URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
05 August 2022, 14:35

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile PE CATEGORII. Numit generic „plastic”, acest material este, de fapt, de mai multe feluri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile.

RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!

Plastic pe categorii

De la invenția lui din 1907, plasticul a evoluat, așa că în prezent pe piața globală există mai multe tipuri de astfel de material, șase dintre ele fiind cele mai răspândite. Categoria căreia aparțin este, de regulă, indicată cu o cifră inscripționată într-un triunghi imprimat pe obiect. Cu cât numărul este mai mare, cu atât reciclarea este mai complicată, pentru că presupune un proces tehnologic mai greoi.

Materialele plastice de tip 1 sunt cunoscutele PET-uri (polietilenă tereftalată), folosite cel mai adesea pentru îmbutelierea băuturilor, cele din categoria 2 sunt HDPE (polietilenă de mare densitate), 3 - PVC (policlorură de vinil), 4 - LDPE (polietilenă de joasă densitate), 5 -  PP (polipropilenă), 6 - PS (polistiren). Cele care au imprimată cifra 7 fac parte din alte categorii, nereciclabile.

Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este. De regulă, cutiile cu săpun lichid, șampon, gel de duș ori alte cosmetice sunt HDPE, așa că pot fi reciclate. În schimb, ghivecele sau periile sunt din polipropilenă, pe care puține fabrici din lume o poate descompune.

Sacul galben... colorat!

O condiție pentru reciclarea plasticului este colectarea separată. Dacă au rămas fără saci galbeni în care să arunce aceste deșeuri, orădenii trebuie să știe că au la îndemână o soluție foarte simplă: pot folosi orice sac transparent! 

Sacii galbeni marcați cu însemnele operatorului RER Vest se pot achiziționa de la sediul firmei (str. Tudor Vladimirescu nr. 79), dar totodată în marile magazine există saci galbeni fără nicio inscripție, de diferite dimensiuni, pe care muncitorii îi ridică fără probleme.

„Orădenii pot arunca deșeurile reciclabile în orice tip de sac, cu condiția să fie transparent, ca să le permită colegilor noștri să identifice deșeurile ca fiind conforme, adică din plastic, hârtie, carton sau metal”, a transmis operatorul RER Vest. 

Așadar, soluții sunt, interes trebuie doar să existe! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cei 7 pitici
Credeam ca vom colecta plasticele in 7 fractii . Asa, la gramada, ne batem joc de ele si nu are nici un farmec. Concluzia e inaltatoare: "Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este." Vreau sa stiu, vreau sa verific, vreau sa reciclez, vreau ca viata mea sa capete un sens...
Postat 06 August 2022, 16:09 de excalibur
reciclarea = un plus
Ma bucur ca am ajuns sa reciclam si in Romania, mare parte din deseuri (si nu ma refer la politicieni, ca astia-s irecuperabili). Ar fi bine totusi sa se distribuie saci galbeni cu regularitate (anul asta nu s-au distribuit) si sa existe o posibilitate mai eficienta de a recicla sticla: un recipient dedicat la case si/sau containere mai multe in oras.
Postat 06 August 2022, 12:40 de oradea_mea_si_a_ta
reciclare
plasticul care nu se poate recicla (adica in alte produse), se poate "recicla" in energie termica/electrica
Postat 05 August 2022, 15:26 de danzigk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.574 RON
  • 1 EUR = 4.9481 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON