URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2024, 10:50

După muncă, și răsplată: Care sunt primăriile din Bihor câștigătoare la campionatul județean al curățeniei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna curățeniei în Bihor, o campanie ajunsă la a patra ediție, s-a încheiat, iar cele mai harnice primării în colectarea deșeurilor și, mai ales, reciclarea lor, au fost premiate joi seară, în cadrul unei gale festive. Evenimentul, la fel ca și campania, a fost organizat de Consiliul Județean Bihor și Asociația Ecolect, responsabilă de gestionarea deșeurilor din județ.

Regulile concursului au fost simple: primăriile au trebuit să organizeze acțiuni de ecologizare pe teritoriul lor administrativ și, în plus, a fost monitorizat felul în care cetățenii colectează deșeurile.

Cu cât au ridicat operatorii de salubritate mai multe deșeuri colectate separat, raportat la numărul de locuitori, cu atât primăria a avut un punctaj mai mare. O altă componentă a jurizării a fost gradul de evoluție a ratei de reciclare în lunile martie-mai 2024 față de media anului trecut.

După evaluarea tuturor acestor rezultate, cele șase primării care au câștigat locul I au primit fiecare un premiu de câte 100.000 de lei, primăriile de pe locul II câte 50.000 de lei, iar cele de pe locul III o recompensă de 30.000 de lei.

Banii vor putea fi folosiți pentru proiecte publice, dar 10% trebuie obligatoriu direcționat către EcoCluburile înființate în școli, pentru a încuraja implicarea elevilor în activități ecologice.

Concursul s-a desfășurat în șase zone din Bihor, iar câștigătorii sunt următorii:

- Zona 1B: Toboliu (locul I), Sântandrei (locul II) și Oșorhei (locul III);

- Zona 2: Aleșd, Bulz, Șinteu;

- Zona 3: Mădăras, Cociuba Mare, Avram Iancu;

- Zona 4: Drăgănești, Beiuș, Tărcaia;

- Zona 5: Marghita, Balc, Buduslău;

- Zona 6: Sâniob, Sălacea, Săcueni.

În concurs au fost înscrise 81 de primării din Bihor, din totalul de 100.

În cadrul Lunii curățeniei s-a desfășurat și EcoProvocarea, o competiție destinată elevilor înscriși în clasele I–XII în școlile din Bihor.

Cei mai harnici dintre ei urmează să fie premiați într-o festivitate anume organizată de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Degeaba se fac concursuri de acest fel ... daca tu arunci in spatele casei mizeria.
Postat 22 Iunie 2024, 21:29 de Sandu2100
Degeaba se fac concursuri de acest fel ...
... dacă ADI Ecolect și CJ Bihor se fac că lucrează pe tema salubrizării și a colectării selective. Județul este prost gestionat, regulile foind stabilite doar pentru profitul "mafiei gunoaielor" și nu pentru obiectivele impuse prin legi. Operatorii cum sunt AVE (din grupul Keviep), au dublat tarifele începând din această lună, prin înjumătățirea frecvenței colectării reciclabilelor care zac pe marginea drumurilor județene și comunale. La nivelul satelor, cu excepția câtorva administrații publice locale, au fost desființate locurile cu containere pe selecțiile stabilite, astfel că sacii cu gunoaie se găsesc iar împrăștiați peste tot, în mediul rural mai ales, în lipsa acestora. Se fac economii la ridicarea deșeurilor, transport și prelucrare, nerespectându-se principii obligatorii în cadrul SMID, pe care îl gestionează Consiliul județean Bihor atât de ineficient. Chiar lângă Bihor, în județul Arad spre exemplu, se vede din mersul mașinii chiar, cât de bine s-a știut organiza un asemenea sistem integrat de gestionare a deșeurilor. La Bihor nu se poate, pentru că pe "birtinezi" nu-i duce capul cum se face și se vede că au alt interes, din moment ce ei lucrează pentru profitul operatorilor în loc de cerințele sistemului și ale cetățenilor.
Postat 22 Iunie 2024, 06:32 de KP
Felicitari
Nu-i vorba de premii aici, e vorba de a conștientiza oamenii sa colecteze cum trebuie si sa nu aru ce pe câmp gunoaiele.
Postat 21 Iunie 2024, 15:49 de Sandu2100
Felicitari!
De la autoritati inca mai asteptam si raport cu cate halde de steril sau deseuri periculoase au fost ecologizate.
Postat 21 Iunie 2024, 14:54 de nihil
Ce-ai
făcut dom'Mălan,n-ai mai putut să-l declari câștigător pe Sferle?Las'ca-i bun și locul doi Oricum, Eugen e tot de-al nostru.
Postat 21 Iunie 2024, 12:37 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON