URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 12:23

Mai mult verde! Primăria Oradea are planuri ambiţioase pentru modernizarea parcurilor. Vezi ce urmează!

Mai mult verde! Primăria Oradea are planuri ambiţioase pentru modernizarea parcurilor. Vezi ce urmează! FĂRĂ DERANJ. Primăria vrea să înnoiască parcul Libertăţii şi lunca Crişului, dar fără prea multe intervenţii, ca să nu strice acest cadru natural plăcut al oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă planurile de pe hârtie devin realitate, Oradea va înverzi în acest an! Primăria are idei ambiţioase pentru modernizarea parcurilor vechi din oraş şi amenajarea de noi spaţii verzi în cartierele rezidenţiale.

Restanţe

Întâi, Primăria trebuie să finalizeze restanţele. Două dintre cele patru coridoare verzi demarate în 2020 nu sunt finalizate. "Cel de pe strada Ion Bogdan este finalizat în proporţie de 95%, dar e funcţional, lumea circulă în parc. Vom face recepţia la primăvară, când vedem cum se prezintă gazonul şi după ce firma mai plantează nişte arbori", spune viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

În parcul de pe strada Daliei, din cartierul Grigorescu, aceeaşi firmă Saminstal a trebuit să refacă o parte dintre lucrările de consolidare a solului, iar apoi a avut probleme cu livrările de materiale din străinătate. "Va fi finalizat în martie - aprilie", precizează Dragoş.

Fără tăieri de arbori

Lista verde a Primăriei cuprinde şi aproape toate parcurile vechi şi mari din oraş. Petőfi va intra primul în şantier, proiectul având deja avizul Direcţiei pentru Cultură. Cu o investiţie de 10,8 milioane lei, Primăria vrea să paveze aleile principale cu piatră cubică, să reamenajeze locul de joacă, să restaureze zona cu iaz, inclusiv prin amenajarea unei grădini japoneze, să sporească zonele înierbate şi să pregătească zona centrală pentru o cafenea.

Pentru reabilitarea Parcului 1 Decembrie, proiectul este la refăcut, după ce prima variantă a fost respinsă de Direcţia pentru Cultură. Şi aici ar urma să fie amenajate noi locuri de loisir şi agrement.

Regula de aur pentru toate lucrările din parcuri este că niciun arbore matur nu poate fi tăiat, decât dacă este bolnav sau uscat şi, deci, reprezintă un risc pentru oameni. 

Grijă pentru albine

Aflat încă în stadiu de idee, şi parcul Brătianu se pregăteşte de şantier. Pe lângă refacerea aleilor şi sporirea terenurilor de sport, Primăria mai ia în calcul amenajarea unei tiroliene pentru copii, dar şi a unui iaz. Pavilionul va fi mutat mai departe de terenurile de sport, pentru a putea găzdui evenimente, iar clădirea cu WC-uri publice va fi demolată şi înlocuită cu toalete moderne, cu auto-curăţare.

Municipalitatea vrea să revitalizeze şi parcul din şanţul Cetăţii, unde aleile vor fi reconfigurate, mobilierul înlocuit, iar luciul de apă curăţat şi repopulat cu nuferi. În premieră, Primăria doreşte să planteze aici un mix de flori perene în care albinele şi fluturii să găsească hrană. Altfel spus, nu doar flori plăcute privirii, ci şi benefice naturii. Şi în acest parc va fi amenajat un loc pentru o cafenea cu terasă.

Amenajată, dar protejată

Primăria mai vrea să reamenajeze şi unul dintre cele mai îndrăgite parcuri, Libertăţii, laolaltă cu lunca Crişului. Promisiunea pentru această zonă, faţă de care orădenii au o sensibilitate aparte, este ocrotirea cadrului natural. 

Potrivit Adinei Popa, directoare adjunctă în Direcţia Tehnică, protejarea biocenozei existente, adică a tuturor speciilor de plante şi animale care vieţuiesc în luncă, va fi prioritară, tocmai pentru că un asemenea habitat într-o zonă urbană este valoros.

Mobilierul urban ar urma să fie refăcut şi, de asemenea, se vor căuta soluţii pentru iluminat nocturn şi pentru intersecţiile dintre parc şi luncă, lângă restaurantul Crinul Alb, respectiv lângă strada Iosif Vulcan. 

Prin cartiere

Pe lângă aceste proiecte, Primăria mai are în plan ca, prin finanţări europene, să amenajeze grădina botanică din zona Salca, despre care se vorbeşte de mulţi ani, şi să transforme ştrandul Ioşia într-o grădină termală, adică o combinaţie de spaţii verzi şi piscine cu apă caldă.

În plus, vor mai fi amenajate spaţii verzi prin cartiere: în jurul blocurilor de pe Bulevardul Dacia, străzile Transilvaniei, Aleea Sulfinei şi Podului, în Nufărul lângă Colegiul Onisifor Ghibu, în cartierul Europa pe strada Gábor József, pe malul Peţei în zona străzii Veteranilor, pe malul Crişului, în zona Făcliei - Silvaş, pe străzile Radu Enescu, Coriolan Hora, Islazului, Iványi Ődőn, Grigore Moisil. 

Tot ca priorităţi în 2022, Primăria vrea să reamenajeze mai multe aliniamente stradale şi scuaruri cu flori perene, astfel încât să aibă un aspect plăcut tot anul, să facă un audit al tuturor spaţiilor verzi din oraş, inclusiv privind calitatea şi accesibilitatea lor, să pună ghivece pentru arbori şi jardiniere în spaţiile publice unde nu se pot face plantări şi să găsească o soluţie pentru mutarea arborilor mari afectaţi de investiţii, cum se va întâmpla când va fi săpat tunelul sub turbogiraţia din Centrul Civic. 

Planurile sunt bune, rămâne de văzut cum va decurge implementarea lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
SCARBELE bugetare
Scarbele din pmo umbla cu chitantierul pe strazi si te amendeaza cu cate 400lei daca nu ai numarul de casa CONFORM! Oras european condus de scrbe locale, atat stiu, fara preaviz daca nu ai numar CONFORM 400lei! SCARBE bugetare nesatule!
Postat 05 Februarie 2022, 12:46 de scortosul
Dar despre străzile neasfaltate și/sau nemodernizate nu se vorbește nimic?
Că nu sunt puține ... aproape 28% din totalul de nici 1000 de străzi ale orașului.
Postat 05 Februarie 2022, 10:19 de KP
Vrajeala!
In buna traditie a ad-tiei din ultimii 14 ani se va incepe prin taieri si/sau defrisari!
Postat 05 Februarie 2022, 05:31 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON