URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2023, 08:57

Asalt în parcuri: Cele mai mari parcuri din Oradea, inclusiv Brătianu, Libertății și 1 Decembrie, vor intra în șantier

Asalt în parcuri: Cele mai mari parcuri din Oradea, inclusiv Brătianu, Libertății și 1 Decembrie, vor intra în șantier SIMFONIE VERDE. Astăzi un loc părăginit și anost, scuarul din jurul bustului compozitorului George Enescu, de lângă Podul Dacia, se va transforma într-un mic parc cu tematică muzicală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se anunță un an greu pentru zonele verzi din Oradea: nu mai puțin de șase parcuri mari vor intra în șantier!

Orașul are o alocare dedicată din fonduri nerambursabile de 18 milioane euro, bani care pot fi cheltuiți doar pentru îmbunătățirea spațiilor verzi, așa că Primăria a pregătit proiectele. Spre nemulțumirea unora dintre orădeni, care cred că e suficient ca unele dintre parcurile orașului să fie doar întreținute.

Bani cu dedicație

Parcurile care vor intra în șantier sunt cel din Șanțul Cetății, 22 Decembrie, I. C. Brătianu, Libertății, 1 Decembrie și micuța zonă verde din jurul bustului compozitorului George Enescu, aflat la capătul podului Dacia. În total, investițiile se ridică la 92,2 milioane lei. Cum Parcul Petőfi se află deja în lucru, este clar că în 2024 orădenii nu vor găsi liniștea în spațiile verzi din oraș. În ele vor dudui utilajele...

Florin Birta, primar Oradea„Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spaţii verzi de 18 milioane euro, prin Programul Operaţional Regional, bani rezervaţi pentru Oradea. Sunt axe dedicate pentru astfel de investiţii. Dacă am dori să facem altceva decât parcuri, cu aceşti bani nu am putea. Avem deci varianta ori să le facem, ori să pierdem banii”, a explicat primarul Florin Birta (foto), înaintea ședinței Consiliului Local în care s-au aprobat cinci dintre cele șase proiecte, documentația pentru Parcul 1 Decembrie fiind deja girată de aleșii orădenilor.

Rapsodia lui Enescu

Edilul a promis că la primăvară vor începe toate lucrările, iar până la începutul anului 2025 acestea vor fi gata. Greu de crezut, totuși, dat fiind că multe dintre șantiere sunt complexe.

directoarea tehnică adjunctă a Primăriei Oradea, Adina PopaDe exemplu, în centrul Parcului Libertății urmează să fie amenajată o piațetă, iar pe marginea dinspre Criș o pistă pentru alergare. În luncă reprezentanții municipalității promit să nu intervină prea mult. „Singurele intervenții vor consta în introducerea unui mixt de specii ierboase care se pretează zonei, nu gazon, şi se va introduce mobilier urban, de la mese şi bănci, la coșuri de gunoi”, a explicat directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa (foto).

În Șanțul Cetății, municipalitatea vrea o scenă și o zonă pentru food-truck-uri.

Inedit este proiectul de reamenajare a scuarului din jurul bustului lui George Enescu, de lângă Hotelul Continental. Acest parc se va numi „Rapsodia” și va avea alei pavate cu piatră naturală, flori de câmp, plante perene și încă 36 de arbori pe lângă cei 3 existenți. Șantierul va cuprinde și scările din vecinătate, care vor fi îmbrăcate în piatră naturală, cu aspectul clapelor unui pian.

Schimbări serioase vor fi și în Parcul 22 Decembrie, care va avea un teren de sport și o fântână cu jocuri de apă, spre strada Horea.

„Nu întreții, se distruge”

De asemenea, intervenții semnificative vrea Primăria în Parcul Brătianu, unde, pe lângă refacerea terenurilor de sport și a locurilor de joacă, se va amenaja un iaz cu pod de lemn peste el, care să amintească de un ochi de apă care se afla pe vremuri aici, și se vor construi vestiare, grupuri sanitare și dușuri. Între copacii sănătoși, va fi creat un mini-parc de aventură, cu perete pentru cățărat și tiroliană, dar și un loc pentru yoga sau pilates.

Mai mulți orădeni care obișnuiesc să se plimbe în parc nu sunt de acord cu această investiție. „Putem moderniza la nesfârșit parcul, dacă nu îl întreținem. El are și acum terenuri de sport, are și locuri de joacă, dar neîntreținute, și un WC nefuncțional. Orice faci, dacă nu întreții, se distruge, așa că putem la nesfârșit să spargem tot și să facem de la capăt”, s-a plâns Maria Cighi. Alături de mai mulți orădeni, ea a semnat o petiție împotriva proiectului, făcută de Asociația România Eco, filiala Bihor.

Iaz versus Criș

Din 2008, Maria Cighi locuiește în apropierea parcului și obișnuiește să se plimbe în acea zonă. Ea spune că mai mulți oameni care vin în parc au aceeași părere: locul trebuie să-și păstreze forma de acum. „Nu are nevoie de iaz, că e Crișul aproape, pentru cine vrea să vadă apa. Nici vestiare nu trebuie, pentru că pot deveni locuri în care tineretul se întâlnește pentru alte scopuri. Cine vine în parc pentru sport, de regulă vine cu mașina și poate să-și schimbe tricoul la toaletă”, a spus orădeanca.

Prin petiția pe care au depus-o la Primărie, orădenii cer nu doar ca modernizarea să nu se facă în aceste condiții, ci și ca proiectul să fie supus dezbaterii publice. Un obicei care pare că a dispărut de pe agenda Primăriei, căci niciunul dintre proiectele de modernizare de spații verzi - și, de altfel, de alte zone publice - nu a fost discutat cu cetățenii în prealabil.

Așadar, nu mai rămâne de văzut decât dacă, la finalul șantierelor, vor mai exista nemulțumiri...


VOCEA STRĂZII:

Credeți că Parcul I.C. Brătianu are nevoie de funcțiuni noi (iaz, vestiare, dușuri) sau trebuie doar întreținut?

Parcul Brătianu trebuie doar întreținut, nu modificat. Este unul dintre cele mai frumoase din oraș și nu vrem să-l stricați.

Anonimă

Toată lumea vrea un oraș frumos, dar cum fără deranj? Parcul Brătianu are un potențial uriaș, nu cred că strică să fie înnoit.

Marcel Lup

Întâi să termine Primăria lucrările la Parcul Petőfi și la Parcul Bălcescu, apoi să se apuce de alte șantiere. Și fără să taie pomi.

Cornelia Nagy

Nu știu dacă are nevoie parcul de iaz, dar susțin ideea vestiarelor și a grupurilor sanitare decente și funcționale. E jenant că nu avem așa ceva.

Florin

M-am născut și am locuit în zona parcului 54 de ani. Este cel mai frumos parc! Nu trebuie schimbat, ci doar întreținut.

Dorina Pădure

Cine vrea să vadă modernizare marca Birta-Bolojan să poftească acum în Parcul Petőfi, care arată dezastruos. Nu vrem și în Brătianu.

László Voisz

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Parcul Petofi
...trec zilnic prin parcul Petofi...toata vara firma Dumexim nu a facut nimic...s-a lucrat cam o zi pe saptamana si atunci cam 2-3 ore. Lucrarea (adica dezastrul) pe care l-au facut se putea face in maxim o luna de zile...asta daca ar fi avut muncitori ! 3 zile au avut un utilaj care a facut santuri de-a lungul parcului, iar acuma vad ca le-au astupat fara sa traga conducte sau cabluri in ele ! Au taiat aproape toti copacii care au scapat de la furtuna, au inceput de doua saptamani sa monteze borduri dar si la asta lucreaza cei cativa muncitori 2-3 ore si restul PAUZA. In ritmul asta parcul Petofi va fi gata cam in 5 ANI !...primaria este clar ca nu-i verifica si nu-i intereseaza cat va dura deranjul ! Explicatia ar fi ca sunt platiti cu ziua, neterminatii astia, atat cei din primarie cat si cei care castiga licitatiile pe banda rulanta !
Postat 15 Octombrie 2023, 11:15 de audiomax
In Petofi
In parcul Petofi deja o treime din copaci au fost taiati. Si mai urmeaza poate inca atatia. Si la inceput spuneau ca nu vor taia , doar daca.... asa cu doar daca se scot motivand ca se impunea. Jeguri de tarani vinituri
Postat 15 Octombrie 2023, 06:35 de Petre93
Fara betoane nu se poate, parandaratul trebuie luat
Orice ar zice oradenii parcurile trebuie betonate si parandaratul luat. Dati-le lui Dumexim si se va alege praful si de parcuri.
Postat 14 Octombrie 2023, 15:14 de Traian
asta inseamna ca se...
Asta inseamna ca se vor betona?
Postat 14 Octombrie 2023, 13:11 de scortosul
Acum sunteti indignati dar la anul tot ciuma galbena veti vota....
Un popor care alege sa fie condus de h*ti si de escr*ci nu este victima, este complice!
Postat 14 Octombrie 2023, 12:23 de pinonel
Gardul se poate da cu vopsea, dar leopardul nu vor putea să-l țină în lesă.
Modelul se vede la Petofi unde, pentru a se face o cârciumă pentru și de către un liberal ce sponsorizează la greu PNL-ul, edilii orădeni au distrus absolut tot parcul.
Postat 14 Octombrie 2023, 09:57 de KP
Din pacate...
Din pacate, se pare ca interesul companiilor de constructii incepe sa prevaleze de fiecare data...vrem, nu vrem, sunt sau nu necesare, vom avea parte de lucrari! Si tare mi-e teama ca dorinta asta de a cheltui banii aia va duce la mult kitsch... Nu pot sa nu subliniez ca sunt parcuri absolut minunate in vest, in Scandinavia de ex, unde nu gasesti deloc asfalt sau ciment, ce sa mai vorbim de granit sau alte asemenea materiale total inadecvate unor astfel de spatii vii, naturale. Acolo, se pare ca aleile rezista si daca se foloseste doar nisip/pietris, dar accentul se pune pe intretinerea vegetatiei...ca doar ea e pretextul amenajarii...
Postat 14 Octombrie 2023, 09:46 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON