URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Comerț... pe pană: Cum i-a alungat Primăria pe toți vânzătorii ambulanți din parcurile orădene (FOTO)
Oradea noastră
Se spune că drumul spre iad este pavat cu bune intenții, și au aflat-o pe pielea lor vânzătorii ambulanți din Oradea. Primăria a vrut să facă ordine în activitatea de comerț stradal și a reușit „performanța” de a lăsa parcurile din tot orașul fără vânzători. După ce anul trecut a adoptat un regulament nou, municipalitatea nici măcar nu le-a dat ocazia comercianților să respecte noua rânduială.
Fața orașului: Parcul 1 Decembrie din Oradea, un loc frecventat de... bufnițe! (FOTO)
Oradea noastră
Cu arbori mari, care asigură umbra atât de căutată în zilele de vară, Parcul 1 Decembrie este un loc frecventat nu doar de orădeni, ci mai nou și de... bufnițe. 
18 Iulie 2022, 15:43
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea grădinii zoologice din „buricul târgului” (FOTO)
Oradea noastră
Grădina Zoologică orădeană a fost întotdeauna o atracţie. Puţin după încheierea anului şcolar, în iulie 1961, aceasta şi-a deschis în premieră porţile, pe o suprafaţă de 3,2 hectare, lângă Parcul Bălcescu. Ziarele arătau că încă din primele ore s-a înregistrat un mare aflux de public. BIHOREANUL vă oferă câteva repere din istoria Zoo Oradea.
Copacii ne privesc! La doar 14 ani, Ana Jarca a mobilizat elevi de la patru şcoli din Bihor să pună 'ochi' pe 500 de arbori (FOTO)
Oradea noastră
Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioşa văzându-i şi nu i-ar mai tăia! Aşa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraş, dar şi de elevi de la patru şcoli bihorene, şi-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea şi Aleşd au primit perechi de ochi, cu care pot "vedea" cine îi ocroteşte şi cine îi batjocoreşte. BIHOREANUL vă spune povestea unei frumoase inițiative...
10 Iulie 2022, 09:37
Vicecampioni la colectare: Oradea, pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, după Sibiu
Oradea noastră
În Oradea, managementul deșeurilor este de cinci stele, dublu față de nivelul mediu din țară, dar, totuși, cu probleme de rezolvat. O cercetare națională pune Oradea pe locul doi în țară la gestionarea deșeurilor, imediat după Sibiu și înaintea orașului Sfântu Gheorghe. Urbea de pe Crișul Repede mai are de lucrat la îmbunătățirea infrastructurii de colectare a deșeurilor și la creșterea ratei de reciclare.
09 Iulie 2022, 15:00
PET pentru „pet”: În premieră, Oradea are un tonomat care reciclează PET-uri oferind o recompensă pentru... căței (FOTO)
Oradea noastră
Adesea, orădenii cer să aibă un beneficiu direct pentru colectarea separată a deșeurilor, iar o firmă din oraș a creat un aparat care răspunde acestei doleanțe. Un tonomat special răsplătește fiecare PET colectat separat cu mâncare pentru un animal de companie (în engleză, „pet”). Așa că orădenii au dublu avantaj: reciclează și își hrănesc prietenii loiali...
Ne enervează: Oradea a ajuns dormitor public pentru boschetari
Ne enervează
În Oradea sunt tot mai mulți cerșetori, iar unii nu sunt deloc stingheri. În Rogerius, în apropierea unui punct termic de pe strada Moldovei, orădenii văd frecvent boschetari făcându-și veacul, ba chiar și patul, pe trotuar...
05 Iulie 2022, 16:51
Curăţenie cu 'stranieri': De la mii de kilometri depărtare, 27 de nepalezi au venit în Oradea pentru a lucra în salubritate (FOTO)
Oradea noastră
De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forţe proaspete. 27 de bărbaţi din Nepal, ţară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajaţii companiei locale şi lucrează zi de zi la colectarea deşeurilor orădenilor. Chiar dacă în ţara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbaţii au lăsat totul în urmă, convinşi că România le poate oferi lor şi familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...
Oradea ieri, Oradea azi: Creditele, una dintre soluţiile folosite pentru dezvoltarea oraşului
Oradea noastră
La începutul anilor ’30, Oradea ieşea relativ şifonată din criza economică mondială, pierzând afaceri şi locuri de muncă. Timid, Primăria voia să înceapă investiţii publice, iar cum banii erau puţini, avea nevoie de finanţare externă.
25 Iunie 2022, 18:21
Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor
Oradea noastră
Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.
24 Iunie 2022, 16:54
Șeful Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea: „Fiecare trebuie să plătească pentru apa consumată și poluarea produsă”
Oradea noastră
Oferind servicii pentru peste 266.000 de bihoreni, dintre care doar 56.000 au branşamente de apă şi mai puţini, 40.000, s-au "legat" la canalizare, Compania de Apă Oradea este un operator regional cu planuri de mărire. Instalat la conducerea societăţii în toamna anului trecut, inginerul Lucian Chindlea, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii, îşi doreşte ca Bihorul să aibă, în paralel cu un inel metropolitan rutier, şi unul de reţele de apă şi canalizare, care va permite extinderea CAO în extremităţile judeţului şi va asigura debite uniforme de apă.
24 Iunie 2022, 13:00
Experiment contestat: Băgaţi cu forţa într-un proiect de salubritate, locatarii cartierului Prima Nufărul din Oradea au ajuns victime ale Poliţiei Locale
Oradea noastră
Greu de crezut că Primăria va putea extinde în toată Oradea modelul sacilor cu cipuri experimentaţi în cartierul Prima Nufărul, fără să-şi ridice cetăţenii în cap. După trei luni în care au testat un model de salubritate inteligent, menit să calculeze câte deşeuri aruncă fiecare, orădenii care locuiesc aici au o sumedenie de reclamaţii. Cei mai nemulţumiţi sunt cei amendaţi pentru că n-au aruncat corect deşeurile: ei reclamă că poliţiştii locali nu le-au explicat cum au greşit, ba chiar că aceştia nu ştiu regulile!
23 Iunie 2022, 12:41
Iulie fără plastic
Oradea noastră
Una din cele mai influente campanii pro-natură din lume a pornit, timid, în 2011, în Australia, când Rebecca Prince-Ruiz, fondatoarea Fundaţiei Fără Plastic (Plastic Free Foundation), a făcut o propunere interesantă oamenilor din această ţară: să nu cumpere produse din plastic în luna iulie. "Plastic free July" (Iulie fără plastic) a devenit rapid o mişcare globală, la care aderă numeroşi activişti de mediu şi oameni iubitori de natură.
22 Iunie 2022, 20:00
Oradea ieri, Oradea azi: Piețele agroalimentare
Oradea noastră
La începutul anilor ’90, în Oradea funcţionau trei pieţe agroalimentare principale. Vechea piaţă 23 August era proaspăt mutată din colţul străzii Kogălniceanu pe amplasamentul fostului depou de tramvaie, în Rogerius funcţiona o piaţă pentru blocurile din cartier, iar lângă Podul Decebal o alta, mai mică.
11 Iunie 2022, 17:48
Şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian: „Suntem atenţi la lucrurile mărunte, pentru că aşa faci fapte mari'
Oradea noastră
Una dintre cele mai contestate instituţii orădene şi, în acelaşi timp, responsabilă de "faţa" oraşului, Poliţia Locală Oradea lucrează la turaţie maximă. Cei 70 de poliţişti din organigramă sunt prea puţini pentru nevoile oraşului, spune directorul Samuel Milian, instalat la conducerea instituţiei în octombrie anul trecut. Chiar şi aşa, numărul proceselor verbale, al notificărilor şi sancţiunilor scrise lunar de poliţişti s-a dublat, iar cel al reclamaţiilor telefonice recepţionate s-a triplat. Semn că era loc de "mai bine"...
10 Iunie 2022, 08:01
Ce face un turist în Oradea?
Oradea noastră
Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.
09 Iunie 2022, 10:35
Cătunul prospețimii: Producători de legume și fructe se întâlnesc săptămânal, în unica piață volantă din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
În fiecare joi seară, din curtea unei case cochete de pe strada Nicolae Jiga, zeci de orădeni ies cu sacoşele pline. De câteva luni, Asociaţia Cătunul Verde organizează aici o piaţă volantă - o piaţă în aer liber, dedicată exclusiv producătorilor - care are săptămână de săptămână tot mai mult succes. 
Ne enervează: Încă un ţarc de gunoaie din Oradea a fost vandalizat (FOTO)
Oradea noastră
Aproape că nu trece zi în care un ţarc de gunoaie din Oradea să nu fie vandalizat. La asociaţia Galileo Galilei de pe strada cu acelaşi nume, sistemul de acces în incintă a fost distrus, cablurile fiind pur şi simplu rupte, de mai bine de o lună. Iar de atunci uşile au rămas deschise, cu acces liber pentru oricine.
Frumusețe spontană: Spectacol al naturii în Oradea, cu flori de mac și de mușețel (FOTO)
Oradea noastră
Natura dovedește iar că este cel mai bun peisagist. Flori de mac, de mușețel și alte plante specifice începutului verii au umplut de culoare dealul Ciuperca. În premieră, Primăria le-a cerut muncitorilor din salubritate să nu cosească dealul, ci să-i lase pe orădeni să se bucure de spectacolul naturii.
Ce facem cu spațiile verzi?
Oradea noastră
Indiferent dacă stau la casă sau la bloc, orădenii răspund de spațiile verzi din jurul imobilelor. Asta nu înseamnă, însă, că pot face ce vor acolo.
29 Mai 2022, 19:03
Oradea ieri, Oradea azi: Mașinile abandonate pe spațiul public
Oradea noastră
Imediat după căderea regimului comunist, piața auto s-a schimbat: tot mai mulți români și-au cumpărat mașini proprietate personală. Drumurile și parcările nu erau pregătite pentru creșterea traficului, iar mulți orădeni au constatat că nu prea aveau ce face cu mașinile, din cauza costurilor și a pieselor de schimb greu de găsit.
29 Mai 2022, 17:15
Specialistul în creşterea copacilor Alexandru Purcaru: 'Oradea are nevoie de un management al arborilor' (FOTO)
Oradea noastră
Cum se întreţine un arbore, cum se fac toaletările ramurilor şi ce nevoi are un copac în mediul urban? Sunt câteva dintre temele pe care, săptămâna trecută, angajaţii Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea le-au discutat cu unul dintre cei mai pricepuţi români în arboricultură, Alexandru Purcaru. Este unul dintre cei doi români acreditaţi de Societatea Internaţională de Arboricultură şi ţine lecţii practice despre cultura arborilor. La umbra parcului Brătianu, Purcaru a făcut o radiografie a copacilor din oraş...
Bine... pe hârtie: După un an de când colectează în trei fracții, orădenii tot nu sortează corect deșeurile, astfel încât să poată fi valorificate
Oradea noastră
Reformat în aprilie 2021, sistemul de salubritate orădean încă are nevoie de reglaje. La un an de la introducerea fracției biodegradabile, datele furnizate de firmele care răspund de sistemul local de salubritate arată că, deși orădenii au împărțit gunoaiele în trei fracții, în realitate le-au amestecat atât de mult în pubele, încât au compromis calitatea lor, făcând deșeurile de ambalaje sau biodeșeurile imposibil de valorificat.
25 Mai 2022, 20:31
Viață de plastic: de la invenția din 1907 până la reciclare
Oradea noastră
De fiecare dată când ieșim cu produse din magazinul care ne este în drum spre casă sau dintr-un centru comercial, inevitabil cărăm cu noi și o sumedenie de gunoaie: deșeurile de ambalaje pe care, de asemenea, le-am plătit. Sau sunt și ele tot produse?
25 Mai 2022, 13:30
Mai curat! Peste 8.000 de elevi au intrat în EcoClub Bihor și participă la Luna Curățeniei
Oradea noastră
Au mai rămas câteva zile în care bihorenii pot dovedi cât de mult le place curățenia. Campionatul județean al curățeniei a mobilizat oameni din 94 de primării. În paralel, se desfășoară un alt concurs, EcoProvocarea, care a mobilizat peste 8.000 de elevi, toți înscriși în EcoClub Bihor, gașca copiilor și adolescenților responsabili față de natură.
23 Mai 2022, 11:20
Să aruncăm corect! RER Vest îi îndeamnă pe toţi orădenii să respecte colectarea separată a deşeurilor
Oradea noastră
Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător e unul în care deşeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligaţie pentru toţi orădenii, iar Primăria şi RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. În caz contrar, riscă să fie puşi la plată.
15 Mai 2022, 15:41
Profa de reciclare: De 20 de ani, Timea Székely-Farkas îi învaţă pe orădeni cum să colecteze corect deşeurile (FOTO)
Oradea noastră
Dacă este adevărat că fiecare om are un destin, atunci al ei este să promoveze protecţia naturii şi, mai ales, gestionarea corectă a deşeurilor, crede orădeanca Timea Székely-Farkas. Specializată în managementul deşeurilor încă de acum două decenii, când în România prea puţin se vorbea despre faptul că gunoaiele sunt, de fapt, materii prime, Tia este într-o continuă misiune de a promova sortarea deşeurilor, astfel încât poluarea naturii să fie cât mai redusă cu putinţă.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a cartierului Nufărul (FOTO)
Oradea noastră
Cartierul orădean Nufărul este compus din două "sub-cartiere", corespunzătoare etapelor de dezvoltare. Nufărul 1 se află pe partea stângă a străzii cu acelaşi nume, în direcţia ieşirii din oraş, iar Nufărul 2 pe partea dreaptă.
14 Mai 2022, 11:46
Un Bihor curat!
Oradea noastră
În această lună, Ecolect Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor organizează a doua ediţie a campaniei "Luna curăţeniei în Bihor". Prin aceasta, provocăm întreaga comunitate bihoreană (cetăţenii, biserica, şcoala, administraţia judeţeană şi locală, mediul de afaceri, ONG-urile şi mass-media) să participe activ la realizarea obiectivului nostru comun: un Bihor curat!
13 Mai 2022, 17:56
Campionatul hărniciei: A început Campionatul curățeniei în Bihor, vezi cum poți participa la acțiuni!
Oradea noastră
Pentru al doilea an la rând, în Bihor se desfășoară campionatul curățeniei, un concurs în care toate primăriile sunt invitate să adune gunoaiele din județ. La fel ca anul trecut, autoritățile au pregătit și premii pentru cele mai harnice orașe și comune, care vor aduna cele mai mari cantități de mizerii, dar și pentru copiii care se vor implica în aceste acțiuni.
12 Mai 2022, 10:13
  7 8 9  11  13 14 15  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON