URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Jos pălăria

Tinerii dau exemplu. Un grup de elevi din Băiţa au curăţat satul de gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
Doi elevi din satul Băiţa şi-au mobilizat prietenii şi, profitând de vremea frumoasă, au ieşit sâmbătă la curăţenia de primăvară. Cei şapte adolescenţi au adunat până după-amiază din sat şi de malurile Crişului Băiţei 11 saci de gunoaie. Tinerii sunt hotărâţi să iasă la curăţenie în săptămânile următoare pentru a îndepărta iedera şi spinii şi spun că mizeriile aruncate pe străzi şi malurile râului ar fi mai puţine dacă administraţia locală ar monta coşuri de gunoi.
03 Martie 2019, 16:59
Prima școală “smart” din Bihor: La „Nicolae Bălcescu”, toţi elevii învață prin jocuri şi aplicaţii, pe table interactive (FOTO / VIDEO)
Educatie
Toţi cei o mie de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” învaţă de acum folosind table inteligente, cu ajutorul cărora studiatul aproape pare o joacă. Cu bani câştigaţi prin proiectul de bugetare participativă din 2018, toate sălile de clasă ale şcolii au fost dotate cu astfel de table interactive, cu calculatoare şi proiectoare, astfel că dascălii folosesc la ore aplicaţii, videoclipuri şi diverse pagini de internet, pentru a preda eficient şi, cel mai important, pe placul elevilor.
'Nu corupţiei!': O orădeancă, studentă la Cluj, este câştigătoarea unui concurs de discursuri organizat de Ambasada SUA (FOTO)
Educatie
De Ziua Internaţională Împotriva Corupţiei, Ambasada SUA de la Bucureşti a organizat finala concursului studenţesc de discursuri "Nu corupţiei!". Câştigătoarea a fost Abigail-Florina Dan, o orădeancă studentă la Drept, la Cluj-Napoca. "Ştiu că lupta anticorupţie începe cu mine. Începe cu acţiunile mele, cuvintele mele, atitudinea mea", a spus tânăra. 
'Ştiinţescu' finanţează cu peste 130.000 lei proiecte pentru copii şi adolescenţi din Bihor
Jos pălăria
Fundaţia Comunitară Oradea a anunţat beneficiarii finanţărilor în valoare totală de 132.635 lei, oferite în acest an în cadrul programului Fondul Ştiinţescu, prin care se doreşte atragerea copiilor şi adolescenţilor spre domeniul STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică). Proiectele câştigătoare includ laboratoare de robotică, de programare şi de fotografie.
23 Februarie 2019, 15:08
Jos pălăria! OMV face o DONAŢIE URIAŞĂ, de 10 milioane de euro, pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România (VIDEO)
Actual
Donaţie fără precedent făcută în proiectul pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Grupul OMV Petrom a decis să ofere nu mai puţin de 10 milioane de euro pentru această cauză, iniţiată asociaţia Dăruieşte Viaţă şi susţinută exclusiv din donaţii. Practic, prin donația oferită, proiectul poate fi dus la bun sfârșit, suma acoperind necesarul pentru finalizarea spitalului.
16 Februarie 2019, 13:20
Oradea donează o pâine, a doua ediție: Sărmanii oraşului vor primi alimentul de bază în patru puncte din oraş
Știri Oradea
Evenimentul caritabil "Oradea donează o pâine", care a avut loc în ianuarie, când organizatorii au împărţit peste 150 de pâini se va repeta pe 22 februarie. De data aceasta, pe lângă cele trei locuri în care au fost împărţite pâini, se va mai adăuga un amplasament, în cartierul Nufărul.
14 Februarie 2019, 17:18
Jos pălăria: O lebădă care şi-a frânt o aripă în Oradea a fost salvată de la moarte la Cluj
Jos pălăria
O lebădă care şi-a frânt o aripă, agăţându-se în nişte cabluri în timp ce zbura deasupra malurilor Crişului Repede, a primit o nouă şansă. Norocul înaripatei a fost că accidentul a fost zărit de nişte pescari, care au chemat ajutoare. Reprezentanţii asociaţiei Milvus Group, care se ocupă de ocrotirea păsărilor, au dus-o la o clinică specializată din Cluj, unde a fost operată.
11 Februarie 2019, 16:12
Voluntarii Caritas Catolica au împărţit 150 de porţii de gulaş nevoiaşilor şi navetiştilor lângă Gară (FOTO)
Jos pălăria
Voluntarii Asociaţiei Caritas Catolica au împărţit, zilele trecute, 150 de porţii de gulaş cald mai multor persoane nevoiaşe, precum şi unor navetişti ş unor trecători, vizavi de Gară. Gulaşul l-au pregătit tot voluntarii asociaţiei. Caritas Catolica, asociaţie care funcţionează pe lângă Episcopia romano-catolică de Oradea, asigură în fiecare zi mâncare caldă la cantina socială pentru 80 de nevoiaşi, însă pe perioada iernii doreşte să ajute cât mai multe persoane aflate în nevoie. 
10 Februarie 2019, 16:01
Jucăriile cu poveşti: O orădeancă a devenit populară în toată ţara fiindcă îi învaţă pe copii să pronunţe corect prin jocuri inedite
Bihoreanul tipărit
O orădeancă a devenit populară în toată ţara fiindcă îi învaţă pe copii prin jocuri inedite să pronunţe corect şi să-şi înţeleagă emoţiile. Logoped şi psiholog, Laura Hărdălău a dezvoltat un concept nou în dezvoltarea vorbirii şi a inteligenţei emoţionale prin exerciţii relaxante, numindu-şi business-ul "Jucării vorbăreţe".
02 Februarie 2019, 12:38
Vânătorii de bani: Cine sunt „băieţii deştepţi” care aduc Oradiei sute de milioane de euro de la UE
Bihoreanul tipărit
Motorul dezvoltării oraşului, Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, a atras până acum investiţii de peste 250 milioane euro. Cu o medie de vârstă sub 35 de ani, echipa DMPFI, formată în mare parte din tineri recrutaţi încă din băncile facultăţilor, are în pregătire investiţii europene record de peste 300 milioane euro, adică o medie de 19 milioane euro pe fiecare funcţionar!
„Adoptă o clădire”: Clubul Rotary Oradea Art Nouveau şi actorul Sebi Lupu fac chetă pentru a repara holul Teatrului Arcadia
Știri Bihor
Rotary Club Oradea Art Nouveau invită orădenii să adopte, simbolic, câte o clădire. De fapt, proiectul iniţiat de membrii clubului, cărora li s-a raliat şi actorul Sebi Lupu, vizează reabilitarea holului Teatrului Arcadia, unde acesta este director de anul trecut, precum şi a pasajului dintre străzile Traian Moşoiu şi Vasile Alecsandri. Orădenii pot contribui donând bani într-un cont, dar şi participând la un spectacol ale cărui încasări vor fi folosite la restaurarea casei scărilor şi foaierului Teatrului Arcadia.
28 Ianuarie 2019, 19:03
„Oradea donează o pâine”: Peste 150 de pâini donate pentru sărmanii oraşului
Știri Oradea
"Oradea donează o pâine", evenimentul care a presupus împărţirea a 150 de pâini în trei locuri din Oradea, a avut rezultatul scontat. Orădenii au sărit în ajutorul organizatorilor, iar echipa a reuşit să hrănească mulţi oameni, drept pentru care evenimentul va avea o nouă ediţie.
28 Ianuarie 2019, 19:02
'Dor de Eminescu'. Corul 'Traian Moşoiu' a cântat poeziile lui Mihai Eminescu pentru vârstnicii de la Centrul social din Rogerius (FOTO)
Știri Oradea
Poetul Mihai Eminescu a fost celebrat, marţi, la Centrul Social Multifuncţional Rogerius II, printr-un concert susţinut de corul "General Traian Moşoiu", care a interpretat melodii compuse pe versurile lui Eminescu în faţa unei audienţe formate din persoanele vârstnice care frecventează zilnic centrul.
15 Ianuarie 2019, 18:28
Buna Dorina: Povestea orădencei care deţine recordul de longevitate în voluntariatul dedicat copiilor cu nevoi speciale
Bihoreanul tipărit
Din altruism şi optimism că poate fi un model pentru alţii, o orădeancă stabileşte un record de longevitate în voluntariatul dedicat copiilor cu nevoi speciale. Cu toate îndatoririle de mamă, soţie şi profesionistă, în ultimii cinci ani Dorina Vlad şi-a dedicat 1.500 de zile unui "serviciu" răsplătit cu dragostea a zeci de copii pentru care lucrează benevol într-o grădiniţă şi în două orfelinate din Bihor.
10 Ianuarie 2019, 08:02
Eroi şi pentru necuvântătoare: Pompierii orădeni au salvat o pisică rămasă captivă în podul Teatrului Arcadia (VIDEO)
Știri Bihor
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au dovedit încă o dată compasiune pentru necuvântătoare. La apelul unor trecători, ei au intervenit pentru salvarea unei pisici captive în podul Teatrului Arcadia. Cei care au semnalat situaţia s-au oferit să şi adopte felina.
09 Ianuarie 2019, 14:35
Voluntarii Caritas Eparhial au strâns sute de kilograme de alimente (FOTO)
Jos pălăria
Colecta de alimente de Crăciun pentru copiii din centrele de zi, organizată în luna decembrie de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, a fost cu folos. Voluntarii au adunat sute de kilograme de alimente neperisabile, dar şi fructe, legume şi produse lactate. De asemenea, ONG-ul a fost ajutat de elevii şi profesorii Liceului Onisifor Ghibu, care la rândul lor au donat alimente.
30 Decembrie 2018, 09:12
I-au colindat pe bunicii altora! Zeci de copii de la Şcoala 11, în vizită la două cămine de bătrâni (FOTO)
Educatie
Un grup de 50 de elevi din clasele a II-a şi a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Oradea, le-au făcut o surpriză vârstnicilor din căminele de bătrâni Velenţa şi Nufărul. Copiii i-au colindat şi le-au dus cadouri bunicilor, făcându-le astfel sărbătorile de iarnă mai frumoase.
22 Decembrie 2018, 13:14
Daruri pentru 100 de copii, din partea pompierilor bihoreni (FOTO)
Jos pălăria
Până în ajunul Crăciunului, pompierii bihoreni îmbină misiunile de salvare cu cele umanitare. Militarii au pregătit cadouri pentru o sută de copii din tot judeţul a căror fericire depinde de ajutorul semenilor. Printre copiii cadorisiţi se numără şi surorile Toma, care în vară au fost victimele unui accident rutier petrecut în faţa sediului Poliţiei Rutiere Bihor.
21 Decembrie 2018, 15:01
Împreună de sărbători: Elevii i-au colindat pe vârstnicii din Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciutelec (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 2 Bogei şi ai Şcolii Gimnaziale nr. 4 Ciutelec au reuşit să-i bucure şi să-i emoţioneze deopotrivă pe bătrânii care trăiesc în Centrul de îngrijire şi asistenţă Ciutelec. Şcolarii i-au colindat pe vârstnici şi i-au înduioşat când le-au cântat o melodie aparte, care le-a amintit de propriii lor părinţi şi bunici.
21 Decembrie 2018, 11:06
Surpriză înainte de Crăciun: Călin Pop şi fetiţa lui, Ambra, în concert la SOS Autism (FOTO)
Jos pălăria
Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, a dat un recital, luni seară, la Centrul de zi pentru copii şi tineri cu autism din Oradea pentru beneficiarii acestuia. Rockerul a fost însoţit de fiica lui, Ambra, şi de folkistul Raul Silaghi.
18 Decembrie 2018, 20:01
Peste 120 de oameni care trăiesc în sate izolate din Bihor, cadorisiţi de aventurierii clubului West Alpine Off Road (FOTO)
Jos pălăria
Membri şi voluntari ai clubului West Alpine Off Road au oferit un strop de bucurie pentru 22 de familii care trăiesc în cătune izolate din Bihor. Sâmbătă, au încărcat pungi cu cadouri în 28 de autovehicule de teren, cu care apoi s-au dus în mai multe sate din zona Piatra Craiului, la intersecţia judeţelor Bihor, Cluj şi Sălaj.
17 Decembrie 2018, 19:30
Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră este un etnic maghiar care spune că-şi iubeşte ţara şi pledează pentru buna înţelegere între etnii. Provenit dintr-o familie mixtă, Ervin Koszta afirmă că a simţit nevoia să sărbătorească printr-un gest „original şi personal” Marea Unire, eveniment despre care are convingerea că merită respectat de toţi locuitorii României.
O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)
Jos pălăria
În premieră naţională, de Ziua mondială a persoanelor cu dizabilităţi, toate magazinele Kaufland din ţară au avut o oră de linişte, din solidaritate pentru persoanele cu autism. Iniţiativa a avut Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal din Oradea.
04 Decembrie 2018, 18:19
În straie de sărbătoare: Liceul Emanuel celebrează Centenarul (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Emanuel au îmbrăcat şcoala în sărbătoare. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de România Mare, copiii au pregătit un spectacol pe măsura evenimentului. Aceştia au purtat straie populare şi au prezentat zece regiuni istorice prin tot atâtea standuri în care au etalat produse culinare şi au expus obiecte, dar şi obiceiuri şi tradiţii specifice fiecărei zone.
Lecţia de bunătate: Un ONG din Oradea a deschis primul after-school pentru copii cu părinţi bolnavi de cancer (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pentru a-i ajuta pe părinţii bolnavi de cancer, dar mai ales pe copiii lor, asociaţia orădeană Consiliaris, înfiinţată de psihologii Lorena Ţirtea şi Delia Cormoş, a deschis un centru after-school, unde aceşti copii vor putea merge zilnic, după şcoală, vor lua masa, vor face teme şi se vor juca. Din nefericire, psihologul Delia Cormoş, şi-a pierdut viaţa marţi, 26 noiembrie, în cadrul unui tragic accident de circulaţie, a doua zi după ce BIHOREANUL i-a popularizat generosul proiect.
28 Noiembrie 2018, 13:20
Caritas Eparhial a inaugurat un centru de zi modern pentru copiii din medii defavorizate, în Ioaniş (FOTO)
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Eparhial a inaugurat, în Ioaniş, comuna Finiş, Centrul de zi "Sfântul Martin", unde copiii care provin din medii defavorizate primesc o masă caldă pe zi, o gustare, ajutor la teme, meditaţii şi participă la alte activităţi educaţionale şi recreative. Participarea copiilor la programele centrului este, însă, condiţionată de prezenţa lor la şcoală.
27 Noiembrie 2018, 16:31
Orădeanca Patricia Farcaş a devenit campioană europeană, la întrecerile de karate kyokusin de la Budapesta
Știri Sportive
Sportivii clubului CSU Gym Oradea au reuşit să-şi adjudece două medalii la întrecerile Campionatului European de Karate Kyokushin, care se desfăşoară în acest week-end la Budapesta. Principala performanţă a reuşit-o Patricia Farcaş, care a cucerit titlul de campioană europeană la categoria -65 kg U21. Cealaltă medalie, de bronz, a obţinut-o Dominik Dombi-Dezsi, la -75 U21.
24 Noiembrie 2018, 18:55
Locul mâncării e în frigider, nu în pubelă! Orădenii au învăţat cum să nu risipească alimentele (FOTO)
Jos pălăria
În fiecare zi, în România se aruncă 6.000 tone de mâncare, în timp ce cinci milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Dincolo de a fi o problemă socială, risipa de alimente este însă şi o problemă ecologică, fiind un poluator de top. Tocmai de aceea, un grup de tineri entuziaşti din Cluj Napoca au venit în acest weekend la Oradea, pentru a-i învăţa pe curioşi soluţii şi reţete pentru evitarea risipei alimentare.
24 Noiembrie 2018, 17:44
Poliţistul de pe Facebook: Cine este poliţistul care anunţă pe internet locul din care îi vânează pe vitezomani
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vi-l prezintă pe poliţistul devenit faimos după ce a anunţat locul de unde-i vânează pe vitezomani. Agent şef adjunct la Borş, Sebastian Drimbe a ajuns spaima şoferilor care încalcă legea în drum spre frontieră, dar a şi câştigat respectul multora dintre ei.
Ora liniştită: La iniţiativa CSEI Cristal, magazinele Kaufland din Oradea vor deveni 'prietenoase' cu persoanele cu autism
Educatie
În premieră, mai multe magazine mari din Oradea vor demonstra că sunt preocupate nu doar de coşul de cumpărături al clienţilor, ci şi de starea de sănătate a clienţilor. La iniţiativa Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Oradea, magazinele Kaufland din oraş vor puncta "Ora liniştită", ceea ce înseamnă că, timp de o oră, vor asigura un mediu cu mai puţini stimuli, potrivit persoanelor sensibile cu tulburări din spectrul autist si tulburări de procesare senzorială.
22 Noiembrie 2018, 15:45
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2876 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON