URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2024, 17:17

Când îți face Bolojan cadou un inel

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iată că telenovela între președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.

Adevărul e că se putea găsi o soluție mai umană, și anume să fie translatat traseul inelului cu vreo 2 kilometri, numai că, probabil, atunci ar fi fost dat în judecată de proprietarii altor terenuri afectate.

Judecătorii de la Cluj au decis că pentru asemenea deranj pe tarlalele reclamanților nu merită să faci un amărât de drum de căruțe, adică unul județean, ci unul național. Și eu, la aflarea veștii că se face un inel metropolitan cu o singură bandă pe sens, am fost dezamăgit, pentru că-mi imaginam un drum de mare viteză; chit că, la ce bani avem, să ne bucurăm că nu avem de-a face cu un drum pietruit.

Una peste alta, Justiția nu a cerut neapărat schimbarea traseului, ci a impus ca drumul să fie mai larg, prin urmare, dacă până acum megieșii pierdeau o anumită suprafață de teren, acum vor trebui expropriați cu suprafețe mai mari. Iată cum orice soluție generează noi probleme: oamenii rămân nemulțumiți că tot pe acolo va trece traseul, ba li se va lua și mai mult pământ, iar Consiliul Județean e supărat că prin schimbarea drumului, din județean în național, cheltuielile de investiții vor fi mai mari.

Parcă văd că, pentru a se încadra în sumele alocate, specialiștii de la Județ vor avea grijă să mai taie din drumurile care se varsă în Inelul Metropolitan și primii care nu vor avea acces la șosea vor fi pârâcioșii de la Cheriu.

La cum merg lucrurile la noi, n-ar fi exclus ca judecătorii să ajungă la concluzia că nici un drum național nu e demn să poarte numele de Inel Metropolitan și, prin urmare, să se ajungă la și mai multe exproprieri, ca să se facă un drum expres. Așa că oamenii afectați de inel ar face bine să se gândească până unde merg cu lupta în instanță, până nu se trezesc cu un traseu care să treacă direct prin casele lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ce inel?
Inele ce trec direct prin localitati? Inele cu o banda???
Postat 19 Martie 2024, 06:30 de sanduivanov
Blind fury
Era mai simplu ca expropriatii sa-si paraseasca paminturile si sa se mute in alt judet. Ar fi fost mult mai acceptabil si pentru fascinatii profetului. Si nu s-ar fi incarcat karma intiiului gospodar...
Postat 17 Martie 2024, 12:46 de excalibur
Setările din fabrică
Dacă conform deciziei instanței, Bolo a piedut, descriindu-se motivul....,rezutlă câ în mod normal se revine la setările din fabrică. Adică vor avea nevoie de toate aprobările din nou, alt HCL votat, care de această dată ar putea din nou să nu mai treacă la vot (fiind nevoie din nou de coruperea unor consilieri), care să voteze alte studii și planuri refăcute, conform noilor cerințe. Care înseamnă alți bani altă distracție. Cam așa ar trebui privită per ansamblu situația. Nu modificăm proiectul cu 1 m și gata !!!! Totul trebuie refăcut de la 0 , inclusiv aprobările.
Postat 17 Martie 2024, 07:43 de Impaciuitorul
Bolo !!
Bolo e un invingator si a foat mereu iar orasul Oradea si Judetul Bihor e cel mai norocos din tara cu un asemenea om . *** de Mango care a tras orasul in jos cat a putul . Bine Bolo baga tare ca vei avea iar 80 % din voturi !!
Postat 17 Martie 2024, 02:44 de Mare_blue17
centurile oraselor au nevoie de drumuri colectoare si trebuie sa fie in extravilan
era o cercetare, un studiu de urbanism si infrastructura din Ungaria (ca tot avem de invatat cate ceva de la ei, cand vine vorba de infrastructura si lucruri bune), cum au facut ei centuri pe M4/E60 inainte sa faca conexiune cu chiar autostrada, au facut drumul mai express, si sa ocoleasca localitatile. Pas cu pas, daca o autostrada e mai costisitoare si mai scump de facut. Bravo lor, dar dupa 10-15 ani, au inceput primariile sa aprobe constructii pe marginea centurilor, si sa extinda localitatile pe drumul care trebuia sa fie express, in afara localitatilor. Nu poti controla autonomia fiecare primarii, chiar daca primarul e populist sau idiot, asta e, autonomie locala, separarea puterilor, etc. Dar pe marginea centurilor ar trebui expropriat chiar de 3 ori mai lat, sa se poata face cate un drum colector pe fiecare parte, ca sa nu se trezeasca nea Gheorghita ca isi face casa, si intrare in curte, si franeaza toate tirurile de la 100kmph la 0, ca sa intre in curte, dupa ce isi pune gardul la 0,2 cm de acostament. Centurile ar trebui sa aiba interzis sa faci porti de access si intrari din centura in proprietatea invecinata, accesul sa fie doar prin drumul colector, si acel drum colector sa se uneasca cu centura doar din 2 in 2 km.
Postat 16 Martie 2024, 22:31 de unu
chiar face
asa a comentat lumea si cand le-a daramat garajele de tabla, si le-a dat jos peretii la ghiseele de la politie, si chiar a luat voturi in plus ptr asta. Si eu am criticat 2 zile varianta aleasa ptr centura de la Alesd, dar trebuie sa recunoastem ca daca nu o facea Bolojan pe asta, nu se facea nici una. E mai mica decat am vrut-o, dar macar sa fie! La fel, toti se vor bucura de centura Osorheiului si inelul metropolitan!
Postat 16 Martie 2024, 22:24 de unu
Dom'președinte,
mai făcuși rost de ceva voturi!
Postat 16 Martie 2024, 19:28 de nealiniat
Cum mai e centura comunei Alesd?
Mai se judeca locatarii ca nu isi pot parca tirurile pe drumul de țîrfă din fata casei? Poate vor sa continue scandalurile si sa mute procesul la Cluj, sa le mai ia inca 2 metri pe marginea drumului extra pama le trece drumul la 3cm de geamul de la bucatarie, si ei…
Postat 16 Martie 2024, 17:40 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON