URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2021, 09:36

Profu’ de armonie: Un orădean iubitor de animale a devenit vedetă pe TikTok, oferind sfaturi pentru dresarea căţeilor (FOTO / VIDEO)

Profu’ de armonie: Un orădean iubitor de animale a devenit vedetă pe TikTok, oferind sfaturi pentru dresarea căţeilor (FOTO / VIDEO) ÎN FAMILIE. Iubitori de animale, soţii Dana şi Petru Roman au o misiune comună: să găsească familiile potrivite pentru cât mai mulţi câini fără stăpân
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să fie cu adevărat cel mai bun prieten al omului, câinele trebuie să aibă încredere în stăpânul lui, iar cei doi trebuie să îşi înţeleagă gesturile reciproc.

Soţii Petru şi Dana Roman vor să ajute cât mai mulţi căţei să ducă o viaţă fericită alături de stăpânii lor, aşa că au înfiinţat o asociaţie menită să salveze câini abandonaţi, să-i reabiliteze şi apoi să le găsească stăpâni compatibili.

Mai mult, Petru predă lecţii de dresaj pe reţelele de socializare şi în scurt timp a ajuns foarte cunoscut pe TikTok.

Auto-didact

Originar din Maramureş, dar mutat de mai mulţi ani în Oradea, Petru iubeşte animalele de când se ştie. "Cred că am moştenit asta de la tata, avea o afinitate faţă de animale", spune bărbatul, acum în vârstă de 33 de ani. În urmă cu mai mulţi ani, când a fost muşcat de un câine, a fost contrariat, dar nu furios. "Ştiam că animalele nu fac rău. Am vrut să înţeleg ce s-a întâmplat, de ce a ajuns să mă muşte", zice el.

A citit toate volumele scrise de faimosul chinolog american Cesar Millan, dar n-a găsit răspunsurile căutate, aşa că a aprofundat cercetarea. A găsit alţi specialişti străini, mai puţin cunoscuţi, şi aşa a început să aibă o abordare holistică asupra câinilor, studiind nu doar identitatea lor, ci şi nutriţia, psihologia ori cogniţia.

Tot ce a învăţat, Petru a aplicat cu câinele lui, Thor, un metis de boxer şi mastiff, ajutându-l să nu-i mai fie frică de tunete, să îl aştepte cuminte acasă sau să fie disciplinat la plimbare ori în excursii. "Orice câine trebuie calmat şi să înţeleagă care e rolul lui, ca să şi-l poată îndeplini. E altruistul perfect, dar trebuie să ştie ce are de făcut", zice dresorul. Altfel, animalul va sări pe stăpân de fiecare dată când îl vede ori nu va putea fi plimbat în lesă.

Centru de reabilitare

Soţia lui Petru, Dana (31 ani), este la rându-i o mare iubitoare de animale. Când s-au căsătorit, cei doi au decis că, după ce vor economisi destul, vor deschide un fel de grădiniţă pentru căţei, unde stăpânii să ştie că îşi pot lăsa animalele în siguranţă, aşa cum adesea şi ei au căutat pentru Thor şi Charlie, câinele din rasa Samoyed pe care Dana l-a avut.

Între timp, cei doi soţi şi-au schimbat planurile, pentru că au început să ducă acasă câini găsiţi pe străzi. Petru a lucrat cu răbdare cu toţi, ajutându-i să depăşească traumele la care au fost supuşi. "Sunt câini anxioşi, distruşi de oameni. Când vine vorba de îngrijirea unui câine, oamenii sunt într-un întuneric total. Fie nu-i tratează cu respect, fie îi văd ca pe nişte copii, ceea ce e complet greşit", spune bărbatul, convins că un patruped n-are nevoie de răsfăţ, ci de respect şi un stăpân pe care ştie că se poate baza.

Pentru că nu reuşesc să aibă o relaţie armonioasă cu câinele lor, mulţi stăpâni ajung să-i abandoneze pe străzi, iar asta vrea Petru să evite. "Ne-am dat seama că tot ce am citit noi trebuie tradus, dar şi adaptat pentru români, ca pe străzi să nu mai ajungă câini", zice el. Drept urmare, cei doi soţi au decis că vor înfiinţa un centru de cazare şi dresaj canin, unde animalele să fie reabilitate, pentru a se integra în familiile pe care le au, sau pentru a-şi găsi stăpânii potriviţi.

Îngeri cu lăbuţe

Pentru că au adunat tot mai mulţi câini acasă, soţii Roman s-au mutat la curte, la marginea satului Toboliu, şi au înfiinţat şi o asociaţie, "Angels with Paws" (Îngeri cu lăbuţe). Acum, au în grijă peste 40 de câini, iar pe alţi 20 au reuşit să-i integreze în familii în ultimii ani. "Nu este adopţia clasică, vii, alegi un câine şi pleci. Noi vrem să găsim familia potrivită pentru fiecare câine", zice şi Dana.

Petru încearcă să cunoască fiecare persoană care vrea să adopte un câine de la ei, iar primul pas este completarea unui chestionar vast, în care stăpânul trebuie să lămurească nu doar dacă locuieşte la casă ori bloc, ci şi dacă are copii, alte animale, cât de mult timp lipseşte de-acasă. Totodată, dresorul "citeşte" trăsăturile viitorului stăpân, pentru a se asigura că îi dă un câine compatibil, deoarece, la fel ca oamenii, şi câinii au personalitate diferită.

Celebru pe TikTok

Până când centrul va fi funcţional, Petru a început să împărtăşească lecţiile pe care le-a învăţat despre câini pe internet. La începutul verii, a deschis un cont de TikTok, "AngelsWithPawsOradea20", unde dă sfaturi de dresaj.

Petru, dresor de câini, AngelsWithPawsOradea20

În scurt timp, a adunat peste 1,3 milioane de aprecieri, iar aproape 80.000 de oameni îl urmăresc constant. "Zilnic primesc cel puţin 50 de mesaje, oameni care îmi cer sfaturi", spune bărbatul.

Cel mai bucuros este când copiii înţeleg lecţiile pe care le predă şi îi scriu că au reuşit să-şi dreseze câinii. De dragul relaţiilor sănătoase între câini şi copii, Dana a scris o carte, disponibilă pe Amazon, cu sfaturi pentru interacţiunea între micuţi şi animale.

"Dacă pe copii îi educăm, vom avea şi câini mai fericiţi", spune femeia. Iar ambiţia celor doi soţi asta e: ca animăluţele să primească viaţa bună pe care o merită...

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON