URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2015, 12:10

Dispărut din rezervaţia din Băile 1 Mai, nufărul termal înfloreşte de acum în Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turiştii care trec prin Băile Felix pot admira într-unul din bazinele cu apă termală din centrul staţiunii nuferi termali înflorind.

Simbol al judeţului, Nymphaea lotus var. thermalis a dispărut din locul său de baştină, Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. După cum se ştie, apa din rezervaţie a secat de câţiva ani de zile, iar existenţa celor trei specii endemice întâlnite aici, nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă, este periclitată.

Graţie unei echipe de cercetători orădeni, coordonate de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale, nufărul termal a supravieţuit în laborator.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Blidar a reuşit reproducerea in vitro a nufărului termal, iar acum a căutat un habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a gingaşei flori. SC Turism Felix SA le-a pus la dispoziţie cercetătorilor unul dintre cele patru bazine de la Lacul cu Nuferi din Băile Felix.

"Soluţia a fost transplantarea unei părţi din plantele obţinute în laborator în unul din cele patru bazine din Băile Felix aflate în administrarea companiei Turism Felix S.A. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum). Alegerea nu a fost întâmplătoare: apele geotermale din staţiune având similitudini importante cu cele din locul de baştină al Nymphaea lotus var. thermalis, sub aspectul mineralizaţiei, al pH-ului şi al temperaturii", se arată într-un comunicat al companiei Turism Felix.

Cercetătorii speră că, în 2-3 ani, suprafaţa unui bazin să fie ocupată în întregime de nufărul termal. Speranţele lor sunt mari şi au şanse de reuşită, căci bobocii au înflorit deja, aşa că nuferii vor putea să se înmulţească singuri.

În acelaşi timp, rezervaţia din Băile 1 Mai este în continuare în atenţia specialiştilor aduşi din Bucureşti de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, pentru a depista motivele care au dus la scăderea apei din lac şi soluţiile pentru revitalizarea locului. În luna mai, echipa de hidrogeologi a decis ca timp de 5 luni debitele tuturor forajelor din Băile 1 Mai şi Băile Felix să fie reduse cu 30%, astfel încât nivelul apei din rezervaţie să revină la normal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
MS
MULTUMIM PENTRU EFORTUL DEPUS!
Postat 05 August 2015, 11:46 de User anonimizat
Am o idee.Cum procedez?
Nu vad nimic rau in faptul ca ne mai dam de lucru unii la altii din cind in cind.Oameni suntem.
Postat 05 August 2015, 07:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON