URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2024, 14:44

Mihai Viteazul, o statuie pentru liniștea militarilor

Mihai Viteazul, o statuie pentru liniștea militarilor Mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea, 2019
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iată că armata, care era cantonată pe granița de Vest, acolo de unde se bănuia că ar putea veni dușmanul pe vremea când nu eram în NATO, repurtează prima sa victorie. Cam tardivă și cam fără mare miză, dar victorie.

Rod al efortului ofițerilor și subofițerilor din Garnizoana Oradea, care și-au tras hrana și băutura de la gură ca s-o facă, statuia lui Mihai Viteazul va fi repusă pe soclu și va numele unei piețe, la fel cum există, probabil, în cam toate localitățile cu mai mult de cinci mii de locuitori.

Până la urmă s-a dovedit că monumentul nu a fost dat jos din Piața Unirii cu dinamita pentru a-l pune pe străinul de Ferdinand, nici nu a fost dat la topit, cum au făcut cadrele militare orădene cu „Frații Petreuș”, la rândul lor alungați din Centrul Civic.

Totuși, victoria mi se pare cam stingheră pentru o activitate de zeci de ani în care armia română a fost la cules de porumb, a scos cărbune, a săpat canale, a construit drumuri, a ridicat - iată - statui, deci a făcut cam de toate, numai ce trebuia să facă cu adevărat, să se pregătească de război, nu a făcut.

La cât de mare e orașul nostru și în ce ritm se amenajează piațete, cred că mai este loc pentru cel puțin 500 de statui, dintre care un sfert ale concitadinilor maghiari, ca să le respectăm procentajul. Așa că aș invita diversele bresle să se mobilizeze și să strângă bani pentru alte și alte monumente care să ne ajute să marcăm teritoriul.

Cât despre adepții teoriei conspirației, mă aștept să aud reacții dure pe motiv că bronzul din care s-a clădit statuia este din import, că soclul a fost supraevaluat, că Mihai Viteazul e mai mic la stat decât Regele Ladislau, că Florin Birta a decis amplasarea Viteazului doar pentru că vine campania electorală...

Mihai, fie ca de acum înainte să ne veghezi și să nu ai soarta străzii din Timișoara care îți poartă numele, unde toată lumea îți zice scurt: MV!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Pai.
Primaria a spus asta de cand a dat-o jos ca o muta in centrul civic cand va fi gata(centrul) si o pun cu fata spre Carol. Pt cine a vrut sa-i auda, inclusiv cei din armata.
Postat 19 Februarie 2024, 10:55 de nihil
Domnul Chirilă pe post de trol ca de obicei
Când vine de ce e românesc, domnul Chirilă se oripilează de fiecare dată. Mă mir cum de își suportă numele și nu și la modificat în ceva mai pe sufletul lui , Gyuri sau poate chiar Gyozo, să demonstreze că e mai patriot și decât prim conducătorul de hoarde, Orban.
Postat 19 Februarie 2024, 10:02 de CivisUlpianum
Georgel
Am zis eu ceva de ajutorul lui Mihai Viteazu sau ca vreau ajutorul cuiva? Am zis doar ca iar bati campii (ca de obicei), la una se refera articolul si de alta vorbesti tu. Eu am invatat pe calea hard, ca daca nu ma ajut singur, nu ma ajuta nimeni. Ai "prieteni" pana le faci cadouri, le rezolvi probleme sau le platesti mese. Cand ai tu nevoie de ajutor, atunci vezi cine iti este cu adevarat prieten (fara ghilimele). Sa revenim la oile noastre: tu n-ai cum sa fii luminat! Visezi razboaie, lupte, pac, pac etc. Ai facut armata? Sigur nu! Eu am facut-o, "decat" 6 luni, 1998/1999 si a fost suficient. Te dezumanizeaza si cele 6 luni! Nici un om normal la cap, care a facut armata, a stat in garda noaptea (3 ore) pe minus 20 de grade si a vazut ce poate sa faca kakatul ala de Kalasnikov nu vorbeste de razboi! Nici macar in soapta! Inca ceva: tot din categoria Marvel e si seful tau!
Postat 18 Februarie 2024, 22:18 de Kid
Pt Kid
Și cum te ajută Mihai Viteazu că văd că te-ai ofticat? Se dă jos de pe cal când vine inamicul? Sau însuși calul pornește la luptă ca un pachet complet? Luminează-ne te rog!
Postat 18 Februarie 2024, 21:52 de georgemarian
Georgel
Iar te bagi in seama ca musca in curul calului. Esti ca si Florin Piersic in sceneta cu castravetele. Faci ce faci si din orice ajungi sa vorbesti si sa ne ameninti cu Fantomas ala al tau. Crezi ca daca esti credincios si mergi la razboi, te vor ocoli gloantele? Ca tine sunt cateva zeci de milioane de morti in razboaie, toti credinciosi pana in maduva oaselor. Pe niciunul nu l-a salvat Fantomas!
Postat 18 Februarie 2024, 21:25 de Kid
georgemarian
Dar Jeshua, cel mort si ulterir zeificat ca Isus Hristos, te ajuta cu ceva ? Te ajuta minciunile si propaganda ta, daca esti vreun profitor religios si ai pe cine prosti. Altminteri e frectie cu ceai la un picior de lemn. La baliverne nu te intrece nimeni. La astea esti primul.
Postat 18 Februarie 2024, 21:04 de TheSolarConnection
Oamenii își pun nădejdea în statui...
...in loc să-și pună nădejdea în Dumnezeu. Poți să pui 15 statui MV și Ștefan cel Mare în fiecare piațetă că dacă curvești, te îmbeți, te destrăbălezi in fel și chip și îl blestemi pe Dumnezeu, niște statui din bronz și niște conducători morți de sute de ani nu-ți vor veni în ajutor in vreme de razboi. Să fii 1000 și ei 10 pe câmpul de luptă vei fugi de ei cu coada intre picioare că ai păcătuit înaintea Domnului. Ori oamenii nu înțeleg că însăși apropierea de Dumnezeu e cea care păzește țara de război, nu de victorie cu însăși de război. Cu cât ne vom adânci mai tare în păcate, cu atât războiul ne va bate mai aproape de ușă și invers. Cu ce te ajută că l-ai pus pe Mihai Viteazul in centru și după care în același centru vii și vrei sa faci parade LGBT, susții avorturile și faci concerte la care te îmbeți și te droghezi? Cu ce? Cu nimic, ba din contră te vor osândi și mai tare. Istoria evreilor a demonstrat clar cum pedepsește Dumnezeu fărădelegea. Să-i răspund și autorului: Mihai Viteazu nu mai veghează, e mort cu trupul și îngropat. Cel care veghează e doar Dumnezeu. Cei care își pun nădejdea în eroi naționali sau din categoria Marvel se vor lovi de crunta realitate pe câmpul de luptă că nu va fi nici unul lângă ei.
Postat 18 Februarie 2024, 20:52 de georgemarian
@KP
Nu si pt iredentisti si slugile lor. Astia cand aud de simbolurile romanilor fac spume la gura, scot fum pe nari si li se inrosesc ochii de sa le plesneasca in cap, nu alta. Astia vor sa puna in Ardeal, si in Oradea statuile tortionarilor cotropitori unguri, ucigasi de femei, copii, varstnici si luptatori romani.
Postat 18 Februarie 2024, 20:38 de Riviera
Lipsește ceva din listă
“armia română a fost la cules de porumb, a scos cărbune, a săpat canale, a construit drumuri, a ridicat - iată - statui, deci a făcut cam de toate.” Printre alea “de toate” în decembrie 1989 a tras cu gloanțe de război, ucigând zeci de civili din rândul poporului pe care ar fi trebuit să-l apere. Încă nu se aude nici un mea culpa din rândul armatei.
Postat 18 Februarie 2024, 19:53 de Rogerius
Mihai Viteazu este un simbol.
Nu al militarilor, ci al tuturor ... fiind reperul primei unificări a țărilor române. Cine nu pricepe acest aspect, elementar de altfel din punct de vedere istorico-emoțional, trăiește astăzi într-o lume care nu are nevoie de personalități ... ci doar de mase de manevră cu bipezi dresați să bată câmpii.
Postat 18 Februarie 2024, 19:14 de KP
pacat....
Pacat de fratii Petreus. Bine ca avem catedrala mare si ...goala.
Postat 18 Februarie 2024, 16:48 de Christa
Dinozauri!
Mǎi Chirilǎ,ce te-a apucat??? Reactivezi dacopații şi dinozaurii pensionari din MAPN? Generalii şi coloneii "ceauşişti",fǎrǎ nicio orǎ de luptä intr-un teatru de rǎzboi?
Postat 18 Februarie 2024, 16:24 de cetatean
cu declaratiile proputiniste a lui Victoras (Orban)
ne putem astepta ca daca Ucraina cade, sa vina in moldova rusii si pe partea de vest huniigurii. "Iată că armata, care era cantonată pe granița de Vest, acolo de unde se bănuia că ar putea veni dușmanul pe vremea când nu eram în NATO"
Postat 18 Februarie 2024, 16:19 de unu
Nea gombotz,
In perioada la care ne referim armata a servit patria pe timp de pace. Era mai bine daca o servea pe timp de razboi ? A servit patria la munci, muncind gratuit pt binele tuturor. Cat despre cadre, trebuia sa fie cineva si cu soldatii doar nu era sa fie de capul lor in unitati sau la munci. Se vede treaba ca unora, in timp ce vi s-a marit prostata, vi s-a micsorat... creierul.
Postat 18 Februarie 2024, 16:12 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON