URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2024, 19:43

O mare surpriză din partea chestorului Haniș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima vreme, șeful Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș, nu a avut viață ușoară. E și normal când ai în județ un personaj ca Victoraș Micula, care face percheziții îmbrăcat în mascat, trage cu pușca și nu ia foc, accesează date secrete din interiorul sediului Poliției municipale și îl sună noaptea pe inspectorul-șef să se plângă că subalternii lui vor să-l amendeze.

A mai fost cazul cu polițistul Filimon, făcut celebru de o anchetă a celor de la Recorder, ca să nu mai zic de evenimentele aproape banale în care sunt implicați polițiști delincvenți, indolenți sau pur și simplu cu apucături de Garcea.

Într-un mediu cazon, în care chiar dacă ești șef ai prea puțin loc de inițiative personale, iată că vine domnul Haniș și detonează bomba. Omul o spune pe șleau: măi, băieți cu pălinca-n gât și fumurile-n nas, dacă vă prindem la volan, faceți cunoștință cu mititica! 

Legea îi permite un astfel de tratament, numai că la noi cutuma din justiție spune că, dacă omori doi oameni pe zebră, scapi neatins, singura posibilitate de a face pârnaie fiind aceea ca unul dintre accidentați să fi avut un cățel în brațe.

Obiceiul de a te duce la pușcărie pentru 24 de ore este un fapt absolut normal în SUA. Așa că precedente există. Poate, așa, inconștienții care se urcă băuți sau drogați la volan conștientizează că, de fapt, în caz de accident, nu ar trebui încadrați la omor din culpă, ci la unul cu premeditare.

M-am tot întrebat ce fac polițiștii când prind un bețiv la volan? Îi dau drumul să meargă mai departe sau îi iau cheile de la mașină? Întreb asta pentru că, în cazul drogatului din stațiunea 2 Mai care a omorât doi tineri, acesta fusese oprit de Poliție înaintea accidentului. Oare nu e mai bine să-i ții departe de mașină măcar 24 de ore, până li se risipesc aburii de alcool și efectele drogurilor?

Poate că reținerea pentru 24 de ore a bețivilor ar trebui generalizată în întreaga țară. Ba, mai mult, hai să mai dăm un exemplu pentru stăvilirea fenomenelor infracționale. Nu trece zi să nu aflăm că junii din școli bântuiți de hormoni se bat cu sălbăticie între ei sau cu profesorii. Aplicați-le același tratament păcălicilor de 16-17 ani, măcar pentru 24 de ore, iar în arest vor avea ocazia să-și arate bărbăția cu bandiții adevărați, printre paturile suprapuse și tinetele ruginite. Ar fi cea mai bună lecție pe care o pot primi, până nu se transformă în infractori sadea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
mirciulica
daca nu iti place oradea mare ,orasul cel mai sigur din romania,poate e timpul sa te duci radacini!ce fericire va fi in sufletul tau cand vezi cum iti creste porumbul bio la care ai sapat de 2 ori buruienile,cu care iti vei hrani puii mixt de carne si oua,oua bio omletate dimineata....ce viata de nabab vei avea,nu ca si noi "pulimea" care vom fi tot hraniti de corporatii....ce fericire...
Postat 02 Aprilie 2024, 16:30 de florea
FINU HANIȘ
Cum sa nu isi permita Victiras sa il sune pe finul lor HANIS doar nu degeaba e finul de cununie al familiei Micula , creseti ca invers nu se intampla ? Si Haniș suna cand are nevoie de sustinere cum credeti ca a ajuns mare șef ? Doar nu pe profionalism , te si umfla rasul
Postat 31 Martie 2024, 17:53 de Mare_blue17
ei
noah o sa bage militienii consumatori , nu, doar pe aia care sunt incomozi (isi fac treaba si nu pun botu la vrajala fefului pus bolitic acolo), care azi e acolo maine cine stie ? poate la.. vz cazul popa .., si pe vremea lui nea' Nicu se mutau unii in locuri mai putin importante, si asta la Oradea, care isi faceau meseria..., pe vremea lui nea' Nelu din '94 , si daca deranjai niste hoti ordinari pe vremea aia , dar care plateau unde trebuie , de data asta erai dat afara ...etc , acum e mult mai ...
Postat 31 Martie 2024, 14:59 de sodelica
reportaj Recorder
Dacă își permite cineva SĂ CONTESTE afirmația că IPJ Bihor protejează infractorii hai să o face LIVE, să vină presa, avocați, procurori, îi duc la cineva care nu doar că e protejat de șeful IPJ, dar și EXPORTĂ trafic de influență, le promite vecinilor, colegilor de muncă, amicilor, etc că le rezolvă amenzi, orice probleme cu poliția. Dar știe oricum lumea din oraș cum stă treaba, pentru că sunt evidente treburile, vede oricine .... Dacă pretinde că vrea să calmeze teribiliști de 16-17 ani cu arest 24h, ce ar fi să facă acele teste anti-drog și alte categorii profesionale, nu doar polițiștii, că d-aia a apărut democrația să nu fie deciziile importante în pixul unei singure persoane, hai să facă teste anti-drog și profesorii în școli, că doar în școli sunt teribiliștii, nu?, și nu numai...să vezi cum pe logica lui își arestează proprii protejați ! :))))))))
Postat 31 Martie 2024, 12:19 de Alin2019
linzert cu mac
În dictatura lui Haniș vei fi arestat dacă mănânci linzert cu mac
Postat 31 Martie 2024, 12:13 de Alin2019
IPJ bihor protecția infractorilor
Practic vrea să bage la arest pe cine are el chef, peste justiție. Cum așa? simplu, testele anti-drog sunt o mizerie internațională plină de fals pozitive, ele există doar pentru că trebuie mafia de partid să încaseze sumele, ele sunt un produs VARZĂ ! Are probleme cu careva, ordonă lui garcea să-l oprească în trafic, îi dă niste fals pozitive, și l-a arestat. În rest sună bine, bețivii și drogații la bulău, doar că majoritatea infractorilor din oraș sunt protejații lui. Normal că nu recunoaște, că doar nu e senil, dar faptele vorbesc nu balivernele poliției, despre cine oare se vorbește că e pe statul lui Micula? Dovezi? Păi e simplu de adus dovezi, îl prinzi cu ceva pe un protejat, că nu e greu, toți sunt infractori, și vezi că nu pățește nimic, lipsa de amendă, lipsa de acțiune împotriva lui sunt fapte, nu impresii, vede toată lumea, și ce alte dovezi mai evidente ai vrea? Să o recunoască?
Postat 31 Martie 2024, 11:51 de Alin2019
Prioritizare
În loc să bage direct în arest pe cineva care dă pozitiv la droguri, mai bine ar încerca să rezolve problema rezultatelor fals pozitive! Ce se va întâmpla când băgați oameni în arest și după acei oameni la sânge iese că nu au fost drogații? O să spună doar "iartă-mă băieții" și gata?!
Postat 31 Martie 2024, 08:09 de Vio_427
Pt Chirila, militist de ocazie
Intreaba-l pe Haniş (sau Hamiş?!) cum le-a ordonat a lor lui sa procedeze in cazul celor care refuza sa fie testati pe marginea santului si cer sa fie condusi pt a li se recolta probe biologice? Ii vor baga si pe astia la carcera pana vine rezultatul de la IML? Prevad incasari record pt avocati. Din pacate ii vom plati noi, nu Haniş (sau Hamiş?!). In ajutorul celor care conduc vehicule pt care legiuitorul nu a prevazut obligativitatea detinerii unui permis de conducere (de pilda biciclistii): nu pot fi testati, indiferent de ce balmajesc militistii! Noul cod penal, art 337: ,,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere [...] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive[...]." In drum spre casa, pe bicicleta fiind, te opresc organele si vor sa te testeze. Refuza categoric, n-au ce-ti face, iar daca te baga la bulau ti-a pus D-zeu mana-n cap! Iti explica avocatii de ce.
Postat 31 Martie 2024, 05:45 de pinonel
Testarea agentilor?
Inteleg ca etilotestul este destul de precis, chiar nu da rateuri si are sens sa fie cazati 24h cei prinsi, dar cum #@@##@#@ aplici acelasi model folosind drugtestul pentru care ai atatea articole de presa care iti arata ca 50-60% din rezultate sunt fals pozitive, ba gunoaielor care conduceti militia. Aceleasi gunoaie care nu isi mai testeaza agentii aleator cu drugtestul, evident dupa ce au avut cazuri (in presa) cu agenti fals pozitivi. Pentru fraieri e bun drugtestul, pentru politisti nu. Aplicati aceleasi teste si arest 24 daca un agent este pozitiv la intrarea in post (el probabil urmand sa conduca o masina) ??? Evident ca nu, pentru ca sunteti gunoaie ordinare.
Postat 30 Martie 2024, 20:35 de andrei123
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON