URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2022, 16:35

Frumusețe spontană: Spectacol al naturii în Oradea, cu flori de mac și de mușețel (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Natura dovedește iar că este cel mai bun peisagist. Flori de mac, de mușețel și alte plante specifice începutului verii au umplut de culoare dealul Ciuperca.

În premieră, Primăria le-a cerut muncitorilor din salubritate să nu cosească dealul, ci să-i lase pe orădeni să se bucure de spectacolul naturii.

Mulți locuitori ai orașului au și făcut asta, ieșind la plimbare în zona de belvedere, unde au admirat și fotografiat în voie florile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ce frumos, buna idee sa lase sa creasca
cand tunzi toate pajistile la 3 cm, e un covor frumos, daca vrei sa joci fotbal, dar nu e vegetatie nativa, de-a locului, ci un verde antropizat. E bine sa lase primaria si niste insulite de vegetatie joasa pe alocuri, pe langa cursuriile de apa, prin anumite parcuri mai intinse, si altele unde sa nu coase chiar tot. Este mult loc de compromis, si multe optiuni de mijloc intre cele 2 poziti: nu vrem tantari, dar vrem albine, nu vrem ambrozie dar vrem mac si musetel. Nu apar eu drepturile insectelor, dar spatii verzi mai locale, autentice, cu identitate si rezilienta la climatul in care suntem. Macul chiar a devenit o raritate si e cel mai misto spatiu verde din judet cel care are o planta "salbatica"
Postat 06 Iunie 2022, 21:55 de unu
ok.
Merci de info. De altfel sunt si pline de proteine, vor fi mai ieftin de halit decat faina in urmatoarele 18 luni.
Postat 06 Iunie 2022, 21:39 de nihil
Era sa uit.
Pana si prezenta in exces a unor insecte, cele mai usor adaptabile, denota un dezechilibru in ecosistem. Cu alte cuvinte, nu am avea probleme cu tantarii daca totul ar fi bine.
Postat 06 Iunie 2022, 06:00 de CalinWn
Insectele denota bogatie, nu saracie.
In general evit comparatiile pentru ca pot fi usor scoase din context, dar, dau Viena care a fost ani la rand Most Liveable City, pe monitorizare, nu pe topuri platite. Un ecosistem se autosustine, se autoregleaza, cand acest lucru nu e posibil, poluare, interventii gresite, daunatori, se creeaza conditiile necesare functionarii acestuia: https://www.wien.gv.at/presse/2021/05/25/die-wiener-stadtgaerten-sorgen-fuer-farbenfrohe-abwechslung-im-sommer#navigation https://www.secession.at/en/bees-in-late-summer/ https://www.wiener-staatsoper.at/en/staatsoper/media/detail/news/bees-at-the-vienna-state-opera/
Postat 06 Iunie 2022, 05:52 de CalinWn
ok
fie cum zici, nu la asta ma refeream. Nu am probleme nici cu tantarii, am plase la geamuri iar strada pe care stau e bine intretinuta nu e stuparai. Nu am probleme cu insectele in general, sunt parte din lantul trofic, unele chiar interesante, pe mine ma fascineaza libelulele. Apreciez si gestul primariei de a lasa vegetatia perena, mie imi place mult mai mult mocirita decat gazonul, la mine la casa am preferat iarba perena(amestecata cu trifoi si floricele) decat gazonul pur. Dar iti spun sincer ca nu credeam ca trebuie sa militam pentru drepturile insectelor la faza asta. Si sincer nu cred ca in oras sunt pe cale de disparitie sau ca vreo planta nu mai polenizeaza din lipsa insectelor. Si in general in oras nu prea vrei insecte, ce saracie. Sa ma contrazica vreunul care se ocupa cu insecte daca chiar e important, daca chiar crede ca e o problema care ne bantuie acum.
Postat 05 Iunie 2022, 21:17 de nihil
Insecte nu sunt doar tantari, muste si viespi, dizgratioase pentru oricine.
Problema tantarilor se datoreaza dezinsectiei proaste, monopolului unor firme, stie primaria.
Postat 05 Iunie 2022, 17:20 de CalinWn
@calinwin
Wow, nu m-am prins ca suferim de lipsa de insecte. Cand mai vin sa spreieze de tantari am sa-i alung.
Postat 05 Iunie 2022, 17:06 de nihil
Regula ar trebui aplicata si in alte zone.
S-au taiat o gramada de flori de camp pe malurile Crisului sau Petei. Poate pe viitor se creaza conditiile de crestere a unor colonii de albine, in occident a devenit obisnuinta. Fara polenizare nu exista viata. Ati observat ce putine insecte se mai lipesc de parbriz sau faruri? Sunt pe cale de disparitie si datorita peisagismului obsesiv-compulsiv, totul aranjat, tuns la aceeasi dimensiune.
Postat 05 Iunie 2022, 16:56 de CalinWn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON