URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Timp liber

Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
Bihoreanul tipărit
"Voia Domnului!". Aşa s-ar traduce "Deus vult", strigătul de luptă din cruciade, dar e şi denumirea unei asociaţii din Oradea care vrea să atragă localnicii şi turiştii în Cetate organizând activităţi cu specific. Deocamdată, "cavalerii" aşteaptă vizitatorii cu scurte lecţii despre istoria Ordinului Templierilor, jonglerii cu foc, ateliere de ţesut, "războaie" din viitor şi jocuri de societate, însă pentru la vară pregătesc şi scenete medievale.
16 Martie 2018, 08:51
Vin cântăreţii! Două concerte 'Tezaur folcloric' într-o singură zi, la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, pe 28 martie, la două concerte folclorice extraordinare "Tezaur folcloric" realizate de Teatrul Regina Maria în parteneriat cu Televiziunea Română. Spectacolele vor avea invitaţi diferiţi şi, în urma lor, se vor realiza patru emisiuni care vor fi difuzate la TVR, inclusiv una care va promova şi judeţul Bihor.
15 Martie 2018, 16:10
Acorduri simfonice de Erkel, Dvorak şi Strauss, joi, la Filarmonica de Stat
Timp liber
Joi de la ora 19, sub bagheta dirijorului permanent Janko Zsolt, sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat se va umple de acordurile concertului simfonic din al cărui program fac parte uvertura Hunyadi Laszlo de Ferenc Erkel, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak şi suita Cavalerul rozelor, ce aparţine compozitorului Richard Strauss. Solistul invitat este renumitul violonist Fenyo Laszlo din Germania.
14 Martie 2018, 15:15
'Maşinile' lui Leonardo da Vinci vor fi expuse, de sâmbătă, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Expoziţia "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci" adusă din Florenţa se va deschide pentru public, sâmbătă, 17 martie, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române. Expoziţia cuprinde 45 de piese, o parte dintre acestea fiind interactive.
14 Martie 2018, 09:37
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
12 Martie 2018, 10:31
Memoria istoriei: Uniunea Vatra Românească vă invită la o dublă lansare de carte
Timp liber
Bihorenii sunt aşteptaţi, marţi, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, unde filiala Bihor a Uniunii Vatra Românească, alături de mai mulţi parteneri, a pregătit o manifestare evocatoare, prilejuită de lansarea a două cărţi: "1940 - Strigătul de durere al românilor", semnată de col.r.dr. Constantin Moşincat, şi "Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii neamului", coordonată de col.r. Voicu Şichet. Evenimentul editorial se înscrie în suita de acţiuni omagiale dedicate Centenarului Marii Uniri.
11 Martie 2018, 15:20
Inevitabil va fi bine! La aniversarea ERA Park, Andra a cântat ce-au cerut orădenii (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Profitând de vremea călduţă, sute de orădeni s-au dus, sâmbătă seară, în parcarea ERA Park, unde a concertat pentru ei celebra artistă Andra, cu ocazia aniversării de 9 ani a centrului comercial. Vedeta a cântat numeroase piese din repertoriul propriu, dar nu numai, răspunzând cererilor orădenilor. Aşadar, de pe scenă a răsunat chiar şi refrenul din ultra-cunoscuta piesă a lui Connect-R, "Vara nu dorm".
10 Martie 2018, 19:10
Vin vedete! Primăvara aduce la Oradea spectacole susţinute de Tudor Gheorghe, Ducu Bertzi, Viţa de Vie şi Horaţiu Mălăele
Bihoreanul tipărit
Primăvara e anunţată la Oradea cu muzică, teatru şi comedie. În luna martie, artişti de seamă vor urca pe scenele din oraş, începând cu Tudor Gheorghe şi continuând cu Doru Octavian Dumitru, Ducu Bertzi, Viţa de Vie, Desperado şi Horaţiu Mălăele, acesta din urmă pregătind un spectacol pe care l-a numit „Ediţie specială”.
10 Martie 2018, 10:13
'Nuntaşii Bihorului', spectacol de succes de Ziua Femeii
Timp liber
Ansamblul Folcloric "Nuntaşii Bihorului" al Casei de Cultură a Sindicatelor a susţinut, joi seară, un spectacol zilei de 8 Martie cu cântece şi dansuri specifice Bihorului, dar şi altor zone folclorice din ţară. Spectacolul a fost un succes, fiind aplaudat şi ovaţionat de orădeni.
09 Martie 2018, 13:10
9 ani de ERA Park Oradea: Concert cu Andra şi un super concurs în care poţi câştiga un iPhone!
Timp liber
"9 ne place să câştigăm", "9 ne place să ne distrăm!", pentru că, da, săptămâna aceasta, împlinim 9 ani! Centrul comercial ERA Park Oradea îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 11 martie, astfel că acest sfârşit de săptămână se va transforma într-un adevărat festival, în care surprizele se vor împleti cu muzica bună şi cu un super concurs cu un super premiu.
Radu Sergiu Ruba, poetul nevăzător, îşi lansează două cărţi la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, luni, începând cu ora 17, la Muzeul "Iosif Vulcan" unde vor fi lansate două volume semnate de Radu Sergiu Ruba, scriitorul nevăzător, şi anume "Scene, explorări, condeie - Dialoguri salvate" şi "Nu înţeleg ce mi se-ntâmplă".
08 Martie 2018, 12:38
'Variaţiuni enigmatice': Orădenii sunt invitaţi să vadă un nou spectacol al Teatrului Regina Maria, regizat de Elvira Rîmbu
Timp liber
Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria va găzdui, vineri, de la ora 19, premiera spectacolului "Variaţiuni enigmatice", de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia Elvirei Rîmbu. Spectacolul este prezentat drept "un şah verbal" între doi bărbaţi inteligenţi, scriitorul Abel Znorko, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, şi jurnalistul Erik Larsen.
07 Martie 2018, 11:39
Eternul feminin, sărbătorit la Filarmonica de Stat de 8 Martie
Timp liber
De Ziua Femeii, Filarmonica Oradea sărbătoreşte sexul frumos printr-un concert simfonic special, intitulat Eternul feminin. În Sala Enescu Bartok, de la ora 19, vor răsuna acordurile unor lucrări celebre cu roluri principale feminine. Invitatul special este flautistul Matei Ioachimescu, iar Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al instituţiei.
06 Martie 2018, 12:58
Premieră naţională la Teatrul Regina Maria: 'F. A. D. (Noduri şi plăci)', un spectacol tip 'puzzle' despre o temă sensibilă
Timp liber
Reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat, luni, o premieră naţională. Este vorba despre spectacolul "F.A.D. (Noduri şi plăci)", de Nicola Wilson, o scriitoare contemporană din Marea Britanie. Povestea spectacolului, regizat de Horia Suru, este ca un "puzzle" ce se întinde pe parcursul a 26 de ani, iar tema este una sensibilă, şi anume boala Alzheimer. 
05 Martie 2018, 17:41
'Cântec de dor – Basarbia': Concert dedicat Unirii Basarabiei cu România, la Filarmonica din Oradea
Timp liber
Orădenii melomani sunt invitaţi, marţi seară, la un concert festiv în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea. Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, important act istoric care a avut loc la 27 Martie 1918, va avea loc spectacolul "Cântec de dor – Basarabia", pe muzica compozitorului moldovean Eugen Mamot.
05 Martie 2018, 16:33
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
05 Martie 2018, 13:02
Relaxare călare: Bihorenii pot face plimbări de plăcere sau chiar să înveţe arta echitaţiei la patru centre dedicate din judeţ
Bihoreanul tipărit
Calul nu e doar un animal de povară, ci şi unul nobil, bun şi vechi prieten cu omul. În spinarea lui, călăreţul stă cu spatele drept, dar totodată relaxat, cu centrul de greutate în bazin şi vârfurile tălpilor bine înfipte în scăriţă. Aşa începe aventura... Bihorenii pot descoperi bucuriile călăriei în patru centre din judeţ, deschise în mijlocul naturii, însă aproape de oraş.
04 Martie 2018, 10:16
Seara muzicii: Cartea rockului românesc din anii ’90 şi noul album 'de rock şi jale' al lui Călin Pop au fost lansate împreună la Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Rockerii orădeni, artişti şi fani, s-au adunat, sâmbătă seara, la Bistro Blues Caffe, unde s-a lansat volumul al doilea din trilogia "Istoria rockului românesc", scrisă de omul de radio Nelu Stratone. În aceeaşi seară, Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, şi-a lansat cel de-al patrulea album solo, prezentat drept un album "de rock şi jale", care ar putea fi "soundtrackul unei revoluţii". După lansare, Călin le-a cântat orădenilor şi colegilor de breaslă piese de pe albumele solo, dar şi celebra baladă "Iarbă prin păr".
03 Martie 2018, 23:31
'Rock în timpuri noi': Al doilea volum din 'Istoria rock-ului românesc' va fi lansat la Oradea odată cu noul album al lui Călin Pop
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, sâmbătă seara, la Bistro Blues Caffe pentru a participa la lansarea celui de-al doilea volum din trilogia "Istoria rock-ului românesc", de Nelu Stratone, intitulat "Rock în timpuri noi". Tot atunci, va fi lansat şi "Fără filtru", noul album solo al muzicianului orădean Călin Pop, seara fiind încheiată cu o rockotecă de colecţie.
28 Februarie 2018, 20:00
'Iubim femeia': Spectacol folcloric de 8 Martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor
Timp liber
Ansamblul folcloric "Nuntaşii Bihorului", format din solişti, orchestră şi dansatori, va susţine pe 8 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, spectacolul "Iubim femeia". Invitatele evenimentului sunt Iuliana Chelu şi Viorica Bradea. Preţul unui bilet este de 10 lei.
28 Februarie 2018, 13:30
Mărţişor simfonic în paşi de tango, cu Analia Selis
Timp liber
Tango simfonic de mărţişor la Filarmonica de Stat Oradea, cu Analia Selis. Joi, de la ora 19, sala Enescu Bartok este gazda unui concert special cu invitaţi din Argentina şi chiar cu o pereche de dansatori de tango. Programul este de asemenea pe măsură, cu piese celebre din repertoriul românesc şi internaţional.
27 Februarie 2018, 19:15
Festivalul Mărţişorului: De 1 martie, Universitatea va face un mărţişor uman în centrul Oradiei
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi ca, alături de studenţii şi profesorii Universităţii din Oradea, să sărbătorească simbolul românesc al primăverii. În centrul oraşului, toţi cei interesaţi sunt invitaţi la realizarea unui mărţişor uman, dedicat totodată Centenarului Unirii.
27 Februarie 2018, 09:58
Opera 'Nabucco', pe scena Teatrului Regina Maria
Timp liber
Asociaţia Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca aduce un nou spectacol de operă la Oradea. Este vorba despre "Nabucco" de Giuseppe Verdi, cu solişti italieni în rolurile principale. Este vorba de baritonul Alfio Grasso şi de soprana Stefania Spaggiari, care au mai cântat la Arenele din Verona, Teatrul de Operă din Roma şi Teatrul Real din Madrid.
26 Februarie 2018, 19:00
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
26 Februarie 2018, 11:20
'Din Interior', expoziţie inedită în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Galeria de artă a Cetăţii Oradea a fost din nou umplută cu creativitate, vineri după amiază. Printr-un eveniment deja devenit tradiţie, filiala Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici a deschis o nouă expoziţie de arte vizuale a grupului de tineri artişti Atelier 35. Este cea de-a doua expoziţie a grupului.
24 Februarie 2018, 11:28
ERA Park Oradea: Concertul Cornelia şi Lupu Rednic se amână
Timp liber
Concertele programate pentru acest sfârşit de săptămână la ERA Park Oradea se amână. Centrul comercial anunţă cu regret că, din motive obiective, evenimentele se vor reprograma, pentru o dată ce va fi anunţată ulterior.
23 Februarie 2018, 16:55
'Teatrul meu de păpuşi': Micuţii orădeni sunt provocaţi să devină scenografi, regizori şi actori
Timp liber
Pentru a treia oară, micii spectatori orădeni, mai precis copiii cu vârste între 6 şi 12 ani, sunt provocaţi să devină scenografi, regizori şi actori în cadrul concursului "Teatrul meu de păpuşi", organizat de Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria.
23 Februarie 2018, 15:20
Cântecele neamului: Spectacol folcloric organizat de Uniunea Vatra Românească, dedicat Centenarului Marii Uniri
Timp liber
Bihorenii sunt invitaţi, în ultima zi a lunii februarie, la spectacolul folcloric "Cântecele neamului", dedicat Centenarului Marii Uniri şi organizat de Uniunea Vatra Românească – Filiala Bihor la Teatrul Regina Maria. Pe scenă vor urca mai mulţi solişti bihoreni, iar intrarea va fi gratuită. Spectatorii vor trebui însă să-şi facă rezervare, pentru a fi siguri că vor avea un loc în sală.
23 Februarie 2018, 13:42
Stelian Tănase: 'Modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta. Poate la Oradea' (FOTO)
Timp liber
Prezent, joi, la Oradea, pentru lansarea cărţii "Dinastia", scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie, scriitorul şi istoricul Stelian Tănase a susţinut o conferinţă pentru public. Tema conferinţei "Elite şi modernizare", dar şi prezenţa reputatului om de cultură, au umplut Sala Mare a Primăriei.
23 Februarie 2018, 08:01
Vino şi iubeşte româneşte! Cornelia şi Lupu Rednic concertează la ERA Park
Timp liber
De Dragobete, iubeşte româneşte! Acesta este îndemnul lansat, şi în acest an, de centrul comercial ERA Park, care sărbătoreşte la maximum zilele iubirii, cu muzică de cea mai bună calitate. Este vorba despre un super concert, ce se va desfăşura sâmbătă, 24 februarie, sub cupola centrului comercial, în care se vor îmbina mai multe genuri muzicale, de la folclor până la muzică uşoară şi chiar operă. Capete de afiș vor fi Cornelia și Lupu Rednic.
22 Februarie 2018, 10:54
  4 5 6  8  10 11 12  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON