URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2023, 08:58

Petiție împotriva modernizărilor din Parcul Brătianu: Să se întrețină, nu să se betoneze!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Planul Primăriei Oradea de a moderniza Parcul I.C. Brătianu și amenaja acolo un mini-parc de aventură, un iaz, toalete publice și vestiare îi nemulțumește pe unii orădeni.

În numele asociației România Eco, ei au depus o petiție prin care cer ca parcul să fie renovat și întreținut, dar fără să i se modifice forma actuală.

„Dacă nu întreții, se distruge”

Pe 28 septembrie, înaintea unei ședințe a Consiliului Local în care aleșii au aprobat lucrări de modernizare pentru șase parcuri orădene, o investiție totală de 18 milioane de euro, primarul Florin Birta și directoarea tehnică adjunctă a Primăriei, Adina Popa, au prezentat proiectele, inclusiv cel pentru Parcul Brătianu.

Conform documentației aprobate de consilierii municipiului, parcul ar urma să aibă, pe lângă facilitățile sportive deja existente (terenuri de sport, aparate de fitness în aer liber), care ar urma și ele să fie refăcute și completate, un mini-parc de aventură, cu tiroliană și pereți de cățărare, două noi locuri de joacă pentru copii, o zonă dedicată pentru pilates și yoga în aer liber, dar și un iaz de circa 336 mp, traversat de un pod de lemn, și o zonă cu vestiare, dușuri și toalete publice, pe o suprafață de 123 mp.

Orădeni care obișnuiesc să se plimbe în parc nu sunt de acord cu această investiție. „Putem moderniza la nesfârșit parcul, dacă nu îl întreținem. El are și acum terenuri de sport, are și locuri de joacă, dar neîntreținute, și un WC nefuncțional. Orice faci, dacă nu întreții, se distruge, așa că putem la nesfârșit să spargem tot și să facem de la capăt”, s-a plâns BIHOREANULUI Maria Cighi, una dintre susținătoarele petiției depuse la Primăria Oradea.

Iaz vs Criș

Din 2008, femeia locuiește în apropierea parcului și obișnuiește să se plimbe în acea zonă. Ea spune că toți oamenii cu care a vorbit, unii dintre ei membri în asociația România Eco, filiala Bihor, au acceași părere: parcul trebuie să-și păstreze forma de acum.

„Nu are nevoie de iaz, că e Crișul aproape, pentru cine vrea să vadă apa. Nici vestiare nu trebuie, pentru că pot deveni locuri în care tineretul se întâlnește pentru alte scopuri. Cine vine în parc pentru sport, de regulă vine cu mașina și poate să-și schimbe tricoul la toaletă”, a spus orădeanca.

„Noi cerem să rămână toate dotările care sunt, dar să fie funcționale. Parcul să fie întreținut, că este un loc viu, cu copaci și verdeață, unde copiii sunt încântați că pot veni să culeagă o castană, să se întâlnească cu un câine. Ar fi păcat să se distrugă parcul cu betonări, pentru vestiare sau alte idei”, a mai declarat Cighi.

Să se dezbată!

Prin petiția depusă la Primăria Oradea pe 3 octombrie, inițiatorii ei cer concret ca proiectul de renovare a parcului să includă doar reabilitarea toaletei publice, a filigoriei rămase fără acoperiș și a clădirii deținute de firma Transgex, înlocuirea suprafețelor deteriorate la terenurile de sport existente, întreținerea responsabilă a spațiilor verzi, înlocuirea copacilor uscați, completarea și înlocuirea coșurilor de gunoi și a băncilor, respectiv turnarea unui covor de asfalt nou pe aleile existente.

De asemenea, petiționarii mai cer ca proiectul să fie supus dezbaterii publice. O obligație legală, pe care Primăria a cam uitat-o...

Petiția depusă la Primărie:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ottelo,
Defineste, te rog, notiunea de parc modern. Esti in stare? Din ceea ce am vazut pana acum, parcul inseamna un teren cu mult beton, cu cateva petece de iarba, cu cativa copacei ornamentali specifici Japoniei mai degraba, care-si fac umbra lor insisi si cu o coroana, daca se poate de forma cubica, a carei volum nu depaseste 1mc si care in nici n caz nu e in stare sa improspateze aerul orasului. Parcul in discutie are deja terenuri de sport, pista de alergare, etc. Arata rau pt. ca nimeni nu le intretine.
Postat 06 Octombrie 2023, 09:30 de Musti
Si mie imi pare ok cum e.
E mediocru si e suficient. Oricum nu stau in zona aia, trec rar pe acolo, daca locatarii asta vor - sa li se respecte vointa. Sa aspire pe jos si e in regula. De banii aia am alte idei in alte parti ale orasului care nu au parcuri.
Postat 05 Octombrie 2023, 14:59 de nihil
???
Vrem parcuri moderne dar sa nu se atinga de ele e bine asa cum e .Nici nu ma mir ca asa merge tara cum merge .Bine asa cum e nu vrem nimic nou .Mai rau sa nu fie !!
Postat 05 Octombrie 2023, 13:49 de Otello
parcul e ok
Parcul e ok asa cum e el. Se poate renova sonda de apa termala, toaleta inlocuita, eliminate ciorile si schimbate aparatele din locul de joaca. Nu toate parcurile trebuie sa fie la fel. Cu cheltuieli minime se rezolva parcul.
Postat 05 Octombrie 2023, 09:20 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON