URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Timp liber

Unde ieşim săptămâna asta în Oradea: atelier de tobe africane, poezii filozofice, dar şi petrecere exclusivă pentru femei
Timp liber
O săptămână cu multe evenimente în Oradea. Printre acestea se numără premiera spectacolului "Anonimul veneţian", un atelier de tobe africane, dar şi o seară "open mic". 
28 Februarie 2022, 09:49
„Anonimul venețian”, cu Mirela și Sebastian Lupu, pe scena Teatrului Regina Maria
Timp liber
Teatrul Regina Maria invită bihorenii la o nouă premieră a Trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre spectacolul „Anonimul venețian”, de Giuseppe Berto, regia artistică Elvira Rîmbu, care marchează și un eveniment aniversar: 25 de ani de carieră pe scena teatrului orădean a actorilor Sebastian Lupu și Mirela Niță Lupu, care vor interpreta rolurile celor doi protagoniști ai piesei.
27 Februarie 2022, 20:40
Expoziţie specială la ERA Park Oradea: Arta tranşeelor în România
Timp liber
Sute de obiecte folosite în războaie vor putea fi admirate, din acest sfârşit de săptămână, la ERA Park Oradea. Centrul comercial din Calea Aradului nr. 62 găzduieşte, în perioada 25 februarie - 20 martie 2022, expoziţia "Arta Tranşeelor (Trench Art) în România", organizată de Asociaţia Muzeul Jucăriilor.
25 Februarie 2022, 09:00
Muzica iubirii: operă, jazz și compoziții moderne, de Dragobete, la Filarmonica Oradea
Timp liber
„Elixirul dragostei”, „Salut d’amour”, „De dor și de voie bună” sunt câteva dintre lucrările cu tema iubirii ce vor răsuna joi în cadrul Concertului vocal-simfonic de Dragobete de la Filarmonica Oradea. Romeo Rîmbu va fi cel care va împărtăși iubirea prin muzică, fiind completat de orchestră și de soliștii serii: Sorin Petrescu, Doru Roman, Ancuța Pop și Gavril Țărmure.
22 Februarie 2022, 19:01
Târg de mărțișoare făurite de meşteri populari din Bihor, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Orădenii sunt așteptați la finele acestei săptămâni la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, unde instituția de cultură organizează două evenimente: un târg de mărţişoare tradiţionale şi un spectacol de muzică folclorică. 
22 Februarie 2022, 17:30
Sărbătoarea iubirii: Expoziție de tablouri create de orădeni, într-un pub din oraș
Timp liber
Peste 30 de orădeni talentați își vor expune lucrările în această săptămână, în localul Green Pub din pasajul Vulturul Negru, la inițiativa asociației Frends Oradea. Tablourile sunt realizate în acrilice, ulei sau cerneală și au ca temă iubirea.
22 Februarie 2022, 09:46
Unde ieşim săptămâna asta, în Oradea? Vine primăvara, cu ateliere şi târg de mărţişoare tradiţionale
Timp liber
Primăvara se pregătește să își intre în drepturi și odată cu anotimpul iubirii se dezgheață și oferta posibilităților de educație, relaxare și distracție. Săptămâna aceasta orădenii au de ales între ateliere de confecționat mărțișoare tradiționale din materiale textile sau turtă dulce alături de meșteri populari, târguri de mărțișoare, expoziții de Dragobete, seară de dans latino, dar și concerte și expoziții.
21 Februarie 2022, 11:21
Recital de pian, cu Mihai Diaconescu, la Filarmonica Oradea
Timp liber
Pianistul Mihai Diaconu este solistul recitalului de marți de la Filarmonica Oradea. Programul cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Piotr Ilici Ceaikovski și Modest Mussorgsky. Evenimentul va avea loc în Sala Enescu Bartok, cu începere de la ora 19, iar intrarea este gratuită.
18 Februarie 2022, 18:44
Matematica îţi dă bătăi de cap sau dimpotrivă? ERA Park Oradea te invită la... MateMagica!
Timp liber
Matematica îţi dă bătăi de cap sau, dimpotrivă, te provoacă tot timpul şi simţi nevoia să aprofundezi? De-o fi una, de-o fi alta, ERA Park Oradea îi invită pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă la MateMagica (scris, sugestiv, M4T3M4G1C4), un spectacol interactiv şi educativ, în care Matematica se îmbină cu... Magia.
18 Februarie 2022, 13:07
Noutăţi la Casa Darvas - La Roche: Ceainărie la parter şi ateliere de creaţie la subsol  
Timp liber
Casa Darvas - La Roche, cel mai vizitat obiectiv turistic administrat de Fundaţia de protejare a monumentelor istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), va găzdui din acest an şi o ceainărie, în timp ce la subsol se vor organiza ateliere creative şi expoziţii.
16 Februarie 2022, 21:08
Atelier de confecţionat mărţişoare la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Trei meşteri populari din Bihor, Maria Borsos Elena, Ana Florea şi Anamaria Agaston, vor susţine săptămâna viitoare, între 22 şi 27 februarie, ateliere de confecţionat mărţişoare la Muzeul Țării Crișurilor. Acestea vor „aduce în faţa publicului modele şi tehnici vechi de realizare a acestui simbol îndrăgit al primăverii".
16 Februarie 2022, 12:40
Renumitul pianist Horia Maxim revine pe scena Filarmonicii Oradea
Timp liber
Unul dintre cei mai valoroși pianiști români, Horia Maxim, revine pe scena Filarmonicii de Stat Oradea, pentru concertul de joi, de la ora 19. Lucrările din programul serii, de Sergei Rachmaninoff și Georges Bizet, sunt interpretate de Orchestra instituției sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt.
15 Februarie 2022, 18:44
Ora de istorie la Cetatea Oradea: Liceenii, invitaţi să afle poveştile deţinuţilor bihoreni din perioada comunistă
Timp liber
Liceeni bihoreni interesaţi de istoria recentă a României sunt invitaţi la Muzeul Ţării Crişurilor, în luna martie, unde se va derula proiectul "Uitarea înseamnă o nouă condamnare". Participanţii vor afla de la muzeografa Cristina Puşcaş ce a însemnat regimul carceral din perioada comunistă şi vor viziona un film documentar despre viaţa unor deţinuţi bihoreni.
15 Februarie 2022, 18:00
Universitatea din Oradea sărbătorește Ziua Lecturii printr-o întâlnire cu poeta Lili Crăciun
Timp liber
Pe 15 februarie 2022, România sărbătorește, în premieră, Ziua Națională a Lecturii. Sărbătoarea, care își propune să deschidă apetitul românilor pentru citit, va fi marcată și la Biblioteca Universității din Oradea, unde doritorii vor putea participa la o întâlnire cu poeta Lili Crăciun.
14 Februarie 2022, 17:11
Unde ieșim săptămâna asta, în Oradea? Între opțiuni: un atelier de meditație, o expoziție ce sărbătorește iubirea și mai multe spectacole de teatru
Timp liber
În această săptămână, oferta evenimentelor din Oradea cuprinde un concurs de cultură generală „Quiz urban”, ateliere de meditație, un spectacol de stand up comedy și mai multe spectacole de teatru. Iar cum prima zi a săptămânii este dedicată îndrăgostiților, orădenii sunt invitați și la o expoziție de fotografii care celebrează iubirea.
14 Februarie 2022, 09:41
Sărbătoare la Ansamblul Nagyvárad: A împlinit 20 de ani de existență (FOTO)
Timp liber
Ansamblul de Dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti din Oradea a împlinit 20 de ani de existență. Cu această ocazie, în ultimele două seri au avut loc mai multe evenimente aparte: lansarea unui album cu ilustrații, o gală de dans jubiliară și un concert de muzică populară.
13 Februarie 2022, 17:25
Actorii din bănci: Cinci licee din Oradea îşi fac trupe, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Mai mulţi liceeni orădeni pot deveni staruri ale scenei, printr-un nou proiect al Teatrului Regina Maria. Prin iniţiativa „Teatru în liceu” vor fi formate cinci trupe, în tot atâtea şcoli din Oradea, ai căror actori amatori vor învăţa de la cei profesionişti cum să monteze spectacole, acestea urmând a fi jucate pe scena unui festival.
11 Februarie 2022, 12:42
Varadinum Love: O nouă expoziţie de fotografie, dedicată iubirii, în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO)
Timp liber
Clubul Varadinum din Oradea organizează o nouă expoziţie de fotografie în Piaţa Unirii. De data aceasta, imaginile au ca temă iubirea, iar prezentarea lor va fi luni, chiar de Valentine`s Day.
11 Februarie 2022, 10:59
'Capra cu trei iezi' vine în weekend, la ERA Park Oradea
Timp liber
ERA Park Oradea continuă şi în acest an tradiţia spectacolelor de teatru pentru copii. Sâmbată, 12 februarie, de la ora 11, cei mici sunt invitaţi la piesa "Capra cu trei iezi", jucată de actorii Trupei Arcadia, în regia lui Daniel Vulcu.
10 Februarie 2022, 18:34
Vrei să afli ce știu studenții de la Arte din Oradea? Își deschid atelierele pentru toți curioșii
Timp liber
În vacanța intersemestrială a studenților, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte din Oradea va ține deschise ușile atelierelor, pentru expoziția lucrărilor studenților. Orice curios le va putea vedea, cu condiția să își programeze vizita telefonic.
Plimbări pe 'calea soţilor', tururi ghidate şi o seară de dans, la Oradea, în Săptămâna Căsătoriei
Timp liber
Cuplurile orădene căsătorite sau care doresc să-şi întemeieze o familie sunt invitate săptămâna viitoare la mai multe activităţi organizate de Episcopia Romano-Catolică, cu prijelul Săptămânii Căsătoriei. Între acestea se numără şi o plimbare pe "calea soţilor", în grădina Palatului Baroc.
'Ica & Nikon': O tânără de 23 de ani îşi expune fotografiile la Filarmonica din Oradea
Timp liber
Florica Bacter, o tânără fotografă din Dernişoara, comuna Derna, îşi va prezenta joi cele mai reuşite imagini realizate de când şi-a descoperit pasiunea şi până în prezent. Vernisajul expoziţiei "Ica & Nikon" va avea loc la Filarmonica de Stat din Oradea.
09 Februarie 2022, 20:31
O nouă expoziție, despre viața Sfântului Ladislau, la Palatul Baroc. Etajul II se va deschide luna viitoare (FOTO)
Timp liber
Bihorenii și turiștii pot vizita cea mai nouă expoziție din interiorul Palatului Baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, unde au fost expuse mai multe cărți, tablouri și monede care au legătură cu întemeietorului orașului, dar și relicvariul în care este păstrat o parte din craniul regelui.
09 Februarie 2022, 18:36
Ce evenimente şi festivaluri ar urma să găzduiască Oradea în 2022? Pe listă, campionatul mondial de lupte medievale
Timp liber
După un an destul de sărac în evenimente, APTOR, asociaţia din subordinea Primăriei Oradea care se ocupă de promovarea oraşului, precum şi de organizarea de festivaluri şi târguri, pregăteşte un calendar mai bogat pentru 2022. După doi ani de pauză, acesta include atât Oradea FestiFall, adică fosta Toamnă Orădeană, precum şi Festivalul Medieval, ediţia din acest an găzduind şi Campionatul Mondial de Lupte Medievale! 
09 Februarie 2022, 14:18
Violonistă de 16 ani pe scena Filarmonicii Oradea
Timp liber
Iubitorii de muzică simfonică sunt invitați joi la Medalion Beethoven, cu lucrări ale marelui titan, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și a solistei invitate de doar 16 ani, Amira Abouzahra, la vioară. Concertul este condus de dirijorul Jankó Zsolt.
09 Februarie 2022, 11:20
Un tânăr din Bihor va povesti, la Muzeul Ţării Crişurilor, cum a creat cojoace tradiţionale în propriul atelier
Timp liber
Pasionaţii de etnografie şi tradiţie sunt invitaţi joi seară la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde un tânăr de 21 de ani, Răzvan Fericean, va povesti cum a creat cojoace tradiţionale bihorene în propriul atelier. Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi o seară muzeală cu tema "Cojocul de Tinca, o călătorie etnografică".
08 Februarie 2022, 14:51
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Stand up comedy și Șezătoare la bibliotecă
Timp liber
Stand up Comedy cu Gabriel Gherghe și Edi Vacariu, șezătoare de creat ii la bibliotecă sau avanpremiera filmului „Marry me” cu Jennifer Lopez, Owen Wilson și Maluma sunt câteva dintre evenimentele pentru care puteți opta săptămâna aceasta, în Oradea.
07 Februarie 2022, 10:06
Cele mai reuşite imagini ale anului trecut surprinse de fotoreporterii bihoreni, expuse la Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Bihorenii şi turiştii care ajung de săptămâna viitoare la Muzeul oraşului Oradea din Cetate pot vizita şi expoziţia alcătuită din cele mai reuşite imagini suprinse anul trecut de fotoreporterii din judeţele Bihor şi Hajdú Bihar. Expoziţia a fost vernisată sâmbătă, iar în cadrul evenimentului au fost premiaţi şi fotojurnaliştii care realizat imaginile.
05 Februarie 2022, 16:28
Patinoar ecologic, în Parcul Bălcescu din Oradea! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Iubitorii sportului de iarnă au, de săptămâna aceasta, un nou loc de "joacă". În Parcul Bălcescu din Oradea s-a deschis un patinoar ecologic, întins pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, numai bun pentru toţi cei care iubesc să alunece pe gheaţă, chiar dacă gheaţa nu e tocmai... gheaţă.
05 Februarie 2022, 10:51
Trei jurnalişti de la BIHOREANUL, premianţi la Cupa Fotoreporterilor (FOTO)
Știri Bihor
Cele mai reuşite imagini ale fotoreporterilor din judeţele Bihor şi Hajdú Bihar realizate în anul precedent au fost premiate de Asociaţia "Euro Foto Art". Trei dintre jurnaliştii BIHOREANULUI s-au numărat printre premianţi, cea mai importantă recunoaştere fiind acordată fotoreporterului Szilágyi Lóránd căruia i-a revenit Cupa "Casa Partium". Reprezentanţii asociaţiei vor vernisa, sâmbătă, şi o expoziţie la Muzeul oraşului Oradea cu toate fotografiile acceptate.
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON