URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2022, 14:35

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile

Plasticul, la reciclat! Sfaturile RER Vest pentru orădenii care vor să colecteze selectiv deșeurile PE CATEGORII. Numit generic „plastic”, acest material este, de fapt, de mai multe feluri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice deșeu din plastic este reciclabil? Unde arunc cutia goală de la șampon? Ce fac dacă am rămas fără saci galbeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care le au orădenii care pun preț pe protecția mediului înconjurător și colectează separat deșeurile.

RER Vest le răspunde tuturor, pentru că scopul operatorului de salubritate este același cu al orădenilor: un oraș curat și grijuliu cu natura!

Plastic pe categorii

De la invenția lui din 1907, plasticul a evoluat, așa că în prezent pe piața globală există mai multe tipuri de astfel de material, șase dintre ele fiind cele mai răspândite. Categoria căreia aparțin este, de regulă, indicată cu o cifră inscripționată într-un triunghi imprimat pe obiect. Cu cât numărul este mai mare, cu atât reciclarea este mai complicată, pentru că presupune un proces tehnologic mai greoi.

Materialele plastice de tip 1 sunt cunoscutele PET-uri (polietilenă tereftalată), folosite cel mai adesea pentru îmbutelierea băuturilor, cele din categoria 2 sunt HDPE (polietilenă de mare densitate), 3 - PVC (policlorură de vinil), 4 - LDPE (polietilenă de joasă densitate), 5 -  PP (polipropilenă), 6 - PS (polistiren). Cele care au imprimată cifra 7 fac parte din alte categorii, nereciclabile.

Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este. De regulă, cutiile cu săpun lichid, șampon, gel de duș ori alte cosmetice sunt HDPE, așa că pot fi reciclate. În schimb, ghivecele sau periile sunt din polipropilenă, pe care puține fabrici din lume o poate descompune.

Sacul galben... colorat!

O condiție pentru reciclarea plasticului este colectarea separată. Dacă au rămas fără saci galbeni în care să arunce aceste deșeuri, orădenii trebuie să știe că au la îndemână o soluție foarte simplă: pot folosi orice sac transparent! 

Sacii galbeni marcați cu însemnele operatorului RER Vest se pot achiziționa de la sediul firmei (str. Tudor Vladimirescu nr. 79), dar totodată în marile magazine există saci galbeni fără nicio inscripție, de diferite dimensiuni, pe care muncitorii îi ridică fără probleme.

„Orădenii pot arunca deșeurile reciclabile în orice tip de sac, cu condiția să fie transparent, ca să le permită colegilor noștri să identifice deșeurile ca fiind conforme, adică din plastic, hârtie, carton sau metal”, a transmis operatorul RER Vest. 

Așadar, soluții sunt, interes trebuie doar să existe! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cei 7 pitici
Credeam ca vom colecta plasticele in 7 fractii . Asa, la gramada, ne batem joc de ele si nu are nici un farmec. Concluzia e inaltatoare: "Așadar, când nu știu dacă un obiect din plastic pe care îl au este sau nu reciclabil, orădenii trebuie să verifice ce fel de material este." Vreau sa stiu, vreau sa verific, vreau sa reciclez, vreau ca viata mea sa capete un sens...
Postat 06 August 2022, 16:09 de excalibur
reciclarea = un plus
Ma bucur ca am ajuns sa reciclam si in Romania, mare parte din deseuri (si nu ma refer la politicieni, ca astia-s irecuperabili). Ar fi bine totusi sa se distribuie saci galbeni cu regularitate (anul asta nu s-au distribuit) si sa existe o posibilitate mai eficienta de a recicla sticla: un recipient dedicat la case si/sau containere mai multe in oras.
Postat 06 August 2022, 12:40 de oradea_mea_si_a_ta
reciclare
plasticul care nu se poate recicla (adica in alte produse), se poate "recicla" in energie termica/electrica
Postat 05 August 2022, 15:26 de danzigk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON