URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.

Timp liber

Formaţia Generic va cânta la Zilele Comunei Cefa
Timp liber
În weekend-ul acesta, formaţia Generic va concerta la Cefa, la sărbătoarea dedicată locuitorilor comunei. La zilele comunei Cefa vor mai cânta Angela Rusu, Lil Rose, Corina Szatmari, Zbiciu şi Claudiu Borza.
02 August 2018, 12:45
Vine Carnavalul Florilor! Carele alegorice ajung la Oradea pe 21 august (FOTO)
Timp liber
Unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, Carnavalul Florilor din Debreţin va porni în curând la drum. Carele alegorice vor putea fi văzute între 14 şi 21 august în Ungaria, pe 22 august în Oradea şi, în premieră, în luna septembrie pe Valea Ierului. În alai vor fi cinci care.
Expoziţie de antichităţi cu vânzare, în Cetate (FOTO)
Timp liber
Cei pasionaţi de antichităţi sunt invitaţi în această perioadă în Cetatea Oradea, unde pot vizita o expoziţie de obiecte vechi din colecţia artistului Gheorghe Costea. Expoziţia cuprinde de la diferite ceasuri vechi de peste 100 de ani, până la obiecte religioase şi xilogravuri, metaloplastii. Doritorii pot chiar şi achiziţiona obiectele.
01 August 2018, 09:37
Muzică şi voie bună la Homorog, de ziua comunei Mădăras (FOTO)
Știri Bihor
Localnicii din Mădăras au sărbătorit, duminică, ziua comunei lor. Festivităţile şi concertele au avut loc la Homorog, iar pe scena amplasată lângă un pârâiaş care străbate localitatea au urcat numeroşi artişti, dar şi ansambluri folclorice.
30 Iulie 2018, 12:59
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
30 Iulie 2018, 09:00
250 de trepte şi o privelişte de poveste: Orădeni şi turişti s-au înghesuit, sâmbătă noaptea, să admire oraşul din Turnul Primăriei (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Orădeni şi turişti s-au aliniat, sâmbătă, la coadă pentru a urca cele 250 de trepte în Turnul Primăriei şi a vedea oraşul la lăsarea serii şi pe timp de noapte. Odată ajunşi la nivelul cel mai înalt, vizitatorii au fotografiat şi şi-au făcut selfie-uri cu panorama deosebită şi au privit oraşul printr-un telescop.
Sărbătoare la Cetariu: concursuri inedite, paradă de motociclişti şi discotecă în aer liber
Timp liber
Primăria comunei Cetariu organizează, în zilele de 4 şi 5 august, o petrecere pentru toţi sătenii, cu prilejul zilei lor. Programul sărbătorii cuprinde concursuri cu premii şi discotecă în aer liber,concerte de muzică populară, o paradă a motocicliştilor şi multă voie bună.
26 Iulie 2018, 13:31
Petreceri sub stele: Orădenii, invitaţi la party-uri de zi şi de noapte în aer liber, cu DJ cunoscuţi
Timp liber
Mai mult decât în oricare vară de până acum, trendul petrecerilor în aer liber, pe timpul zilei sau sub clar de lună, a luat avânt în Oradea. Luând exemplul Capitalei şi al staţiunilor pe litoral, cluburile locale organizează party-uri care le oferă celor puşi pe distracţie şansa de a dansa în voie, pe muzica unor invitaţi cunoscuţi, la aer curat...
26 Iulie 2018, 12:00
Raliul Carpaţi Retro vine în Bihor: 50 de maşini de epocă la start
Timp liber
În acest an, judeţul Bihor va găzdui pe 31 august și 1 septembrie Raliul Carpaţi Retro, care va reuni la start circa 50 de maşini de epocă. Concursul va avea mai multe etape. Şoferii vor porni în cursă din Piaţa Unirii.
26 Iulie 2018, 09:39
Dinu Iancu Sălăjanu şi Ioana Ignat, la Ziua comunei Mădăras
Timp liber
Locuitorii comunei Mădăras sunt invitaţi, duminică, la sărbătoare. Ziua comunei va fi marcată în centrul localităţii Homorog printr-o serie de concerte cu invitaţi din Bihor şi din ţară, între care Dinu Iancu Sălăjanu şi Ioana Ignat.
25 Iulie 2018, 19:37
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
23 Iulie 2018, 11:19
Un nou atelier LEGO sub cupola ERA Park!
Timp liber
În acest sfârşit de săptămână, ERA Park se trasformă într-un mini oraşel Lego! Atelierele LEGO stimulează imaginaţia şi creativitatea copiilor şi în acelaşi timp reprezintă o activitate de socializare şi muncă în echipă!
19 Iulie 2018, 20:03
O nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România, săptămâna aceasta, în Parcul Bălcescu
Timp liber
La finalul săptămânii acesteia, mai precis între 20 şi 22 iulie, Parcul Bălcescu va găzdui ediţia a XXV-a a Târgului Meşterilor Populari din România, care va aduce la Oradea circa 150 de oaspeţi din zone precum Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi Muntenia.
19 Iulie 2018, 18:29
Golf în scop nobil: Bihorenii sunt invitaţi la ediţia a doua a Rotary Golf Charity Cup, la Kings Land
Timp liber
Cea de-a doua ediţie a Rotary Golf Charity Cup se va desfășura sâmbătă, 21 iulie, la Kings Land Country Club din Ineu. Anul acesta, în cadrul evenimentului, se vor strânge bani pentru reabilitarea şi amenajarea unor toalete moderne în şcolile din Bihor.
18 Iulie 2018, 15:08
Ospăț în Pădurea Craiului: Orășenii sunt îndemnaţi să exploreze frumusețile Bihorului, cu bunătăți gătite după rețete vechi
Timp liber
Restaurantele din oraş au în meniuri preparate alese, dar puţine pot concura cu gustul autentic al bunătăţilor gătite ca pe vremea bunicilor. În această vară, o agenţie de turism invită orădeni să descopere frumuseţile propriului judeţ, să se relaxeze la poale de munte şi să se bucure de o sumedenie de preparate de Bihor, în aşa numite brunch-uri tradiţionale. Următorea excursie cu atracţii gastronomice va avea loc sâmbăta aceasta.
16 Iulie 2018, 12:23
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
16 Iulie 2018, 09:52
Gala diplomelor: Absolvenţii Facultăţii de Arte îşi prezintă creaţiile
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi să afle ce ştiu face absolvenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii locale. Marţi va avea loc vernisajul lucrărilor practice de licenţă şi disertaţie ale absolvenţilor Departamentului de Arte Vizuale, iar o zi mai târziu va avea loc un concert al absolvenţilor de la Muzică. Ambele evenimente vor avea loc la Muzeul Ţării Crişurilor, iar intrarea va fi liberă.
15 Iulie 2018, 18:39
Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Oraşul de pe Crişul Repede a fost, sâmbătă, gazda întâlnirii anuale a tinerilor germani. Îmbrăcaţi în costume populare specifice, tineri din mai multe judeţe ale Transilvaniei, din Banat şi Maramureş, dar şi din Slovacia, au defilat prin centrul Oradiei, iar apoi au cântat şi au dansat în ritmuri specifice etniei lor.
14 Iulie 2018, 21:30
Zilele comunei Oşorhei: Concerte folclorice, show cu Alex Velea şi focuri de artificii
Timp liber
Locuitorii din Oşorhei și nu numai sunt aşteptaţi la sărbătoarea comunei care va avea loc în perioada 20-22 iulie, în parcul central. Ediţia a X-a a evenimentului va cuprinde mai multe spectacole folclorice, un concurs de atelaje, un concert susţinut de Alex Velea, meciuri de fotbal, precum şi, la fel ca-n alţi ani, focuri de artificii.
13 Iulie 2018, 17:00
O vară ca-n filme: Orădenii, invitaţi să vizioneze filme în aer liber şi concerte spumoase!
Bihoreanul tipărit
În Oradea, şi miezul verii e plin cu evenimente. După ce la început de iulie orădenii au călătorit în timpuri străvechi, la Festivalul Medieval al Cetăţii, în perioada următoare ei vor fi îmbiaţi cu alte oferte tentante. Între acestea se numără seri cu proiecţii de filme artistice sub clar de lună, în Parcul Cetăţii, unele însoţite şi de concerte. De asemenea, Carnavalul Florilor îi va aduce în premieră la Oradea pe cei 100 de muzicieni din Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care vor susţine un concert în Piaţa Unirii.
13 Iulie 2018, 08:07
'Lume imaginară plină de viaţă': Expoziţie de pictură la Sinagoga Sion
Timp liber
Artista belgiancă Chantal Maas, cu origini transilvănene şi iudaice, îşi va prezenta expoziţia de pictură şi fotografii "Lume imaginară plină de viaţă", la Sinagoga Sion, vineri, de la ora 19. Expoziţia şi prezenţa artistei vor fi completate cu momentele muzicale pregătite de violonistul Thurzo Sandor Jozsef.
12 Iulie 2018, 16:39
Dansaţi cu slovacii! Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, la Valea Cerului
Timp liber
Va fi sărbătoare, în weekend, la Valea Cerului, unde va avea loc a XIV-a ediţie a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, denumit „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2018”. Pe scenă vor urca soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri care vor demonstra valoarea şi autenticitatea folclorului slovac.
12 Iulie 2018, 12:32
Zilele Sfântului Ladislau, la bilanţ: peste 100 de evenimente şi 45.000 de participanţi
Timp liber
Festivalul Zilele Sfântului Ladislau, aflat la a şasea ediţie şi desfăşurat în perioada 18 şi 24 iunie, a atras nu mai puţin de 45.000 de participanţi la evenimentele programate pentru festival, după cum au anunţat organizatorii. În cele 8 zile ale evenimentului, orădenii au luat parte la 11 concerte rock, pop, folk sau de muzică clasică, au fost plantate 300 de flori la statuia lui Syigligeti Endre, iar 150 de biciclişti au urmat traseul Oradea – Biharkeresytes.
09 Iulie 2018, 14:00
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
09 Iulie 2018, 09:37
A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Cetatea Oradea a fost plină de lume, sâmbătă seară. Artiştii de la Subcarpaţi, care au concertat în cadrul Festivalului Medieval, au fost lăsaţi cu greu să plece acasă de către public, care i-a chemat de trei ori din nou pe scenă.
Aventuri de vară: În vacanţa mare, copiii sunt poftiţi în tabere urbane şi la ieşiri în natură. Vezi câteva oportunităţi!
Bihoreanul tipărit
Dacă de obicei se lipesc prea uşor şi des de televizoare, calculatoare şi tablete, copiii sunt îndemnaţi ca în vacanţa mare să facă mişcare şi să înveţe lucruri noi. În tabere urbane, copiii orădenilor vor putea participa vara aceasta la activităţi creative şi să înveţe jocuri sportive, dar şi să meargă în natură, ca să se joace de-a indienii şi să caute comori. Activităţile din oraş nu sunt exagerat de scumpe, dar taberele de aventură au preţuri piperate...
07 Iulie 2018, 17:35
Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Prima zi a Festivalului Medieval, desfăşurat de vineri până duminică în Cetatea Oradea, a scos orădenii din case. Mii de oameni au petrecut seara în fortăreaţă, fie vizionând lupte medievale, fie pentru a se bucura de concertele lui Brody Janos și ale "Menestrelilor Cetăţii": Mircea Bodolan, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea şi Mircea Baniciu.
07 Iulie 2018, 01:42
Poftiţi la festival! Peste 450 de luptători, meşteri şi domniţe vor face spectacol la Cetate, alături de invitaţi ca Mircea Baniciu şi Subcarpaţi (VIDEO)
Evenimente Oradea
Orădenii sunt invitaţi, la finalul săptămânii, la Festivalul Medieval al Cetăţii. Va fi cea mai bogată ediţie de până acum, la Oradea urmând să sosească peste 450 de luptători, meşteri medievali, domniţe şi cavaleri, din România, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Ungaria şi Cehia, care vor da spectacole şi vor purta lupte crâncene. Festivalul are şi invitaţi cunoscuţi din lumea muzicală, pe scena din fortăreaţă urmând să cânte, între alţii, Mircea Baniciu, Subcarpaţi şi Vanotek.
04 Iulie 2018, 13:00
'La datorie pentru România Mare'! Generalul Traian Moşoiu şi Regina Maria au fost evocaţi la Primăria Oradea (FOTO)
Timp liber
Sala Mare a Primăriei, numită de altfel "Traian Moşoiu", a fost luni gazda unei conferinţe menite să le amintească celor prezenţi despre omul şi militarul Traian Moşoiu. Cunoscut mai ales pentru faptul că a condus Armata Română în primăvara anului 1919, intrând în Oradea de Paşte, pe 20 aprilie, generalul Moşoiu a fost prezentat în diferite ipostaze.
03 Iulie 2018, 10:46
Behind the scenes: Actori din SUA, Germania şi Canada au filmat la Oradea, declarându-se cuceriţi de frumuseţea oraşului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Timp de o lună, Oradea a fost platou de filmare pentru noua producţie a regizorului Stuart McBratney, despre aventurile unei tinere scriitoare prin Europa. Aflaţi în oraş pentru a turna o parte din filmul "Don’t read this on a plane", actori din America, Germania şi Canada se declară cuceriţi de frumuseţile Oradiei.
   2  4 5 6  

FOTO BIHOREANUL

 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON