URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2021, 09:27

Selectiv şi nu prea: Regula colectării separate a biodeşeurilor este încălcată de mulţi orădeni (FOTO)

Selectiv şi nu prea: Regula colectării separate a biodeşeurilor este încălcată de mulţi orădeni (FOTO) AŞA NU! Pentru ca resturile vegetale şi alimentare să poată fi transformate în compost, ele nu trebuie amestecate cu alte deşeuri, cum sunt sacii sau ambalajele din plastic, frecvent întâlnite în pubelele maro ale orădenilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut cinci luni de când toţi orădenii sunt obligaţi să separe resturile vegetale de celelalte mizerii pe care le aruncă, o măsură impusă de Primărie pentru a reduce cantităţile de deşeuri care sunt abandonate la halda din Episcopia şi, implicit, amenzile plătite pentru neatingerea ţintelor de reciclare şi valorificare.

Regulile simple ale colectării separate sunt respectate de prea puţini locuitori ai urbei, iar o simplă privire aruncată în pubelele de culoare maro, destinate exclusiv biodeşeurilor, arată că, de fapt, aceste deşeuri vor ajunge la groapa de gunoi, nu în staţia de compostare.

Regulile colectării

Potrivit regulamentului de salubritate al municipiului, orădenii sunt obligaţi să colecteze deşeurile în trei fracţii: reciclabile (hârtii, cartoane, PET-uri, pungi de plastic, ambalaje, doze de metal etc.), biodegradabile (fructe şi legume, resturi alimentare, coji de ouă, pâine, zaţ de cafea, frunze, crengi etc.) şi resturi reziduale, adică acele mizerii care nu pot fi valorificate (deşeuri textile sintetice, mucuri de ţigări, excrementele animalelor, conţinutul sacului de aspirator, scutece, absorbante, etc.). De asemenea, din fracţia reciclabilă, orădenii trebuie să separe şi sticlele, care trebuie aruncate separat, pentru că în timpul transportului se fac cioburi.

Pentru fiecare fracţie, orădenii au primit de la RER Vest recipiente sau saci. Locul deşeurilor reziduale este în pubelele sau containerele de culoare neagră, al biodeşeurilor în pubelele maro, iar al resturilor reciclabile în sacii sau recipientele galbene. În plus, pentru fracţia nou introdusă, a biodeşeurilor, orădenii au primit şi găleţi de mici dimensiuni, pe care să le ţină în casă.

Din pubelă, în grădină

Colectarea separată a biodeşeurilor nu este o invenţie românească, ci o măsură aplicată de ani buni în străinătate. Asta pentru că s-a dovedit că cea mai grea componentă a coşului de gunoi al unei familii este reprezentată de resturile alimentare şi vegetale, iar în loc să fie aruncate la groapa de gunoi, acestea pot fi valorificate prin compostare, adică transformate în îngrăşământ vegetal. Condiţia este ca ele să fie „curate”, adică să nu fie contaminate de alte mizerii, care ar compromite calitatea compostului. Nimeni nu vrea să pună în grădină îngrăşământ cu plastic...

Fie pentru că nu au înţeles încă utilitatea colectării separate a biodeşeurilor, fie pentru că profită de faptul că Primăria nu îi verifică şi, implicit, nu îi amendează pe orădenii care nu respectă sortarea, mulţi cetăţeni înghesuie în pubelele maro deşeuri de tot felul, al căror loc nu este acolo.

RER Vest

Surprize, surprize

O verificare făcută joia trecută, adică în ziua colectării biodeşeurilor pe străzi din apropierea centrului oraşului, precum Vlădeasa, Titu Maiorescu, Ion Buzoianu, Horvath Imre ori Muşcatei, a demonstrat că prea puţini sunt localnicii care aruncă în pubelele maro exclusiv resturi alimentare sau vegetale. În medie, din 10 pubele verificate, doar două conţineau exclusiv biodeşeuri.

Cel mai frecvent întâlnite deşeuri greşit aruncate sunt pungile sau foliile de plastic, adesea ambalaje în care au fost împachetate alimentele. De asemenea, multe pubele maro au în ele saci de gunoi de culoare neagră, în care nici măcar nu se vede ce au aruncat proprietarii.

Soluţia simplă este ca orădenii să arunce biodeşeurile de-a valma în pubelele maro. Dacă nu vor să facă asta, pot folosi saci biodegradabili, precum cei pe care supermarketurile îi au la raioanele de fructe şi legume, sau pungi din hârtie.

Printre frunze şi coji de pâine, s-au putut vedea însă şi flacoane goale de ulei, cutii mari de carton ori chiar încălţăminte...

Pubela gunoi

Căciula furată

Chiar dacă pare un moft, colectarea separată trebuie să devină un obicei respectat de toţi orădenii. Primăria a introdus un regim de tarifare diferenţiat pentru fiecare fracţie, tocmai pentru a-i stimula pe cetăţeni să sorteze deşeurile, dat fiind că ridicarea biodeşeurilor şi a resturilor reciclabile este mai ieftină decât a celor reziduale. Dacă fracţiile vor continua să fie contaminate, însă, ţelul valorificării nu va fi atins, iar Primăria va trebui să plătească în continuare amenzi către Administraţia Fondului de Mediu, pentru că nu reduce anual cantităţile depuse la haldă.

Nu este exclus ca, în perioada următoare, poliţiştii locali să înceapă să ia şi ei la verificat pubelele orădenilor, aşa cum, încă din primăvară, primarul Florin Birta a avertizat că se va întâmpla. Potrivit edilului, când vor găsi recipiente cu conţinut neconform, agenţii vor da întâi un avertisment, dar la următoarea abatere vor scrie şi amenzi. Dacă nu se poate cu vorba bună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu vedem padurea de copaci!
Pe mina ma doare la plua de selectia lui peste prajit! Ma tot gandesc cum a reusit dl. primar Laza sa negocieze cu rer-ul un tarif de 5,80lei/persoana/luna!!! Cum a reusit sa introduca reteaua de gaz metan, electricitatea, etc cu bani europeni? Birtinezul nu a reusit in 12 ani sa faca pt. oradeni (pt. oradeni, pt. escr*cii din jurul lui nu-mi fac griji) cat a facut dl Laza pt. taranii lui in 5 ani!
Postat 13 Septembrie 2021, 17:33 de pinonel
@roger
scrie pe fiecare pubela ce gunoi trebuie aruncat in ea. da, nu-i intereseaza. azi am fost sa arunc niste sticle. si ce crezi? tomberonul pentru sticle era plin ochi cu flacoane. deoarece pentru taranu de oras absolvent de 12 clase flaconu e tot sticla.
Postat 12 Septembrie 2021, 15:38 de User anonimizat
Marea fraiereala
Adica locuitorii sunt obligati, dar operatorul de transport gunoi nu-i obligat sa faca altceva decat transport si atunci cine-i gunoierul???? Si mai au si pretentii ca altii le fac lucrul!!!
Postat 11 Septembrie 2021, 21:19 de User anonimizat
Corect
Soluţia simplă este ca orădenii să arunce biodeşeurile de-a valma în pubelele maro. Dacă nu vor să facă asta, pot folosi saci biodegradabili, precum cei pe care supermarketurile îi au la raioanele de fructe şi legume, sau pungi din hârtie.
Postat 11 Septembrie 2021, 16:06 de Valcov
pentru un oras curat
ar fi fost mai eficient ca in loc de cuvintele compost, biodegradabil, etc sa fie scris MARE sau eventual un abtibild pe tot containerul maro cu: "fructe şi legume, resturi alimentare, coji de ouă, pâine, zaţ de cafea, frunze, crengi". cei de la Rer ar trebui sa mearga de urgenta sa goleasca si pubelele de-a lungul pistei de biciclete de la universitate spre auchan, in aceasta dimineata erau arhipline plus gunoi roata-nprejurul lor.
Postat 11 Septembrie 2021, 10:27 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON