URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 

Timp liber

Dennis Deletant, britanicul specialist în istoria României, vine la Oradea: va susține o conferință și își va lansa cea mai nouă carte
Timp liber
Bihorenii vor avea marți ocazia să îl întâlnească pe istoricul britanic Dennis Deletant, specialist în trecutul României. Profesorul, totodată lingvist, analist politic și activist umanitar, va susține conferința „Importanța trecutului și rolul istoriei” la Muzeul Țării Crișurilor, unde apoi își va lansa și cea mai recentă carte, „În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi”.
10 Septembrie 2023, 18:07
Cea mai nouă biserică din Băile Felix, ridicată în cadrul complexului President, a fost sfințită de mitropolitul Ardealului (FOTO)
Știri Bihor
Sute de credincioși au participat, duminică, la slujba de sfințire a bisericii de lemn din cadrul complexului turistic President, din Băile Felix, construită ca să le ofere turiștilor șansa să-și vindece nu doar trupul, ci și sufletul, după cum a precizat proprietarul Jean Podilă. Slujba a fost oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, și de un impresionant sobor de preoți. Ridicată din lemn, chiar în apropierea piscinelor, a hotelurilor și a unui lac cu nuferi, biserica nu iese în evidență prin dimensiuni, încadrându-se bine în peisaj.
„Scrisul este o armă a naibii de puternică”: Jurnalistul român condamnat la închisoare pentru un pamflet despre șeful său s-a întâlnit cu orădenii
Știri Bihor
Orădenii au avut parte, sâmbătă, de o întâlnire relaxantă și interesantă cu jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi, singurul ziarist român condamnat la închisoare, după 1989, pentru delict de presă. Invitat al Muzeului Țării Crișurilor, Ilișoi le-a povestit orădenilor, cu umor, cum a ajuns în spatele gratiilor pentru că a scris un articol despre șeful său, pe care îl asemuia cu Saddam Hussein, dar și alte amintiri din cei peste 30 de ani în care a semnat reportaje.
Concert de binefacere Kiwanis: „Susținem excelența în arte”
Timp liber
După o vară bogată în evenimente muzicale, nici începutul toamnei nu se lasă mai prejos. Vineri, 15 septembrie, Kiwanis Art Oradea vă așteaptă la deja-cunoscutul concert de binefacere „Susținem excelența în arte”.
09 Septembrie 2023, 15:38
Anotimpul artei: Orădenii pasionați de muzică și de teatru sunt poftiți să revină în sălile de spectacole
Bihoreanul tipărit
Orădenii pasionați de muzică și de teatru sunt poftiți să revină în sălile de spectacole. În „meniul” noului sezon se găsește muzica lui Beethoven, Verdi și Ceaikovski, precum și mai multe premiere teatrale, cum ar fi „Floare de cactus” sau „Cyrano de Bergerac”.
09 Septembrie 2023, 09:15
CosmoParc, sâmbătă, în Cetatea Oradea: copiii, invitați la planetarium, să vadă stelele cu telescopul, dar și la ateliere de astronomie și științe
Timp liber
Oameni de toate vârstele sunt invitați, sâmbătă, în Cetatea Oradea, la prima ediție CosmoParc, un eveniment ce își propune să-i familiarizeze în special pe copii cu noțiuni de știință și astronomie, într-un mod plăcut și distractiv. Între altele, cei mici se vor putea bucura de un planetariu, să vadă stelele cu telescopul, dar și să participe la ateliere interesante de astronomie și științe.
08 Septembrie 2023, 18:53
Zilele Culturii Slovace se vor sărbători în Cetatea Oradea
Timp liber
Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, organizează cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace, în intervalul 15-17 septembrie 2023, Zilele Culturii Slovace.
08 Septembrie 2023, 17:40
Cum să fii regizor: Adolescenții bihoreni și ucraineni, invitați la un atelier gratuit de film documentar
Știri Bihor
Asociația One World Romania, care a ținut mai mulți ani la rând ateliere de film documentar la Oradea, își extinde proiectul având un scop lăudabile: facilitarea incluziunii sociale a refugiaților în România. Atelierul organizat în urbe va aduce împreună 16 participanți, dintre care opt ucraineni.
08 Septembrie 2023, 15:50
Campioana olimpică Ana Maria Popescu ține o conferință la Oradea: „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”
Timp liber
În cadrul proiectului „Tipografia de idei”, orădenii sunt invitați duminică, la ora 13, la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a asista la conferința „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”, care va fi susținută de campioana olimpică la scrimă Ana Maria Popescu (Brânză). 
08 Septembrie 2023, 09:55
Fuga la muzee! Orădenii sunt invitați duminică la Crosul Muzeului Țării Crișurilor 
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor organizează un eveniment inedit: orădenii sunt invitați să participe la un cros al cărui traseu trece pe la mai multe muzee din oraș, încheindu-se la palatul de pe strada Armatei Române. Întrecerea sportivă este organizată în cadrul programului „Tipografia de idei”, iar participarea este gratuită. 
07 Septembrie 2023, 21:11
TIFF revine în Oradea între 29 septembrie și 1 octombrie. Gală de deschidere cu „Crima este a mea” (FOTO)
Timp liber
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, se întoarce pentru cea de-a 6-a ediție TIFF Oradea. În perioada 29 septembrie - 1 octombrie, festivalul va oferi publicului o experiență de neuitat, aducând în Piața Unirii și în diverse alte locații culturale din oraș o selecție amplă de filme în premieră, alături de producții premiate la marile festivaluri internaționale, avanpremiere ale filmelor românești și maghiare, documentare și invitați speciali, masterclass-uri cu regizori și actori renumiți, proiecții și ateliere media pentru copii, precum și o serie de evenimente cine-concert.
07 Septembrie 2023, 15:26
Jazz, pop-rock și muzică ușoară, la Muzeul Țării Crișurilor
Timp liber
Un concert de jazz, pop-rock și muzică ușoară live va avea loc sâmbătă, de la ora 20, în parcul Muzeului Țării Crișurilor, în cadrul proiectului Tipografia de idei. Spectacolul intitulat „Seară muzicală la muzeu” va aduce pe scenă absolvenți ai specializărilor de improvizație jazz - pian, chitară și canto - muzică ușoară de la Școala Francisc Hubic.
07 Septembrie 2023, 13:00
O nouă ediție a trienalei internaționale de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, la Oradea
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor din Oradea deschide seria expozițiilor de toamnă cu Trienala internațională de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint”, organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl, Polonia, și MȚC.
06 Septembrie 2023, 21:15
PedFest în Vadu Crişului: Via ferrata, rafting, atelier de olărit şi ture cu bicicletele
Știri Bihor
Ture cu bicicletele, via ferrata, rafting, foc de tabără şi multe ateliere dedicate și copiilor vor fi organizate în weekendul 8 - 10 septembrie, în Vadu Crișului, în cadrul evenimentului denumit PedFest al Asociaţiei Pedalăm.
05 Septembrie 2023, 11:38
Muzică klezmer în Piața Unirii din Oradea. Pe scenă a fost chemat și Ilie Bolojan (FOTO/VIDEO)
Timp liber
După o ploaie deasă, duminică seară, Piața Unirii din Oradea a găzduit un spectacol cu muzică klezmer și dansuri israeliene, organizat în cadrul festivalului Euroiudaica. Pe scenă a fost chemat, la un moment dat, și Ilie Bolojan, care urmărea spectacolul discret de undeva din public, alături de partenera sa. 
04 Septembrie 2023, 15:11
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Concert Bosquito, festival Euroiudaica și alte evenimente interesante
Timp liber
A început o săptămână plină cu evenimente în Oradea, printre acestea numărându-se concertele și spectacolele cuprinse în festivalul Euroiudaica, precum și concertul Bosquito, care va încheia proiectul Tipografia de idei.
04 Septembrie 2023, 08:59
Oradea cu „briză” de Portofino: Cântece romantice italienești au răsunat în fața Teatrului (VIDEO)
Știri Bihor
La debut de toamnă, orădenii au intrat într-o atmosferă romantică, vineri seara, în Piața Ferdinand, care a găzduit un concert aparte, cu melodii italienești faimoase și pătrunzătoare. „Innamorato di te” a fost denumirea aleasă pentru concertul susținut de orchestra Filarmonicii locale, alături de baritonul orădean Florin Estefan, tenorul Eusebiu Huțan, pianistul Ovidiu Lup, Giancarlo Palena, la bandoneon, sub bagheta lui Vladimir Lungu. 
02 Septembrie 2023, 14:06
„Că a fost odată Iris...”. Concert inedit, cu luminițe și refrene celebre, în grădina muzeului (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cristi Minculescu, Valter Popa și Doru „Boro” Borobeică le-au oferit orădenilor, în ultima zi de august, un concert acustic, adus în premieră la Oradea și plin cu „cadouri”, după cum a descris chiar solistul câteva dintre piesele interpretate în stil mai molcom decât cel obișnuit al trupei Iris.
01 Septembrie 2023, 10:32
„Castelul din spini”: Teatrul Szigligeti începe stagiunea cu un musical
Timp liber
„Castelul de spini”, un musical realizat după romanul autorului maghiar Fekete István, va deschide stagiunea 2023-2024 a Teatrului Szigligeti din Oradea. Premiera va avea loc duminică, de la ora 20, în teatrul de vară al Cetății.
31 August 2023, 17:55
Concerte în Băile Felix: Începe Festivalul Enjoy Music (VIDEO)
Timp liber
Într-o atmosferă relaxată, vedetele Festivalului Enjoy Music au anunțat oficial a treia ediție a evenimentului, care va debuta în Băile Felix joi, la ora 17, și va cuprinde 3 zile de muzică în parcarea din fața ștrandului Apollo. Nico a lansat invitația pe note, cântând „To God Be the Glory”, iar Aurelian Temișan a promis distracție și dans odată ce se va afla pe scenă.
31 August 2023, 16:18
Ziua Porților Deschise la Detașamentul 1 de Pompieri Oradea
Știri Bihor
La împlinirea a 87 de ani de la înființare, Detașamentul 1 de Pompieri Oradea își va deschide vineri porțile. Vizitatorii vor putea vedea tehnica de luptă a militarilor, echipamentele și accesoriile utilizate în misiuni, dar și exerciții demonstrative.
31 August 2023, 11:21
Cetatea Oradea se umple de... dinozauri! Peste 80 de reptile vor putea fi admirate timp de o lună (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cele mai cunoscute animale preistorice, dinozaurii, vor putea fi admirate în Cetatea Oradea timp de o lună, începând de sâmbătă. Dino Park Bucureşti aduce peste 50 de exponate, reptile mecanice, care umblă şi scot sunete.
Noaptea Muzeelor la Sate: Seară de ţesut la război şi foc de tabără la o casă tradiţională din Husasău de Tinca
Știri Bihor
Sâmbăta aceasta, casa Anei Luchii din Husasău de Tinca, bunica designerului bihorean Dorin Negrău, se va transforma într-un loc de şezătoare. Vizitatorii vor putea încerca să ţeasă la război, să viziteze casa tradiţională şi să asculte poveşti de demult.
30 August 2023, 19:02
Muzeul rock! Invitație la concerte Iris, Vunk, Cargo, Compact și Bosquito de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea 
Bihoreanul tipărit
Invitație la concerte Iris, Vunk, Cargo, Compact și Bosquito, în perioada următoare, în Oradea. Evenimentele în serie vor încheia proiectul estival „Tipografia de idei” și vor fi găzduite de grădina plină de farmec a Muzeului Țării Crișurilor, intrarea fiind liberă.
30 August 2023, 12:31
Love in Portofino și L’appuntamento, în concertul „Innamorato di te”, de vineri, din Piața Ferdinand Oradea
Timp liber
Concert „de rivieră”, vineri, de la ora 21, în Piața Ferdinand. Love in Portofino, L’appuntamento sau Vivo per lei vor aminti publicului de atmosfera de vară pe meleaguri italiene, și nu numai, în compania soliștilor și a Orchestrei Filarmonicii, conduse de Vladimir Lungu. Este vorba despre „Innamorato di te”, ultimul eveniment simfonic din cadrul proiectului estival Initio 2023. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
30 August 2023, 09:43
Festivalul de muzică pentru copii Star Vivere a adunat zeci de copii la Oradea (FOTO)
Timp liber
Copii cu vârste începând de la 5 ani au susținut pe scena Teatrului Regina Maria peste 80 de momente artistice, în cadrul celei de a VIII-a ediții a Festivalului de muzică pop pentru copii și adolescenți „Star Vivere Music Revolution”. Concursul s-a desfășurat în perioada 25-26 august 2023 și, printre multele premii acordate, a fost dotat cu grand prix-ul în valoare de 1000 de euro. Participanții au fost jurizați de Uddi, Crina Mardare, Mihaela Tatu, Alina Sorescu.
29 August 2023, 15:41
Festivalul Enjoy Music se ține în weekend în Băile Felix, cu vedete, premii și trofeu dotat cu o sesiune de compoziție
Timp liber
Aurelian Temișan, Lil Rose, Luminița Anghel, Monica Anghel, Ionel Tudor, Ovidiu Anton, Nico, Andrei Tudor, Marco Brusati și Zorica Ninković vor fi invitații celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional Enjoy Music 2023. Acesta va avea loc în Băile Felix la finalul săptămânii, între 31 august - 2 septembrie, în parcarea de lângă ștrandul Apollo. Cei peste 100 de participanți concurează pentru premii de peste 40.000 lei și marele trofeu, o sesiune de compoziție care va fi realizată la una dintre cele mai mari case de producție din România.
29 August 2023, 08:55
Ospăţ cu mici, plăcinte, cozonaci şi prăjituri la Festivalul Brutarilor din Mădăras (FOTO)
Știri Bihor
Bunătăţi precum plăcinte, cozonaci, sărăţele, cornuleţe, foietaj cu caşcaval, dulceaţă de fructe şi pâine proaspătă au putut fi gustate gratuit de sătenii care s-au adunat, duminică, la Festivalul Brutarilor din localitatea Mădăras.
28 August 2023, 15:48
Unde ieșim săptămâna asta în Oradea: Iubitorii muzicii, invitați la concerte unul și unul
Timp liber
Urmează o nouă săptămână cu evenimente în Oradea. Între altele, iubitorii muzicii sunt invitați la concerte Hot Jazz Band, Iris, Vunk, Cargo sau Compact.
28 August 2023, 11:41
Marian al II-lea: La 24 de ani, un tânăr regizor din Salonta a cules deja premii și aprecieri cu primul său film (FOTO)
Știri Bihor
Un tânăr regizor din Salonta s-a lansat în cinematografie cu o comedie filmată în orașul natal și a cules premii și nominalizări la festivaluri internaționale. La 24 de ani, salontanul Marian Fărcuț a fost ucenic în câteva proiecte ale cunoscutului său concitadin, regizorul Marian Crișan, care i-a produs scurtmetrajul de debut după ce l-a inspirat încă din copilărie.
27 August 2023, 19:06
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6874 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON