URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2022, 14:03

Curăţenie cu "stranieri": De la mii de kilometri depărtare, 27 de nepalezi au venit în Oradea pentru a lucra în salubritate (FOTO)

Curăţenie cu 'stranieri': De la mii de kilometri depărtare, 27 de nepalezi au venit în Oradea pentru a lucra în salubritate (FOTO) PRIMII LA MUNCĂ. Cazaţi la sediul RER Vest de pe strada Tudor Vladimirescu, muncitorii din Nepal sunt primii care ajung la muncă în fiecare dimineaţă. Nu se plâng, însă, ci sunt bucuroşi că au un loc de muncă ce le asigură traiul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două săptămâni, echipele operatorului de salubritate RER Vest au forţe proaspete. 27 de bărbaţi din Nepal, ţară asiatică aflată la peste 5.400 km depărtare de România, au devenit angajaţii companiei locale şi lucrează zi de zi la colectarea deşeurilor orădenilor.

Chiar dacă în ţara lor lucrau ca instalatori ori chiar profesori, bărbaţii au lăsat totul în urmă, convinşi că România le poate oferi lor şi familiilor lor un trai mai bun. Oricât de nedrept ar părea, un salariu de gunoier în Oradea bate veniturile pe care le aveau acasă...

Din îndepărtata Asie 

De ani buni, România este în criză de muncitori, "secetă" pe care o resimte inclusiv compania locală de salubritate. Pentru a putea acoperi eficient traseele de colectare a deşeurilor din Oradea, RER Vest lucrează acum şi cu muncitori de import. Mai precis, cu 27 de bărbaţi veniţi din Nepal, cu viză de lucru anume oferită de statul român.

Muncitorii asiatici au ajuns la Oradea la jumătatea lunii iunie, fiecare cu un contract de doi ani cu firma RER Vest. Asta înseamnă că în următoarele 24 de luni vor merge prin oraş cu autospecialele companiei, pentru a colecta deşeurile aruncate de orădeni. După vizitele medicale şi câteva zile de acomodare la noul lor loc de muncă, muncitorii au început să lucreze. "La 5 dimineaţa, ei sunt deja pregătiţi de muncă", spune Dragoş Mangra (foto), manager de proiect în cadrul RER Vest şi coordonatorul muncitorilor străini.

Pentru bani 

RER Vest le oferă muncitorilor cazare, amenajând pentru ei locuinţe în mai multe containere anume montate în curtea companiei. De asemenea, au facilităţi de gospodărire (băi, vestiare, bucătărie dotată cu electrocasnice).

Bhattarai Nadhu (foto) are 25 de ani şi a plecat pentru prima oară din ţara lui. "Acasă eram profesor de management şi marketing la o şcoală, dar salariul era foarte mic. Am familie şi am nevoie de mai mulţi bani", povesteşte tânărul. Este unul dintre puţinii muncitori nepalezi care vorbesc şi engleză, aşa că, fără voia lui, a ajuns şi un lider al colegilor, care se bazează pe el să le transmită mesajele primite de la şefi şi viceversa. 

Kumar Krishna Paudel, un coleg de-al său, povesteşte într-o engleză mai stâlcită că în ţara lui avea o mică afacere, fiind electrician şi instalator. "Câştigam 50-70 de dolari pe zi, dar problema e că nu lucram în fiecare zi. De fapt, zilele în care aveam de muncă erau foarte puţine", spune bărbatul. Aşa că a preferat să zboare la mii de kilometri depărtare, unde primeşte salariu lună de lună. "S-a adaptat foarte bine. Din prima zi a şi modificat o instalaţie de la baia lor, legând încă un furtun", zice şeful muncitorilor. 

Traşi pe sfoară

Majoritatea muncitorilor sunt la prima aventură în afara Nepalului, aşa că nu-i de mirare că îl ascultă cu sfinţenie pe cel pe care l-au poreclit "Grand Papa" (Tata mare). Este decanul lor de vârstă, are puţin peste 50 de ani şi, spre deosebire de ei, a mai lucrat în afara graniţelor ţării natale, îndeosebi în Rusia, aşa că ştie ce înseamnă să fii departe de casă. 

Un alt muncitor, care în Nepal lucra ca bucătar, şi-a asumat acest rol şi la Oradea şi le găteşte zilnic colegilor. "Eu merg cu ei împreună la cumpărături, îşi cumpără ce au nevoie, apoi vin acasă, gătesc şi mănâncă împreună", explică Dragoş.

Orădeanul a fost dezgustat să afle, însă, că, aventuraţi singuri la un magazin din oraş, nepalezii au fost traşi pe sfoară de vânzător, care le-a luat tuturor bancnotele de euro, dar nu le-a dat niciun leu rest, deşi le datora destui. În magazin, muncitorii n-au ripostat, dar ulterior i-au povestit şefului lor român, care apoi le-a recuperat banii, pentru ca nepalezii să nu creadă că au ajuns într-un paradis al hoţilor...

"În viaţă trebuie să înveţi"

Muncitorii străini şi-au mai surprins colegii români prin faptul că, în fiecare zi, după muncă, îşi spală echipamentele de lucru şi le întind prin curte, la uscat. "Recunosc că nu mă aşteptam să văd asta", zice Dragoş. Spre ruşinea lor, gunoierii români nu prea au acelaşi obicei...

Nepalezii nu se plâng defel că au ajuns gunoieri într-o ţară străină. Un singur bărbat din cei 27 a mai lucrat în domeniu, la o firmă de reciclare din Thailanda, dar nici unul nu a mai adunat gunoaie aruncate de semeni. "În viaţă trebuie mereu să înveţi. Este pentru prima oară când fac asta, dar nu mă deranjează. Important este să fie un loc de muncă sigur, de unde să ştiu că primesc salariul", spune Nadhu.

La fel ca el gândesc şi alţi muncitori, bucuroşi că pot să-şi asigure un trai decent, muncind cinstit...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cutia Pandorei @pinonel
Nu fi naiv/pr*st. Asa au zis si nemtii, cum zici si tu, dar in anii 70-80, si asa au zis si Belgienii, Olandezii si Austriecii in anii 80-90, ca tine, si azi regreta, CREDE-MA. Sau cei din UK cu indienii care de aproape 150 de ani inca nu sunt integrati, nici azi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pt ca atunci eram inca sub Cortina de Fier, noi cei din Est, aia tin vestul EU au fost obligati sa ia imigranti NON-EUROPENI de pe unde or apucat/putut, pt ca nu aveau suf oameni sa isi reconstruiasca tarile sau sa si le dezvolte. Plus ca mare parte erau si foste imperii coloniale;)). Primul val de imigranti non europeni a fost cat de cat eficient in treaba lor si cumva tolerat de catre europeni. Problemele au aparut deja imediat cu urmatoarele valuri si, mai bine spus, urmatoarele generatii, iar azi, an anii 2020+, o sa ai supriza ca, daca mergi in Germania, Austria, Belgia, Olanda, Franta si altele, sa dai peste niste probleme sociale, si niste chestii jegoase, de te doare mintea. Pana la urma, pe roman/ungur il poti integra astfel incat sa fie destul de bine asimilat. Dar pe un nepalez, marocan sau african, niciodata. NICIODATA. Baga la cap ce iti spun si iesi in lume sa vezi. Ok..o sa spui ca si Romania trebuie sa aibe mana de lucru, pt ca aici la noi toti sunt afara deja. Normal, strainii s-au bucurat cand am mers la lucru, chiar daca nu a fost mereu perfect nici cu noi, DAR VESTICII erau satui de imigranti non europeni deja in anii 2005, asa ca multi romani au mers la bani si la civilizatie si azi chiar sunt real integrati. E normal. Raspunsul la intrebarea ta, poate fi deci unul singur: populatia rroma. Rromi sunt deja aici fizic, stiu macar limba, si marea partea o freaca ori in inchisori ori dorm pe ajutoarele sociale platite de pr*stii ca tine (bine, daca e sa fiu corect, si eu platesc aici in Austria impozite Soziale care merg in mod DIRECT catre alocatiilor celor 5-15 copii pe care DE OBICEI familiile musul*ane le au aici, e dafapt aceeasi tactica ca si rromi din romania, dar pe EURO). Raspunul nu sunt imigrantii non-europeni. Sa va fie clar la toti. Cand am fost in Bordeaux ultima oara am crezut ca am aterizat ori in Siria ori in India.
Postat 06 Iulie 2022, 12:34 de Szaby_Oradea
Asa suntem de cand ne stim: hoti si ticalosi!
Eram student in Timisoara si am vazut intr-o dimineata o intamplare leita cu cea de la supermarket. Niste cur*ve de controloare au prins trei negri mititei (chiar erau mici) fara bilet pe firobuz. Au urlat la ei, aia in Romania de o saptamana, au sarit cu banii: DOLARI, nu lei. Le-au luat valuta, cateva zeci de dolari si asta a fost tot. P.S. Eu ii privesc cu o doza de respect si pe nepalezii nostri de la salubritate, inclusiv pe cei care matura strazile. Fac o treaba mai buna decat aia de la locala (aia nu fac nimic!) sau decat dascalimea care scoate analfabeti functional pe banda. Si exemple ar fi destule....
Postat 05 Iulie 2022, 16:04 de pinonel
@@@
Bravo si ei o sa umbla la furat sambata si duminica la centre comerciale ca fratii lor adusi de firma cealalta !!
Postat 05 Iulie 2022, 15:45 de Otello
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON