URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2024, 10:31

Baiurile noastre și problemele UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod ironic, după ce în România s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie, ceea ce a prilejuit opoziţiei acuza că puterea face un talmeş-balmeş amestecând temele de interes local cu cele de importanţă europeană, tocmai Parlamentul European a livrat un subiect pe cât de fierbinte, pe atât de dătător de frisoane, căci priveşte cât se poate de direct o chestiune de interes vital pentru orice comunitate locală.

PE a adoptat săptămâna trecută o Directivă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumurilor de energie, ce impune închiderea centralelor termice pe combustibili fosili (gaze, cărbuni, păcură) până în 2040 şi eliminarea completă din 2025 - de anul viitor! - a subvenţiilor pe care autorităţile le acordă populaţiei. Noua legislaţie ar urma să devină obligatorie după ce va fi adoptată şi de Consiliul Uniunii, format din reprezentanţii guvernelor. În ipoteza în care acest lucru - Doamne, fereşte! - s-ar întâmpla, România ar deveni una dintre victimele cel mai crunt lovite. 

În ce ne priveşte, Oradea ar fi cea mai puţin afectată de eliminarea subvenţiei, deoarece la noi aceasta este cea mai mică: doar 68 lei pe gigacalorie, care este produsă cu 465 lei şi vândută populaţiei cu 397 lei. Dar în tot restul ţării, unde nici centralele termice, fie că-s pe gaz, fie că ard cărbuni, şi nici reţelele de distribuţie nu au fost reabilitate, ar fi prăpăd.

Iată câteva cifre, care, apropo, demontează minciuna că Oradea are cea mai scumpă termoficare: în Bucureşti, o gigacalorie e produsă cu 949 lei şi se vinde cu 347 lei, subvenţia fiind de 602 lei. În Cluj, subvenţia este de 311 lei, pentru producerea unei gigacalorii cheltuindu-se 759 lei, în timp ce preţul pentru populaţie este de 448 lei (iar pentru firme, în funcţie de distanţa de CET-ul local, între 516 şi 802 lei plus TVA). În Timişoara, pentru a produce o gigacalorie se "ard" 873 lei şi ea e vândută cu 438 lei, deci subvenţia este de 435 lei. În Constanţa, preţul de producţie este de 1.020 lei, iar de vânzare de 450 lei, deci subvenţia e mai mult decât dublă. Iar exemplele pot continua. 

Dincolo de observaţia că subvenţia înseamnă, de fapt, mutarea unor bani dintr-un buzunar (bugetul local) în altul (conturile CET-urilor), deci tot cetăţeanul plăteşte integral termoficarea, doar că o mare parte indirect, concluzia este că fără subvenţie românii din toată ţara fie ar îngheţa de frig în locuinţe, fie ar plăti şi mai mult, căci ar achita amenzi pentru poluare.

Problema termoficării şi a energiei în general, aşadar, este o temă cât se poate de locală înainte de a fi europeană, iar a ceda presiunilor eco aberante ar însemna, pur şi simplu, sinucidere. Sunt curios dacă în campania ce urmează, cu alegeri simultane locale şi europene, va vorbi vreun politician despre ea. Indiferent că aspiră la o primărie sau la deputăţie în Bruxelles, au datoria să spună de pe acum alegătorilor dacă se vor supune sau se vor împotrivi acestei absurdităţi, sau altora la fel de periculoase. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON