URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 22:50

Parlamentul European: centralele termice pe combustibili fosili trebuie eliminate până în 2040

Parlamentul European: centralele termice pe combustibili fosili trebuie eliminate până în 2040 (foto: unsplash.com / Eelco Böhtlingk)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarii au aprobat marți - cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri - o directivă ce urmărește reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră și reducerea consumului de energie, prin renovarea clădirilor neperformante energetic, precum și prin eliminarea centralelor termice care folosesc combustibilii fosili (gaze naturale, cărbuni, combustibili petrolieri) până în 2040.

Pentru a deveni lege, directiva privind performanța energetică a clădirilor trebuie să fie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene, format din reprezentanți ai fiecărui stat membru.

Clădiri cu emisii zero

„Se dorește ca numărul clădirilor cu performanța energetică cea mai slabă care sunt renovate să crească, iar schimbul de informații privind performanța energetică să fie îmbunătățit. Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la ridicarea lor”, se arată într-o informare a Parlamentului European.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările UE vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. 

„Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030”, mai arată comunicatul Parlamentului European. 

Clădirile agricole și de patrimoniu ar putea fi scutite de la aplicarea noilor norme. Țările Uniunii pot decide să excludă și clădirile protejate pentru calitățile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

Fără combustibili fosili din 2040

O măsură importantă vizează centralele care folosesc combustibili fosili, inclusiv gaze naturale.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se arată în informarea făcută de PE, după adoptarea directivei.

Potrivit textului directivei, gazele naturale sunt cele mai folosite pentru încălzirea clădirilor rezidențiale în țările UE, furnizând 42% din energia totală folosită.

Directiva arată că „subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”. 

„Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, precizează același comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Darwin saracu
El credea in evolutie. Nici vorba, s-a oprit acum multi ani. Inca ne incalzim cu carbuni gaz, lemne ca ne doare undeva de ziua de maine, azi sa fie cald. Bagam bani in masini pe care nu ni le permitem ca nici ca achiziție nici ca intretinere. Bagam bani in tigari, bautura si concedii in loc sa ne preocupe confortul propriu. O casa făcuta cu cap si după nevoie (nu sa fie mai mare ca a lu varu) izolata cum trebuie cu materiale de calitate (nu eps80), geamuri cu pierderi scazute si putina intelegere cum functioneaza un sistem de incalzire, putina inteligenta. Deja am cerut mult peste ce pot oferi majoritatea. Cand se va intelege ca o casa trebuie sa aiba emisii minime. Emisii= pierderi. Simplu. Dar până unii mai pun botul ca centrala pe gaz cu condensatie are randament 120% nu poti avea asteptari (100% e perpetuum mobile, nu exista). Curentul are cea mai mare eficienta si randament > 90% dar noi ne uitam sa mai avem bani de speck, whiskane si alte fițe, pe tru imagine doar. Condamnare la saracie e ce se intampla in romania cu gândirea curenta.
Postat 13 Martie 2024, 14:45 de poiu
Nu-i numai UE, ...
... e si OCDE, unde ne chinuim de 20 de ani sa devenim membri. Asa, in paranteza fie spus, vreo 10 ani ne-au blocat ungurii. ,,OCDE sugerează României să interzică noi proiecte de explorare a gazelor." Si cea mai tare: ,,Producția de gaze a României va fi cu mult peste nevoile interne" Mai pe romaneste, ce sa faceti voi cu gazul, n-o sa aveti cui il vinde!!! https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26969307-ocde-sugereaza-romaniei-interzica-noi-proiecte-explorare-gazelor.htm
Postat 13 Martie 2024, 11:34 de pinonel
Ursula, și ...
... dacă atât vă duce mintea la Bruxelles, atunci vă mai dau 6-7 ani de astfel de decizii și Uniunea Europeană, cu decidenți cu tot, o să prindă din aer fumul, praful și pulberea comunitară. Micii la grătar se interzic și ei?
Postat 13 Martie 2024, 07:47 de KP
Nu e prost cine cere
E prost cine pleacă capul și acceptă toate mizeriile debitate de acești autocrati milionari rupți de realitate omului de rând.
Postat 13 Martie 2024, 02:39 de CivisUlpianum
..........
A veni Ursula la fiecare acasă să frece cu mainile pereții până se încălzesc.Ce m-am saturat de toți prostovanii ăștia din parlamentul european.Daca stau să mă gândesc și Romania pe cine a trimis acolo mă iertați dar numa in serios nu pot lua nimic din ce vine dinspre Bruxelles.Vrem niste candidați cu idei și programe serioase nu papagali gen Rareș Bogdan sau vacantieri ca Blaga,Hava etc.Mai tre să meargă și i Klaus la NATO și atunci ne putem muta pe lună.Cred că prostia își trăiește epoca de aur
Postat 12 Martie 2024, 23:37 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON