URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Criza deşeurilor: Un articol semnat de Octavian Berceanu, fost comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu
Oradea noastră
Când mergem la piaţă şi dăm 3 lei pe un kilogram de cartofi, ne aşteptăm să primim exact un kilogram şi nu o estimare de 700 de grame, de exemplu. Nu ne place să fim furaţi la cântar. În cazul deşeurilor, în schimb, exact asta se întâmplă. 
18 Octombrie 2021, 10:47
Şcoala viitorului: Oradea face parte din reţeaua oraşelor europene în care se vor forma primii specialişti în economie circulară
Oradea noastră
O echipă formată din specialişti din opt oraşe europene, inclusiv Oradea, a scris primele manuale pentru viitorii angajaţi în sectorul gestionării biodeşeurilor, instalaţiilor de biogaz ori al producţiei de bio-ambalaje, iar în curând primii bihoreni vor învăţa ce înseamn
10 Octombrie 2021, 09:26
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a extins reţeaua de tramvaie din oraş (FOTO)
Oradea noastră
Inaugurată în 1906, reţeaua locală de tramvaie a trecut prin mai multe schimbări, prin diverse extinderi şi restrângeri. În perioada postbelică, una dintre cele mai bune perioade a fost între 1981-1984. În 1980, linia de tramvai 1 care lega centrul oraşului de cartierul Rogerius se oprea în faţa spitalului de copii, bucla de întoarcere fiind în faţa pieţei agroalimentare.
Micro-fermierul: Proaspăt absolvent de Agricultură, un tânăr din Oradea a devenit producător de 'superlegume' (FOTO)
Oradea noastră
O viaţă sănătoasă este condiţionată de o alimentaţie echilibrată, iar o modă nouă promovată de nutriţionişti este consumul de microplante, adică plantele de legume foarte tinere, recoltate la câteva zile după ce seminţele au germinat. Supranumite "superlegume", aceste vedete ale dietei contemporane sunt lăudate pentru gustul intens, dar mai ales pentru aportul de vitamine şi minerale.
Sortaţi şi reciclaţi! Colectarea separată a deşeurilor, singura soluţie pentru a 'micşora' muntele de gunoaie de la marginea Oradiei
Oradea noastră
Mulţi orădeni probabil că n-au văzut niciodată cum arată groapa de gunoi a Bihorului, de la capătul cartierului Episcopia, unde ajung şi mizeriile din pubelele municipiului. În fiecare zi, utilajele de salubritate urcă pe "muntele" înalt de 20 de metri şi întins pe mai bine de 22 de hectare, descărcând aici toate resturile ce nu mai pot fi valorificate. Cu cât sunt mai multe, cu atât creşte mormanul uriaş...
07 Octombrie 2021, 14:56
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Szigligeti Ede, dramaturgul onorat de peste un veac cu un bust în faţa Teatrului
Oradea noastră
În epoca modernă, Oradea se dezvolta atât economic, cât şi cultural, unul dintre domenii fiind cel literar, inclusiv dramatic. Unul din scriitorii importanţi ai oraşului în secolul al XIX-lea a fost Szigligeti Ede. Pe numele său real József Szathmáry, s-a născut în Olosigul Oradiei în 8 martie 1814. S-a pregătit ca inginer, însă pasiunea pentru teatru l-a atras spre a juca pe scenele din Budapesta în tinereţe.
26 Septembrie 2021, 09:55
Moştenirea Steiner: Povestea faimoasei brutării Steiner şi a familiei de evrei care a evadat din ghetoul orădean (FOTO)
Oradea noastră
În Oradea interbelică, când intrau pe Bulevardul Regele Ferdinand, azi pietonala Republicii, dinspre Palatul de Finanţe (fosta Policlinică Mare), orădenii erau ademeniţi cu miros de pâine caldă şi covrigi de la Brutăria Steiner, pe care ziarele o prezentau drept cea mai faimoasă brutărie a vremii. Casa de pe strada Gheorghe Dima nr. 1 a aparţinut familiei Steiner până în ziua în care mii de evrei au fost mutaţi cu forţa în ghetou. "Steinerii" au avut norocul să evadeze, dar n-au mai revenit în Oradea, ci şi-au clădit cariere respectabile departe de oraşul natal. 
Coşul potrivit: RER Vest continuă distribuirea găleţilor maro, destinate colectării resturilor alimentare şi vegetale
Oradea noastră
Dacă ar face un experiment şi ar verifica ce aruncă la gunoi într-o zi, orădenii ar constata că o mare parte din deşeuri pot fi folositoare. În loc să ajungă la groapa de gunoi, un munte de la marginea oraşului care creşte an de an şi care este tot mai scump, multe dintre mizerii ar putea fi valorificate. Condiţia: să fie aruncate separat!
23 Septembrie 2021, 15:43
'Poveştile trecutului trebuie onorate': Cine este Alina Toie, noua şefă a APTOR, şi care sunt priorităţile ei
Oradea noastră
După ce primul director general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în regiune (APTOR), Mihai Jurca, a devenit city-managerul Oradiei, locul rămas liber a fost ocupat de Alina Toie, fostă directoare comercială în lanţul DoubleTree by Hilton, la hotelurile din Oradea şi din Wroclaw, Polonia. Absolventă de Muzică, dar cu o experienţă de peste 20 de ani în vânzări, Toie vrea ca numărul evenimentelor din Oradea să crească anul viitor, dacă pandemia va permite. În acelaşi timp, încă este incert dacă ziua oraşului va fi sărbătorită la Toamna orădeană...
23 Septembrie 2021, 11:27
Pubele 'ilegale': Orădenii care folosesc vechile pubele în locul celor cu microcipuri vor rămâne fără ele!
Știri Bihor
Reformat din temelii în acest an, sistemul de salubritate din Oradea are două reguli de bază: localnicii trebuie să colecteze separat deşeurile şi să plătească pentru cât aruncă. Ce-i drept, deocamdată, cea de-a doua "poruncă" se aplică doar celor care stau la case, orădenii de la blocuri fiind păsuiţi până la finalul acestui an. Pentru ca fiecare gospodărie să achite o factură de salubritate corectă, RER Vest a împărţit tuturor orădenilor pubele dotate cu microcipuri, citite automat în momentul golirii. Unii orădeni încearcă însă o "fentă" şi scot în faţa caselor, în continuare, vechile pubele. 
22 Septembrie 2021, 11:33
Ce înseamnă să fii profesor azi?
Oradea noastră
Îmi vin în minte cuvintele lui Jeff Bezos despre alegeri în viaţă: poţi alege o viaţă liniştită şi confortabilă sau poţi alege o viaţă plină de riscuri, experimente, succese şi eşecuri. Care îţi va aduce mai multe împliniri? Exact la fel este şi cu profesorii azi...
21 Septembrie 2021, 17:03
'Irimă' de români: Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia (FOTO)
Știri Bihor
Trei fotografi orădeni au făcut prima monografie în imagini a istroromânilor din Croaţia. Constantin Demeter, Gheorghe Petrila şi Ovidiu Gabor i-au imortalizat pe urmaşii românilor care, în Evul Mediu, au fugit din calea otomanilor până aproape de Marea Adriatică şi pe care unii cercetători îi consideră originari din zona Crişanei.
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut cartierul Nufărul și cum va arăta după noile modernizări?
Oradea noastră
Cartierul Nufărul a apărut în urma alipirii şi sistematizării vechiului sat Seleuş. Primele blocuri au apărut aici puţin după 1975, practic în mijlocul zonei de case. Treptat, noi apartamente au fost ridicate către străzile Nufărului, Morii şi Noica. În septembrie 1975, în noul cartier locuiau circa 1.000 de persoane, până în finalul anului numărul având să se tripleze...
12 Septembrie 2021, 14:44
Profu’ de armonie: Un orădean iubitor de animale a devenit vedetă pe TikTok, oferind sfaturi pentru dresarea căţeilor (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ca să fie cu adevărat cel mai bun prieten al omului, câinele trebuie să aibă încredere în stăpânul lui, iar cei doi trebuie să îşi înţeleagă gesturile reciproc. Soţii Petru şi Dana Roman vor să ajute cât mai mulţi căţei să ducă o viaţă fericită alături de stăpânii lor, aşa că au înfiinţat o asociaţie menită să salveze câini abandonaţi, să-i reabiliteze şi apoi să le găsească stăpâni compatibili. Mai mult, Petru predă lecţii de dresaj pe reţelele de socializare şi în scurt timp a ajuns foarte cunoscut pe TikTok.
12 Septembrie 2021, 09:36
Selectiv şi nu prea: Regula colectării separate a biodeşeurilor este încălcată de mulţi orădeni (FOTO)
Oradea noastră
Au trecut cinci luni de când toţi orădenii sunt obligaţi să separe resturile vegetale de celelalte mizerii pe care le aruncă, o măsură impusă de Primărie pentru a reduce cantităţile de deşeuri care sunt abandonate la halda din Episcopia şi, implicit, amenzile plătite pentru neatingerea ţintelor de reciclare şi valorificare. Regulile simple ale colectării separate sunt respectate de prea puţini locuitori ai urbei, iar o simplă privire aruncată în pubelele de culoare maro, destinate exclusiv biodeşeurilor, arată că, de fapt, aceste deşeuri vor ajunge la groapa de gunoi, nu în staţia de compostare.
Responsabili de „verde”: Oradea are un nou regulament pentru îngrijirea spaţiilor verzi. Care sunt obligațiile pentru orădeni?
Oradea noastră
Consilierii municipiului au aprobat, săptămâna trecută, unul dintre cele mai importante regulamente din Oradea, cel privind întreţinerea spaţiilor verzi, care prevede că toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la blocuri, au în grijă zonele aflate între proprietatea lor şi şosea. Obligaţiile au existat şi în trecut, dar pentru asociaţiile de proprietari au fost anulate de instanţă. Primăria a găsit o nouă formă de a le impune şi, în plus, şi-a trasat şi ei obligaţia de a ocroti fiecare copac matur din oraş.
10 Septembrie 2021, 17:54
Gunoaie „emigrate”: Ţarcurile din jurul blocurilor din Oradea, invadate de gunoaiele firmelor care nu vor să plătească factura de salubritate
Oradea noastră
Chiar dacă o mare parte din cetăţeni au încheiat contracte de salubritate cu RER Vest, Oradea nu este întotdeauna atât de curată pe cât şi-ar dori locuitorii ei. Asta pentru că, pentru a eluda plata facturilor de salubritate, unii orădeni nu îşi folosesc pubelele primite de la operator, ci aruncă gunoaiele în jurul ţarcurilor care deservesc blocurile.
08 Septembrie 2021, 18:26
Jos pălăria! Stație de autobuz inedită, în Piața Devei din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii dovedesc creativitate şi grijă faţă de oraşul lor. O staţie de autobuz din Piaţa Devei a fost "tuningată" de elevii unei şcoli din Oradea, care au amenajat scaune pentru călători din cauciucuri vechi.
08 Septembrie 2021, 16:20
Natură urbană pentru oameni
Oradea noastră
Zilele trecute s-a lansat Coaliția pentru Natură Urbană, la care au aderat mai multe ONG-uri de mediu, trei din Oradea. Coaliția propune înființarea de arii protejate în orașe în care se mai găsește un petic de natură. În Oradea, de-a lungul Crișului Repede, din zona Silvaș și până la ieșirea din oraș, ar fi o arie urbană ideală...
08 Septembrie 2021, 15:31
Maratonist la clape: Ca să poată înfiinţa în Oradea un muzeu al muzicii, pianistul Thurzó Zoltán va cânta 130 de ore continuu (FOTO)
Oradea noastră
Născut într-o familie de muzicieni orădeni, pianistul Thurzó Zoltán a moştenit nu doar talent, ci şi dorinţele neîmplinite ale bunicului său, violonistul şi muzicologul Thurzó Sándor. Visul lui Zoli, singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte, este ca oraşul să aibă un muzeu al muzicii. Pentru asta, este decis să doboare un record mondial şi să cânte continuu aproape şase zile. 
22 August 2021, 10:31
Oradea ieri, Oradea azi: Pasajele pietonale
Oradea noastră
Construite pe sub bulevardele aglomerate în anii ’70-’80, pasajele pietonale din Oradea au rolul de a facilita trecerea în siguranţă a pietonilor de pe o parte pe cealaltă a carosabilului. Deşi utile, pasajele nu erau întreţinute, nici imediat după darea în uz, nici în anii de după...
21 August 2021, 09:24
Colectare fără noxe: RER Vest colectează deşeurile bihorenilor cu utilaje performante şi puţin poluante
Oradea noastră
Responsabilă cu colectarea deşeurilor aruncate de cetăţenii din Oradea şi din 25 de comune vecine, compania RER Vest este preocupată ca această activitate să nu fie doar eficientă, ci şi cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Tocmai de aceea, operatorul de salubritate şi-a înnoit flota, astfel încât, acum, 83% din utilaje sunt din categoria Euro 6, cele mai puţin poluante.
20 August 2021, 15:11
Saci noi, de la RER Vest: Bihorenii din 25 de comune primesc saci pentru reciclabile
Oradea noastră
Luna viitoare, bihorenii care locuiesc în cele 25 de comune din jurul Oradiei, unde operator licenţiat de salubritate este compania RER Vest, vor primi noi saci pentru colectarea deşeurilor reciclabile.
19 August 2021, 10:07
Giganţi uitaţi: Deşi e singurul loc din România unde cresc împreună trei arbori sequoia, Oradea îşi ignoră această avuţie naturală (FOTO)
Oradea noastră
Sequoia sunt cei mai înalţi arbori care există pe Pământ şi, totodată, printre cei mai rezistenţi. Nici focul nu-i poate distruge, aşa că pot atinge vârste milenare. Imensitatea lor îi face căutaţi de turiştii din toată lumea. În Europa, doar şapte ţări se pot lăuda că au pe teritoriul lor sequoia, una dintre ele fiind România. Şi, deşi mulţi orădeni nu ştiu, oraşul lor este singurul loc din ţara noastră unde trei asemenea giganţi cresc unul lângă altul! Fără să fie băgaţi în seamă de orădeni ori de Primărie...
Aruncaţi cu rost! Ca să poată colecta separat deşeurile, toţi orădenii primesc găleţi pentru resturile biodegradabile (FOTO)
Oradea noastră
Până în anul 2030, în gropile de gunoaie din România vor mai putea ajunge doar 10% din deșeurile pe care le aruncă cetăţenii, după cum prevede o recentă Ordonanţă a Guvernului. Asta înseamnă că şi orădenii, chiar dacă au experienţă în colectarea separată, vor trebui să-şi îmbunătăţească obiceiurile.
Pentru a stimula locuitorii oraşului să separe resturile biodegradabile, Primăria şi RER Vest le împarte tuturor coşuri de culoare maro dedicate colectării acestora în interiorul locuinţelor.
Oraşul nostru, muzeul nostru
Oradea noastră
Oradea, prin toate clădirile ei, are o frumuseţe aparte: îţi dezvăluie şi rigori occidentale, dar şi mistere orientale, e marcată de rămăşiţe uitate de vremuri, dar şi de omogenităţi născute din spiritus loci. E un oraş pe care nu ai cum să nu îl iubeşti şi căruia, după zeci de ani, nu ai cum să nu simţi că îi aparţii. Frumuseţea din orădeni are multe de preluat din frumuseţea clădirilor, după cum şi noi transmitem din frumuseţea noastră oraşului pe care îl locuim.
17 August 2021, 09:44
Bihoreanul Cristian Remus Papp, activist WWF: „Conservarea mediului nu este un moft”
Oradea noastră
Zone ocrotite dispar sub ochii autorităţilor, aşa cum în Bihor a secat rezervaţia nufărului termal din Băile 1 Mai, iar asta pentru că protejarea naturii e considerată un capriciu, spune bihoreanul Cristian Remus Papp, ecolog în cadrul World Wild Fund România. Specializat în managementul ariilor protejate după studii în străinătate, iar acum doctorand la Cluj, cu o temă de cercetare despre carnivorele mari şi conectivitatea ecologică, bărbatul s-a mutat din Bihor de două decenii, dar urmăreşte ce se întâmplă în zonele ocrotite de aici. Recent, a revenit în Padiş, cu colegii de la WWF, pentru a demonstra că interacţiunea între om şi lup sau urs nu trebuie să însemne mereu moartea unuia dintre aceștia.
08 August 2021, 17:34
Oradea ieri, Oradea azi: Plimbarea cu birja era o aventură, în perioada interbelică
Oradea noastră
În Oradea interbelică transportul persoanelor se făcea, în principal, nemotorizat, excepţie făcând tramvaiele şi puţinele automobile. Pentru deplasări la comandă şi comode se foloseau birjele, ce staţionau în locuri stabilite din zonele aglomerate, doar că un birjar bun era greu de găsit. La începutul anilor ’30, ziarele locale prezentau cazurile clienţilor care au descris drumul cu birja ca pe nişte experienţe neplăcute.
Misiunea unui festival
Oradea noastră
European Music Open se află în faţa celei mai mari provocări de până acum. Vom vedea, peste doar câteva săptămâni, dacă - graţie celor patru evenimente majore programate în Piaţa Unirii - festivalul va putea dovedi că a ajuns la maturitatea şi echilibrul prin care să inspire siguranţa şi, în acelaşi timp, normalitatea de care cu toţii avem atât de multă nevoie...
05 August 2021, 11:55
Stonehenge de Criş: Amenajare bizară, în centrul Oradiei
Știri Bihor
Celebrul ansamblu Stonehenge din Marea Britanie, inclus în Patrimoniul UNESCO, pare să fi inspirat nişte orădeni. Vezi de ce!
04 August 2021, 19:00
  11 12 13  15  17 18 19  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON