URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2022, 09:37

Copacii ne privesc! La doar 14 ani, Ana Jarca a mobilizat elevi de la patru şcoli din Bihor să pună "ochi" pe 500 de arbori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă arborii ar avea ochi, oamenii s-ar înduioşa văzându-i şi nu i-ar mai tăia! Aşa speră Ana Jarca, o adolescentă din Oradea care, ajutată de o artistă din oraş, dar şi de elevi de la patru şcoli bihorene, şi-a dus la îndeplinire planul. 500 de copaci din Oradea şi Aleşd au primit perechi de ochi, cu care pot "vedea" cine îi ocroteşte şi cine îi batjocoreşte.

Pentru că ideea ei a avut succes, Ana vrea să dea viaţă tuturor arborilor din pădurea din Băile Felix. Pe lângă ochi, aceştia vor primi şi zâmbete...

Dragoste pentru natură

Ana are 14 ani şi de curând a terminat clasa a VII-a la Şcoala Generală nr. 16 din Oradea, cu medie mare, de 9,89, adolescenta recunoscând că îi face plăcere să înveţe şi să fie activă la lecţii. Fire tenace, vrea să devină poliţistă, ca să îşi ajute semenii. Dar, totodată, îşi doreşte să o salveze şi pe Mama Natură...

Spre deosebire de colegii ei, Ana preferă să-şi petreacă timpul liber în parcuri, nu să "scrolleze" pe ecranul telefonului. A prins drag de natură încă de mică, în satul bihorean Voivozi, unde a copilărit şi unde pădurea îi era adesea loc de joacă. Şi acum tânăra îşi petrece alături de părinţi şi de fratele mai mic (foto) weekendurile şi vacanţele la ţară, la bunici. "Copiii din sat ne strângem şi mergem la picnic, la cules de ciuperci în pădure, stăm până târziu afară", spune fata.

De la vis...

Pe lângă că nu se simte nicăieri la fel de bine ca în natură, Ana crede că fiecare om, mic sau mare, trebuie să facă ceva pentru bunăstarea Terrei, singura casă a omenirii. În urmă cu doi ani, cu câteva săptămâni înainte să izbucnească pandemia de Covid-19, după o zi plină la şcoală, a avut un vis care a convins-o că trebuie să facă ceva ca să ajute natura.

"Am visat un bărbat care voia să taie un copac, dar nu unul obişnuit. Copacul avea ochi mari şi expresivi şi se uita cu tristeţe la cel care voia să-i ia viaţa. În final, văzându-l aşa supărat, omul a abandonat. Când m-am trezit, m-am gândit ce bine ar fi ca toţi copacii să aibă ochi, poate aşa oamenilor le-ar fi milă să-i taie...", povesteşte Ana.

... la realitate

În aceeaşi perioadă, fata a participat la cursul de dezvoltare personală pentru adolescenţi ţinut la Fundaţia Comunitară de orădeanca Alina Ierugan (foto drepta), aceeaşi care, în 2019, a colorat voluntar aleile din parcurile orădene cu desene educative.

"Într-o zi le-am spus copiilor să propună o idee de proiect la care să lucrăm împreună. Ana, care mereu a fost îndrăzneaţă şi sociabilă, mi-a spus că ar vrea ca toţi copacii să aibă ochi. Eu i-am răspuns că se poate. Doar că imediat după aceea a venit pandemia, cursurile s-au anulat, iar noi am stat în case. Chiar dacă nu ne-am mai văzut mult timp, Ana şi ideea ei mi-au rămas, însă, în minte. Voiam să îi arăt că dorinţa ei poate deveni realitate", povesteşte Alina.

Când s-au reîntâlnit, în toamna anului trecut, artista i-a făcut adolescentei o surpriză: a cumpărat toate cele necesare pentru confecţionarea de ochi pentru copaci (bucăţi de lemn, sfori, lipici, vopsele), ba chiar a promovat proiectul denumit "Ochii care ne veghează" în rândul mai multor dascăli pe care îi cunoaşte şi care au fost încântaţi de idee. "Eu credeam că uitase de ideea mea. Nu mi-a venit să cred că Alina a pregătit totul", spune eleva.

Vizitatori fără educaţie

Colegii de clasă ai Anei, dar şi sute de alţi elevi, au pictat apoi ochii pentru arbori. Au participat mai multe clase de la Şcoala nr. 16 şi de la Şcoala "Avram Iancu" din Oradea, precum şi elevi de la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd şi de la Şcoala din Cheresig.

Apoi, la începutul lunii iunie, elevii din Oradea au mers în Parcul I. C. Brătianu, anume ales pentru arborii săi mulţi şi maiestuoşi, şi au prins ochii cu sfoară pe trunchiurile lor. "În total am pus ochi coloraţi la 500 de copaci din Bihor, iar circa 120 au fost doar în Brătianu", zice Ana.

Adolescenta a fost lăudată de colegi şi profesori pentru iniţiativă, dar are şi un regret: "De când am pus ochi copacilor din Parcul Brătianu, am fost săptămânal să-i admir. În doar câteva zile, multe perechi au dispărut, inclusiv cele două pictate de mine pentru doi castani. Mi-aş fi dorit ca cei care vizitează zona să fie mai grijulii şi să aprecieze efortul nostru!".

Conectare cu natura

Ana nu se dă, însă, bătută. Alături de Alina, în următorul an şcolar va extinde proiectul atât în Oradea, cât şi în judeţ. Arborii nu vor primi doar ochi, ci şi câte o gură zâmbăreaţă, iar primii copaci care vor prinde viaţă vor fi, cel mai probabil, cei din pădurea din Băile Felix. "Îi voi propune proiectul primarului din Sânmartin (n.r. Cristian Laza) şi sper că va accepta. Cred că ar fi o experienţă interesantă pentru bihorenii şi turiştii care se plimbă prin pădure să admire copaci decoraţi de copii", spune Alina Ierugan.

Până atunci, Ana Jarca se va bucura de vacanţa de vară, încântată că deja a făcut ceva bun pentru Mama Natură. "Natura trăieşte şi are nevoie să fie respectată, iubită şi protejată. Mi-aş dori ca toţi copiii să se implice în proiect sau să aibă alte iniţiative asemănătoare. Atunci când noi avem idei bune, unii adulţi, precum Alina, ne pot ajuta să le îndeplinim. Asta ne face să muncim pentru visul nostru şi ne pregăteşte pentru viaţa de adulţi", mai spune adolescenta. Iar ea dă tonul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON