URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Gestul unei tinere de a incendia drapelul maghiar de la sediul UDMR Bihor ne arată că noi, orădenii, mai avem de lucru mult la capitolul educaţie. Şi mă refer la ambele naţii, din rândul cărora apar destule persoane stridente, incapabile să trăiască într-un mediu multietnic, multicultural şi multiconfesional.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Timp liber

A început festivalul Infinite Dance. Vezi programul!
Timp liber
Cea de-a treia ediţie a evenimentului Infinite Dance Festival, organizat de Teatrul Szigligeti, a debutat cu un flashmob la care au participat zeci de tineri de la trupele de dans din Bihor. Unic în regiune, festivalul Infinite Dance are ca scop promovarea diferitelor forme de teatru-dans, astfel în programul evenimentului care va avea loc între 22-28 octombrie, publicul va avea ocazia să vadă spectacole de balet clasic şi contemporan, respectiv producţii de dans modern.
23 Octombrie 2018, 20:00
Zilele Fanilor LEGO la ERA Park Oradea!
Timp liber
Fani LEGO, pregătiţi-vă! Începând de vineri, 26 octombrie, şi până duminică, 28 octombrie, ERA Park găzduieşte o nouă Expoziţie LEGO - Zilele Fanilor LEGO. Evenimentul se va desfăşura în fiecare zi, între orele 10 şi 21, sub cupola centrului comercial. Mii de piese originale LEGO vor putea fi admirate în construcţii inedite, realizate de pasionaţi. Participanţilor le vor fi dezvăluite adevărate oraşe construite din LEGO, de la dinozauri şi lumi pierdute până la clădiri celebre, parcuri de distracţie, maşini, roboţi sau personaje.
23 Octombrie 2018, 11:35
Claudiu Bleonţ, Adina Chivulescu şi Mihai Călin aduc la Oradea comedia 'Prenumele'
Timp liber
Actori cunoscuţi sosesc la finalul lunii la Oradea cu spectacolul "Prenumele", o comedie franceză scrisă de Matthieu Delaporte şi Alexandre de la Patellière şi pusă în scenă pentru prima oară în 2010 la Paris.
23 Octombrie 2018, 09:58
'Ad Absurdum' - vernisaj cu lucrări semnate de pictorul Tudor Frâncu, în Oradea (FOTO)
Timp liber
"Quark Gallery" din Str. Cuza Vodă nr. 21/A invită orădenii la expoziţia "Ad Absurdum" a pictorului bihorean Tudor Frâncu. Sub curatoriatul lui David-Aron Indig, expoziţia de pictură este deschisă publicului până în 15 noiembrie şi poate fi vizitată în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 15:00 şi 22:00. Expoziţia se va încheia cu un eveniment secundar numit "Decrypt" ce va reuni critici de artă, un psiholog, artişti plastici şi împătimiţi ai picturii.
'Efectul fluturelui': o carte despre o iubire platonică, crimele din Transnistria şi cu un autor-personaj, Doina Jela
Timp liber
"Efectul fluturelui", cea mai nouă carte a Doinei Jela, a fost lansată în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Departamentul de Jurnalism al Universităţii din Oradea. Cartea e structurată pe două niveluri: primul urmăreşte o iubire platonică, iar al doilea surprinde crimele săvârşite de armata română în Transnistria, în 1941.
22 Octombrie 2018, 11:49
Unde ieșim săptămâna asta: Nu rataţi Infinite Dance Festival!
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
22 Octombrie 2018, 09:47
Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
Timp liber
Pentru ultima oară în acest an, în centrul oraşului au fost parcate maşini de epocă, astfel încât toţi curioşii să le poată admira. Organizată de filiala locală a Retromobil Club România, expoziţia a cuprins mai multe modele de Volkswagen, Audi, Mercedes, dar şi vechi Dacii, recondiţionate astfel încât arată ca şi cum ar fi noi.
20 Octombrie 2018, 13:34
A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
Timp liber
Arta naivă a devenit o obişnuinţă în peisajul cultural local, fiind un tip de artă care bucură şi este încurajat. Aşa se face că Festivalul Naţional de Artă Naivă a ajuns la ediţia a cincea, jubiliară, dedicată Centenarului. Astfel, pentru perioada 18 octombrie - 5 noiembrie sunt programate mai multe manifestări, între care expoziţii, prezentări de carte, proiecţii de film, toate privind arta naivă.
19 Octombrie 2018, 11:50
Café-concert caritabil: Clubul Lions strânge bani pentru tabăra copiilor diabetici
Timp liber
Clubul Lions organizează, pe 25 octombrie, un eveniment caritabil menit să adune fondurile necesare pentru o tabără special creată pentru copii diabetici din toată ţara. Café-concertul va avea loc la sala de evenimente Solay, unde vor urca pe scenă interpreţi ai operei din Cluj.
19 Octombrie 2018, 11:05
E Universul copiilor, duminică, la ERA Park!
Timp liber
Zilele lui iunie au fugit de mult, dar ERA Park Oradea sărbătoreşte, din nou, ziua copiilor! Centrul comercial din Calea Aradului găzduieşte, în această duminică, Universul copiilor, un mini festival dedicat celor mici şi părinţilor lor, care sunt invitaţi să petreacă o zi minunată în familie!
19 Octombrie 2018, 10:32
Oradea în perioada comunistă, văzută prin imagini şi obiecte, în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Săptămâna şi vernisajul la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural! De astă dată vorbim de o expoziţie permanentă, parte a seriilor menite să arate istoria Oradiei pe epoci, din punct de vedere politic, religios şi social.
Spectacolul 'Dineu cu proşti' vine la Oradea. Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru, în rolurile principale
Timp liber
Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui, marţi, 23 octombrie, de la ora 21, o comedie savuroasă. Este vorba despre spectacolul "Dineu cu proşti" din distribuţia căruia fac parte actori cunoscuţi, în frunte cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele.
18 Octombrie 2018, 10:57
Nou concert simfonic cu lucrări de Weber, Ceaikovski şi Beethoven
Timp liber
Joi, de la ora 19, melomanii sunt aşteptaţi la Filarmonica de Stat, la un nou concert simfonic cu lucrări de Weber, Ceaikovski şi Beethoven, dirijat de invitatul Horvath Gabor din Ungaria.
17 Octombrie 2018, 13:46
Artişti pentru artişti: Concert caritabil cu violonista Louisa Staples şi pianistul Nicolae Mihăilă la Filarmonică
Timp liber
Asociaţia Kiwanis Art Oradea organizează, vineri, de la ora 18, concertul "Artişti pentru artişti" la Filarmonica de Stat, cu violonista britanică Louisa Staples şi pianistul orădean Nicolae Mihăilă. Sumele încasate de pe urma concertului vor fi folosite pentru sprijinirea tinerilor artişti talentaţi din Oradea.
16 Octombrie 2018, 19:30
Expoziţie despre nomazii mării, adusă la Oradea de o cunoscută fotografă din Franţa
Timp liber
Filarmonica de Stat va găzdui, joi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de fotografie "Duanu people, sea nomads from Sumatra", cuprinzând imagini cu nomazii mării, arătând modul de viaţă şi obiceiurile lor.
16 Octombrie 2018, 18:46
Început de stagiune a Trupei „Iosif Vulcan” la sala Arcadia
Timp liber
Premiera "Domnişoara Iulia" de Strindberg a marcat începutul stagiunii 2018-2019 a Teatrului "Regina Maria". Producţia Trupei "Iosif Vulcan", găzduită la sala Arcadia, este şi debutul profesionist în România al tânărului regizor orădean Alexandru Weinberger-Bara.
15 Octombrie 2018, 11:41
Unde ieşim săptămâna asta: Concert aniversar şi lansare de carte Metropol!
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
15 Octombrie 2018, 09:01
Dacă vreţi să vă amintiţi: Expoziție fotografică „Evoluția Orașului Oradea în Perioada Comunistă”, la Muzeul Cetăţii
Timp liber
Muzeul Orașului Oradea, în parteneriat cu fotograful orădean Nicolae Meseșan, colecționar, organizează joi, 18 octombrie, vernisarea expoziției permanente intitulate „Evoluția Orașului Oradea în Perioada Comunistă”, curpinzând imagini inedite cu oameni, locuri şi evenimente locale, din timpul regimului comunist.
14 Octombrie 2018, 16:01
„Excursie” printre astre: Copiii orădenilor sunt aşteptaţi să dezlege misterele eclipselor şi anotimpurilor în singurul planetariu mobil din ţară
Bihoreanul tipărit
Misterele cosmosului vor fi explicate pentru micuţii din Oradea la finalul acestei luni, când în oraş va ajunge, din nou, Planetariul Mobil al Asociaţiei Astronomice Pluto. Într-o serie de spectacole interactive numite "A, B, C, D, Eclipsele", copiii şi părinţii lor pot afla cum apar aceste fenomene naturale şi le pot vedea formându-se într-un dom de mari dimensiuni.
13 Octombrie 2018, 18:41
Romanian Rhapsody, la Oradea: 100 de ani de muzică românească cu artişti renumiţi
Timp liber
Pianista Mara Dobrescu și flautistul Matei Ioachimescu, muzicieni de renume, ajung la Oradea cu un program exclusiv românesc de Centenar. Concertul va avea loc marţi, 23 octombrie, cu începere de la ora 19, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii, în cadrul unui turneu prin ţară organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.
13 Octombrie 2018, 13:20
„Sărbatoarea Cartofului”, duminică, la Şinteu: Mâncare, muzică, voie bună şi caritate la un festival al comunităţii slovace
Timp liber
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România şi Primăria locală organizează duminică, 14 octombrie, la Șinteu, a 19-a ediție a acțiunii culturale „Sărbatoarea Cartofului”. „Cartoful, regele nostru în bucătărie, va fi sărbătorit din nou așa cum se cuvine”, promit organizatorii, pregătiţi de concursuri de gătit, muzică, activităţi pentru copii şi chiar licitație pentru un laptop MacBook Air.
12 Octombrie 2018, 12:35
Invitaţie la teatru: Drama 'Domnişoara Iulia', prima premieră a stagiunii la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Actorii trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria şi tânărul regizor orădean Alexandru Weinberger-Bara pregătesc prima premieră a stagiunii 2018-2019, drama într-un singur act "Domnişoara Iulia". Premiera va avea loc duminică, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele s-au vândut, ele fiind însă disponibile pentru următoarele reprezentaţii ale spectacolului.
11 Octombrie 2018, 20:40
Teza de doctorat a lui Zaharia Macovei, lansată la Oradea (FOTO)
Timp liber
Teza de doctorat a filologului Zaharia Macovei, „Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)”, necunoscută până acum, a fost tradusă şi lansată marţi, la Oradea, în cadru festiv, în prezenţa unor invitaţi de seamă locali.
11even Oradea: Un fotbalist, un fost consilier prezidenţial şi un fost deţinut politic, printre invitaţii care le vor vorbi orădenilor
Timp liber
Fundaţia Comunitară Oradea a anunţat că pe 11 octombrie va avea loc a VI-a ediţie a evenimentului 11even Experiences Oradea, în cadrul căruia 11 invitaţi vor vorbi, timp de 11 minute fiecare. Printre cei care vor urca pe scena Teatrului de Stat Regina Maria se numără jurnaliştii Alex Dima şi Cătălin Striblea, cântăreaţa Narcisa Suciu, fostul fotbalist George Ogăraru, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Péter Eckstein-Kovács, şi fostul deţinut politic Niculina Moica.
10 Octombrie 2018, 16:11
Dirijor din Taiwan şi pianist rus, în concert pe scena Filarmonicii Oradea
Timp liber
Joi, pe scena Filarmonicii, de la ora 19, vor urca alături de orchestră, invitaţi de seamă din Taiwan, dirijorul Brian Liato, şi din Rusia, pianistul Alexei Nabioulin. În program se regăsesc lucrări de J. Haydn şi A. Scriabin.
10 Octombrie 2018, 10:20
Cinema 5D, noua tehnologie virtuală, acum doar în Oradea: Senzații inedite, adrenalină, suspans și iluzii la Tonson Cinema 5D (FOTO/VIDEO)
Timp liber
La etajul III al Crișul Shopping Center și-a deschis porțile primul Cinematograf 5D de dimensiuni mari din România. Aici, filmele sunt vizionate prin intermediul ochelarilor 3D, cu noua tehnologie virtuală ce oferă imagini spectaculoase, scaune în mişcare corelate cu acțiunea filmului, dar oferă şi „senzaţii tarii”, cu jeturi de apă și zapadă, jocuri de lumini, baloane de săpun, fum și aer ce suflă direct înspre privitor.
10 Octombrie 2018, 09:30
Expoziţia 'Tezaur Episcopia Tulcii', inaugurată în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural găzduieşte, începând de marţi, o nouă expoziţie temporară. Este vorba de o serie de obiecte de cult, unele din patrimoniul naţional, aparţinând Episcopiei Ortodoxe Tulcea. Expoziţia este una itinerantă şi este prezentată într-o serie de 12 oraşe. Ea cuprinde obiecte folosite în serviciul divin, potire, chivoturi, cruci, cădelniţe, candele din aur şi argint, cărţi de cult, precum şi fotografii ale unor biserici din zona Tulcii.
09 Octombrie 2018, 21:53
Eveniment publicistic de Centenar: Unitatea românilor, în viziunea francezilor
Timp liber
Niciodată susţinută, teza de doctorat „Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză (1845-1918)” a lui Zaharia Macovei, realizată sub îndrumarea istoricului Nicolae Iorga, se dezvăluie românilor acum, în anul Centenarului, în traducere din franceză de Simona Ienciu şi editată de cel care odinioară i-a fost elev poetului bucovinean, profesorul Paul Magheru. Lansarea cărţii are loc marţi, ora 17.30, în Sala Mare a Primăriei, unde şi-au anunţat participarea nume importante ale culturii orădene.
09 Octombrie 2018, 12:34
Teatrul Arcadia a fost premiat la Festivalul Internaţional de Animaţie 'Sub bagheta lui Merlin' (FOTO)
Timp liber
Teatrul Arcadia a participat, săptămâna trecută, la cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie "Sub bagheta lui Merlin", Timişoara 2018, cu producţia artistică Cenuşăreasa. Spectacolul s-a bucurat de aprecierea publicului, dar şi a juriului care i-a oferit scenografei Oana Cernea Premiul pentru Costume.
08 Octombrie 2018, 19:40
Artistul orădean Ovi D. Pop, câştigătorul unei secţiuni la 'Fotograful Anului în România' (VIDEO)
Timp liber
O fotografie realizată de orădeanul Ovi D. Pop, cu drona, pe drumul care duce spre Derna, a câştigat locul I la secţiunea Open a concursului "Fotograful Anului în România". Aceeaşi fotografie a mai câştigat 32 de medalii în acest an.
08 Octombrie 2018, 18:34
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
 • Accident, pe DN 1: Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza a zburat cu maşina peste un gard. „Scula rea nu piere!” (FOTO)
 • Carambol cu patru autoturisme lângă Real. O maşină a fost aruncată pe contrasens (FOTO)
 • Deghizaţi în Superman, Batman, Iron Man şi Spider Man, poliţiştii rutieri din Oradea au dus cadouri copiilor internaţi în Spitalul Municipal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON