URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2022, 08:01

Lotusul rezistă! Omorât în rezervaţia lui, nufărul termal a "înviat" pe un pârâu din Sânmartin (FOTO)

Lotusul rezistă! Omorât în rezervaţia lui, nufărul termal a 'înviat' pe un pârâu din Sânmartin (FOTO) ÎNTRE GUNOAIE. O colonie de nuferi termali crește, discret, pe apa pârâului Peța, în Sânmartin. Apă care aduce la vale nu doar căldura necesară acestei flori, ci, din nefericire, și multe gunoaie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce omul a distrus, reînvie natura! Floare-simbol a Bihorului, nufărul termal se încăpăţânează să îşi deschidă petalele, chiar dacă oamenii i-au distrus "casa".

În timp ce rezervaţia Peţea şi lacul Ochiul Mare, unde nufărul a înflorit milioane de ani, au ajuns o amintire din cauza consumului iraţional de apă termală, gingaşa floare s-a relocat de una singură, pe o vale din satul Sânmartin. "Această plantă este o eroină", spune chimistul Ludovic Gilău, care întreaga carieră a studiat nufărul termal.

O groapă de gunoi

Cine caută în Băile 1 Mai rezervaţia Peţa (foto), cândva o minune a naturii, va avea în faţa ochilor o imagine deprimantă. O afundătură seacă a ajuns acum lacul cu apă termală unde, până în 2010, creşteau nufărul şi melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă. Din pământul crăpat de lipsa apei au răsărit doar bălării, pe care nimeni nu se mai oboseşte să le taie, iar pe fundul lacului zace o pubelă spartă.

"Ne-am obişnuit deja cu lipsa frumosului lac, care a dispărut împreună cu cele trei specii endemice, adevărate rarităţi, relicte din era glaciară. Dar nu pot să înţeleg cum instituţiile din Oradea nu iau nicio măsură, măcar teoretică", spune, cu năduf, inginerul geolog Paál Gábor.

În anii ’70, Paál a deschis cercetările la zăcământul geotermal din străfundurile Oradiei şi staţiunilor vecine şi, deşi de decenii bune locuieşte în Ungaria, a rămas atent la problemele din Bihor. A tras numeroase semnale de alarmă privind moartea rezervaţiei, aşa cum au făcut şi alţi specialişti, dar fără folos, pentru că autorităţile n-au luat măsuri serioase.

#Rezist

De la moartea rezervaţiei Peţa, nufărul termal a mai putut fi admirat doar în medii artificiale. După ce a făcut cercetări despre înmulţirea in vitro a lotusului, biologul Cristian Blidar i-a creat condiţiile potrivite în lacul din campusul central al Universităţii din Oradea, ca să prevină extincţia plantei. Cu acelaşi scop, seminţe de nufăr au fost duse şi în acvarii din Ungaria.

Ludovic Gilău chimistDe câţiva ani, însă, oamenii de ştiinţă urmăresc cu interes cum nufărul termal apare pe pârâuri din Oradea şi din Sânmartin, aproape miraculos. "Câteva exemplare au apărut, în anii trecuţi, pe Peţa, în cartierul Nufărul, unde există o deversare de apă geotermală. Apa a purtat seminţele plantei, care şi-au găsit un loc potrivit şi au făcut rădăcini. Între timp, au dispărut, probabil au fost furate", spune chimistul Ludovic Gilău (foto), fost decan al Facultăţii de Medicină din Oradea. Chiar dacă acum e în pensie, profesorul încă cercetează nuferii, alături de Blidar.

O altă colonie de lotuşi a fost văzută pe valea Hidişel, în Băile 1 Mai, în amonte de confluenţa văii cu pârâul Peţa. "Acolo, seminţele au fost duse, probabil, de raţe", crede Gilău.

Peţa egal Hidişel

Mai nou, cercetătorii au descoperit un alt loc unde nufărul termal pare să o ducă foarte bine: pe Peţa, în satul Sânmartin, aproape de stadion. "Este impropriu să-i mai spunem Peţa, pentru că acest râu nu mai există, odată ce a secat lacul de unde a izvorât. Ceea ce noi numim Peţa este de fapt valea Hidişel, afluent al Peţei", explică chimistul, avertizând încă o dată că, aşa cum pârâul termal a dispărut, într-o zi ar putea dispărea întreg zăcământul care alimentează Oradea şi staţiunile vecine.

Valea Hidişel nu este termală, dar colectează şi ea deversări de apă caldă din Băile Felix şi Băile 1 Mai, aşa că temperatura ei urcă până la 30 de grade, cum îi place lotusului. Astfel că, într-o zonă unde căderea de apă este mai lentă, au apărut zeci de exemplare de nufăr.  

Un supravieţuitor

Specialiştii spun însă că, aşa spontan cum a apărut, nufărul termal poate dispărea şi de aici, dacă, de pildă, temperatura apei va scădea, sau dacă plantele ar fi distruse de om. "Nu putem spune că planta este salvată pentru că o vedem acolo, ci doar că supravieţuieşte, în pofida omului", spune Gilău.

Profesorul mărturiseşte că respectă mult nufărul termal tocmai pentru că este un supravieţuitor. "Planta asta este o eroină, care de 70 de milioane de ani se încăpăţânează să supravieţuiască. În tinereţe, eu am văzut lacul Ochiul Mare inundat cu motorină, plin de alge, acum îl vedem secat, dar totuşi nufărul trăieşte", zice chimistul.

Se poate!

Cristi Blidar biologDeşi Peţa este, de-a lungul său, un pârâu protejat de lege, specialiştii susţin că este nevoie de intervenţia autorităţilor, ca plantele de nuferi să fie ocrotite. "Ar trebui făcut un bazin pe parcursul pârâului Hidişel, undeva înainte de confluenţa cu Peţa. Eu şi echipa mea l-am popula cu nufăr termal şi am asigura condiţii cât de cât naturale pentru acest relict. Acel loc s-ar transforma şi într-o atracţie turistică", declară şi biologul Cristi Blidar (foto).

Aşadar soluţii sunt, cum au mai fost, de altfel, de-a lungul ultimului deceniu, când specialişti şi politicieni au privit nepăsători cum Ochiul Mare moare. Rămâne doar ca, măcar în al 13-lea ceas, cineva să ia totuşi o decizie în favoarea nufărului termal...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Paradox
Ciudat cã pentru a ocroti o plantã ocrotitã trebuie aprobãri de la cei care au decis ca planta sã fie ocrotitã!!! Am impresia ca este mai bine pentru aceste plante pânã nu sunt luate în seamã! Exemplu, Lotusii care cresc in Crisul Repede mai jos de Podul Decebal pe ambele pãrti!!!
Postat 19 August 2022, 13:06 de iahim
Lótusz
Pe lângâ simbolul Bihorului, Lotusul ar trebui sã devinã simbolul oamenilor simpli din România, al celor care nu sunt asa zisi demnitari, angajati pe banii publici. Oameni care în viatã se descurcã singuri, trãiesc ca Lotusul.
Postat 19 August 2022, 12:58 de iahim
Stati linistiti!...
...mafia din Felix, sub atenta incurajare a autoritatilor locale desigur, va avea grija sa ajunga si aici si sa il distruga de tot! In loc sa faca OBLIGATORIE, sub amenintarea inchisorii, reinjectarea apelor termale inapoi in puturi ca sa nu goleasca zacamantul, autoritatile dorm. In Ungaria, reinjectarea apei e obligatorie de aperoape 25 de ani. Aia stiu sa nu isi bata joc de putinul care il au. Bravo lor! Pt ROMANI: poftiti de vedeti: https://recorder.ro/
Postat 19 August 2022, 10:06 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON