URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2024, 09:40

Pădure cu noroc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până acum câțiva ani, puțini știau de existența unei păduri la capătul prăfuitei străzi Gh. Doja și aproape nimeni nu știa că jumătate din ea era proprietatea municipiului Oradea. Primul noroc al pădurii: noul stadion pică exact pe vechea Grădină Zoologică, așa că e nevoie de un nou amplasament. Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, domnul Liviu Andrica se va vedea nevoit să-și mute lighioanele.

Inițial s-a propus ca amplasament pădurea de la Băile Felix, numai că acolo localnicii și edilii nu doresc așa ceva din motive olfactive, chit că grădina zoologică ar fi adus un plus semnificativ stațiunii. Așa că a apărut al doilea noroc, cu pădurea de la Săldăbagiu, care poate deveni sălaș pentru grădina strămutată. Iar avantajele sunt multiple, din moment ce lasă în urmă un spațiu de 7 hectare și se va întinde pe unul de 35 de hectare.

Pădurea Săldăbagiu e împărțită între comuna Paleu și municipiul Oradea. Aici apare al treilea noroc. Un investitor propune un parc de distracții în pădurea din Paleu. Dar cum riveranii nu doresc să aibă în preajmă o sursă, zic ei, de zgomot, primăria comunală, aflată ca toate administrațiile locale în campanie electorală, a propus mutarea parcului de distracție. Și unde anume? Ați ghicit, în pădurea de la Săldăbagiu.

Iată că, printr-un joc al întâmplării, putem avea la capătul străzii Doja, care anul acesta va fi și asfaltată, un parc de distracție și o grădină zoologică, oferite orădenilor care nu ar mai trebui să bată drumul până în Felix sau Hidișel ca să se relaxeze.

Dacă mai adăugăm faptul că prin zonă va trece și centura de nord a orașului, sporind semnificativ mobilitatea în zonă, putem spune că există o pădure cu noroc lângă Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@pupinjuristu
Te felicit! De mult n-am vazut ceva mai cu subiect si predicat scris pe un forum. Sper sa ai cat mai putini ani, sub 30 daca se poate. Daca mai ai si niste amici de varsta ta, care-ti impartasesc opinia, poate ca nu e totul pierdut! Daca esti trecut de 55-60 de ani, e clara baza pe care ti-ai construit opinia si din pacate, generatia asta cu valorile si morala ei se cam duce.
Postat 21 Februarie 2024, 19:13 de Kid
Noroc ca sa face subterana de la magazinul Crisul
Norocul e ca Zoo va fi gata abia cam dupa ce va fi gata si viitoarea sub-traversare de la Magazinul Crisul. Caci in timpul lucrarilor strada Gheorghe Doja va fi supra-aglomerata de riveranii de pe dealuri, locuitorii din Saldabagiu de Munte si de vizitatorii / personalul Spitalului Judetean. Asa ca ai putea ajunge la noul Zoo doar cu viteza melcului: "Slow & furious"
Postat 21 Februarie 2024, 16:14 de AltiusCitiusCrisius
Marei grădina...
Omul nou, acest Frankenstein scăpat din sălile de ședință de partid ale Epocii de Aur, deși oficial a fost clasificat dispărut în '89, practic a eclozat peste tot, în mediul favorabil creat de micul șmen și de marea țeapă devenite religie națională. Omul nou procopsit cu casă lîngă pădure, îl cunoști după designul fu.tu.rist al acoperișului în 3 ape, după geamurile rotunde, după grillul cu cuptor de pîine și rotisor pentru vițel, după balta din curte în care crește crapi co.i, după gardul de 3 m înălțime protejat cu plexi translucid și după mașina de neam prost pe care și-o spală singur la spălătoria self-wash! Omul nou nu va înțelege dezvoltarea socială și economică în termenii civilizației consacrate, el înțelege dezvoltarea ca pe un chef săptămînal cu pensații-frezații-la sală lucrații cu volum la maxim și cu buzatele pe mesele lor din plastic. Animalele sînt pentru omul nou doar materie primă la grill, turismul e o prostie dacă nu faci jacuzzi cu influencerițele tuningate la turci. Omul nou practic este răpitorul suprem, el a scăpat nu din sălile de ședință ale sindicatului și ale lui Nea Nicu, ci din grădina zoologică a istoriei patriei...
Postat 21 Februarie 2024, 13:15 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON