URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Pielarul din Cetate: Meșter al pielăritului, Leontin Călugăr este o atracție a Cetății din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Leontin Călugăr a învățat să confecționeze obiecte din piele de unul singur, iar acum este o atracție a Cetății din Oradea. Perseverent, a ajuns un pielar cunoscut şi căutat, cu un portofoliu variat de produse, sub brandul "Transylvanian Monk" (Călugăr transilvan)...
11 Septembrie 2022, 09:27
Oradea ieri, Oradea azi: Piața Independenței, ce a fost înainte? (FOTO)
Oradea noastră
Partea dinspre malul Crişului Repede a străzii Independenţei era ocupată, mai demult, de un şir de clădiri construite între sinagoga neologă şi pod. Treptat, ele au fost demolate, pentru a se face loc podului, apoi din cauza bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în final din dorinţa autorităţilor comuniste de-a sistematiza zona.
Oradea... la curent: Câte mașini electrice circulă în Bihor și cum (nu) țin autoritățile pasul cu infrastructura (FOTO)
Oradea noastră
Numărul mașinilor electrice din Oradea este în creștere, dar infrastructura dedicată lor n-a ținut pasul cu tendințele, după cum o arată ancheta BIHOREANULUI. Principala problemă de care se lovesc şoferii de electrice este infrastructura de încărcare. În Oradea sunt încă puţine staţii de alimentare, iar în judeţ deloc! 
09 Septembrie 2022, 10:25
Separarea e soluția! Orădenii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să rămână cu pubelele pline
Oradea noastră
Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei. Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.
08 Septembrie 2022, 10:00
Stradă... readaptată: Strada Primăriei din Oradea rămâne fără parcări, dar primește piste de biciclete (FOTO)
Oradea noastră
O altă stradă din centrul Oradiei își va schimba complet fața. Consiliul Local Oradea a aprobat un studiu de fezabilitate pentru „Readaptarea calitativă a spațiului stradal pe str. Primăriei”, ceea ce înseamnă o reconfigurare a arterei pe tronsonul cuprins între Piața Unirii și Piața Rahovei.
​​​​​​​Ne enervează: Noul parc din Cartierul Grigorescu din Oradea a fost deja vandalizat (FOTO)
Oradea noastră
Parcul nou din cartierul Grigorescu abia ce a fost dat în funcțiune, că deja este și distrus. Pe lângă că sistemul de irigații dă chix, zeci de copaci sunt uscați și iarba verde cam lipsește, iar mobilierul urban a și fost vandalizat, cu desene de tip graffiti.
Jos pălăria! În Oradea a răsărit o grădină cu... iepuraș (FOTO)
Jos pălăria
La parterul blocului de pe Bulevardul Dacia 60, un mic spațiu verde a fost personalizat aparte. Un iepuraș făcut din bucăți de lemn anume tăiate și pictate este înconjurat de flori, dar și numeroase ceainice colorate, o găină din porțelan și alte decorații care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.
05 Septembrie 2022, 15:00
Grădina 'suspinelor': Un angajat RER a amenajat spaţiul din faţa blocului inspirat de trupa rock Celelalte Cuvinte (FOTO)
Oradea noastră
La parterul unui bloc înalt de pe Bulevardul Decebal, o mică grădină atrage atenţia tuturor trecătorilor. Nu pentru că adună flori spectaculoase ori că ar fi  amenajată la "linie", ci pentru că are decoraţii nemaivăzute.
Ce saci folosim pentru deșeuri? Recomandări de la RER Vest
Oradea noastră
Colectarea separată a deşeurilor este obligatorie pentru a pune resturile pe drumul reciclării. Mulţi orădeni se întreabă în ce fel de saci să adune gunoaiele, aşa că RER Vest le transmite o serie de recomandări.
20 August 2022, 11:05
Oradea ieri, Oradea azi: De la Academie de Drept la Universitate, prin Institut de Subingineri (FOTO)
Oradea noastră
La finalul anilor 1920, în Oradea funcţiona o Academie de Drept, înfiinţată în 1780, şi câteva academii teologice, mai recente. Mediul universitar local era relativ consolidat, dar după Marea Unire din 1918 autorităţile locale voiau întărirea lui. Aşa a apărut ideea creării unei universităţi.
20 August 2022, 09:33
Lotusul rezistă! Omorât în rezervaţia lui, nufărul termal a 'înviat' pe un pârâu din Sânmartin (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa". În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin.
Calea spre reciclare: RER Vest le arată orădenilor cum se valorifică deșeurile pe care ei le colectează separat (VIDEO)
Oradea noastră
"Am aruncat separat, dar RER a dus toate gunoaiele laolaltă!", "De ce să colectăm separat, când sunt muncitori care să facă asta?", "Degeaba colectăm selectiv, că nu se reciclează!". Sunt câteva dintre reclamaţiile orădenilor care au îndoieli privind rostul colectării separate a deşeurilor.
18 August 2022, 11:00
Ecoturism... murdar: Ne mândrim cu natura și tradițiile din Bihor, dar nu suntem în stare să le întreținem (FOTO)
Oradea noastră
În 2001, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor finaliza un proiect LIFE care și-a propus să pună în valoare patrimoniul carstic deosebit al Munților Apuseni. Poate cea mai importantă realizare de atunci a fost amenajarea pentru turism a Peșterii Unguru Mare. 
Numele Oradiei, scris din flori în Piața Emanuil Gojdu
Jos pălăria
"Înflorirea" oraşului de pe Crişul Repede se vede de la înălţime! Muncitorii RER Vest care au grijă de spaţiile verzi publice din Oradea au scris numele urbei din flori roşii, pe o peluză din Piaţa Emanuil Gojdu.
16 August 2022, 13:01
RER Vest spală pubelele din Oradea
Oradea noastră
Operatorul licențiat de salubritate RER Vest a demarat „tradiționala” campanie de spălare a containerelor folosite de asociațiile de proprietari din Oradea. „Toate recipientele vor fi spălate, indiferent de fracția pe care o aruncăm în ele: maro – deșeuri biodegradabile, galbene – deșeuri reciclabile, verzi – deșeuri din sticlă, negre – deșeuri reziduale”, se arată într-un anunț al companiei de salubritate.
14 August 2022, 16:00
Domnișoara de fier: Orădeanca Annamaria Bakó a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man, fără antrenor și cu o bicicletă împrumutată (FOTO)
Oradea noastră
Annamaria Bakó nu a făcut sport din fragedă copilărie, n-are vreun antrenor care să o ghideze spre succes și nici sponsori care să o sprijine. Totuși, tânăra deține un palmares de invidiat într-unul dintre cele mai grele sporturi: triatlonul. Recent, orădeanca a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man (Omul de Fier), unde simpla finalizare a probelor este o reușită fantastică.
07 August 2022, 09:55
Oradea ieri, Oradea azi: Călătoria cu tramvaiul (FOTO)
Oradea noastră
În anii 1960, orădenii se puteau deplasa prin oraș cu transportul public deservit de mai multe linii de tramvai și de autobuz. Ele acopereau o mare parte a urbei, însă existau probleme din cauza infrastructurii proaste, a uzurii vehiculelor și a nerespectării graficelor de circulație.
06 August 2022, 09:55
Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile
Oradea noastră
Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile. RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!
05 August 2022, 14:35
Cum economisim apa?
De ştiut
Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.
04 August 2022, 17:00
Zâmbiți și nu murdăriți! Poliția Locală combate mizeria din Oradea cu camere video mobile, montate în locuri-problemă (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii ar face bine să se dezvețe de obiceiul de a lăsa gunoi pe stradă. De o lună, polițiștii locali au trei camere mobile pe care le „plimbă” prin tot orașul, în căutarea celor care aruncă mizerii clandestin. „Sunt o bună soluție pentru menținerea curățeniei. Mulți oameni le observă și se abțin să mai arunce gunoaie”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian.
Fără saci pe pietonale: Firmele din centrul Oradiei trebuie să dețină pubele pentru deșeuri, nu saci
Oradea noastră
Grămezile uriașe de saci și cutii de cartoane, pe care localurile și magazinele ce funcționează în centrul Oradiei obișnuiau să le „înființeze” în zilele în care operatorul de salubritate le colectează deșeurile, nu mai au ce căuta în oraș.
02 August 2022, 15:31
Grădina lui Sorin: Un orădean a decorat inedit grădina din fața blocului (FOTO)
Oradea noastră
În fața unui bloc de pe bulevardul Decebal nr. 7, o grădină aparte iese în calea trecătorilor. Un locatar, pe numele lui Sorin Patca Zegreanu, a folosit crengi de copaci, diverse obiecte din lemn și ceramică și niște blugi vechi, pentru a crea o amenajare atipică, dar reușită...
Ne enervează: Debitul scăzut al Crișului dezvăluie gunoaiele din apă (FOTO)
Ne enervează
Zilele trecute, debitul Crișului Repede a scăzut drastic, din pricina secetei, iar asta aduce și alte dezavantaje: gunoaiele aruncate de oameni în râu nici măcar nu mai curg la vale, ci „băltesc” în centrul orașului.
Fața orașului: Fostul Hotel Crișul Repede din Oradea a intrat în reabilitare (FOTO)
Oradea noastră
Fostul Hotel Crișul Repede, de pe malul drept al râului, unde pe vremuri erau băile Rimanóczy și cafeneaua Royal, este din nou populat. Deocamdată, doar de muncitori.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Iacob Lazăr, fost președinte al Casei Naționale a Românilor din Bihor
Oradea noastră
Publicist, preot și profesor universitar, Iacob Lazăr s-a născut în anul 28 martie 1884 în Peștiș, azi localitate componentă a orașului Aleșd. A urmat școala primară în localitatea natală și la Școala reformată din Aleșd, pentru ca studiile secundare să le efectueze în Beiuș.
23 Iulie 2022, 17:40
Verde la vot: Până în septembrie, orădenii au ocazia să aleagă proiectele „verzi” din orașul lor. Vezi care sunt acestea!
Oradea noastră
Până pe 5 septembrie, orădenii sunt așteptați să voteze online proiectele pe care le vor câștigătoare în programul de bugetare participativă din acest an. Au de ales dintre 38 de idei, din care o mare parte vizează investiții „verzi” sau menite să combată poluarea din oraș.
23 Iulie 2022, 09:45
Jos pălăria! Mini-stație de reparații pentru biciclete în parcarea unui magazin Penny din Oradea
Jos pălăria
Veste bună pentru bicicliștii din Oradea: în parcarea magazinului Penny de pe Sovata, o zonă în care mulți orădeni ajung pe două roți, a fost montată o mini-stație de reparații. Aici, cicliștii găsesc câteva scule pentru situații urgente, dar și o pompă pentru umflat roțile.
21 Iulie 2022, 14:05
Sanitarul apelor: Un împătimit al scufundărilor, Radu Herea adună gunoaie de pe fundul apelor din Bihor (FOTO / VIDEO)
Oradea noastră
De fiecare dată când se întristează văzând pungi și flacoane pe malurile râurilor, bihorenii trebuie să-și dea seama că dezastrul este, de fapt, mai mare: la suprafață rămân doar gunoaiele care plutesc, în timp ce restul se „ascund” în adâncuri. Orădeanul Radu Herea vede bine asta. Pasionat de scufundări, el ajunge pe fundul Crișului Repede sau al lacurilor din Bihor ori de câte ori are ocazia. Și de fiecare dată iese la suprafață cărând gunoaie...
21 Iulie 2022, 12:03
Ne enervează: Pasajul subteran al Gării, în topul „atracțiilor” mizerabile din Oradea (FOTO)
Ne enervează
Pasajul subteran care leagă Gara centrală de Piața București este unul dintre cele mai mizere locuri din Oradea. Scările de-acolo sunt când toaletă publică, unde urinează trecători sau oameni fără adăpost, când „cantină”, în urma „mesenilor” rămânând numai gunoaie.
Comerț... pe pană: Cum i-a alungat Primăria pe toți vânzătorii ambulanți din parcurile orădene (FOTO)
Oradea noastră
Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.
  6 7 8  10  12 13 14  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON