URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2022, 09:55

Domnișoara de fier: Orădeanca Annamaria Bakó a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man, fără antrenor și cu o bicicletă împrumutată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Annamaria Bakó nu a făcut sport din fragedă copilărie, n-are vreun antrenor care să o ghideze spre succes și nici sponsori care să o sprijine. Totuși, tânăra deține un palmares de invidiat într-unul dintre cele mai grele sporturi: triatlonul.

Recent, orădeanca a devenit campioană națională la triatlonul Iron Man (Omul de Fier), unde simpla finalizare a probelor este o reușită fantastică. Anna a fost cea mai rapidă sportivă care a înotat aproape 4 kilometri, a pedalat alți 180 km și a alergat o distanță de maraton. După 12 ore intense, a primit medalia la care a visat...

Prima pe țară

În a doua zi a lunii iulie, când temperatura la umbră trecuse bine de 30 de grade Celsius, 6 femei și 59 de bărbați din țară și din străinătate au concurat într-una dintre cele grele competiții sportive: Campionatul Național de Triatlon AROBS X-Man România, pe distanță Iron Man, organizat an de an în Bihor de clubul XTerra. Asta a însemnat că fiecare dintre ei a înotat 3.800 de metri în lacul de la Fughiu, apoi a pedalat 180 de kilometri în buclă, între satele Husasău de Criș și Bălaia, și apoi a alergat spre Oradea și, în circuit, prin centrul municipiului, în total 42,2 km. 

Annamaria Bakó a fost printre cele șase concurente și nu și-a permis nicio pauză scurtă între cele trei probe. Orădeanca în vârstă de 32 de ani și-a dorit mult să urce pe podium, iar după 12 ore, 32 de minute și 33 de secunde a trecut linia de finish. A fost a doua femeie care a finalizat infernala cursă, după unguroaica Eva Gebnar, care a întrecut-o cu 4 minute. 

Anna a fost însă cea mai rapidă sportivă din România, așa că a câștigat titlul național. „Mi-am dorit mult să devin campioană națională. Mi-ar fi plăcut să fiu prima din concurs, dar ea (n.r. sportiva din Ungaria) a fost mai bună la final, m-a întrecut”, povestește orădeanca. Poate dacă nu era o zi caniculară, reușea să o întreacă...

„Mod de viață”

Reușita Annei este cu atât mai remarcabilă cu cât nu practică sportul din copilărie, ba chiar din contră, s-a apucat aproape când a intrat în viața de adult. „La 17 ani am învățat să înot și am intrat într-o echipă de polo. Trei ani mai târziu, am participat prima oară la triatlonul Iron Man, la echipe, doar în proba de înot”, spune sportiva.

A simțit că are anduranță și că este potrivită pentru sportul în care doar „oamenii de fier” se încumetă. Iar intuiția ei a fost bună: a câștigat mai multe titluri de vicecampioană la Iron Man și de campioană la Cross Triatlon (un concurs cu aceleași trei probe, dar cu distanțe mai scurte și care se ține pe munte), locul I la campionatul european de Cross Duatlon (cu probe de înot și ciclism) și vicecampioană mondială la Cross Triatlon și Duatlon, în anul 2021. 

Mult prea modestă pentru palmaresul ei, Anna înșiră titlurile câștigate ca și cum oricine le-ar putea obține. În realitate, fiecare medalie înseamnă ture lungi cu bicicleta pe munte, multe ore petrecute în bazin și multe ture de alergat în zile friguroase sau, din contră, caniculare. Pe scurt, o viață disciplinată, dedicată sportului. „Pentru mine, este un mod de viață”, spune ea.

Cu puterea ei

Reușitele Annei sunt cu atât mai lăudabile cu cât s-a antrenat mereu pe cont propriu, n-are studii în sport și nici sponsori n-a avut vreodată. „Facultatea am început-o, dar nu de Sport, ci de Construcții, și n-am terminat-o, pentru că a trebuit să mă angajez și era greu să mă țin și de cursuri. Părinții mei nu și-au permis să mă țină”, povestește tânăra. 

Fără să se vaite, dar în același timp cu demnitate, spune că toate echipamentele necesare și le-a cumpărat din economiile făcute, adeseori cu sacrificii. „Toate sunt foarte scumpe, o bicicletă poate ajunge la multe mii de euro. Eu am una cumpărată second-hand, de off-road”, zice Anna.

Tocmai pentru că bița ei nu este potrivită pentru competițiile de asfalt, la triatlonul Iron Man a cerut ajutorul unei prietene, care i-a împrumutat bicicleta cu care a devenit campioană. 

Pentru celelalte două probe, n-a avut nevoie decât de un corp rezistent și o minte puternică. „La concursurile de anduranță, diferența o face psihicul. Fizic, mulți sportivi rezistă, sunt antrenați, important este să te țină psihicul”, spune Anna.

„Omuleții” de fier

Pentru a le insufla și altora pasiunea pentru triatlon, în urmă cu doi ani, Anna a înființat, împreună cu iubitul ei, Bagonya Oszkár, și cu sora ei, Anita Bakó, și ei amatori de mișcare în natură, clubul 3Sport. Astfel, sportiva certificată ca instructor de triatlon și-a transformat pasiunea în loc de muncă. „Copiilor le place la antrenamente, tocmai pentru că, spre deosebire de alte sporturi, aici au trei probe, așa că nu se plictisesc. Triatlonul este un sport care îi ajută să își formeze abilități de coordonare, viteză, forță”, explică antrenoarea.

Se bucură mult și pentru că unii dintre părinți au fost ei înșiși atrași de acest sport, așa că acum clubul numără aproape 50 de membri, de toate vârstele. Anna se mândrește cu toți. „Recent am fost la un concurs în Ungaria, dedicat familiilor, și toți sportivii noștri s-au întors cu premii”.

Pentru că clubul a crescut, a reușit să atragă și câțiva sponsori care susțin sportivii cu suplimente, echipamente sau deplasări, iar Anna, care apreciază orice mână de ajutor întinsă, nu ratează ocazia să-i menționeze: Sponser, Rudy Project, Novokinetik, Akasha Kinetik, Cottontex și Velocitas. 

Prin forțe proprii

Pe lângă pregătirea viitorilor sportivi, Anna continuă să participe la concursurile de triatlon, mai ales dacă sunt pe munte. Iubește drumețiile în natură, se simte liberă și eliberată de stres când doarme în cort, sub cerul liber, și nu ar schimba diminețile de alergare sau pedalare pe culmi cu nimic. 

În plus, fiecare competiție câștigată o ajută să avanseze. „Banii strânși din premii îi investesc în echipamente sau participări la alte concursuri. De exemplu, ar trebui să mă duc pe 13 august la campionatul european de Cross Triatlon, în Cehia, dar încă nu am toți banii necesari pentru deplasare, cazare”, zice sportiva, obișnuită să câștige bazându-se doar pe forța proprie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON