URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2021, 09:44

Oraşul nostru, muzeul nostru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există, în revendicarea din titlu, o formă tandră de luare în posesie, care ascunde tensiunea fără de care niciun spaţiu locuit, nicio instituţie nu-şi află rosturile. Trăind multă vreme într-un loc, ajungi să îl simţi ca pe ceva al tău, după cum, prin straturi invizibile, dar trainice, oraşul însuşi nu doar că te cucereşte, ci ajunge să te provoace aproape organic, să te lege de el, să te deţină şi el pe tine.

Oradea, prin toate clădirile ei, are o frumuseţe aparte: îţi dezvăluie şi rigori occidentale, dar şi mistere orientale, e marcată de rămăşiţe uitate de vremuri, dar şi de omogenităţi născute din spiritus loci. E un oraş pe care nu ai cum să nu îl iubeşti şi căruia, după zeci de ani, nu ai cum să nu simţi că îi aparţii. Frumuseţea din orădeni are multe de preluat din frumuseţea clădirilor, după cum şi noi transmitem din frumuseţea noastră oraşului pe care îl locuim.

Imaginea - nu doar sentimentală - a Oradiei e dată de contopirea, într-un binecuvântat creuzet, a locuitorilor ei, a clădirilor, a peisajelor urbane şi a spiritualităţii ei. Un punct nodal, o marcă a oraşului l-a reprezentat şi îl va reprezenta Muzeul Ţării Crişurilor. Aşa cum oraşul este al nostru, şi Muzeul este al nostru.

În timp, nu am avut cum să nu desluşesc legătura lăuntrică, corespondenţa afectivă dintre orădeni şi Muzeu. Legătura aceasta e una dintre cele mai importante care se poate naşte la nivel civic. Sunt instituţii ale unui oraş care, în timp, se transformă în "edificii afective". E zona cea mai adâncă şi cea mai tainică până la care poate răzbate o izbândă culturală. Pentru această uniune, la care trebuie să aderăm cu toţii, am trudit cât am condus destinele Muzeului şi sunt convins că îi vor pricepe însemnătatea, întărind-o, şi cei care îmi vor urma.

Nu poţi gândi Oradea fără Biserica cu Lună ori Palatul Moskovits, în lipsa Pasajului Vulturul Negru sau în absenţa Muzeului Ţării Crişurilor. De aceea suntem cu toţii datori tuturor acestor teritorii de afecţiune: să nu le lăsăm să se împuţineze, ori - mai rău - să dispară în voia sorţii, orice nume vremelnic ar purta această soartă.

Pierderea acestei legături afective dintre Oradea şi locuitorii săi, dintre Muzeu şi orădeni, nu ne-o va ierta nimeni, niciodată: pervertindu-ne pe noi pervertim, inevitabil, şi frumuseţea acestui oraş pe care nu ai cum să nu-l iubeşti.

Aurel Chiriac
fost director
Muzeul Ţării Crişurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pt. toti idi*tii, de la mic la mare!
A.T.- Primăria Oradea obligă proprietarii imobilelor Art Nouveau să le reabiliteze, chiar sub sancţiunea executării. Aţi mai regăsit acest exemplu? T.H.E. - Nu. În general, clădirile Art Nouveau sunt restaurate cu ajutor financiar de la stat, ajutor care este însoţit de o exigenţă uriaşă în calitatea lucrărilor. A.T.- Dacă aţi fi primar în Oradea, ce schimbări aţi face urgent? T.H.E.- M-aş asigura că există preocupare să păstrăm elementele originale. Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-elvetian-theo-huguenin-elie-ne-da-sfaturi-interesante-in-oradea-lumea-vrea-sa-vada-martorii-trecutului-149034.html
Postat 20 August 2021, 08:17 de pinonel
daca ati fi avut grija de personalul calificat....
Dar n-ati avut. Ati facut ca si doamna de la Biblioteca, ati actionat fara onoare. Stiati ca nu va puteti salva, insa ati preferat sa faceti orice compromis pentru o sansa de 0,0000000000000000001%. Ati lasat pe toti dinozaurii politruci si ati lasat sa pierdeti personalul tanar, energic, muncitor. Asa ca, de ce va mai milogiti?
Postat 17 August 2021, 11:06 de sasi
n-a ști nimeni că m-am dus, numai or vedea că nu-s!
Frumusețea orașului nostru ni se dezvăluie mai ales după ce clădirile vechi au fost renovate cu forța, împotriva voinței proprietarilor lor care nu voiau să plătească din buzunarul lor nimic așteptând bani din alte părți! Viața și pulsul orașului mai așteaptă încă să apară, pentru că acestea sunt date de activitatea culturală, de artiști, de efervescența activității studențești și de afluența turiștilor atrași de cultura, artă și studenția care sunt admirabile, dar lipsesc cu desăvârșire... Muzeele poate vor avea incredibila idee să organizeze împreună cu inspectoratul școlar un program prin care să aducă copiii din tot Bihorul în vizite, în loc să stea cu sălile goale și cu două expoziții pe an la care să vină câte un vizitator rătăcit care căuta de fapt autogara ca să ia autobusul de Felix. Lumea se schimbă în jurul nostru, iar noi avem instituții și șefi de instituțiiu depășiți de evenimente și incapabili să priceapă ce se petrece!
Postat 17 August 2021, 10:17 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON