URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Timp liber

Grădina Palatului Baroc se transformă, începând de luni, într-un tărâm al poveștilor. Cum poți participa la tururile Magic Garden  
Știri Bihor
Începând de luni, 19 septembrie, până pe 18 octombrie, grădina Palatului Baroc se transformă într-un tărâm de poveste, unde vizitatorii vor putea admira instalații luminoase interesante, proiecții pe fațada clădirii şi se vor întâlni cu personaje istorice, precum Sfântul Ladislau şi prinţesa Sisi.
17 Septembrie 2022, 11:04
Spectacol Carmina Burana: stagiunea Filarmonicii Oradea a debutat în forță cu coruri, orchestră și un dirijor de top (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Debut spectaculos al stagiunii „Via Vita” (Calea vieții) a Filarmonicii Oradea, joi seara, cu Carmina Burana, o lucrare complexă, un dirijor de top, care a condus un cor și o orchestră lărgite, soliști invitați, precum și Corul copiilor de la Liceul Greco-Catolic.
16 Septembrie 2022, 11:37
Proiecţii de filme documentare în subsolul Palatului Baroc din Oradea. Intrarea gratuită
Timp liber
Subsolul Palatului Baroc din Oradea va găzdui între 23 şi 25 septembrie mai multe proiecţii de documentare din selecţia Festivalului de film One World Romania. Intrarea la eveniment va fi liberă.
15 Septembrie 2022, 19:00
Plimbare prin istorie: Biblia de la Oradea, partituri de Michael Haydn, mărturii ale vizitelor lui Ceaușescu și „Muza pamfletarului”, în noile expoziții de la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Începând de joi, 15 septembrie, bihorenii şi turiştii vor putea vizita etajul II al Muzeului Ţării Crişurilor, unde au fost amenajate secția de Istorie modernă și contemporană, secţia de Artă universală şi cea de Artă europeană. Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, printre care se numără şi Biblia tipărită la Oradea în 1660 şi partituri originale ale compozitorului Michael Haydn, expoziţiile sunt dotate şi cu sisteme interactive.
14 Septembrie 2022, 18:45
Aventură printre note: Noua stagiune a Filarmonicii debutează cu o lucrare celebră, „Carmina Burana”
Știri Bihor
Noua stagiune a Filarmonicii debutează cu o lucrare celebră, „Carmina Burana”, de Carl Orff. În acest nou sezon, orădenii se vor întâlni cu muzicieni apreciați, din țară și din străinătate, printre care violonistul Artur Kaganovskiy și pianistul Horia Mihail, și se vor putea bucura de concerte cu lucrări clasice, arii din opere, dar și romanțe.
14 Septembrie 2022, 11:15
„OktoBERSfest - Cel mai spumos eveniment din Vest', la Bers Nova. Cum vei putea petrece 
Timp liber
Berăria artizanală Bers Nova de lângă Oradea va sărbători în stil propriu OktoberFest, un festival tradițional nemțesc. În cadrul „OktoBERSfest - Cel mai spumos eveniment din Vest" – cum i-au spus organizatorii evenimentului – oaspeții berăriei se vor putea bucura de preparate culinare în stil bavarez, de multă bere, dar și de muzică live și concursuri. 
12 Septembrie 2022, 20:12
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Pregătiți-vă de City Running Day!
Timp liber
În această săptămână, orădenii care vor să facă mișcare pot participa duminică la City Running Day în Piața Ferdinand. De asemenea, în zilele următoare în oraș sunt programate ateliere de creație pentru copii, deschiderea stagiunii la Filarmonica Oradea, joi, când va avea loc concertul vocal - simfonic Carmina Burana, dar și un eveniment inedit: o tură cu bicicletele de la Oradea la Burzuc, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
12 Septembrie 2022, 11:01
Sărbătoarei recoltei la Husasău de Tinca: Atelier de olărit, concerte şi spectacol de artificii. Invitat special: Florica Bradu
Timp liber
Iubitorii de tradiţii şi cântece populare sunt invitaţi să participe sâmbătă, 17 septembrie, la Sărbătoarea recoltei, la Centrul tradiţional de reconectare la viaţa simplă din Husasău de Tinca.
11 Septembrie 2022, 18:52
„Dialogul între două lumi”: Cele mai importante descoperiri arheologice din peșterile din Bihor, expuse la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)
Știri Bihor
La Muzeul Țării Crișurilor s-a deschis, sâmbătă, o expoziție inedită, cu vestigii descoperite de arheologi și speologi în nouă peșteri din Bihor. Vase ceramice, bijuterii din dinți de animale și oase de urs pot fi admirate de curioși. În plus, specialiștii au realizat mai multe panouri informative, cu informații aflate în urma cercetărilor din subteran. Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 octombrie.
10 Septembrie 2022, 16:10
„Carmina Burana”, în deschiderea noii stagiuni a Filarmonicii din Oradea. Concertul va avea loc la Cetate 
Timp liber
Filarmonica de Stat Oradea a anunțat joi că va deschide stagiunea 2022-2023 cu o „producție extraordinară” a celebrei lucrări „Carmina Burana”, de Carl Orff, cu două coruri, dintre care unul de copii. „Carmina Burana” a fost compusă în 1935-1936, pe baza unor texte și melodii medievale descoperite în 1803 într-o mănăstire benedictină din Alpii bavarezi, care se referă la natură, dans, viață și dragoste. 
09 Septembrie 2022, 19:10
Magie la palat: Începe Magic Garden, evenimentul prin care grădina Palatului Baroc din Oradea se umple de lumini, culoare, muzică și personaje de legendă
Timp liber
Grădina Palatului Baroc din Oradea va fi învăluită în magie, vreme de o lună, cu personaje de legendă, instalații și muzică. Orădenii vor fi invitați să ia parte la tururi ghidate de seară, când grădina va prinde viață, printre instalații numărându-se unele dedicate Regelui Ladislau, Împărătesei Sisi și compozitorului Michael Haydn.
09 Septembrie 2022, 11:05
„(a)LIVE”: Spectacol de teatru la Oradea despre fricile tinerilor, în vreme de pandemie și de război
Timp liber
Fricile adolescenților și tinerilor în perioada pandemiei Covid și a războiului din Ucraina sunt puse pe tapet într-un proiect inițiat de Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
08 Septembrie 2022, 18:45
Supereroi la Swimathon Oradea: O echipă de sportivi cu dizabilități vor înota sâmbătă pentru copiii și tinerii cu sindrom Down
Știri Bihor
Cinci sportivi cu sindrom Down şi unul imobilizat în scaun cu rotile vor alcătui, sâmbătă, la Swimathon Oradea, echipa "Supereroii", care va înota pentru a susţine şi a atrage sponsorizări pentru proiectul "Trăiesc, învăţ, descopăr cu sprijinul tău" al Asociaţiei Down Oradea.
08 Septembrie 2022, 17:31
Intrare gratuită, sâmbătă, la Casa Darvas, Sinagoga Sion, Templul Francmasoneriei şi alte obiective turistice din Oradea
Timp liber
Turiştii şi bihorenii vor putea vizita gratuit mai multe obiective de interes cultural din Oradea, sâmbătă, cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului.
08 Septembrie 2022, 16:21
Aproape 5.000 de spectatori în 3 zile de festival, la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea (FOTO)
Visit Oradea
Cele mai așteptate filme ale toamnei au bucurat publicul la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea. Evenimentul care s-a încheiat duminică, pe 4 septembrie, a înregistrat un număr impresionant de spectatori, în ciuda vremii capricioase care a impus câteva modificări în programul festivalului. Aproape 5.000 de spectatori de toate vârstele au răspuns „prezent” invitației de a urmări selecția de peste 30 de filme, cine-concerte și activități propuse de organizatori la această ediție, demonstrând pentru încă o dată puterea extraordinară a cinemaului de a ne aduce mereu împreună.
08 Septembrie 2022, 13:44
Artefacte arheologice descoperite în 10 peşteri din Bihor, într-o expoziţie la Muzeul Ţării Crişurilor
Știri Bihor
Artefacte arheologice importante şi o mulţime de fotografii făcute în 10 peşteri din Bihor vor putea fi admirate începând de sâmbătă la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.
07 Septembrie 2022, 09:31
'Să râdeţi ha, ha, ha!'. Horațiu Mălăele a venit la Oradea. Caricaturi și schițe realizate de artist, expuse la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)
Știri Bihor
Actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele a adus, marți seara, one man show-ul "Sunt un orb" la Muzeul Ţării Crişurilor. Publicul a putut admira şi o expoziţie de caricaturi şi schiţe semnate de artist, care va rămâne deschisă vreme de o lună. 
06 Septembrie 2022, 23:15
Concert la MA Hub: Cvintetul RVQ ajunge la Oradea în cadrul turneului național „Shapes” 
Timp liber
Cvintetul RVQ - care îmbină genuri precum jazz, fusion, muzică clasică și world music - va concerta pe 11 septembrie la Oradea, în grădina MA Hub, aceasta fiind una dintre opririle din turneul național „Shapes”. 
06 Septembrie 2022, 20:36
Un inginer care a proiectat zeci de clădiri în Oradea își expune fotografiile din arhivă în Piața Unirii (FOTO)
Timp liber
Un arhitect care a proiectat mai multe clădiri în Oradea şi Sânmartin în timpul comunismului, Iosif Cun, organizează alături de clubul Varadinum o expoziţie de fotografie şi lansarea albumului "Viaţa unui constructor între imagini şi trăiri", marţi, în Piaţa Unirii.
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Între altele, vine Horațiu Mălăele
Timp liber
În această săptămână, orădenii au ocazia să îl vadă pe Horațiu Mălăele, pentru că actorul va avea un one-man show, intitulat „Sunt un orb”, la Muzeul Țării Crișurilor. De asemenea, în zilele următoare în oraș sunt programate ateliere de creație pentru copii, o proiecție de film, dar și un eveniment inedit: o expoziție de artă întrun tren în mișcare.
05 Septembrie 2022, 12:19
Simfonia ororii: Cine-concertul Nosferatu, pe gustul publicului, la TIFF Oradea 2022 (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Ultima seară a festivalului TIFF Oradea 2022 s-a încheiat cu mai multe proiecții de filme interesante, dar și cu un cine-concert care i-a făcut pe orădeni să aplaude îndelung. Sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, orchestra Filarmonicii din Oradea a acompaniat proiecția filmului original Nosferatu, chiar în anul în care împlinește un secol de la lansare. Muzica a completat perfect filmul, rezultând un spectacol reușit și o experiență inedită pentru orădeni.
05 Septembrie 2022, 09:25
Parada biciclistelor: Peste 130 de orădence au pedalat prin Oradea, la SkirtBike (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
A șaptea ediție a evenimentului SkirtBike, un marș pe două roți al doamnelor și domnișoarelor din Oradea, a avut loc duminică după-amiază. Peste 130 de orădence, îmbrăcate cochet, au parcurs un traseu prin oraș, având ca destinație finală Casa Darvas – La Roche. Aproape jumătate din ele au plecat acasă cu premii oferite de organizatori și sponsori, răsplata cea mare fiind o bicicletă Pegas.
04 Septembrie 2022, 19:19
De la Cannes, la Oradea. Metronom, filmul care arată cum trăiau tinerii în România comunistă a anilor '70 (FOTO/VIDEO)
Știri Oradea
Metronom, una dintre cele mai așteptate proiecții de la TIFF Oradea 2022, a ținut cu sufletul la gură peste o sută de spectatori care s-au adunat sâmbătă seara la  Teatrul Regina Maria. Filmul scris și regizat de Alexandru Belc spune povestea tinerilor din România anilor '70 care încearcă să opună rezistență regimului comunist, trimițând scrisori la Europa Liberă.
04 Septembrie 2022, 09:20
„Te botez jurnalist!”: TIFF Oradea a început cu „Iluzii pierdute”. Programul festivalului (FOTO)
Timp liber
Ediția a cincea a TIFF Oradea a debutat vineri seară, filmul ales să deschidă festivalul fiind „Iluzii pierdute”, realizat după romanul omonin al lui Honoré de Balzac și răsplătit cu 7 premii César. Deși programată inițial în aer liber, în Piața Unirii, proiecția a fost mutată în sala Filarmonicii, din cauza ploii. 
03 Septembrie 2022, 11:01
„Pe picior!” Nuntașii Bihorului organizează cursuri de dans popular (VIDEO)
Știri Bihor
"Nu mai stai degeaba la masă când mergi la nunţi" este sloganul prin care ansamblul Nuntaşii Bihorului, al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, îi invită pe iubitorii de folclor la o nouă serie de cursuri de dans popular, începând din 5 septembrie.
02 Septembrie 2022, 17:50
Cântece pentru o viață pictată-n roz, aduse de Filarmonica Oradea și invitații ei, în Cetate (FOTO/VIDEO)
Timp liber
În ciuda vremii care n-a întârziat să anunțe toamna, melomanii s-au bucurat, joi seară, de un concert vocal-simfonic pe care organizatorii l-au numit „La vie en rose”, după faimosul cântec al lui Edith Piaf, condus de dirijorul orădean Romeo Rîmbu, în Cetatea Oradea. Invitații Orchestrei orădene a Filarmonicii de Stat au fost tenorii orădeni Robert și László Bede și soprana Mediana Vlad, vocea Disney în România. 
02 Septembrie 2022, 17:00
Începe cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea!
Timp liber
Primele zile de toamnă vin la Oradea cu o ploaie de noutăți cinematografice, multe dintre ele prezentate în avanpremieră la cea de-a 5-a ediție TIFF organizată în orașul Art Nouveau. Astăzi, pe 2 septembrie, Festivalul Internațional de Film Transilvania își deschide porțile cu proiecția specială a filmului Iluzii pierdute/ Illusions perdues (r. Xavier Giannoli), distins anul acesta cu nu mai puțin de 7 premii César. Proiecția va fi precedată de un concert prezentat de Cvartetul Espressione, inspirat din coloana sonoră a filmului.
02 Septembrie 2022, 14:23
De Ziua Carității, spectacole gratuite la Teatrul Regina Maria pentru persoanele cu dizabilităţi
Timp liber
Persoanele cu dizabilităţi sunt invitate luni, 5 septembrie, de Ziua Carităţii, la două spectacole care vor avea loc la Teatrul Regina Maria. Intrarea este gratuită, iar accesul se face pe bază de rezervare.
31 August 2022, 19:30
Festival pe ecrane: TIFF Oradea 2022 aduce în trei seri de festival peste 30 de filme românești și internaționale
Timp liber
TIFF Oradea 2022 aduce în trei seri de festival peste 30 de filme românești și internaționale. Oferta ediției include „Nosferatu”, cu muzică live, „L'événement”, care i-a adus un premiu César româncei Anamaria Vartolomei, și „Metronom”, despre liceeni îndrăgostiți care scriau la Europa Liberă.
31 August 2022, 13:05
Fete cochete pe biciclete: O nouă ediție SkirtBike în Oradea
Timp liber
Un eveniment tradițional înainte de pandemia de Covid-19 revine în Oradea. Duminică, doamnele și domnișoarele sunt invitate la o paradă prin oraș, pe biciclete, la cea de-a VII-a ediție SkirtBike.
31 August 2022, 12:00
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON