URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.

Timp liber

„Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci: apă, vânt și foc''. Elevi orădeni, față în față cu dispozitive gândite de marele artist (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Câțiva zeci de copii de la Școala Gimnazială Szacsvay Imre alături de învățătoarele lor au fost prezenți, joi, la vernisajul expoziției „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci - apă, vânt şi foc” găzduită de Muzeul orașului Oradea, ce conține inclusiv zece exponate interactive ce scot sunete, aburi și chiar flăcări!
Un nou teren acoperit, inaugurat la Baza Tineretului din Oradea
Știri Sportive
Baza Tineretului din Oradea oferă tot mai bune condiţii pentru iubitorii de fotbal pe teren redus, chiar şi pe timp de iarnă. Marți seara a fost inaugurat, cu un meci de minifotbal, cel de-al doilea teren acoperit.
20 Februarie 2020, 16:53
Maestrul Shinya Ozaki din Japonia va dirija joi la Filarmonica Oradea
Timp liber
Melomanii sunt aşteptaţi joi, la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, la un program ce include uvertura Cenuşăreasa de G. Rossini, Imperialul de L.v. Beethoven, pentru a marca 250 de ani de la naşterea compozitorului, precum şi Simfonia a IV-a de R. Schumann. Invitaţii serii sunt dirijorul japonez Shinya Ozaki şi pianistul Székely Attila, din Germania.
19 Februarie 2020, 20:00
Făt-Frumos îi aşteaptă pe copii la ERA Park Oradea!
Timp liber
Făt-Frumos îi aşteaptă pe cei mici la o nouă de piesă de teatru, susţinută de compania Trendart - Comoara cu Poveşti, la ERA Park Oradea. Sâmbătă, 22 februarie, prichindeii sunt invitaţi la spectactolul "Făt-Frumos cel mofturos şi un zmeu întors pe dos", într-o interpretare captivantă, care se va desfăşura între orele 11 şi 12.30, în sala de evenimente a centrului comercial.
18 Februarie 2020, 11:59
Vino la ERA Park Oradea, să simți... Magia muzicii de Dragobete!
Timp liber
Luna iubirii aduce multe surprize la ERA Park Oradea, atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari. Cele mai frumoase cântece de dragoste vor răsuna sub cupola centrului comercial duminică, 23 februarie, începând cu ora 17, într-un concert tematic intitulat "Magia muzicii de Dragobete".
18 Februarie 2020, 09:34
Vin Serbările Zăpezii! Vezi programul manifestărilor de anul acesta
Timp liber
Iubitorii muntelui și ai sporturilor de iarnă sunt invitați în weekend la o nouă ediție a Serbărilor Zăpezii, la pârtia Piatra Grăitoare din satul de vacanță Vârtop, ce va cuprinde concursuri de schi și snowboard, concerte și tradiționala coborâre cu torțe.
17 Februarie 2020, 16:12
Unde ieșim săptămâna asta: Oradea donează o pâine, Muzeul iluziilor optice, Magia muzicii de Dragobete
Timp liber
Săptămâna aceasta ai de unde alege dacă vrei să ieși în oraș: Oradea donează o pâine, Concert Compact, o nouă ediție a Fuckup Nights sau Muzeul iluziilor optice sunt doar câteva dintre opțiuni. Află detalii!
17 Februarie 2020, 09:41
Târgul mărţişorului... reciclat: Orădenii, invitaţi să cumpere mărţişoare hand-made din obiecte refolosite (FOTO)
Timp liber
Venirea primăverii se sărbătoreşte în România cu mărţişoare, iar o asociaţie nou-înfiinţată în Oradea propune ca acestea să fie şi... ecologiste. Voluntarii organizaţiei „Anima Verde” au făcut manual mărţişoare şi diferite obiecte de decor, folosind ca materii prime doar elemente reciclate, şi urmează să le expună pe 26 februarie într-un târg specific.
16 Februarie 2020, 20:15
Anul miracolelor: Ady Endre este omagiat prin muzică şi cuvânt
Timp liber
Premieră naţională la Filarmonica de Stat Oradea, unde spectacolul-concert „Anul miracolelor”, dedicat poetului Ady Endre, va face o incursiune prin muzică şi poezie în universul poetului, la 101 de ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia. Muzicianul Miklós Orbán semnează conceptul evenimentului de vineri, 28 februarie, o împletire de proiecţii video, muzică şi poezie, şi este acompaniat de o serie de muzicieni, printre care Călin Pop, Alina Orbán sau Liviu Buţiu, şi de actorul Sebestién Hunor.
15 Februarie 2020, 14:59
Que Viva Picasso! Muzeul Țării Crișurilor a deschis o expoziție dedicată celebrului artist spaniol (FOTO)
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor este, pentru o vreme, gazda unui nume celebru al artei plastice universale. Picasso se deschide orădenilor prin mai bine de o sută de litografii și heliogravuri după lucrările sale.
15 Februarie 2020, 11:01
Mai cu viaţă! Orădenii sunt provocaţi să intre în formă la ore de aerobic şi fitness, sărind pe ghete şi dansând... chiar şi din buric
Bihoreanul tipărit
La început de an, oamenii nu vor să lase în urmă doar relele şi stresul, ci şi kilogramele în plus. Patronii sălilor de fitness depun mărturie că, în primele luni ale fiecărui an, orădenii se înghesuie să-şi facă antrenamentele, dar nu toţi se şi ţin de ele. Pentru cei care vor să facă mişcare şi sunt în căutare de inspiraţie, BIHOREANUL prezintă câteva opţiuni interesante disponibile în Oradea. Nu sunt uşoare, dar sunt şi frumoase, şi sănătoase!
14 Februarie 2020, 19:02
Que Viva Picasso: Muzeul Țării Crișurilor aduce în Oradea litografii și heliogravuri ale celebrului artist spaniol
Timp liber
Peste 120 de litografii și heliogravuri ce aparțin artistului Pablo Picasso vor fi expuse la Muzeul Țării Crișurilor, începând de vineri. Lucrările din expoziţia "Que viva Picasso" fac parte din colecţia particulară a colecţionarului german de artă Thomas Emmerling şi au mai fost prezentată în mai multe ţări din Europa, dar şi în câteva muzee din România.
13 Februarie 2020, 19:25
Elevii orădeni au comemorat-o pe Éva Heyman: o adolescentă de la Colegiul Onisifor Ghibu a interpretat rolul micuței evreice (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Aproximativ 50 de elevi și profesori au fost prezenți joi în parcul Nicolae Bălcescu pentru a comemora 89 de ani de la nașterea micuței Évei Heyman, fetița de 13 ani care a fost deportată în anul 1944 din ghetoul din Oradea în lagărul de la Auschwitz și al cărei jurnal a fost publicat de mama sa la câțiva ani după moartea ei prematură.
Muzeul Țării Crișurilor și-a prezentat cele mai valoroase achiziții din ultimii cinci ani, dar și cunoscutele tapiserii Anotimpurile, acum restaurate (FOTO)
Timp liber
Având în spate o istorie de mai bine de un secol, precum și aproape 500.000 de piese în patrimoniu, Muzeul Țării Crișurilor continuă să-și îmbogățească colecțiile. Expoziția „Obiecte recuperate”, deschisă miercuri, cuprinde o parte a bunurilor achiziționate în perioada 2014-2019. În acest interval, muzeul a cumpărat, din fonduri proprii, obiecte în valoare de 450.000 lei.
13 Februarie 2020, 13:33
„Revizorul” la Teatrul Regina Maria: Orădenii, invitați la premiera comediei satirice în care „toate partidele se vor regăsi” (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi marţi, 18 februarie, de la ora 19, la premiera piesei "Revizorul", susţinută de Teatrul Regina Maria. Lucrarea scrisă de prozatorul ucrainean Nikolai Gogol este o comedie a erorilor create de reacţia funcţionarilor corupţi dintr-un mic orăşel din Rusia, ameninţaţi de investigaţia unui revizor.
13 Februarie 2020, 12:28
Coruri din opere celebre şi un solist renumit din America, la Oradea
Timp liber
Coruri din opere renumite vor putea fi audiate joi, la Oradea, în interpretarea Corului Filarmonicii şi a celebrului violonist Artur Kaganovskiy din SUA. Programul serii este unul deosebit şi cuprinde una dintre cele mai cunoscute lucrări din întreaga literatură muzicală de P. I. Ceaikovski, precum şi mai multe coruri din opere de Verdi, Bizet sau Donizetti.
12 Februarie 2020, 15:01
Cucerește Castelul Iubirii, la ERA Park Oradea!
Timp liber
De Ziua Îndrăgostiților, ERA Park Oradea îi invită pe cei mici la o super petrecere tematică. Vino și tu și cucerește Castelul Iubirii sâmbătă, 15 februarie, între orele 17 și 20, sub cupola centrului comercial!
12 Februarie 2020, 12:06
Cele mai valoroase obiecte ale Muzeului Ţării Crişului vor fi prezentate orădenilor
Timp liber
Cele mai valoroase obiecte achiziţionate în ultimii cinci ani de Muzeul Ţării Crişului vor fi etalate, miercuri, în incinta instituţiei. Expoziţia "Obiecte recuperate. Achiziţiile Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea între 2014 şi 2019" va cuprinde şi patru tapiserii impresionante numite "Anotimpurile", realizate în 1968.
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea: Petreceri de Valentine’s Day, concert Direcţia 5, târg Top Travel 2020
Timp liber
În această săptămână, orădenii au de unde alege când vine vorba de evenimente. Marcel Iureş urcă pe scena Filarmonicii cu spectacolul "Moş Nichifor" şi sunt plănuite o serie de evenimente dedicate Zilei Îndrăgostiţilor. Tot în această săptămână va avea loc o nouă ediţie a târgului de turism Top Travel.
10 Februarie 2020, 10:51
'Pe o pânză de păianjen', un spectacol cu Medeea Marinescu şi Andi Vasluianu, la Oradea
Timp liber
O distribuţie cu vedete precum Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprisor, Andi Vasluianu şi Diana Roman asigură o performanţă artistică excepţională, purtând publicul, cu talent şi rafinament, printr-un carusel de emoţii, în spectacolul "Pe o pânză de păianjen", care va fi prezentat, în primăvară, la Oradea. 
09 Februarie 2020, 17:31
'Classic Love Songs': Filarmonica din Oradea dă un concert de Ziua Îndrăgostiţilor
Timp liber
De Ziua îndrăgostiţilor, cuplurile sunt aşteptate la un concert extraordinar dedicat lor, la Filarmonica de Stat Oradea. Evenimentul „Classic Love Songs”, aflat la a patra ediţie, va avea loc marţi, şi va fi susţinut de orchestra de cameră Camerata Michael Haydn condusă de concert-maestrul Nagy Kalman.
07 Februarie 2020, 18:11
'Revoluţia de catifea', prezentată prin fotografii inedite de Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
Timp liber
Recent, statele Europei de Est au marcat împlinirea a 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste. Între cei care, în toamna şi iarna anului 1989, au ieşit pe stradă pentru a scanda împotriva comunismului au fost cehoslovacii. Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Centrul Ceh Bucureşti şi Ambasada Republicii Cehe în România a vernisat, joi, o expoziţie dedicată schimbărilor din fosta Cehoslovacie.
07 Februarie 2020, 16:01
Cele mai bune imagini 'trase' în 2019 de fotoreporterii din Bihor şi Hajdú Bihar, expuse la Oradea (FOTO)
Timp liber
Galeria Euro Foto Art (Centru Expoziţional FIAP) va găzdui, sâmbătă, de la ora 11, vernisajul expoziţiei fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor & Hajdú Bihar, care cuprinde cele mai bune imagini realizate de aceştia în anul 2019. 
07 Februarie 2020, 10:05
'De la Est la Vest': Orădenii sunt chemaţi la o expoziție a artiştilor plastici bihoreni, prezentată şi în Italia (FOTO)
Timp liber
Expoziția de artă vizuală "De la Est la Vest", alcătuită din lucrările mai multor bihoreni care fac parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Oradea, va fi deschisă sâmbătă în Galeriile Reperaj din Cetate.
06 Februarie 2020, 18:05
Vernisaj 'Discover Bihor': cele mai frumoase locuri din judeţ au fost imortalizate de 11 fotografi internaționali (FOTO)
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi joi, 13 februarie, la Filarmonica de Stat, să vadă cele mai frumoase imagini surprinse de 11 fotografi internaţionali, veniţi inclusiv din Malaezia şi Singapore, în tabăra de fotografie "Discover Bihor" organizată de clubul Varadinum.
Stand-up comedy cu Sergiu Mirică, Bogdan Drăcea, Alex Mocanu şi Bogdan Mălăele la Oradea 
Timp liber
Orădenii sunt chemaţi, pe 14 februarie, adică tocmai de Ziua Îndrăgostiţilor, la un spectacol de stand-up comedy. "În prag de Valentine's Day e "roast" de comedie. Ne adunăm aicişea să ne dăm în stambă, unii mai mult, alţii mai puţin, în funcţie de cât ne permiteţi şi voi. Cifra magică a serii va fi 4: 4 numere de stand-up, gaşcă de minimum 4 persoane (cumperi 3 bilete şi al 4-lea îl primeşti de la noi, că eşti de treabă). Când? 14 februarie, ora 20:00, Morrigan's Irish Coffee & Pub", au transmis organizatorii evenimentului. 
05 Februarie 2020, 18:31
Seara simfonică: Lucrări pentru corn, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Seara de joi de la Filarmonica de Stat este rezervată unor lucrări dedicate cornului, semnate de J. Suk, W.A. Mozart şi P.I. Ceaikovski. Solist corn şi totodată dirijorul invitat este cehul Ondřej Vrabec.
05 Februarie 2020, 18:03
Vernisajul fotoreporterilor maghiari: aproape 50 de imagini vor fi expuse la Muzeul orașului Oradea (FOTO)
Timp liber
Aproape 50 de imagini alb-negru și color ce aparțin unor fotoreporteri din Serbia, Ungaria și România vor fi expuse, începând de vineri, la Galeria ”Ștefan Vilidár”, din Muzeul orașului Oradea. Intrarea este liberă.
05 Februarie 2020, 16:30
Vizită printre iluzii: Pasionații sunt invitați din nou la Muzeul Iluziilor Optice, concept unic în România, care sosește la Oradea
Bihoreanul tipărit
Primul muzeu al iluziilor optice din România va ajunge la Oradea din nou luna aceasta, după mai bine de doi ani de la prima vizită. Pe cei curioşi îi aşteaptă, între altele, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, şi un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi.
05 Februarie 2020, 16:00
Revoluţia de Catifea anticomunistă din Cehoslovacia ajunge la Oradea, printr-o expoziție de fotografii iconice (FOTO)
Timp liber
Fostele state socialiste au celebrat recent 30 de ani de la revoluțiile anti-comuniste care au schimbat cursul istoriei. Revoluția de Catifea, așa cum au fost numite evenimentele din fosta Cehoslovacie, a avut câteva caracteristici aparte. Orădenii le pot cunoaște, începând de joi, 6 februarie, începând cu ora 17, prin intermediul expoziției de fotografii „1989. Revoluția de Catifea”, deschisă la Muzeul Țării Crișurilor.
04 Februarie 2020, 19:51
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0922 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON