URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2021, 11:33

Pubele "ilegale": Orădenii care folosesc vechile pubele în locul celor cu microcipuri vor rămâne fără ele!

Pubele 'ilegale': Orădenii care folosesc vechile pubele în locul celor cu microcipuri vor rămâne fără ele! COST PE RIDICARE. De fiecare dată când o pubelă este golită, autogunoiera "citeşte" în microcipul montat pe recipient tipul de deşeuri pe care îl conţine şi volumul, iar pentru fiecare ridicare orădenii plătesc un cost, care diferă în funcţie tocmai de cele două criterii. Mai ieftin pentru reciclabile, mai scump pentru rezidual...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reformat din temelii în acest an, sistemul de salubritate din Oradea are două reguli de bază: localnicii trebuie să colecteze separat deşeurile şi să plătească pentru cât aruncă. Ce-i drept, deocamdată, cea de-a doua "poruncă" se aplică doar celor care stau la case, orădenii de la blocuri fiind păsuiţi până la finalul acestui an.

Pentru ca fiecare gospodărie să achite o factură de salubritate corectă, RER Vest a împărţit tuturor orădenilor pubele dotate cu microcipuri, citite automat în momentul golirii. Unii orădeni încearcă însă o "fentă" şi scot în faţa caselor, în continuare, vechile pubele. 

Soluţia "curată"

Regulamentul de salubritate care a intrat în vigoare în primăvară în Oradea prevede că toţi locuitorii urbei sunt obligaţi să colecteze separat deşeurile, sortând resturile reciclabile (PET-uri, pungi de plastic, folii, doze de metal, cartoane, hârtii, cutii de lapte sau de suc şi orice alte deşeuri de ambalaje) de cele biodegradabile (cojile de fructe şi legume, de pâine, de ouă, resturi de mâncare, frunze, crengi, zaţ de cafea etc.) şi de cele reziduale (chiştoace de ţigări, conţinutul sacului de aspirator, scutece etc.).

Colectarea separată nu este vreun moft al autorităţilor locale, ci o obligaţie europeană şi singura modalitate pentru a preveni ca muntele de gunoaie de la marginea cartierului Episcopia, unde se află depozitul judeţean de deşeuri, să nu crească inutil. În plus, este şi modalitatea prin care Oradea poate păstra sume importante de bani în bugetul local, pentru că neîndeplinirea ţintei anuale de reducere a cantităţilor de deşeuri depuse la haldă (care în 2021 este de 60%) aduce amenzi mari. 

Preţul corect

Pentru a-i stimula pe orădeni să colecteze separat deşeurile, Primăria a implementat şi un sistem de tarifare diferit, care, de altfel, potrivit unor modificări aduse anul acesta Legii 211/2001 privind regimul deşeurilor, ar trebui să fie obligatoriu în toată ţara: plăteşti cât arunci. 

Concret, fiecare fracţie de deşeuri are propriul preţ de colectare, cele mai ieftine fiind cele reciclabile (pentru care, de altfel, RER Vest taxează doar costul transportului la staţia de reciclare administrată de firma Eco Bihor), urmate în clasament de biodeşeuri (care sunt transformate în compost) şi de deşeurile reziduale (care ajung la haldă). Cele din urmă sunt cele mai scumpe tocmai pentru ca orădenii să se gândească de două ori când aruncă ceva la gunoi...

Suma ridicărilor

Urmărind ca facturile plătite de orădeni să fie corecte, RER Vest a introdus doi parametri de estimare a cantităţilor de deşeuri: volumul pubelelor în care sunt aruncate şi frecvenţa cu care recipientele sunt golite. Fiecare cetăţean a putut alege pubela care i se potriveşte şi, de asemenea, cât de des o scoate în stradă, pentru a fi golită, iar operatorul de salubritate taxează, evident, doar ridicările. De pildă, golirea unei pubele negre de 60 l costă 6,35 lei, iar pentru una similară maro preţul este de 3,67 lei.

Tocmai de aceea, toate pubelele distribuite anul acesta orădenilor au montate microcipuri care sunt scanate în momentul în care pubela este golită în autogunoieră, iar dispozitive anume montate pe toate utilajele citesc codul unic alocat fiecărui client şi tipul de deşeu. În fiecare lună, RER Vest contabilizează numărul de goliri pentru fiecare pubelă, stabilind astfel şi valoarea facturii. 

Adio, pubele vechi!

Pentru ca sistemul să funcţioneze, este necesar ca orădenii să folosească doar recipientele microcipate (cu excepţia gospodăriilor în care, pentru deşeurile reciclabile, au optat pentru varianta de colectare în saci). 

Pe mai multe străzi din oraş, echipele RER Vest au observat însă că locuitorii, ca să scape de plata facturilor, scot în faţa porţii vechile pubele de deşeuri, pe care le-au primit gratuit tot de la RER şi pe care le-au folosit până în acest an. Acelea nu au microcipuri, aşadar golirile nu pot fi înregistrate şi taxate. Obiceiul s-a răspândit prin oraş, chiar dacă acelaşi regulament de salubritate prevede că cetăţenii trebuie să arunce deşeurile doar în pubelele noi. 

Tocmai de aceea, de fiecare dată când întâlnesc în faţa porţilor pubele vechi, muncitorii RER Vest nu ridică doar gunoaiele din ele, ci şi recipientele, cu totul. Astfel că. în următoarea săptămână, vrând-nevrând, orădenii vor fi nevoiţi să folosească pubelele noi şi, implicit, să plătească pentru serviciul de care au parte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
deci tot este o solutie sa platesti mai putin in idea in care te temi ca autogunoiera face mai multe drumuri
pur si simplu, nu scoti containerul la golit dupa calendarul lor in fiecare saptamana, ci pe presezi mai bine, si scoti containerul de reciclabile care nu putrezesc si iti imput curtea mai rar, odata la 2-3-4 saptamani, daca esti mai putin poluator, ca sa nu platesti pentru gunoaiele celor indiferenti la mediu.
Postat 22 Septembrie 2021, 16:40 de unu
Gunoierului Sef de la RAR
In primul rand pubela veche nu mi-a dat-o RER gratuit, cu am platit-o la semnarea contractului acum vreo 10-15 ani! Deci e proprietatea mea. Poti sa refuzi sa o golesti, dar nu ai voie sa o iei. Daca o iei, surpriza, pot folosi arma împotriva angajatului tau! Sau daca nu am arma, ii pot rupe picioarele cu o secure. Pentru ca e bunul meu, nu al RER! Doi la mana, cand m-ai chemat forțat sa semnez contractul nou NU MI-AI DAT PUBELA NOUA! Pentru ca nu aveai! Nici mie, nici la vecinul, nici la nimeni de pe stradă! Si nici la birou, pe strada 1 decembrie! AM MERS SI AM CUMPĂRAT DE LA PRAKTIKER DOUA PUBELE DIN BANII MEI pe care tu ai pus un chip. Asa ca ... consultă un avocat referitor la dreptul la proprietate! Firmă de gunoieri...
Postat 22 Septembrie 2021, 12:34 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON