URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Jos pălăria

Casa meritelor: Un grup de fete cuminţi de la țară sunt ajutate de o asociație norvegiană să-și continue studiile la Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un grup de fete de la ţară, eleve şi studente eminente, sunt sprijinite financiar de o asociaţie norvegiană pentru a-şi continua studiile la Oradea. Tinerele, cu vârste între 18 şi 25 de ani, locuiesc într-o vilă cu piscină, li se oferă gratuit meditaţii, consultaţii şi cursuri de toate felurile, şi participă la o mulţime de acţiuni de voluntariat, toate menite să le pregătească pentru viaţă.
Un altfel de ajutor: Voluntarii de la Ambulanţă s-au 'transformat' în Moş Crăciun pentru 10 familii nevoiaşe din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
O mână de voluntari ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor au vrut să ofere un altfel de ajutor de Crăciun şi au pus mână de la mână, ajutând 10 familii nevoiaşe din Oradea.
24 Decembrie 2019, 18:16
Bloc în sărbătoare: Orădenii de pe Galileo Galilei și-au împodobit blocul de Crăciun (FOTO)
Jos pălăria
Bucuria de a împodobi curţile în prag de Crăciun i-a cuprins şi pe orădenii de la blocuri. Pe strada Galileo Galilei, grădina din faţa unui imobil e plină de decoraţiuni luminoase, la fel și casa scării. Vezi cum arată!
Impactul unui zâmbet: Elevii Colegiului Economic din Oradea au strâns bani pentru o fetiţă bolnavă (FOTO)
Educatie
Elevii Colegiului Economic „Partenie Cosma” au dovedit că ştiu ce înseamnă empatia şi solidaritatea. Ei au organizat un spectacol, „Impactul unui zâmbet”, la care au adunat peste 8.000 de lei pentru Anastasia, o fetiţă de doar 6 anişori care, din pricina unei boli, nu îşi poate mişca picioarele.
23 Decembrie 2019, 18:21
Generozitate de Oradea! Sumă record donată de orădeni în 'Oraşul faptelor bune': 140.000 de euro pentru o fetiţă bolnavă (VIDEO)
Jos pălăria
Cei opt DJ ai Radio ZU şi-au luat rămas bun de la orădeni, sâmbătă seara, când au părăsit casa de sticlă din Piaţa Unirii şi au urcat pe scena Târgului de Crăciun. Ei s-au declarat îndrăgostiţi şi impresionaţi de Oradea, "cel mai frumos oraş din România". În ultima seară din Oraşul Faptelor Bune, Mihai Morar a anunţat emoţionat, în timp ce alţi colegi de-ai lui aveau ochii în lacrimi, că la Oradea s-a dublat recordul unei sume donate în urnă pentru un caz. Pentru micuţa Evelyn, orădenii au donat 143.765 euro. 
Răsplată pentru sârguinţă: Primul elev care primeşte „Bursa Gojdu 100” este un olimpic din Sânmartin. Gojdiştii caută în continuare filantropi
Educatie
Proiectul ambiţios al elevilor Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” de a oferi burse altor şcolari merituoşi din Bihor a prins contur. În urma unei gale anume organizate, Consiliul Elevilor din liceu a strâns banii necesari pentru a cadorisi primul bursier, fiind selectat elevul Rareş Bot de la Şcoala din Sânmartin, olimpic la matematică şi fizică. Totodată, elevii vor folosi banii adunaţi pentru a amenaja un „Student Hub” în şcoală, care să găzduiască cluburile colegiului. Pentru a putea continua proiectele, Consiliul Elevilor caută în continuare bihoreni dornici să-i sponsorizeze.
20 Decembrie 2019, 17:02
Singurul elev bihorean laureat la o olimpiadă internaţională în 2019: „Contează să-ţi placă ceea ce înveţi”
Educatie
Câştigător al unei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, elevul Vlad Iova de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a fost premiat de Ministerul Educaţiei pentru performanţa sa, fiind totodată singurul elev din Bihor care a câştigat un concurs şcolar internaţional în acest an. Modest, adolescentul nu crede că a făcut ceva deosebit: pur şi simplu şi-a dedicat timpul învăţării materiilor care îi plac. „Contează să-ţi placă ceea ce înveţi, dacă nu îţi place, nu poţi reuşi”, spune Vlad.
18 Decembrie 2019, 15:35
Ajută-i să ajute! Asociaţia Piticot caută sponsori pentru dotarea unui centru after-school din satul bihorean Păgaia
Știri Bihor
La capătul Bihorului, în Păgaia, ultimul sat înainte de graniţa cu judeţul Satu-Mare, primăria Boianu Mare şi asociaţia „Piticot” au construit un centru educaţional unde, după orele de şcoală, 150 de copii vor avea ocazia să participe gratuit la diferite cursuri sau activităţi. Până atunci, însă, centrul trebuie dotat cu mobilier, aparatură şi materiale didactice. ONG-ul cere sprijinul bihorenilor dispuşi să doneze.
18 Decembrie 2019, 10:18
Ajutor „off road': Voluntarii clubului West Alpine Off Road au dus cadouri în patru cătune izolate din Bihor (FOTO)
Jos pălăria
Ca în fiecare an, înainte de Crăciun, membrii clubului auto West Alpine Off Road au încercat să aducă bucurie în casele unor bihoreni izolaţi de lume. Îmbarcaţi în 46 de autovehicule de teren, 130 de voluntari au dus cadouri pentru 27 de familii care locuiesc în patru cătune răspândite în Munţii Codru Moma, din zona Beiuşului. De asemenea, ei au pregătit colete şi pentru copiii dintr-un centru de zi de lângă Oradea.
Orășelul Speranței: Mihai Neşu ne cere ajutorul pentru a clădi în Bihor un complex de recuperare a copiilor bolnavi (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Fostul fotbalist Mihai Neșu vrea să construiască singurul centru de recuperare caritabil din România pentru copii cu dizabilități neuromotorii. Complexul Sfântul Nectarie ar urma să găzduiască în Cihei 300 de copii şi să aibă un centru de terapie, piscină, sere, locuri de joacă, o grădină senzorială, dar şi o fermă de animale.
16 Decembrie 2019, 12:46
Au salvat aproape o mie de copaci! Preşcolarii şi elevii bihoreni au trimis la reciclat 55 de tone de hârtie
Educatie
Pentru al şaptelea an la rând, Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor aruncate de bihoreni, i-a provocat pe preşcolarii şi elevii din judeţ să trimită maculatură la reciclat. În total, 28 de grădiniţe şi şcoli din Bihor au colectat 55 de tone de hârtii, care acum vor fi revalorificate. Astfel, preşcolarii şi elevii au salvat de la tăiere peste 930 de copaci, materia primă pentru fabricarea hârtiei.
14 Decembrie 2019, 17:29
Cartea cărţilor: De 15 ani, cartea orădeanului Orlando Balaş este cel mai bine vândut manual de germană
Bihoreanul tipărit
De un deceniu şi jumătate, cartea unui orădean este cel mai bine vândut manual de germană. Volumul „Limba germană. Simplu şi eficient”, scris de Orlando Balaş, lector la Universitatea din Oradea, e folosit de elevi şi studenţi din ţară, dar şi de români emigraţi în Germania, dezvăluindu-le secretele gramaticii germane chiar fără a merge la cursuri.
13 Decembrie 2019, 07:58
'Crăciun pentru Noel': Spectacol caritabil la ERA Park Oradea, pentru un bebeluş diagnosticat cu o boală gravă a muşchilor
Jos pălăria
Centrul comercial ERA Park Oradea găzduieşte duminică, 15 decembrie, concertul caritabil "Crăciun pentru Noel", menit să ajute un bebeluş din Oradea, diagnosticat cu o boală gravă a muşchilor.
12 Decembrie 2019, 18:40
Un elev din Oradea a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori
Educatie
Lotul de juniori al României s-a întors cu două medalii de aur şi patru de argint de la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe, iar printre laureaţi se numără şi un elev din Oradea. Vlad Iova, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, a câştigat argintul la concursul care implică susținerea a trei probe, două teoretice și una practică, cu subiecte din trei discipline, chimie, fizică și biologie.
12 Decembrie 2019, 13:32
Salvatori apreciaţi: Cinci pompieri bihoreni, recompensaţi de şefii lor pentru vieţile salvate în 2019
Știri Bihor
Cinci pompieri militari bihoreni au fost omagiaţi de şefii şi colegii lor pentru că, aflaţi la muncă sau în timpul liber, au salvat vieţile a doi copii şi trei adulţi, în situaţii deosebite. Cei cinci sunt Bogdan Boitor, Călin Negruţ Nai Suciu, Adrian Pupăză, Gheorghe Bokucz şi Ciprian Petruţ.
12 Decembrie 2019, 11:21
Doi orădeni au cucerit Cupa Cupelor la 'Interflora Dance Competition 2019'
Știri Sportive
Perechea formată din orădenii Andrei Petcu şi Nicole Barna au cucerit locul 1 la WDSF Open Latin, respectiv Cupa Cupelor, în cadrul reputatei competiţii internaţionale "Interflora Dance Competition 2019", desfăşurat la finalul săptămânii trecute, în Melbourne, Australia.
11 Decembrie 2019, 19:59
Trei profesori bihoreni, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler
Educatie
Trei dascăli din Bihor care predau în străinătate au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler. Este vorba de profesoarele Simina Gherţan şi Mihaela Baicu, ambele cadre didactice în satul Micherechi din Ungaria, şi de Marius Miheţ, lector la o universitate din Bratislava.
11 Decembrie 2019, 13:37
'Sunt și eu în comunitate': Laboratorul Humanamed îi învaţă pe copii să-şi învingă fricile de investigaţii medicale (FOTO)
Educatie
Laboratorul Humanamed din Oradea continuă, de câţiva ani, un interesant proiect destinat preşcolarilor, menit să le transforme emoțiile negative în emoții pozitive atunci când se confruntă cu necesitatea unor investigaţii medicale şi cu spectrul împunsăturii acului de seringă. „Împreună creștem copii curajoși, căci curajul ne face frumoși!”, crede Laura Chiană, managerul general Humanamed.
10 Decembrie 2019, 11:39
Ioan F. Pop a primit premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad
Jos pălăria
Scriitorul, eseistul și poetul Ioan F. Pop, autor a zece cărți de poezie, filosofie, jurnal de idei, cogitațiuni și eseuri, a fost răsplătit cu „Premiul pentru poezie" al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, pe anul 2018, pentru volumul „Poeme abandonate în cuvinte”, al cincilea volum de poeme al autorului, apărut anul trecut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.
09 Decembrie 2019, 20:06
Donează sânge, fii erou! Studenţii de la Medicină îi îndeamnă pe bihoreni să-i ajute pe bolnavi
Știri Bihor
Pentru al optulea an la rând, voluntarii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea îi îndeamnă pe bihoreni să fie eroi pentru semenii lor bolnavi şi să doneze sânge. Mediciniştii reamintesc că o singură unitate de sânge donat poate salva trei vieţi.
06 Decembrie 2019, 17:31
Are doar 16 ani, dar a fost admisă la facultate cu nota 10! O elevă din Oradea, cea mai bună la un prestigios concurs de fizică
Educatie
Ilinca Lianu are doar 16 ani, dar deja a intrat la facultate! Eleva Colegiului „Emanuil Gojdu” din Oradea a câştigat un prestigios concurs de fizică organizat de Universitatea Babeş-Bolyai şi, pentru că a obţinut punctaj maxim, a fost declarată admisă cu 10 la Facultatea de Fizică. Nu este singura reuşită a adolescentei: recent, a devenit campioană naţională şi la dans.
George Puşcaş a fost declarat fotbalistul român al anului 2019
Știri Sportive
Bihoreanul George Pușcaș, 23 de ani, a fost cel mai premiat jucător al anului 2019 în cadrul Galei Fotbalului Românesc, desfăşurată luni seara. Puşki a luat două premii: cel mai bun atacant român al anului și fotbalistul român al anului, pentru care fusese nominalizat şi al doilea bihorean din Naţională, Claudiu Keşeru, premiat drept cel mai bun marcator al anului.
03 Decembrie 2019, 07:45
Spectacol în scop caritabil: studenții și profesorii strâng bani pentru „Casa de lângă spital”, care găzduiește bolnavii de cancer tratați la Oradea
Timp liber
Orădenii sunt invitați miercuri, 4 decembrie, la spectacolul caritabil "La corinde de-ţi veni, noi cu drag vă vom primi!", organizat de studenți și profesori de la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea. Donațiile strânse la eveniment vor fi direcționațe Asociației „Lumea lui Ianis”, care le oferă cazare aparținătorilor sau persoanelor cu probleme oncologice care se află la tratamente în Oradea.
30 Noiembrie 2019, 19:51
O fetiţă de 2 ani a fost salvată de un pompier bihorean. Micuţa nu respira
Jos pălăria
ISU Crişana a anunţat, vineri, că pompierul bihorean Ciprian Petruţ a salvat viaţa unei copile de doi ani. Aflat în timpul liber în trecere prin localitatea Tămăşeu, militarul a văzut un grup de oameni agitaţi, adunaţi în jurul micuţei întinse pe jos, care nu mai putea respira şi era inconştientă. Pompierul i-a acordat primul ajutor şi a readus-o în stare de conştienţă.
29 Noiembrie 2019, 10:31
Ajutaţi să aibă o viaţă normală: Bihorenii cu dizabilităţi pot primi până la 23.000 de lei, pentru achiziţia de dispozitive asistive
Știri Bihor
Bihorenii cu dizabilităţi care nu au un loc de muncă, dar şi-ar dori să lucreze, primesc acum o mână de ajutor importantă. Printr-un proiect pe fonduri europene, primesc un voucher de maximum 23.000 de lei, cu care pot să-şi cumpere dispozitive asistive sau tehnologii care să-i ajute să-şi depăşească handicapul. Printre altele, ei pot folosi banii pentru a-şi cumpăra proteze, aparate auditive, dispozitive Braille sau chiar braţe robotice.
Lansări de volume şi cărţi premiate ale „familiştilor” orădeni
Jos pălăria
Anul 2019 se încheie bine pentru trei dintre redactorii revistei orădene Familia. Directorul revistei, Ioan Moldovan, şi scriitorul Mircea Pricăjan şi-au lansat două noi volume, unul dintre ele nominalizat pentru Premiul Cartea Anului, în vreme ce redactorul şef Traian Ştef a primit Premiul Scriitorul Lunii Iunie pentru cartea apărută în acest an.
27 Noiembrie 2019, 18:27
Povestea continuă: Piesa de teatru care evocă istoria Şcolii Gimnaziale 'Oltea Doamna', jucată de elevi în faţa colegilor lor (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale "Oltea Doamna" au avut parte de o zi de vineri diferită. Ei au urmărit, la Filarmonică, spectacolul de teatru "Povestea noastră, povestea Oltea", care evocă momente din istoria şcolii şi în care actori sunt chiar colegii lor. Micii artişti au fost încântaţi de ocazia de a lucra alături de actori adevăraţi şi de a da reprezentanţii pe o scenă adevărată.
23 Noiembrie 2019, 14:32
Descoperă valorile tradiţionale româneşti: Copii din centre de plasament, în tabără în complexul „Traditional Casa” din Roşia (FOTO)
Știri Bihor
În acest sfârşit de săptămână, 20 de copii din centre de plasament vor petrece un weekend tradiţional românesc în complexul „Traditional Casa” din cătunul bihorean Runcuri, comuna Roşia. Copiii vor participa la ateliere de olărit sau cusut pe etamină, dar vor cunoaşte şi frumuseţile zonei, mergând în peşterile Farcu şi Meziad.
22 Noiembrie 2019, 18:01
Bogdan Stelea a plantat arbori în Parcul Salca din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Fostul portar al echipei naţionale de fotbal, Bogdan Stelea, a plantat arbori în Oradea, în cadrul campaniei "Hai să plantăm împreună la tine în oraş!", desfăşurată de firma Bergenbier, al cărei ambasador este cunoscutul fotbalist.
22 Noiembrie 2019, 15:29
'Casa de lângă spital', deschisă de un an: Cum sunt ajutaţi pacienţii oncologici care se tratează la Oradea
Jos pălăria
S-a împlinit un an de când "Casa de lângă spital" sau "Ali Home" a fost deschisă în Oradea. Este vorba despre o locuinţă pusă gratuit la dispoziţia pacienţilor oncologici care vin pentru investigaţii şi tratamente la Oradea, de către Asociaţia Lumea lui Iannis, înfiinţată de orădeanca Mădălina Maiorescu, mama unui băieţel diagnosticat cu leucemie.
20 Noiembrie 2019, 20:00
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON