URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2024, 10:33

Vrem să fim milionari!

Vrem să fim milionari! sursa foto: Bogdan Popa Photography / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De nu puţine ori, pe meleagurile noastre veştile "de bine" se lasă cu surprinzătoare reacţii adverse.

Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare şi comite imprudenţa să-i remarce frumuseţea, apar imediat frustraţi şi nefericiţi gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba şi cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat şi prin cartiere, să le vadă mizeria? Ca şi cum asta n-ar proveni, pe de o parte, dintr-un trecut care le-a umplut cu blocuri cenuşii, ori n-ar fi produsă şi cultivată în prezent de noi înşine, orădeni get-beget. Or fi văzut astfel de oameni cum e la margini de Paris, Bruxelles, Palermo sau Frankfurt? Ştiu cum arată, pe bune, nişte ghetouri?

Săptămâna trecută, după ce Statistica a informat că salariul mediu net a trecut în judeţ de 4.000 de lei şi creşte, încet, dar totuşi constant, trolii s-au năpustit să pună din nou vechea placă despre Oradea cea nu doar cu "cele-mai-mici-salarii", ci şi cu "cele-mai-mari-taxe". Cei mai sfruntaţi mi-au amintit de un politruc, curând candidat la Primărie, care nu demult încerca să ne convingă ce rău ne merge, cu argumentul că la fonduri europene Bihorul ar fi sub Teleorman. Dar ce ciudat, n-am auzit să-şi fi luat nimeni lumea-n cap ca să se mute în Vaslui sau Vrancea, unde s-ar duce trai pe vătrai. 

Tot zilele trecute, după ce reprezentanţi ai IMM-urilor s-au întâlnit în Oradea cu oameni de afaceri de aici şi una dintre concluzii a fost că economia are nevoie ca de aer de lucrători calificaţi în şcoli profesionale, alţi deştepţi - sau poate aceiaşi - au înfierat "afaceriştii veroşi" care ar căuta "slugi" plătite cu lefuri de nimic. Asta, cu toate că majoritatea întreprinzătorilor sunt cât se poate de orădeni, că unii îşi plătesc angajaţii de la 5.000 de lei în sus, bani în mână, iar alţii îi încurajează pe cei mai isteţi şi ambiţioşi să mai facă o specializare, pe banii firmelor.

Blocat în nostalgie după urbea liniştită de odinioară (lasă că era neîngrijită, tarată de şomaj şi inertă ca un sat abandonat), măcinat de propria lipsă de voinţă de a progresa odată cu ceilalţi, inapt să înţeleagă că dacă alţii prosperă în jurul lor asta poate avea efecte pozitive şi asupra lui, rebelul fără cauză pretinde, practic, să nu se schimbe nimic. Dar, desigur, vrea ca el să fie plătit generos, cu tot mai multe milioane, căci i se cuvine. Aşa, pur şi simplu, fără legătură cu ceea ce face ori e dispus să înveţe să facă, doar pentru că-i orădean neaoş şi nu admite să se vândă ieftin. 

Are, însă, ce să "vândă" cineva care nu se ţine nici de carte, nici de lucru? Înţelege că, dacă vrea să trăiască şi să fie plătit "ca afară", trebuie să fie la fel de pregătit şi de eficient, ba chiar şi de civilizat, cum sunt cei cu care ar vrea să se compare? Nu m-aş grăbi să-i cred pe cei care pretind că da, dar care, de fapt, nu fac mai mult pentru a obţine mai mult. Ei, în primul rând, nu alţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Reinventarea matematicii
Păi dacă majoritatea întreprinderilor plătesc peste 5000 de lei, la stat se câștigă mai bine în multe posturi calde, de unde iese media de 4000?!
Postat 10 Aprilie 2024, 06:58 de Vio_427
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Bolojan nu a spus niciodată fraza pe care o zici tu, in schimb PSD zice asta.
Postat 09 Aprilie 2024, 17:59 de Sandu2100
ne explica sandu re...datul
Sandu e expert in Vaslui, eltot timpul compara Oradea cu Vaslui si Teleorman. Niciodata cu Cluj, Iasi, Timisoara, Bucuresti, Brasov. Ca sa vedeti ce propaganda arhaica, simplista facuta de niste oameni fara pic de intelect. Ca odata Bolojan a spus tampenia asta ca "cine nu se adapteaza si nu-i place ce se face e liber sa plece sa se mute" de atunci toti imbecilii folosesc fraza asta.
Postat 09 Aprilie 2024, 15:30 de vasi13
adventorial de calitate cat costa unul ?
nu incercati si in relatia cu mediul privat,pacat de talent. sigur oradea nu are cele mai mari impozite unele importante sunt doar cu 350% mai mari in oradea decat in cluj( vezi cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice) iar altele doar cu 150% (vezi si cladiri rezidentiale detinute de PJ). dar ideea este sa nu avem pretentii ca e bine, sa nu punem presiune pe ce se face prost si fara cap, opozitia e zero dar nici noi platitori de taxe sa nu cerem mai mult ca se supara presa neaservita.
Postat 09 Aprilie 2024, 13:28 de Traian
@pinonel
Mai mult decat advertorial. Daca nu ne convine ceva, asta ne trimite sa ne mutam in Teleorman, Vaslui sau Vrancea!!!!! Ce legatura are asta cu nemultumitii pt diferite probleme ale orasului asta ?!? De-a dreptul halucinant. In schimb nu ne trimite sa locuim in Cluj, Timisoara, Brasov, Arad, Satu Mare, etc.
Postat 09 Aprilie 2024, 13:07 de Riviera
E un ADVERTORIAL
Cu asta am spus tot.
Postat 09 Aprilie 2024, 12:23 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON