenajare pe 5 hectare, cu reconfigurarea aleilor și amenajarea mai multor zone de relaxare.

O noutate este că documentația prevede și amenajarea unei fântâni ornamentale muzicale, cu jocuri de apă și lumini, dar și a zonei din jurul său.  

Un alt punct de atracție al parcului îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de sud-est a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.

Locul de joacă pentru copii va avea și o fântână din pardoseală, iar în zona din vecinătatea Colegiului Gojdu va fi amenajat un amfiteatru vegetal. Cu prilejul lucrărilor, în tot parcul vor fi plantați 183 de arbori.

Valoarea investiției este estimată la 68,5 milioane lei, cu o durată de execuție de 16 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Anul șantierelor este de fapt multianual.
Este "deceniul șantierelor" și al haosului urbanistic local.
Postat 03 Iulie 2023, 08:43 de KP
O porcarie ceea ce...
O porcarie ceea ce se intampla cu parcurile si spatiile descise, betoane si betoane si betoane, doar betoane. Din adevarate oaze, spatii umbrite se transforma in spatii betonate de arhitectii peisgisti abonati la luicrarile pmo.
Postat 02 Iulie 2023, 21:39 de scortosul
dar
Dar unele parcuri daca nu toate au mai fost in santier. (exprimare interesanta). Inclusiv cel din santul cetatii, unde totul arata ca dupa bombardament si nu doar in acest parc. Pentru a vedea calitatea lucrarilor si materialelor precum si priceperea executantilor va recomand o vizita prin aceste parcuri.
Postat 02 Iulie 2023, 19:19 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON