URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2024, 11:30

Cafeneaua speranței: În Oradea există o cafenea socială, unde servesc tineri cu dizabilități (FOTO)

Cafeneaua speranței: În Oradea există o cafenea socială, unde servesc tineri cu dizabilități (FOTO) UN LOC PRIMITOR. La cafeneaua Kandake, nume dat după cel al unei regine din Etiopia, clienții pot găsi mai multe tipuri de cafea, ceaiuri, răcoritoare și dulciuri precum brioșe și eclere, iar studenții au 10% reducere din prețul inițial al produselor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În local miroase a cafea, iar Cornelia te întâmpină de cum intri cu un zâmbet cald și te salută politicos. Roland abia așteaptă comanda ta, ca să treacă la treabă. La prima interacțiune cu ei îți dai seama că sunt speciali.

„Ne mișcăm puțin mai încet, învățăm în continuare, dar suntem pe drumul cel bun”, descrie Krisztina afacerea pe care o administrează de curând în centrul Oradiei. Kandake este prima cafenea socială din oraș, deschisă cu scopul de a da o șansă persoanelor cu dizabilități care vor să lucreze.

Integrare și iubire

Deschisă în urmă cu două luni, cafeneaua Kandake de pe strada Jean Calvin nr. 2 a fost un vis de câțiva ani al membrilor Fundației Creștine Diaconia din Sfântu Gheorghe, care au vrut să aducă în orașul de pe Crișul Repede acest concept, având ca partener Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

„Noi avem de ani de zile proiecte pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, iar ideea de a deschide o cafenea socială a fost una veche, inspirată de modele din străinătate. În orașul nostru din Covasna am reușit să deschidem mai repede o cafenea, iar apoi împreună cu Eparhia din Oradea am vrut să facem același lucru, dar aveam nevoie de cineva care să se ocupe de ea și de viitorii angajați”, explică președintele ONG-ului, Makkai Péter.

Candidata perfectă

Orădeanca Krisztina Bota a fost candidata perfectă. E cunoscută în oraș după ce, împreună cu soțul ei, a înființat Asociația „Salvatorii de cărți”, care adună volumele aruncate de alţii la gunoi şi le redau celor dornici să le citească. „Am aflat de job de la o prietenă care are o cafenea în oraș, mi-am depus CV-ul și am așteptat un răspuns. Am vrut să mă implic în primul rând pentru că băiatul meu cel mare de 4 ani are autism și îmi doresc să se integreze atunci când va fi mare”, zice Krisztina Bota.

Pentru a găsi persoanele potrivite, Krisztina a pus anunțul pe un site de recrutări și pe rețelele de socializare, dar a luat legătura și cu instituții ce lucrează cu persoanele cu dizabilități. „Pe Cornelia (foto) am găsit-o cu ajutorul celor de la DGASPC Bihor - mi-au recomandat o tânără care din adolescență se află în grija statului și care suferă de dizabilitate intelectuală ușoară”, povestește orădeanca.

Când s-au întâlnit a văzut că are mult potențial. Zâmbăreață și comunicativă, tânăra de 22 de ani avea nevoie de cineva care să o învețe pas cu pas ce trebuia să facă o ospătară. Deși avusese câteva locuri de muncă, nu a fost angajată în HoReCa până atunci.

Echipa Kandake

Pe Roland (foto), cu un an mai mare, Krisztina l-a găsit după câteva zile și a fost recrutat prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. De altfel, după angajarea celor doi tineri, orădeanca a și depus la AJOFM dosarele prin care firmele ce angajează persoane cu dizabilități pot obține subvenții anuale care pot ajunge, lunar, până la 2.500 lei/angajat.

Roland provine dintr-o familie din Oradea și are autism. În 2023 a încheiat studiile la specializarea finanțe și bănci a Facultății de Științe Economice și Sociale a Universității Creștine Partium și tot anul trecut și-a căutat de lucru, dar fără succes. „Deși îi este greu de multe ori să se exprime vorbit și este introvertit, Roland e deștept. Face calcule rapide în minte, aranjează lucrurile la milimetru, iar în câteva zile după ce l-am angajat a reținut toate produsele din meniu, prețurile lor și a învățat repede să facă răcoritoare și cafea. În plus, este atent la stocul produselor, mă anunță imediat când ceva e pe terminate”, îl laudă șefa lui.

După ce s-au obișnuit unul cu altul, Roland și Cornelia par a fi echipa perfectă. În timp ce tânărul prepară produsele care se consumă în local, Cornelia intră în contact cu clienții, discută cu ei și îi servește.

Profit pentru ei

Cafeneaua deschisă de luni până vineri de la ora 7.30 până la 16 are deja câțiva mușterii care îi trec pragul periodic. „Îmi place aici, pentru că atunci când îi văd pe ei cât de mult se străduiesc mă ambiționez și eu să-mi fac munca”, spune orădeanul Soos Koppany (foto), unul dintre clienți.

Și cei doi angajați sunt entuziasmați. „Îmi place că locul meu de muncă e frumos amenajat, colorat, că vin oameni drăguți aici”, spune Cornelia. Deși se exprimă mai greu, Roland se declară fericit că și-a găsit o sursă de venit, dar și un job unde vine cu drag și se simte acceptat. „M-am acomodat aici”, zice el.

Obiectivul cafenelei sociale este atât obținerea unui profit care să ajungă în buzunarele angajaților, cât și să contribuie la deschiderea unei alte cafenele sociale într-un oraș din țară. „Ei știu că avem nevoie de susținerea comunității, așa că se străduiesc în fiecare zi să fie mai rapizi, mai serviabili, să evolueze. Voința e mai puternică decât problemele pe care le au”, spune șefa lor. Mulți asemenea lor ar merita o șansă în câmpul muncii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON