URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Judeţ pe 'verde': Cu o treime din deşeuri colectate separat, Bihorul e fruntaş în ţară. Ce planuri mai au autorităţile
Știri Bihor
Şase luni au trecut de când Bihorul are un sistem integrat de colectare a deşeurilor în mai multe fracţii, iar rezultatele încep să apară. La distanţă de câteva zile, doi înalţi oficiali au lăudat judeţul pentru felul în care gestionează problema deşeurilor: ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a spus că Bihorul ar putea fi un model şi pentru Capitală, şi secretarul de stat din acelaşi minister, Raul Pop, care a publicat un raport ce arată că suntem fruntaşi pe ţară la colectarea separată.
Crişul tuturor: Ca să nu se mai certe cu pescarii, amatorii de sporturi nautice cer Primăriei un regulament de acces pe Crişul Repede (FOTO)
Știri Bihor
Crişul Repede poate deveni un loc de mişcare nu doar pentru pietonii care se plimbă pe maluri, ci şi pentru cei care îl "încalecă" în ambarcaţiuni fără motor. În bărci pneumatice sau cu vâsle, orădenii ar putea să se plimbe pe apă, dar se lovesc de opoziţia pescarilor, nemulţumiţi că sportivii alungă peştele. Soluţia? Un regulament care să-i împace pe toţi.
Duş în parc: Cum se pot răcori orădenii care aleargă în Parcul Brătianu (FOTO)
Jos pălăria
Orădenii care aleargă în Parcul I. C. Brătianu au la îndemână o soluţie pentru împrospătare. Pe latura dinspre Aleea Ştrandului, Compania de Apă Oradea a montat un fel de duş de grădină care pulverizează apa ca pe o ceaţă răcoroasă.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui George Bota, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai oraşului din perioada interbelică
Oradea noastră
Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai Oradiei interbelice a fost George Bota. Născut în anul 1889, în localitatea Araci, acum în judeţul Covasna, a urmat studiile liceale şi universitare în Bucureşti, luându-şi licenţa în filosofie şi drept în 1913. A luptat pe frontul Primului Război Mondial, fiind ulterior premiat cu mai multe decoraţii.
23 Iulie 2021, 13:01
Şeful AFM, Ionuţ Vasile, anunţă cum vor putea românii să atragă bani de la stat, pentru proiecte „verzi”: „Deşeurile sunt o resursă”
Bihoreanul tipărit
Toate oraşele şi comunele din Bihor plătesc anual contribuţii către Fondul de Mediu, dacă nu îşi îndeplinesc ţintele de reciclare a deşeurilor, bani pe care instituţia îi investeşte apoi în proiecte prietenoase cu mediul înconjurător. Care sunt aceste proiecte şi cum pot bihorenii să atragă bani explică Ion Vasile, vicepreşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, venit recent într-o vizită în Bihor tocmai pentru a prezenta oportunităţile de finanţare într-un an în care instituţia are un buget record.
23 Iulie 2021, 11:08
Pista de biciclete de pe Borșului, „ruptă” de un sens giratoriu nou (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Orădenii care vor să pedaleze până în Vama Borş sau chiar până în Ungaria, pe pista anume făcută pe fonduri europene şi inagurată în 2015, ar trebui să fie cu băgare de seamă. Înainte de Borş, pista se „evaporă”!
22 Iulie 2021, 11:03
Taxa-pedeapsă: 72 de asociații și 112 gospodării din Oradea riscă să plătească taxa specială de salubritate
Oradea noastră
Locuitorii oraşului care încă nu au încheiat noul contract de salubritate cu RER Vest ar trebui să se aştepte la facturi mari de la... Primărie. Poliţia Locală a început să trimită notificări celor 72 de asociaţii de proprietari din oraş şi celor 112 gospodării care nu au semnat actele, avertizându-le că, dacă îşi păstrează decizia, vor plăti taxa specială de salubritate, în valoare de 27,5 lei pentru fiecare locuitor din apartamentul sau casa respectivă. „Bonus”, şi o amendă...
22 Iulie 2021, 08:05
Cimitirul clandestin: Un cimitir pentru câini şi pisici, amenajat pe ascuns într-o pădure de lângă Oradea (FOTO)
Oradea noastră
Despărţirea de un animal de companie este dureroasă şi este uşor de înţeles de ce mulţi stăpâni ar vrea să-şi îngroape căţelul sau pisica într-un loc apropiat, unde să le mai poată omagia loialitatea. Bihorul nu are, însă, niciun cimitir pentru animale şi nici măcar un serviciu de incinerare a necuvântătoarelor, aşa că stăpânii fie le predau firmelor din alte judeţe sau chiar ţări, fie le caută un loc de veci umbros şi accesibil. Unii dintre ei au ales o pădure de lângă Oradea...
O comunitate responsabilă!
Oradea noastră
"Iunie - Luna curăţeniei în judeţul Bihor" a fost o campanie desfăşurată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (formată din toate cele 101 primării din judeţul Bihor şi care are rolul de a implementa Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor - SMID) şi Consiliul Judeţean, pentru a aduce comunitatea bihoreană în jurul unei probleme comune: curăţenia "casei" pe care o avem dincolo de poartă, străzile, văile, apele şi munţii unde ne petrecem mare parte din viaţă.
21 Iulie 2021, 10:13
Curățenie pe Criș: ABA Crișuri a demarat decolmatarea râului, în zona Sovata (FOTO)
Oradea noastră
Pentru ca râul Oradiei să curgă nestingherit spre Ungaria, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat decolmatarea sectorului din zona Sovata. Pe malul drept al Crişului Repede, stuful şi plantele crescute în apă sunt defrişate, iar aluviunile depuse pe fundul râului sunt de asemenea curăţate.
Episcop grădinar: PS Böcskei László, surprins în timp ce uda florile, pentru ca angajații să poată merge la ștrand
Jos pălăria
Chiar dacă este un înalt prelat al Bisericii Romano-Catolice, episcopul Böcskei László nu se dezice de activităţile lumeşti. Zilele trecute, a fost surprins de vizitatorii Grădinii Palatului Episcopal în timp ce uda florile, după ce le-a dat voie tinerilor responsabili cu această muncă să meargă la ştrand.
Curăţaţi ambrozia! Amenzi usturătoare pentru cei care nu stârpesc planta alergenă
Oradea noastră
Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, va înflori în curând şi va da bătăi de cap multor orădeni. Tocmai de aceea, Poliţia Locală a notificat deja proprietarii de terenuri pe care această plantă creşte. Au fost verificate 715 terenuri cu potenţial risc de infestare cu ambrozie...
19 Iulie 2021, 20:09
RER Vest spală pubelele din Oradea
Oradea noastră
Compania responsabilă cu colectarea deşeurilor produse de orădeni şi de salubrizarea stradală a municipiului, RER Vest, a demarat o altă acţiune menită să îmbunătăţească aspectul oraşului: spălarea recipientelor deţinute de asociaţiile de proprietari din oraş.
19 Iulie 2021, 18:21
Coşuri de gunoi noi: Încă 350 de recipiente, pe străzile din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
La comanda Primăriei, operatorul de salubritate RER Vest înlocuieşte şi completează coşurile de gunoi stradale din zona centrală, precum şi pe marile bulevarde din oraş. Municipalitatea a comandat 355 de coşuri confecţionate din PVC de culoare verde, prinse pe un suport metalic.
18 Iulie 2021, 19:42
Pentru Oradea mea! Medicul pensionar Kiss András a dedicat orașului un inedit album cu fotografii (FOTO)
Oradea noastră
Au trecut peste 30 de ani de când, cu inima frântă, doctorul Kiss András a lăsat în urmă Oradea, oraşul pe care îl consideră cel mai frumos loc de pe pământ. „Cei mai frumoşi ani din viaţa mea aici i-am trăit”, spune el. N-a uitat locul în care a crescut, a învăţat, şi-a cunoscut soţia şi unde ani la rând a vindecat pacienţi ajunşi pe paturile Spitalului Judeţean. La 83 de ani, medicul a vrut să facă un cadou oraşului şi a publicat un album cu fotografii făcute pe străzi, în parcuri şi cu oamenii urbei. De dragul Oradiei lui...
11 Iulie 2021, 18:28
Oradea ieri, Oradea azi: Un spital caritabil
Oradea noastră
Rămasă între blocuri în anii ’80, clădirea cu numărul 2 din Piaţa Ion Creangă a fost ridicată în perioada interbelică, pe când în cartier erau doar case. Având parter, un etaj şi încă unul parţial, aceasta a fost dată în folosinţă în 1931 prin inaugurarea Spitalului Sf. Iosif al Surorilor de caritate Sf. Vicenţiu din Oradea. Entitatea avea 50 de paturi şi mai multe specializări, iar din Monografia Almanah a Crişanei din 1936 aflăm cine erau medicii care profesau aici.
10 Iulie 2021, 19:08
Cum aruncăm? RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să respecte colectarea separată, astfel încât oraşul să valorifice cât mai multe deşeuri
Oradea noastră
Condiţia principală pentru ca Oradea să valorifice o parte cât mai mare din deşeurile generate de cetăţeni şi, implicit, să poate reduce cantităţile de resturi abandonate la haldă, este ca orădenii să colecteze separat. Asta înseamnă să arunce corect fiecare tip de deşeu, în recipientul aferent, iar muncitorii RER Vest le vor transporta tot separat. O lecţie simplă, dar atât de importantă...
10 Iulie 2021, 12:25
Vinerea verde la Oradea
Oradea noastră
La sfârşitul lunii iunie, am depus la Primăria Oradea şi la OTL o iniţiativă prin care cer sprijinul consilierilor locali pentru a oficializa şi la noi conceptul de Vinerea verde, aşa cum deja funcţionează la Cluj. Aş putea spune că cer un "verde instituţional", pentru o orientare modernă a încurajării transportului public în comun, în dauna maşinilor.
08 Iulie 2021, 15:47
Selectezi şi câştigi! Orădenii de la case îşi reduc facturile colectând resturile separat
Oradea noastră
În urmă cu trei luni, regulile de colectare a deşeurilor s-au schimbat radical, iar întrebarea pe care orădenii şi-au pus-o cel mai des a vizat costurile lunare. În locul unui tarif fix pe persoană, cum era înainte, facturile variază în funcţie de cantitatea de deşeuri generată într-o gospodărie şi de tipul acestora. Mulţi orădeni au descoperit soluţia corectă pentru a menţine costurile cât mai scăzute: colectarea separată. Cu cât trimit mai puţine gunoaie la haldă, cu atât plătesc mai puţin!
06 Iulie 2021, 15:42
Bihorul, mai curat! Primul Campionat bihorean al curăţeniei s-a încheiat, urmează desemnarea câștigătorilor
Oradea noastră
Cea mai amplă campanie de curăţenie din judeţ s-a încheiat. Timp de o lună, toţi bihorenii au fost îndemnaţi să adune gunoaiele aruncate în jurul oraşelor şi satelor în care locuiesc, iar în cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale s-au organizat, în total, 151 de acţiuni de acest gen. În această săptămână, autorităţile vor anunţa care sunt cele şase primării câştigătoare ale campionatului, adică cele în care s-au adunat cele mai mari cantităţi de gunoaie pe cap de locuitor. Pe lângă laude, locuitorii acelor oraşe sau comune vor primi o finanţare de 100.000 lei pentru un parc, un teren de sport sau o altă investiţie de care să se bucure toţi.
06 Iulie 2021, 10:34
Edenul din Petőfi: Cum s-a transformat clădirea tehnică dintr-un parc al Oradiei (FOTO / VIDEO)
Oradea noastră
De câteva săptămâni, clădirea tehnică din Parcul Petőfi pare că a prins viaţă. Artiştii Roxie Stan şi Horea Sălăgean au făcut o pictură murală viu colorată, cu scena căderii în păcat e Evei în Grădina Raiului.
Gunoaie... în dar. Cum scapă unii orădeni de mizerii, în miezul nopţii (VIDEO)
Ne enervează
Au trecut trei luni de când orădenii plătesc facturi de salubritate în funcţie de volumul de deşeuri generat, iar un fenomen nedorit apare: debarasarea gunoaielor în pubelele altora! A păţit-o şi artistul Ovi D. Pop, a cărui şcoală de fotografie are sediul într-o casă de pe strada Iuliu Maniu, dar care i-a surprins pe împricinați...
05 Iulie 2021, 10:56
Oradea ieri, Oradea azi: De la penuria de băuturi răcoritoare din comunism la invazia de azi
Oradea noastră
Comerțul socialist nu excela nici prin diversitatea, nici prin calitatea mărfurilor oferite. În iunie 1979, ziarul Crișana publica o mică anchetă privind disponibilitatea băuturilor răcoritoare în magazine, dat fiind începutul sezonului estival. Magazinele de stat, singurele existente, erau prost aprovizionate, de exemplu cofetăria Nufărul primind în lunile mai și iunie răcoritoare doar de două ori.
27 Iunie 2021, 17:19
Ascultaţi natura! Mulți bihoreni poluează cu zgomot ariile protejate. Cum se poate instaura liniștea?
Oradea noastră
Tot mai multe studii confirmă că drumeţiile în natură sunt un bun medicament împotriva stresului şi anxietăţii. Adesea, însă, o simplă ieşire la iarbă verde se poate lăsa cu nervi, pentru că nu toţi "vecinii" de platou dovedesc respect faţă de semeni şi de natură şi dau muzica la maximum, acoperind orice tril reuşit. Un comportament nedorit, pe care autorităţile nu-l pot corecta...
27 Iunie 2021, 09:59
Jos pălăria: O cochetă grădină cu flori încântă locatarii şi trecătorii de pe strada Sovata (FOTO)
Jos pălăria
Înainte ca regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi să devină realitate, în spatele unui bloc de pe Sovata, o cochetă grădină cu flori încântă locatarii şi trecătorii. Dovadă că unii orădeni n-au nevoie de nicio presiune ca să demonstreze simţ civic şi dragoste faţă de locul unde trăiesc...
Back to... Bike! Angajaţii unei firme din Oradea primesc bonusuri dacă merg la muncă pe bicicletă
Oradea noastră
În timp ce autorităţile iau măsuri timide pentru a promova mersul pe bicicletă, unii antreprenori din Oradea au soluţii concrete: premiază angajaţii care, în loc să meargă la serviciu pe patru roţi, preferă două. Un exemplu îl dă Cristian Puşcaş, administratorul firmei de arhitectură Novartis, cu 12 angajaţi. „Post-pandemie, se tot vorbeşte despre conceptul „back to work” (n.r. înapoi la muncă), şi am zis să facem şi „back to bike” (n.r. înapoi pe biciclete)”, spune Puşcaş. 
25 Iunie 2021, 12:33
Gunoaie cu rebut: Deşi sunt destinate deşeurilor biodegradabile, pubelele maro din Oradea se umplu cu haine, plastic şi materiale de construcţii (FOTO)
Oradea noastră
Gândită ca soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le depune la halda de gunoaie, totuşi colectarea separată a resturilor biodegradabile nu-şi atinge pe deplin scopul, pentru că orădenii fie nu ştiu cum să arunce corect gunoaiele, fie încă n-au găsit motivaţia necesară ca să o facă.
'Mama' albinuţelor: Una dintre puţinele femei apicultor din Bihor, Beatrice Tica produce anual sute de kilograme de miere naturală (FOTO)
Oradea noastră
În urmă cu un an, albinele au primit recunoaşterea pe care o merită: Institutul Earthwatch (Supravegherea Pământului), o fundaţie americană care militează pentru protejarea mediului înconjurător, a decretat că acestea sunt cele mai importante vieţuitoare de pe Terra, iar Societatea Regală de Geografie din Marea Britanie a confirmat asta. De aproape două decenii, orădeanca Beatrice Tica urmăreşte cu atenţie munca lor şi le ajută să ducă o viaţă cât mai uşoară. Apicultor atestat, este unul dintre producătorii bihoreni de miere 100% naturală, având o stupină cu circa 4 milioane de albinuţe. 
Oradea... ordonată: Primăria insistă să-i oblige pe toţi orădenii să îngrijească spaţiile verzi. Ce zice lumea?
Oradea noastră
Într-o singură zi, Primăria a supus dezbaterii publice două regulamente importante pentru faţa oraşului: unul prin care îi obligă pe toţi cetăţenii să îngrijească spaţiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc şi altul ce prevede amenzi uriaşe pentru şoferii care intră cu maşinile în zonele pietonale. Orădenii sunt invitaţi să le citească, pe site-ul Primăriei, şi să transmită eventualele nemulţumiri, înainte ca aleşii lor să le transforme în lege.  
23 Iunie 2021, 16:20
Aceşti arhitecţi minunaţi şi pietrele lor zburătoare
Oradea noastră
A spune despre un obiect că e relicvă înseamnă a-l considera foarte preţios. Iar un obiect devine preţios atunci când transmite o informaţie importantă şi unică peste generaţii. O relicvă nu e doar "un obiect rămas din trecut şi păstrat ca amintire scumpă", aşa cum spune DEX-ul, ci e un obiect viu, activ, emisiv, simultan martor şi mărturisitor, pentru că a acumulat şi conservat în fibra lui un mesaj despre energia vremurilor în care a fost creat.
22 Iunie 2021, 20:01
  12 13 14  16  18 19 20  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON