URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Timp liber

România sălbatică: Bihorenii, invitați să vadă gratuit un film documentar dedicat naturii din țara noastră
Timp liber
Într-o perioadă în care evenimentele sunt încă rare, un ONG din Bihor îi invită pe curioși la vizionarea gratuită a unui film documentar lăudat: „România sălbatică”. Proiecția va avea loc sâmbătă seară, în Oradea, iar doritorii trebuie să se înscrie în prealabil, pentru că locurile sunt limitate.
27 Ianuarie 2022, 13:10
O nouă expoziţie de fotografie, cu imagini din timpul comunismului, la Filarmonica din Oradea (FOTO)
Timp liber
Clubul Varadinum din Oradea organizează, joi, vernisajul unei noi expoziţii de fotografie, denumită "Paşii din trecut – oameni şi locuri". Aceasta cuprinde o serie de imagini vechi din timpul comunismului în România, dar şi portrete ale unor personalităţi, inclusiv cu actorul francez Jean Marais.
26 Ianuarie 2022, 19:38
'Shalom chaverim': Muzică evreiască pentru comemorarea victimelor Holocaustului, la Filarmonica Oradea
Timp liber
"Shalom chaverim" sau, în traducere, „Pace, prieteni, până ne vom întâlni din nou” este numele concertului de joi de la Filarmonica de Stat Oradea, care va fi susţinut pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În program se regăsesc cântece tradiționale evreiești, la pupitrul orchestral se va afla Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, la vioară.
25 Ianuarie 2022, 18:31
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Lansări de carte, expoziții, șezători, dar și spectacole inedite
Timp liber
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: lansărei de carte, șezătoare la bibliotecă, stand-up comedy, dar și spectacole precum „Spărgătorul de nuci” sunt printre atracții...
24 Ianuarie 2022, 18:08
Ovidiu Pascu, artistul rebel. Expoziţie cu 'trepte spre cer' şi 'umbrelă pentru timp frumos', la Cetate (FOTO)
Timp liber
Orădenii pot vizita în această perioadă, la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, o expoziţie de sculptură mică şi iluminat ambiental a artistului Ovidiu Pascu, care a îmbinat lemnul, metalul şi lumina pentru ca apoi să prezinte lucrări interesante, ce poartă denumiri ca "trepte spre cer", "umbrelă pentru timp frumos" sau "tabla de şah off-road".
22 Ianuarie 2022, 15:20
Allegria e mai mare! Restaurantul din centrul Oradiei are de-acum crama 'Juan de Dios' şi pizza ca-n Napoli (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Allegria, cochetul restaurant din centrul Oradiei, amenajat în clădirea fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni, are, de astăzi, o întindere mai mare, precum şi o ofertă mai bogată. La Allegria a fost inaugurată o cramă, botezată "Juan de Dios", cu vinuri alese şi premiate, dar şi cu şampanii şi coniacuri, iar în meniu a fost introdusă şi pizza, dar nu de oricare, ci făcută în stil autentic, din ingrediente italieneşti de aleasă calitate.
'Capra cu trei iezi' vine în weekend, la ERA Park Oradea
Timp liber
ERA Park Oradea continuă şi în acest an tradiţia pieselor de teatru pentru copii. Duminică, 23 ianuarie, de la ora 11, cei mici sunt invitaţi la spectacolul "Capra cu trei iezi", jucat de actorii Trupei Arcadia în regia lui Daniel Vulcu.
20 Ianuarie 2022, 19:59
Lansare de carte despre monede dacice, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea
Timp liber
Pasionaţii de istorie şi numismatică sunt invitaţi săptămâna viitoare, marţi, de la ora 12, la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde va avea loc lansarea unei cărţi despre un tezaur de monede dacice descoperit în Feniş, judeţul Arad.
20 Ianuarie 2022, 13:57
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Se strâng donaţii pentru pachete cu mâncare, destinate sărmanilor
Timp liber
Credincioşii sunt invitaţi în fiecare seară din săptămâna aceasta să ia parte, online sau fizic, la rugăciunile susţinute de reprezentanţii a nouă culte din Oradea. În timpul acestui eveniment se adună donaţii la Biserica Penticostală Tabor, unde vor fi pregătite în fiecare sâmbătă pachete pentru oamenii străzii şi pentru cei cu venituri mici.
19 Ianuarie 2022, 16:15
Printre hoţi şi cerşetori: Teatrul Regina Maria din Oradea îşi cheamă spectatorii la 'Opera de trei parale' (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Sala mare a Teatrului Regina Maria a găzduit, duminică, cea dintâi premieră a anului: spectacolul de teatru cu muzică "Opera de trei parale", după o piesă-fenomen a secolului XX, semnată de Bertolt Brecht, cu muzică de Kurt Weill. Producţia teatrală introduce publicul în lumea marginalilor - a hoţilor, a cerşetorilor şi a prostituatelor -, ea fiind adusă la viaţă la Oradea de o pleiadă de actori, în frunte cu Richard Balint, Daniel Vulcu, Adela Lazăr, Ioana Dragoş Gajdo şi Răzvan Vicoveanu. 
19 Ianuarie 2022, 14:35
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Dublă lansare de carte de Orlando Balaș
Timp liber
Săptămâna aceasta se anunță a fi una culturală, cu dublă lansare de carte a profesorului orădean Orlando Balaș, la Biblioteca Universității, spectacolul Opera de trei parale la Teatrul Regina Maria și vernisajul expoziției de sculptură mică și iluminat ambiental a artistului plastic Ovidiu Pascu.
17 Ianuarie 2022, 09:56
Artistul Ovi Pascu expune sculpturi şi lămpi decorative în Cetatea Oradea
Timp liber
Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea vor găzdui, vineri, 21 ianuarie, vernisajul expoziţiei artistului plastic Ovi Pascu. Acesta a pregătit pentru public mai multe sculpturi de dimensiuni mici, dar şi câteva lămpi decorative, toate fiind create începând din 2019.
15 Ianuarie 2022, 19:50
Rugăciuni pentru unitatea creştinilor în nouă biserici din Oradea ce aparţin mai multor culte
Timp liber
La fel ca în anii trecuţi, mai multe culte şi comunităţi creştine din Oradea vor marca, începând de duminică, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, un eveniment organizat la nivel internaţional. 
Expoziţii de fotografie, cărți şi partituri muzicale vechi la obiective turistice din Oradea, de Ziua Culturii Naţionale
Timp liber
De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu, mai multe obiective turistice din Oradea vor avea expoziţii interesante. Între ele se numără şi una cu partituri vechi de la începutul secolului, care vor fi expuse la Casa Darvas - La Roche.
14 Ianuarie 2022, 19:32
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană cu o expoziţie şi un recital de poezii
Timp liber
Pentru a marca împlinirea a 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană Bihor, cu sediul în Oradea, a pregătit o expoziţie şi un recital de poezii şi proză din opera acestuia.
12 Ianuarie 2022, 16:53
Expoziţie cu hărţi folosite de militarii Imperiului Habsburgic între anii 1650 și 1800, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de hărţi şi istorie la prima expoziţie din anul 2022. Aceasta cuprinde mai multe hărţi, unele cu o vechime de peste 300 de ani, care au fost făcute în timpul Imperiului Habsburgic, în vremuri în care conducătorii acestuia îşi doreau recucerirea spaţiului din jurul Dunării.
11 Ianuarie 2022, 17:18
O nouă expoziţie de fotografie în centrul Oradiei: Clubul Varadinum prezintă 130 de imagini (FOTO)
Timp liber
Clubul Varadinum din Oradea organizează marţi o nouă expoziţie de fotografie în Piaţa Unirii. De data aceasta, imaginile au teme diverse, evenimentul fiind dedicat Zilei Naţionale a Artei Fotografice. Lucrările, 130 în total, vor fi adunate şi grupate pe 10 panouri de dimensiuni mari.
10 Ianuarie 2022, 19:57
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Premiera 'Opera de trei parale', la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Arome acustice cu Si Mai Mela şi RIUS - Marius Oltean, Karaoche Night la Urban Place, șezătoare la bibliotecă ori piesa de teatru Eva Heyman sunt câteva dintre evenimentele pentru care puteți opta săptămâna aceasta în Oradea.
10 Ianuarie 2022, 08:58
Revelionul copiilor se ţine duminică, la ERA Park Oradea
Timp liber
Sărbătorile de iarnă nu s-au terminat! Cel puţin nu pentru cei mici, care sunt invitaţi, în acest sfârşit de săptămână, la Revelionul Copiilor ce se va ţine la ERA Park Oradea.
07 Ianuarie 2022, 09:00
Ce spectacole poţi vedea în luna ianuarie la Teatrul Regina Maria din Oradea
Timp liber
În prima lună a anului 2022, Teatrul Regina Maria din Oradea a pregătit un program divers cu spectacole pentru toate vârstele. Cei mici sunt invitaţi la o nouă reprezentaţie a spectacolului de teatru de umbre "Crăiasa zăpezii şi oglinda fermecată", în timp ce adulţii sunt chemaţi la premiera spectacolului "Opera de trei parale".
05 Ianuarie 2022, 18:27
Trei concerte de Anul Nou la Filarmonica Oradea, cu dirijorul David Gimenez Carreras, nepotul renumitului tenor José Carreras
Timp liber
Tradiția concertelor de Anul Nou continuă la Oradea, de data aceasta invitat special fiind David Gimenez Carreras, nepotul renumitului tenor José Carreras. Programul este unul ofertant, cu lucrări de Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Dmitri Shostakovich, Aram Khachaturian, Johann Strauss II și Josef Strauss, care se va repeta în trei seri diferite: joi, vineri și sâmbătă, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat.
03 Ianuarie 2022, 19:55
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Expoziţii pentru toate vârstele
Timp liber
Patinoarul de la ERA Park, expozițiile cu decorațiuni din trecut, dar și expozițiile „tradiționale” își așteaptă în continuare publicul în Oradea. În plus, de Revelion, va fi foc de artificii în centrul Oradiei.
27 Decembrie 2021, 11:59
Mini-Oradea. Machete ale celor mai importante clădiri din oraş pot fi admirate la MoO (FOTO)
Timp liber
Machetele unora dintre cele mai frumoase clădiri din urbe au fost expuse, joi, la Muzeul oraşului Oradea, unde vor putea fi admirate de orădeni şi turişti până în luna martie a anului viitor. Acestea au fost create cu pasiune de Ana Pereu, originară din Străşeni, un oraş din Republica Moldova, orădeanul Traian Isai şi echipa basarabeană Proterra - Modelism & Arhitectură.
Liceul Emanuel, la aniversare: au marcat 30 de ani de la înființare printr-un nou număr al revistei școlii și un concurs
Timp liber
Liceul Emanuel din Oradea a împlinit 3 decenii de la înființare și, deoarece pandemia nu a permis o aniversare cum se cuvine, elevi, profesori și părinți au marcat săptămâna trecută deja 31 de ani împliniți printr-un concurs denumit sugestiv „Recunoștință”, o festivitate de premiere a câștigătorilor, dar și prin scoaterea unui nou număr al revistei școlii.
22 Decembrie 2021, 18:50
Oradea în machete: Expoziţie inedită, la Muzeul Oraşului
Timp liber
Orădenii şi turiştii oraşului vor avea ocazia să descopere monumente emblematice din municipiu în miniatură. La Muzeul Oraşului Oradea se va deschide, în Ajunul Crăciunului, expoziţia „Oradea în machete”, realizată în parteneriat cu o echipă de modelism.
22 Decembrie 2021, 17:12
A 50-a serie de fotografi. Cursanţii artistului Ovi D. Pop şi-au expus lucrările la Filarmonica din Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
O nouă serie de absolvenţi ai cursului ţinut de artistul fotograf Ovi D. Pop - deţinător a peste 1.500 de premii internaţionale obţinute pentru imaginile sale - şi-au expus lucrările, marţi seara, la Filarmonica de Stat din Oradea. Expoziţia cu fotografiile celor 12 învăţăcei de la cursul de avansaţi a fost vernisată în prezenţa profesorului, a cursanţilor, dar şi a apropiaţilor acestora. Printre absolvenţi s-au numărat şi doi reporteri ai BIHOREANULUI.
22 Decembrie 2021, 14:30
Frumuseţile văzute, precum şi cele ascunse ale Padişului, adunate într-un album foto (FOTO)
Știri Bihor
Primul album cu fotografii realizate doar în Padiş a fost lansat, marţi, la sediul magazinului de echipamente montane Alpin Expe din Oradea, de iniţiatorul proiectului, fotograful Andrei Posmoşeanu. Imaginile au fost realizate cu drona, la nivelul solului şi în subteran, în peşteri cunoscute, dar şi în unele în care pot intra doar speologii.
21 Decembrie 2021, 21:45
Concert de colinde Silver Bells: Sunetul Crăciunului se aude la Filarmonica Oradea
Timp liber
Filarmonica de Stat vă invită să intrați în atmosfera de sărbătoare, cu liniște și speranță, printr-un concert de colinde de excepție, în dublă reprezentație, miercuri și joi, de la ora 19, în sala Enescu Bartok. Invitații sunt dintre cei de seamă, așa cum îi stă bine unui program special de Crăciun: Corul de copii de la Liceul Greco-catolic, soliștii Diana Țugui, Cristian Mogoșan, Florin Estefan și trei dirijori: Adrian Morar, Nicoleta Țâmpu și Lászlóffy Zsolt.
21 Decembrie 2021, 20:41
Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: Evenimente pentru toate vârstele, sub zodia Crăciunului
Timp liber
Și săptămâna asta avem unde ieși în Oradea. Pe lângă Târgul de Crăciun, doritorii pot vizita expoziții tematice de sărbători, pot participa la ateliere diverse sau se pot da cu patinele, la ERA Park.
20 Decembrie 2021, 17:46
Sărbătoare la Roşia: Zeci de colindători au cântat şi dansat pe străzile comunei (FOTO)
Timp liber
Zeci de colindători îmbrăcaţi în straie populare au încântat locuitorii mai multor cătune şi sate din comuna Roşia, duminică, la Festivalul de tradiţii şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Evenimentul, organizat de Centrul de Cultură al judeţului Bihor, a avut loc în aer liber, pe străzile din comuna Roşia.
20 Decembrie 2021, 15:16
  5 6 7  9  11 12 13  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON